Hírek

Lecsófesztivál és Mihály-napi vigasság

2009. október 26. | Kategória: Hírek
Operett est Szarvason

A Szarvasi Körös Napok Nyári Művészeti Fesztivál záróakkordjaként lendületes, színes, mozgalmas és nagyon igényes operett estet láthattak a szarvasiak szeptember 5-én a Művelődési Ház színháztermében.

Megkezdődött a támogatások kifizetése

2009. október 25. | Kategória: Hírek
Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára október 22-én, a kormányszóvivői tájékoztatón jelezte: az EU döntése értelmében október 15-ét követően lehetett megkezdeni az uniós közvetlen, illetve a hasonló elven működő nemzeti kiegészítő támogatások kifizetését.

Rendezvényriportok Mezőcsátról

2009. október 22. | Kategória: Hírek
Helyi Termék Fesztivál

2006. óta működik a Kistérségi Munkások Egyesülete a Mezőcsáti Kistérségben. Az egyesület kezdeményezésére idén már harmadik alkalommal került megrendezésre a Helyi Termék Fesztivál.

Siklóson a bringa a sikk

2009. október 22. | Kategória: Hírek
Több mint százmilliót nyertek új kerékpárút megépítésére

Tovább bővülhet a siklósi kistérség kerékpárút-hálózata: a Villányt Nagyharsánnyal összekötő szakasz megépítéséhez sikeres pályázatával mintegy 123 millió forint támogatást nyert a Siklósi Többcélú Kistérségi Társulás.

Az encsi romáknak nem kell a szockártya

2009. október 21. | Kategória: Hírek
2009. augusztus 1-én ÚMVP-s támogatással rendeztek falunapot Regécen.

Nagy sikerrel zárult az ÚMVP-s támogatással megvalósult regéci falunap, ahol a gyerekek legnagyobb örömére Papp Rita volt a meglepetés sztárvendég.

Békéscsabán eljött a Vízöntő kora

2009. október 21. | Kategória: Hírek

Békéscsabán munkába állt az új vízszállító tűzoltó autó

A békéscsabai tűzoltó-parancsnokságon 2009. július 10-én, a reggeli szolgálatváltásakor, a tűzoltók birtokba vették azt az új AQUARIUS vízszállító gépjárművet, amely lehetővé teszi olyan, a tűzcsaphálózattal el nem látott külterületi helyszínek,- tanyák, gabonaföldek, tarlók-oltását, ahol tűzoltóvíz hiányában csak vízszállítással oldható meg a hatékony tűzoltás.

A vízszállító autó kulcsát Vantara Gyula polgármester adta át Kiss András tűzoltóparancsnoknak. A polgármester kiemelte, hogy a korszerű technikával felszerelt gépjármű egy 30 éves, rossz műszaki állapotban lévő vízszállító autót vált fel. Az új gépjármű szolgálatba állítása jelentősen növeli a békéscsabai polgárok biztonságát, hiszen nem csak tűzeseteknél vethető be, hanem erős szivattyújával, a belvíz elleni védekezésben is segítséget tud nyújtani.

Vantara Gyula hangsúlyozta, az önkormányzat a tűzoltóság szakmai közreműködésével folyamatosan arra törekszik, hogy biztosítsa az elavuló eszközállomány cseréjét a jövőben is.

Az új gépjármű értéke 90 millió forint, amelyet pályázati forrásból vásároltak, a szükséges 20% önrészt (18 millió forint) szinte teljes mértékben Békéscsaba megyei Jogú Város Önkormányzata állta.

*



Közel 18 milliárdos beruházás Békéscsabán

Talán a legnagyobb Békés megyei önkormányzati beruházás indulhat el hamarosan Békéscsabán. A kivitelezés becsült értéke miatt az ajánlattételi felhívást az Európai Unió Hivatalos Lapjában (TED) tették közzé július 15-én. A közel 18 milliárd forintos fejlesztés eredményeként közel százszázalékos lesz a megyeszékhely szennyvízcsatorna lefedettsége.

A 17,7 milliárd forintos tervezett összköltség 71,7 százalékát uniós forrásból, 12,7 százalékát az állami költségvetésből, 8,3 százalékát az önkormányzati erőből, 7,3 százalékot pedig lakossági hozzájárulásból finanszírozzák.

