Hírek

Támogatott nagyprojekt a Tápió-menti szennyvízkezelés

2010. február 25. | Kategória: Hírek
Támogatás Újszilvás ivóvízminőségének javításához

Újszilvás Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program Ivóvízminőség javítása kétfordulós pályázati konstrukció keretében Újszilvás község ivóvíz minőségének javítása címmel.

Az első fordulón belül a pályázatot 2008. február 4-én adta be az Önkormányzat. A projekt kedvező elbírálásban részesült, és 2008. július 31-én aláírásra került a Támogatási Szerződés a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága és a Községi Önkormányzat által. A projekt összköltsége 11 700 000,- Ft, melyből a nettó költség – azaz a 9 750 000,- Ft – 85%-át támogatták, mely így 8 287 500,- Ft-ot tesz ki. Az első forduló tulajdonképpen a beruházás előkészítését jelenti, mely magában foglalja a megvalósíthatósági tanulmány, a költséghaszon elemzés és a műszaki tervek elkészítését, a szükséges engedélyek beszerzését, a közbeszerzési dokumentáció összeállítását és a tájékoztatással, nyilvánossággal kapcsolatos tevékenységeket.

A második fordulós pályázat benyújtása 2009 októberében megtörtént, mely befogadásra került.

A projekt célja a Község környezeti infrastruktúrájának a törvényben rögzített megfelelő szintre emelése, hogy biztosítható legyen a település elfogadható minőségű ivóvíz szolgáltatása a 201/2001 (X. 25.) kormányrendeletben előírt határértékek betartása, különösen a jelenleg a határértéket meghaladó vas, mangán és ammónium-ion tartalom engedélyezett érték alá csökkentése a szolgáltatást nyújtó vízmű korszerűsítése által.

A hosszú távú cél elsősorban a település mintegy 2800 lakosa életminőségének javítása, alapvető szükségleteinek kielégítése, a környezetvédelmi megoldásokat előtérbe helyező egészséges tiszta település megvalósítása. A tisztítómű korszerűsítésével megvalósul a lakosság ellátása, a határértéknek megfelelő egészséges ivóvíz szolgáltatás. A szennyezőanyagok eltávolításának alapvető feltétele a tisztításban alkalmazni kívánt berendezések beszerzése, amelyek minimális többlet üzemköltség mellett biztosítják a lakosság ellátását a határértéknek megfelelő egészséges ivóvízzel.

A közműves ivóvízellátás keretében a szolgáltatott ivóvíz minőségének javítására, az előírt vízminőség biztosításához szükséges beruházás megvalósítása, annak kifogástalan műszaki kivitelezésével. A beruházás mérföldkövei:

1. Vízkezelőgépházlétesítése
2. Katalitikus töltető szűrők és tartályok beszerzés
3. Közbeszerzési dokumentációk elkészítése elemzése, szerződéskötés
4. Tájékoztatás és nyilvánosság megvalósítása.

A projekt keretin belül nemcsak a szűrő-technológia kerül korszerűsítésre, de az ivóvízvezeték-hálózat úgynevezett vakvezetékeit is bekapcsolják a hálózatba. Ennek eredményeképpen a hálózat körkörös lesz, és megspórolható a gyakori hálózatöblítésből származó elvesztett ivóvíz. Továbbá a körkörösségből adódóan megszűnik a vízpangásból eredő bakteriális elfertőződések veszélye is. A beruházás után kinyert és tisztított víz, így a rekonstruált szűrőkön, berendezéseken keresztül, majd a körkörös hálózaton keresztül juthat el a végfelhasználókhoz, azaz a lakossághoz.

A projekt közvetlen célcsoportja a beruházás megvalósításában is részt vevő vízmű és az önkormányzat alkalmazottjai, továbbá a község lakossága, mely jelen állás szerint közel 2 800 főhöz közelít, akikhez a megfelelő minőségű ivóvíz fog eljutni, amely a kormányrendeletben meghatározott kritériumoknak már teljes egészében megfelel. A háztartások mellett a projekt jelentősen érinti a vállalkozásokat is, leginkább a feldolgozóipart, a településen működő üzemeket. A célcsoportok mellett a fejlesztés további haszonélvezői azok a gazdasági társaságok, amelyek részt vesznek majd a kivitelezésben, hiszen ez a beruházás a térségben egy jelentős megrendelés.