Sztankó Ilona, a szennyvíz projekt végrehajtó szervezetének vezetője elmondta, a kivitelezésre vonatkozó ajánlatokat szeptember 2-ig kell beadniuk a pályázóknak. Ezt követően a dokumentumokat a közgyűlés októberi ülésén tárgyalja, majd novemberben megköthetik a kivitelezési szerződést. A szennyvízcsatorna-hálózat teljes kiépítését 2012. augusztus 31-ig végzik el, a szennyvíztelep fejlesztése pedig 2012. október 31-ig valósul meg.

A lakosoknak családonként 165 000 forint önerőt kell biztosítaniuk a beruházáshoz. Ezt az összeget maximum öt év alatt kell kifizetniük, de aki úgy gondolja, egy összegben is kiegyenlítheti azt. Sztankó Ilona hozzáfűzte, a lakossági elő-takarékossággal rendelkezőknek 115 000 forintot kell fizetniük. Ezen felül az utcai vezetékre való egyedi rácsatlakozást mindenkinek saját költségen kell elvégeznie.

*



Internetes települési filmverseny

A mai kor egyik leghatékonyabb üzenetközvetítő eszközévé az Internet és a különböző videóportálok váltak. A filmes, televíziós szakmának is változásra van szüksége ahhoz, hogy alkotásaik a világhálón is népszerűek legyenek. Ehhez meg kell tanulni 1-2 percben elmesélni azokat a témákat, amelyekre a hagyományos televíziózásban még 5-8, vagy akár 25 perc jutott.

Az új műfaj elsajátítása a mai felgyorsult digitális, interaktív világban elengedhetetlen. A HÍV települési filmek verseny azzal a céllal jött létre, hogy a szakmát rákényszerítse az Internetes filmezésre, miközben népszerűsítik hazánk térségeit.

Szarvas és Gyula és Békés megye indította útjára az első versenyt. A nevezőknek 11 témából kellett maximum 2 perces, Békés megyét, Szarvast és Gyulát az Interneten népszerűsítő filmeket elkészíteniük. Ezek műfaja szabadon választható volt. 2009-ben a HÍV települési filmverseny fődíját és a hozzá tartozó 1 millió forintot Karácsony Sándor "Gyula vízjátékok" című filmjéért kapta.
Szarvas város különdíját Soós Tamás, a Magyar Televízió munkatársa, Békés Megyei Önkormányzat különdíját a VAVI Stúdió, Gyula Város különdíját Morvay Zalán kapta. A legjobb operatőr a gyomaendrődi Weigert József lett, míg a plusz díjat, amelyet Bogdán Tamás, a Liget Wellness és Konferencia Hotel igazgatója ajánlott fel, az a film kapja, amelyet 2009. szeptember 30-ig a legtöbben néznek meg a YouTube-on.

*



Lokálpatrióta kondorosiak

Ulti bajnoksággal indult, szentmisékkel zárult a Kondorosiak Baráti Köre Közhasznú Alapítvány által július 10-12. között első alkalommal megrendezett Kondorosiak Világtalálkozója. A két esemény között változatos gyermek-, kultúr-, szórakoztató- és sportprogramok várták a különböző helyszínekre kilátogatókat péntek délutántól egészen szombat éjszakáig.

A csárda melletti központi helyszínen felállított színpad másfél napon át ontotta a különböző zenei és táncos műsorokat, emellett karate bemutató, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által támogatott komikus előadás szórakoztatta a publikumot. Az első napon komoly sikere volt annak a baráti találkozónak, amelyen az elszármazottak meséltek a világ különböző tájain szerzett élményeikről. Major László nyelvész és matematikus finnországi beszámolójára, dr. Szeljak György kulturális antropológus Mexikóban szerzett tapasztalataira, vagy Kupecz Márta indiai tájékoztatójára zsúfolt hallgatóság volt kíváncsi a Művelődési Házban.

Szombaton több új helyszín kapcsolódott be a sorozatba. A Petőfi Általános Iskolában a tanintézet mutatkozott be régi tablók segítségével, eközben a sportpályán négycsapatos labdarúgó öregfiúk torna zajlott két testvértelepülés, Nagysalló és Bős, valamint Csabacsűd vendégszereplésével. A Művelődési Házban különböző kiállításokat tekinthettek meg az érdeklődők, a legkisebbek számára pedig a gyermeknapról elcsúsztatott vizesparti kínált felüdülést a Széchenyi téren összeállított alkalmi medencében. Az ország-világ különböző pontjairól hazalátogatók hintókon ismerkedhettek meg a település legújabb arculatával, autóbuszos kirándulás keretében pedig az alaposan felújításra szoruló Geist-kastélyba is ellátogattak.

Ennyi programot persze képtelenség lett volna megtartani általános helyi összefogás nélkül. Nos, a kondorosiak a lokálpatriotizmusuk mellett ezen a téren is pozitív példát mutattak, ami azt sejteti, hogy az első találkozónak lesz folytatása.

*



Térségi sikerek

A Duna Televízió Térségi sikerek c., rendszeresen jelentkező magazinjában 2009. július 15-én a Békés megyei LEADER Helyi Akciócsoportok mutatkozhattak be, ill. mutathatták be korábbi, az AVOP LEADER+ Program keretében megvalósított sikeres projektjeiket.

A leadott anyag jelenleg is megtekinthető a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület honlapján: http://www.leaderegyesulet.hu/media/

*



Járdafelújítás, parkolóhely bővítés, szennyvízvezeték kiépítés pályázati forrásból Békésen

A nyertes projektekről a napokban közzétett pályázati lista alapján Békés 15 fejlesztési elképzeléséből 6 pályázatot támogattak a kiírók.

Összesen 15 pályázatot adott be korábban Békés Város Önkormányzata a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács idei decentralizált pályázati kiírásaira. A nyertes projektekről a napokban közzétett pályázati lista alapján Békés 15 fejlesztési elképzeléséből 6 pályázatot támogattak a kiírók.

Izsó Gábor polgármester elmondta, összesen 87.857.454,- forint összegű fejlesztési forrást nyert el a város hat fejlesztéséhez.

Tovább folytatódhat a Dánfoki Ifjúsági Tábor fejlesztése és felújításra kerül az épülő Békési Fürdőhöz vezető Fürdősétány utca is. A Rákóczi utcában járdafelújítás, míg a helyi rendelőintézetnél a régóta problémát okozó kevés számú parkolóhely bővítése kezdődhet el. Kiépül a Malomasszonykerti lakóövezet szennyvízvezetéke és folytatódik az oncsai szennyvízvezeték kiépítésének II. üteme. A szükséges önerővel együtt 106.244.066,- forint értékű fejlesztés valósul meg hamarosan.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft., bekescsaba.hu

'Terenyei hírek: lovasok és könyvtárosok

2009. október 20. | Kategória: Hírek
Bemutatkozott a Bátonyterenyei kistérség

Pásztó és Balassagyarmat után idén Szécsény város adott otthont a harmadik megyenapnak. A kísérő rendezvények már szombaton megkezdődtek.

Nóniuszkancák, folklór és tepertő

2009. október 20. | Kategória: Hírek
Sikeres rendezvények a Kertészek Földjén

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület területén szeptember második felében ismételten sikeres rendezvényekre került sor.


Szürkemarha a tanösvényen

2009. október 20. | Kategória: Hírek
Látássérültek találkozója, nyárlecsengető koncert, Balatonmaraton - a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület hírei.


Krumpli, sajt, sokadalom

2009. október 17. | Kategória: Hírek
Ötödször is Krumpli Fesztivál

A sajószögedi Alternatív Szakágak Tárháza Közhasznú Egyesület szervezésében 2009. szeptember 5-én került megrendezésre az V. Sajószögedi Krumpli Fesztivál.

A fesztivál meghatározó programelemét idén is a főzőverseny ("Üst-Liga") jelentette, a rendezvény helyszínéül szolgáló Szabadidő Park területén szórtan elhelyezkedő főzőpontokon 5 kg krumpli felhasználásával bográcsos ételt készíthettek a versenyre nevező csapatok. A jó hangulatban zajlott játékos vetélkedők szintén a krumpli körül "forogtak" ("Krump-Liga"): a vállalkozó kedvű résztvevők krumpli célbadobás, krumpli darts, krumpli háló feletti célbajuttatása teniszütővel és még sok hasonló furmányos feladat közül választhattak.