A projekt bruttó megvalósítási összege mintegy 208 000 000,- Ft.

*



HAJT-A LEADER pályázatok az első benyújtási időszakban
(2009. október 16 – november 16.)

A HAJT-A Csapat Akciócsoport területén 17 különböző célterületre lehetett pályázatokat benyújtani.

A Tápió-vidék bemutatását elősegítő képzések támogatása keretében (célterület azonosító: 1 001 970) térségünk turizmusához kapcsolódó oktatások, mint a "Tápió - Vidék kulturális értékeinek megismerése", "Fenntartható Tápió-Vidék", a "Tápió-Vidék természeti értékei" elnevezésű tanfolyamok elindítása válik lehetővé.

Kulturális értékeink fenntartása, hagyományőrzés címmel (1 001 987) a térségi non-profit szervezetek tagjai díszegyenruhát, fellépő ruhát varrathatnak, szobrot, emlékhelyet alakíthatnak ki.

Mód nyílik sportlétesítmények felújítására, korszerűsítésére (1 002 452). Támogathatóak a Tápió-vidék kulturális és egészségmegőrző rendezvényei (1 002 469). Megrendezhetővé válik a Tápió-vidék kulturális és gazdasági lehetőségeit bemutató Tápió-Expo (1 003 040).

Javulhatnak a kistérségi civilszervezetek működési feltételei (1 003 927). Fejleszthetőek a családi napközik, beszerezhetőek gyermekfejlesztő eszközök is(1 004 140).

Helyi termékeket előállító, forgalmazó, helyi szolgáltatást végző vállalkozások üzlethelyiségei felújíthatók, eszközök beszerezhetők, kialakíthatóak az üzlethelyiségek előtt elhelyezkedő parkolók(1 004 379).

Zöldhulladék kezelő, feldolgozó telephelyeket lehet létrehozni, illetve az ehhez kapcsolódó eszközök beszerezhetők (1 004 386). A HAJT-A Csapat Akciócsoport településeinek arculatjavítása érdekében gyümölcsfák (a település nevéhez vagy múltjához, hagyományaihoz köthető, a település legfontosabb utcáira kiültetett gyümölcsfák) ültethetők (1 001 529).

Az első benyújtási időszakban a HAJT-A Csapat Akciócsoport munkaszervezetéhez 91 LEADER pályázat érkezett. Feldolgozásuk folyamatban van.

További részletek a benyújtott LEADER-pályázatokkal kapcsolatban a Csatolmányokban.

*



Támogatott nagyprojekt lett a Tápió-menti szennyvízkezelés

Két éven belül megoldódik a Tápió-vidék szennyvízhelyzete, miután a kormány nagyprojektté nyilvánította a 29 milliárd forintos fejlesztést, amely 24 milliárd forintos uniós támogatást is élvez.

A kormány január 27-én döntött a 29 milliárd forint összköltségű „Tápiómenti régió szennyvíz elvezetése és szennyvíz tisztítása" elnevezésű program környezetvédelmi nagyprojektté nyilvánításáról. Magyarország – a Tápió vidéki projekttel együtt – 17 környezetvédelmi nagyprojektet nyújtott be az Európai Bizottságnak. Ezt az együttesen körülbelül 251 milliárdos fejlesztést mintegy 182 milliárd forint értékben támogatja az Unió – jelentette be Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejlesztési államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón.

A Tápió-vidék természetvédelmi területeit, felszíni és felszín alatti vízkészletét súlyosan veszélyeztetik az elavult és szakszerűtlen szennyvízgyűjtők. A környezeti károk enyhítése, a terület vízkészletének védelme, valamint a közel 80 ezer lakos életminőségének javítása érdekében elengedhetetlen a térség biztonságos szennyvízelvezetése és korszerű szennyvíztisztító létesítmények kiépítése.