A krumplira épülő főző- és ügyességi versenyek, kulináris élvezetek mellett daloskörök és zenekarok, köztük a neves sajószögedi Big-Band Fúvós Zenekar szórakoztatták a nagyérdeműt. A fesztivál fénypontjaként az esti órákban megválasztásra került az idei Krumplifesztivál Szépe. A nagy tömeget vonzó fesztivál szervezői "jó gyakorlatként" különös figyelmet fordítottak arra, hogy a Dél-borsodi Akciócsoporton belüli és az egyes akciócsoportok közötti partnerség is hangsúlyt kapjon a programokban.



A térségek közötti együttműködés jegyében a Krumpli Fesztivál díszvendége Kazár, „díszétele” a messze földön híres kazári tócsni volt. A nógrádi település még a május 30-i kazári "Laska Fesztivál és Tócsni Parti"-n kapott meghívást a Dél-borsodi HACS sajószögedi delegációjától. A 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület képviselői külön sátorban mutatták be és népszerűsítették a nógrádi tájegység jellegzetességeit. A Dél-borsodi Akciócsoport területéről a „matyó asszonyok” alkotta Szentistváni Népdalkör és az Ároktői Hastánc Csoport lépett fel.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Gőgös Zoltán FVM államtitkár, akihez a Konzultációs Sátorban szakmai kérdéseket intézhettek az érdeklődők. Fiatalok és idősebbek számára egyaránt érdekes, változatos, színes programot sikerült összeállítani az V. Krumpli Fesztivál lelkes szervező stábjának, a rendezvény műsorszámait egész nap jelentős érdeklődés övezte.

Fekete Tamás – területi referens
Dél-borsodi LEADER Egyesület




*



Példamutató hagyományőrzés Hejőbábán: II. Hejőmenti Sokadalom

2009. augusztus 15-16-án került megrendezésre Hejőbábán a II. Hejőmenti Sokadalom. A színes rendezvény népművészeti kirakodóvásár, népzenei és néptáncfesztivál volt, melyet a Hejőmenti Hagyományőrző Egyesület szervezett az ÚMVP támogatásával.

A rendezvényen fellépett az Esztenás, a Számadó zenekar, a görömbölyi Színkör, a görbeházai Cserfa Népdalkör, a Tardi Hagyományőrző Csoport, a hejőbábai Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület, a Hejőkürti Hagyományőrző Egyesület, a Matyó Néptáncegyüttes, a Pereputty, a Polgári Huszárbandérium és még sokan mások.

Az esemény helyszínére látogatók a színpadon zajló programok megtekintése mellett jellegzetes helyi termékekkel is megismerkedhettek és az ÚMVP sátor szakembereitől (falugazdász, tiszaújvárosi HVI vezető, Dél-borsodi HACS területi referense) tájékoztatást kaphattak az uniós agrár- és vidékfejlesztési programokkal kapcsolatban. A játékosabb kedvű érdeklődők ÚMVP TOTÓ kitöltésével tesztelhették tudásukat: a 48 helyes megfejtő mindegyike apró ajándéktárgyakban részesült, három szerencsés kisorsolt pedig értékes ÚMVP ajándékcsomaggal lett gazdagabb.

*



II.Geleji Sajt fesztivál

Második alkalommal került megrendezésre a Sajt fesztivál Gelejen, a rendezvénytéren.

A délelőtt folyamán sport programokra került sor, melyeken a környező települések sportegyesületei, baráti társaságai vettek részt. A délelőtt folyamán elindult a főzőverseny, melyen a nevezők hagyományos mezőségi ételekkel indultak.

Gelej településen a juh- és szarvasmarha tenyésztésnek nagy hagyományai hagyományai vannak, ennek megfelelően főtt a borjúpörkölt, nyárson sültek a hízóbárányok. A megnyitóra 2 órakor került sor, majd a környék asszonykórusai, hagyományőrző együttesei létek fel. A fellépéseket követően kabaréműsorra,majd a tűznyelők műsorára került sor. Az est folyamán fellépett Vikidál Gyula, az est utcabállal zárult. Az egésznap folyamán lehetett geleji helyi termékeket kóstolni, főként a geleji sajtnak, a fesztivál névadó termékének volt a legnagyobb népszerűsége.

*



Dél-Borsodi LEADER Egyesület a Magyar Vidék Napján

Szeptember 18-án, Budapesten a Vajdahunyad várban került megrendezésre a Magyar Vidék Napja, melyen az ország vidéki térségei mutatkoztak be a nagyközönség előtt jellegzetes helyi termékeikkel és jórészt hagyományőrző színpadi produkciókkal.



A Dél-borsodi LEADER Egyesület standján szemet gyönyörködtető szentistváni matyó hímzések, míves fafaragások, gyékényből kötött és vesszőből font használati- és dísztárgyak kerültek kiállításra.

A rendezvény üde színfoltja volt a Szentistváni Gyöngyösbokrétás Hagyományőrző Egyesület tíz tagjának megjelenése a stand mellett talpig népviseletben, akik kora délután a Magyar Vidék Napjával párhuzamosan a Westend City Center tetőteraszán zajló Főszezon 2009 turisztikai kiállításon is felléptek tizenöt perces műsorukkal. Az életképekkel, szöveges átvezetésekkel tarkított dalcsokor érezhető sikert aratott a közönség körében. Mindkét helyszínen turisták tucatjai állították meg a rend-kívül látványos ruházatú szentistvániakat egy-egy közös fotó kedvéért, akik szívesen tettek eleget a kéréseknek.
Különlegességnek számított a tiszavalki Czakó Józsefné mesterségbemutatója is: a nap folya-mán az otthonról magával hozott gyékényből készített el egy tojástartó szakajtót és szívesen válaszolt a meg-megálló kíváncsiskodók kérdéseire. A tiszadorogmai Barati Veronika a vesszőfonás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.



A Magyar Vidék Napjának kísérő rendezvénye volt a Parasztolimpia, melyen összesen tíz, egyenként öt fős csapat vetélkedett számos vidéki életformához kötődő versenyszámban a vár közvetlen szomszédságában. Az észak-magyarországi régiót a dél-borsodi települések által kiállított csapat képviselte sikerrel: a végső összesítés alapján a nap végén ezüst éremmel jutalmazták őket. Csapat-tagok voltak: Bíró Lajos Ároktőről, Emődi Gyula Tiszadorogmáról, Sutus Józsefné, Kovács József és Ruszkai Bertalan Gelejről.

Murányi Norbert
területi referens




Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület

A sellyei kistérség fejlesztési lehetőségei

2009. október 16. | Kategória: Hírek
A Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás kulturális tervei

A Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás az Oktatási és kulturális Minisztérium által kiírt Közkincs kerekasztalok tovább működtetése című pályázaton 800.000 Ft-ot nyert és a „Komplex Kistérségi Napok” című pályázattal 1.000.000 Ft-ot.

Gyep zöldell majd a szeméttelepek tetején

2009. október 16. | Kategória: Hírek
Szociális nyári gyermekétkeztetés Szajolban

Ezen a nyáron a szajoli önkormányzat állami támogatásból biztosította a településen élő rászoruló gyermekek étkeztetését.

Ingyen számítógépek a társadalmi felzárkózásért

2009. október 16. | Kategória: Hírek
Tourinform iroda nyílt Kazincbarcikán

Tourinform iroda nyílt Kazincbarcikán ünnepélyes keretek között szeptember 24-én délután két órakor az Egressy út 35. számban, a Kisgaléria épületében.

Horvátzsidányi forrásvíz, Szobrász Szimpózium

2009. október 15. | Kategória: Hírek
A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása

Milyen lesz a belváros? Az elmúlt évben városunk „A kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása” pályázaton 534 236 766 Ft forintot nyert.

Díjazott fiatalok bűnmegelőzési munkáért

2009. október 15. | Kategória: Hírek
Százötvenegymillió forintos beruházás

Százötvenegymillió forintos beruházással újította meg az önkormányzat a Tapolcai Általános Iskola Kazinczy tagintézményét.