A Tápió-vidék valamennyi településén modern szennyvízgyűjtő-hálózat, illetve több szennyvíztisztító- és komposzttelep létesül. Megújul és kibővül a tápiószentmártoni tisztítómű, valamint bővül a nagykátai szennyvíztelep is. Szentlőrinckátán, Sülysápon és Tápiószelén épülő új szennyvíztisztító telepek biztosítják a jövőben a térség 20 településének szennyvízkezelését.

*



Falufejlesztési tervek a HAJT-A Csapat területén

Az ÚMVP III. tengely négy intézkedésére (mikrovállalkozások fejlesztése, turisztikai tevékenységek ösztönzése, falumegújítás és -fejlesztés, vidéki örökség megőrzése) II. körben 2009. november 16. - december 21. között lehetett támogatási kérelmeket benyújtani.

Ez időszakban a HAJT-A Csapat Akciócsoport területén már csak a „falumegújítás- és fejlesztés” jogcímre lehetett pályázni, ugyanis a többi jogcímet érintő keret az első körben kimerült. A rendelkezésre álló 85 millió Ft-os keretre hét projekttel pályáztak:

• Széchenyi István Általános Iskola Alapítvány (játszótér fejlesztése, 10,5 millió Ft);
• Szentlőrinckáta Község Önkormányzat (zöld felület fejlesztése, 36 millió Ft);
• Tápiószőlős Község Önkormányzata (park kialakítása, 17,5 millió Ft);
• Tápiógyörgye Község Önkormányzata (temető felújítása, 13 milló Ft);
• Pánd Község Önkormányzat (szobor-park felújítása, játszótér építése, 10,5 millió Ft);
• Tápióbicske Község Önkormányzata (park felújítása, játszótér építése, 20,3 millióFt);
• Tápióság Község Önkormányzata (buszváró, zöld felület, játszótér fejlesztése, 21 millió Ft).

Az összesített támogatási igény 123,5 millió Ft, a túligénylés 45%-os. A támogatási kérelmek feldolgozása folyamatban van.


*




Tápiószelei óriás transzformátor

300 millió forint uniós támogatást nyert óriás transzformátor kifejlesztéséhez a tápiószelei villamossági üzem. A cég teljes neve: CG Electric System Hungary Zrt., – korábbi nevén Ganz Transelektro.

A 750 kilovoltos transzformátor prototípusának előállítása 1,2 milliárd forintot emészt fel. Hasonló berendezéseket a világon mindössze négy helyen gyártanak. A szelei fejlesztés iránt elsősorban Ázsiából érdeklődnek. Ha sikerül beindítani a termelést, a cég árbevétele évi 30-40 millió euróval nőhet.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület


Államtitkár látogatott Kiskörére

2010. február 25. | Kategória: Hírek
Az MNVH főtitkára Hevesen

2009. december 11-én a Hevesi Móricz Zsigmond Művelődési Házban vidékfejlesztési fórumra került sor.

Jól halad a szállodaépítés Esztergomban

2010. február 25. | Kategória: Hírek
Célegyenesben a Tát, Kenyérmezei- és Únyi-patak töltéseinek visszaépítése

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 31.200.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tát, Kenyérmezei és Únyi-patak visszatöltésezése tárgyú projekt előkészítési fázisára.

Az igazgatóság 2010.február 4-én Táton nyújtott tájékoztatást a projekt tervezési szakaszának befejezése alkalmából tartott rendezvényen az elkészült tervekről és a további lépésekről. A Támogatási Szerződés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága és az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (a továbbiakban: Igazgatóság) között 2008.10.13-án jött létre.

A projekt célja az 1.14. Esztergom-Tát árvízvédelmi öblözetben található Tát, Tokod, Tokodaltáró községek árvízvédelmi biztonságának megteremtése a jelenleg érvényben lévő jogszabályoknak, az EU Víz Keretirányelv elvárásainak megfelelően. A szerződés aláírását követően, a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, a tervezési feladatokat a Biopetrol Környezettechnikai Kft. nyerte el s végezte 2009. év második félévében. Az Igazgatóság – a Támogatási Szerződésben rögzített vállalásának eleget téve – 2009. október 16-án benyújtotta pályázatát a megadott tervek és a részletes megvalósíthatósági tanulmány kíséretében a projekt kivitelezésére vonatkozóan. A II. fordulót – amely a megvalósítási szakaszt foglalja magában – a KVVM Fejlesztési Igazgatósága, mint közreműködő szervezet bírálja el. Az elbírálás jelenleg is folyamatban van.

*



Konferencia Esztergomban

Február első hétvégéjén rendezték meg a Kárpát-medencei egyetemi lelkészségek második találkozóját Esztergomban.

A háromnapos program célja az volt, hogy a vallásukat gyakorló egyetemistákat közelebb hozza egymáshoz, valamint hogy felhívja a figyelmet az összefogás szükségességére. Erdő Péter bíboros, prímás az Európai Püspöki Konferenciák elnöke is a keresztény fiatalság európai helyzetéről tartott előadást, illetve bemutatkoztak a budapesti egyetemi közösségek is. A rendezvényen mintegy 160 érdeklődő vett részt, köztük erdélyiek és felvidékiek, katolikusok, reformátusok és evangélikus fiatalok is.

*




Épülnek a szállodák Esztergomban

A február eleji, rendkívül hideg idő ellenére sem torpantak meg a Kis-Duna-part és az élményfürdő közé tervezett új szálloda építési munkálatai.

A fürdővel harmonizáló stílusjegyeket hordozó 90 szobás hotel egy panorámafolyosóval kapcsolódik majd az Aquaszigethez. A fürdővel megegyezően szintén a Finta-építészstúdió, Finta József és Z. Havas Anikó tervei alapján készülő szálloda építésének munkálatai tavaly szeptemberben kezdődtek meg. A beruházó az Investor 2005 Kft., a generál-kivitelezési munkálatokat pedig az Aquaplus Kútfúró, Kútjavító és Vízépítő Kft. végzi.

A Hotel Aqua az élményfürdővel szemben épülő Mária Valéria konferencia­szállodától eltérően elsősorban a fürdő gyógyászati részlegének szolgáltatásait igénybevevő vendégekre számít, így a két létesítmény kölcsönösen hozzájárul majd egymás maximális kihasználtságának biztosításához. A gyógyszállójelleg miatt kézenfekvő volt, hogy a két épület közvetlenül kapcsolódjon egymáshoz. Az élményfürdőt annak idején így is építették meg: a folyosó csatlakozása az első emeleti előcsarnokon keresztül lesz lehetséges, ahol a tervek szerint egy külön recepciós pultot is kialakítanak majd a szállóvendégek részére. A két épület között, az összekötő folyosók alatt egy út létesül, innen lehet majd a pinceszinten kialakítandó 56 férőhelyes parkolót, illetve gépészeti- és transzfor­mátorhelyiségeket elérni, és innen nyílik majd a négy emelet magas előcsarnokba vezető főbejárat is, amelyben egy bár kap helyet, légterébe pedig az első emelet szintjéről egy exkluzív tárgyaló nyúlik be. Innen nyílik az étterem is, melyhez kapcsolódva egy, az előcsarnokból és a sétány felől is megközelíthető teraszt is kialakítanak. A szálloda földszintjén kapnak helyet a kiszolgálóegységek, a konyhaüzem, a személyzeti helyiségek és a gépészeti berendezések egy része is.

A szállodaépület egyedi kialakításából adódóan a ház egyik fele háromemeletes, nagyobb hányada pedig négyemeletes lesz, ahová a különféle méretű és típusú szobák kerülnek. Az egész hotelben összesen kilencven szobaegység készül, javarészt két- és háromágyas szobák, valamint két lakórészre osztható apartmanok. A szobák minden szinten a nagyterű előcsarnokhoz kapcsolódó folyosókról nyílnak, amelyek geometriája lehetőséget nyújt a szintek függőleges irányú összenyitására, valamint arra, hogy minden szinten biztosítható legyen a kilátás a fő közlekedési csomópontra, ahol a vendég­liftek és a lépcsőház helyezkedik el. A Beruházásra az Investor 2005 Kft. a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program turizmus fejlesztését célzó pályázatán több mint 300 millió forint támogatást nyert.

*



Bölcsőde létesült Nyergesújfalun

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak köszönhetően létesült bölcsőde Nyergesújfalun.

A közel 33 millió forint összköltségű projekt megvalósulásával megoldódott a faluban és a mikro-térségében a 2. életévüket betöltött gyermekek bölcsődei ellátásának biztosítása. A bölcsőde így segíti a munka világába visszatérni kívánó édesanyákat.

Nyergesújfalun 27 család jelezte bölcsődei szolgáltatás iránti igényét, annak érdekében, hogy az édesanyák munkába tudjanak állni, és közben biztos kézben tudják gyermekeiket. A környező 5 település közül is jelenleg csupán 3 településen működik bölcsőde vagy családi napközi, amelyek kapacitáshiány miatt nem képesek kielégíteni a keresleti igényeket. Ezt igazolja az a tény, hogy e települések területén jelenleg is 17 gyermek van várólistán. A nyergesújfalui Bóbita Óvoda négy szárnyból álló épületének egyik szárnyában alakították ki a 20-21 férőhelyes bölcsődét. Az így létrejövő Bóbita Bölcsőde az Óvoda irányítása alatt, de külön szakmai egységként fog működni. A beruházás egyben munkahelyeket is teremtett, öt új alkalmazott felvételére lesz szükség.

A projekt során megtörtént az épületszárny nyílászáróinak cseréje, a bölcsőde energiatakarékos, gazdaságosan üzemeltethető és környezetkímélő működésének megteremtése érdekében. Az új funkcióknak megfelelő átalakítása révén bölcsődei csoportszobák, orvosi szoba, fertőző elkülönítő helység, öltöző-átadó, fürösztő-biliztető kialakítására is sor került, és új tálaló-konyhával is bővült az intézmény. A bölcsődei neveléshez elengedhetetlen eszközöket, berendezéseket és játékokat is beszerezték. A kertben kihúzható árnyékoló, kerítés, homokozó, és parkoló épült. Így az épület alkalmassá vált 20-21 fő, 2. életévét betöltött gyermek teljes körű gondozására, nevelésére, fejlesztésére, és a bölcsőde szakmai programjának megvalósítására.

*




Idén is torkoskodtunk az esztergomi kistérségben

Idén, immár ötödik alkalommal került sor a Torkos Csütörtökre, amikor a vendégek 50% százalékos kedvezménnyel fogyaszthattak az éttermek kínálatából. Az egy napos rendezvényhez országszerte közel 1200 étterem csatlakozott.

A rendezvény célja, hogy a hamvazószerdát követő napon az éttermek kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítsanak a vendégeik számára. Az esztergomi kistérség területén Esztergomban és Lábatlanon több vendéglátóipari egység is csatlakozott a rendezvényhez, az egyik esztergomi vízivárosi étteremben pedig pénteken is fél áron lehetett étkezni.

Torkos Csütörtök napján az étlapon szereplő fogások mellett, az italok is fél áron kaphatóak. A kezdeményezés többek között népszerűsíti a magyar konyhát, valamint bemutatja az ország különböző térségeinek gasztronómiai különlegességeit, specialitásait. A Torkos Csütörtökön az esztergomi vízivárosi étteremben már a déli, valamint a kora délutáni órákban is nagy volt a forgalom, de a legtöbb vendég – akik közül sokan már 3 héttel korábban foglaltak asztalt –, az esti, illetve a késő délutáni órákban érkezett.

*



Balassi Bálintot ünnepelték Esztergomban

Balassi Bálint tiszteletére február 12-én országszerte és Esztergomban is ünnepségeket tartottak, amelyek középpontjában a városhoz több ponton is kapcsolódó vitéz-költő állt. A három nap folyamán a költőről és koráról szóló tudományos előadások, reneszánsz koncertek, képzőművészeti kiállítás és róla szóló könyvbemutató tette még emlékezetesebbé Balassi Bálint nevét.

A megyei levéltár Vörösmarty utcai épületében tudományos konferenciát rendeztek. Az intézmény zsúfolásig megtelt Palkovics-termében Csombor Erzsébet levéltár igazgató és Prokopp Mária művészettörténész, az esztergomi Balassa Bálint Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész Balassiról, mint a szerelem költőjéről tartott előadást. Szombaton Balassi Bálint élete és költészete címmel nyílt kiállítás a lírikusról elnevezett középiskola dísztermében. A tárlatmegnyitó alkalmából rövid koncertet adott a Reményi Károly vezette Balassa Kórus.

Ugyancsak ezen a napon, de már este, a ferences templomban tartották az úgynevezett Balassa-misét. Ezen számos felvidéki magyar is részt vett, a szertartás részeként pedig a Balassi Bálint-emlékkardokat – melyeket a 16. századi költőóriás európai műfordítói kaptak díjként – Kiss-Rigó László megyéspüspök szentelte meg. Az istentisztelet végén Balassi-emlékérmeket adtak át azoknak a művészeknek, akik munkájukkal, alkotásaikkal a vitéz-költő életművének állítottak emléket.

A Balassi Bálintról szóló háromnapos eseménysor méltó befejezésére vasárnap Párkányban került sor. A Vadas szállóban Kovács István A barátság anatómiája című, Balassival foglalkozó kötetét, és a költőóriás válogatott verseit tartalmazó új kiadású kötetét mutatta be a publikumnak Himmler György, a párkányi Balassi Klub elnöke és Kovács István történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetének tagja.

A hétvége pazar Balassi-programsorán résztvevők átfogó képet kaphattak a magyar reneszánsz, illetve a török korabeli művészeti- és hitélet számos fejezetéről. A vitéz-költő nemcsak példaként állhatott így előttünk, de olyan alapvető értékeket felmutató emberként ismerhettük meg őt újra, aki a magyar kultúra és a magyar történelem esszenciális alakjaként magasodik a legjelesebbek fölé.

Forrás: Esztergomi HVI, esztergom.hu

460 milliós projekt a Pilisi Parkerdő területén

2010. február 24. | Kategória: Hírek
Ismét nyertes Közmunka pályázat az Esztergomi Kistérségben

Az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás és a Roma Foglalkoztató és Oktatásszervező Közhasznú Nonprofit Kft összefogása sikeres volt: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium „2010/01 Téli- tavaszi közmunkaprogram” pályázati felhívására beadott közös pályázatuk nyert.

Új tűzoltóautó az Ipoly völgyében

2010. február 24. | Kategória: Hírek
Kutyás rendőrjárőrök Vácott

A Dunakeszi országos rendőrkutya-kiképző bázis és a Váci Rendőrkapitányság együttműködésének köszönhetően a jövőben havonta négy napon keresztül kutyás rendőrjárőrök ügyelnek a rendre Vácott.

Nyertesek: génmegőrzési feladatok támogatása

2010. február 24. | Kategória: Hírek
A nyertes pályázók listája a csatolt pdf-ben található.

Korszerűsíteni kell az élelmiszeripari vállalkozásokat!

2010. február 24. | Kategória: Hírek
Hagyomány, innováció, biztonság. E három tényező alapvető a magyar élelmiszeripari termékek versenyképességéhez – mutatott rá Gráf József agrárminiszter Foodapest és az UKBA szakkiállításon.

A piac korszerűsítésére pályázik Nagykőrös

2010. február 24. | Kategória: Hírek
Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy az újszilvási termékeknek

Újszilvási termékek is viselhetik ezután a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. A Foodapest szakkiállítás keretében Gráf József agrárminiszter nyújtotta át az erről szóló tanúsítványt a Bertók Méhészetnek, a Bolyhos és Fia Pálinkafőzdének és a Szilváshús Kft-nek.

Több mint százmilliós fejlesztések Telkiben

2010. február 23. | Kategória: Hírek
Brüsszeli igen a körgyűrű M1 - M5 közötti bővítésére

Hazánk megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását az M0-ás körgyűrű déli szektorában, az M1-es és M5-ös autópálya közötti szakasz bővítésére – tudatta a Budaörs közlekedését is érintő hírt Varjú László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára Wittinghoff Tamás polgármesterrel.

250 millió a veszprémi Kozmutza iskolának

2010. február 23. | Kategória: Hírek
Átadták a veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Központot

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a Közép-dunántúli Operatív Program pályázatán nyert el 33 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást „A Családsegítő Központ- Gyermekjóléti Szolgálat és Gyermekjóléti Központ fejlesztése” elnevezésű projekt II. ütemének megvalósítására.

Herend a Magyar Borok Bálján

2010. február 23. | Kategória: Hírek
Az ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEKÉRT EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ MOZGALOM pályázat eredménye

Az ünnepélyes díjátadót a Syma Csarnokban tartották az Év Sportolója díjátadó keretein belül, az első helyezett települések részvételével.

Interreg-támogatás a Fertő–Hanság Nemzeti Parknak

2010. február 23. | Kategória: Hírek
Városfejlesztési stratégia Fertőszentmiklóson

Elkészült Fertőszentmiklós Integrált városfejlesztési stratégiája, melyet öt fejezetben, 120 oldalon foglaltak össze a szerzők. A kisvárosban lakó- és kereskedelmi övezetet alakítanának ki, a kitörési pontot a mezőgazdaság és a turizmus jelentheti.

Feldolgozás alatt a III. tengelyes pályázatok

2010. február 23. | Kategória: Hírek
Új iskolában tanulnak a rédei diákok

Az öltözőktől a tantermekig minden megújult. Az iskola multifunkcionális, vagyis több célra használható termében korszerű körülmények között zajlik majd a jövőben az oktatás.

Befejeződött az útfelújítás Badacsonytomajon

2010. február 22. | Kategória: Hírek
Játékosan a Balatonról – Szórakoztatva tanít a játszóház

Új, interaktív játszóházban ismerkedhetnek a tapolcai és környékbeli gyerekek a Balaton és térsége gazdag élővilágával.

Civilhangar.hu: közösségi oldal civileknek

2010. február 22. | Kategória: Hírek
Beszámoló az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tavalyi évéről

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület az év során az Egyesületi alapító Okiratnak, a 141/2008 (X.30.) FVM rendeletben szabályozottaknak, illetve az FVM Irányító Hatóságával megkötött együttműködési megállapodásnak megfelelően látta el a tevékenységeit.

Hernádé az egyik Falumegújítási Díj

2010. február 22. | Kategória: Hírek
EU-s támogatással javítják Újhartyán ivóvizének minőségét

Idén megkezdődik Újhartyán ivóvízminőség-javító programjának kivitelezése. A beruházás nyomán minimálisra csökken a vezetékes ivóvíz károsanyag-tartalma, hosszú távon biztosítva ezzel az új évezred környezetvédelmi és egészségmegóvási céljait.

Módosult a vadászati törvény

2010. február 22. | Kategória: Hírek
A vadászati törvény új végrehajtási rendelete több ponton módosítja a korábbit. Február 17-től változott például a vadászható állatfajok sora, szabályozásra került egyes fajok napi vadászható mennyisége, és módosult a hivatásos vadász lődíja is.

Iskolát újítanak fel Becsehelyen

2010. február 19. | Kategória: Hírek
Lehetőséget látnak a borturizmusban

Lentiben és környékén a szőlősgazdák az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek, hogy minőségi borkultúrát honosítsanak meg. Összefogásuk eredménye mára kézzelfogható.

Hazai ízeket is ígér az idei FOODAPEST

2010. február 19. | Kategória: Hírek
A február 21-24 között megrendezésre kerülő kiállítás során átfogó képet kaphatunk a teljes magyar élelmiszeripari, élelmiszer gépipari és gasztronómiai kínálatról. Egyidejű rendezvény a UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás. A két kiállításon a hazai piacvezető cégek színes kínálatával találkozhatnak az érdeklődők.

ÚMVP