Agrárfórum és ötletelés Hegyszentmártonban

2009. október 15. | Kategória: Hírek
Gyermekszínház, lélekemelő himnuszok Palkonyán

Sok szép történettel és sok jó zenével zárult az Ördögkatlan Fesztivál.

A tájgazdálkodást is segítik majd a tározók

2009. október 15. | Kategória: Hírek
A két tározó 20-47 centivel csökkent egy árhullámot

Öt Velencei-tó hullámzik majd Tiszasüly határában. Ennyi vizet lesz képes befogadni egy rendkívüli Tiszai árhullám esetén a Hanyi-Tiszasülyi szükségtározó.

Izsó Miklós Emlékhét és I. Izsófalvai Falunap

2009. október 15. | Kategória: Hírek
IZSÓ MIKLÓS EMLÉKHÉT és FALUNAP

Idén is megrendezésre kerül az Izsó Miklós emlékhét Izsófalván. A rendezvénysorozat első programja a koszorúzás és megemlékezés volt, amelyre 2009. szeptember 7-én került sor Izsó Miklós szobránál.

Új gépekre pályázott, nyert - a szilvásváradi fiatal gazda géptámogatással fejleszt

2009. október 15. | Kategória: Nekik sikerült
Rendezett udvarok, megművelt kiskertek. Ez jellemzi a nagyon szép bükki települést, Szilvásváradot. Itt él Balogh Csaba, akinek családja már nemzedékek óta foglalkozik mezőgazdasággal.

Jól halad a Haladás - a Haladás Mezőgazdasági Zrt. pályázati eredményei

2009. október 15. | Kategória: Nekik sikerült
A szép, hosszú nyárutó kedvez a betakarításnak a dunaegyházai határban. A burgonyatermesztéséről híres Haladás Mezőgazdasági Zrt.-nél tavasztól késő őszig tart a krumpliszezon. A burgonyatermesztéshez és –csomagoláshoz igen komoly géppark, beruházások, technológia szükségeltetik. Hogyan sikerült ezt megteremteni? Erről kérdeztük Kecskés Gábor vezérigazgatót.

- Ez egészen a ’90-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor az első áruházláncnak mi voltunk a beszállítói. Azóta folyamatosan fejlesztettünk. Kimondottan a burgonyára alapozva az ÚMVP-be több pályázatot is beadtunk, és szerencsére nyertünk. Ez azt jelenti, hogy egy nagyon komoly burgonyacsomagoló üzemet építhetünk 2010-ben. Terveink szerint jövő szeptemberben már abban dolgozunk. A beruházás nettó értéke 500 millió forint, és ehhez kapcsolódik egy másik 300 millió forintos pályázat is. Az idei évben a gépekre pályáztunk. Vásároltunk egy csemegekukorica-kombájnt, hiszen a burgonya mellett egyre nagyobb hagyománya lesz a csemegekukorica-termelésnek. Idén közel 500 hektáron van fő- és másodvetésű csemegekukoricánk. Emellett közel 170 hektáron termelünk valamilyen zöld- illetve sárgahüvelyű babot. Ezért olyan gépet vásároltunk, ami alkalmas zöldbab-betakarításra is.

Gondolom, az agrár-környezetgazdálkodási programba is bekapcsolódtak.

-Igen, mivel a multinacionális láncokba szállítunk, ahol nagyon szigorúan mérik a szermaradékot. Ezért megpróbáljuk csökkenteni a növényvédőszer-felhasználást, és ez jól beleilleszthető ebbe a programba. Az idei évben is pályáztunk, bízunk benne, hogy nyerünk is.

Korábban úgy fogalmazott, hogy ezek a pályázatok főnyereménynek mondhatók.

- Aki ekkora összeget tud nyerni pályázaton, és ezt meg is tudja valósítani, az mindenféleképpen komoly nyeremény a vállalat számára.

Hogyan tovább, Haladás?

- A jövő célkitűzése mindenféleképpen az intenzív növénytermelés. Valami olyasmit kell termelni, amit közvetlenül a fogyasztókhoz lehet eljuttatni kevés közbeiktatott kereskedővel.

Forrás: Gazdakör

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés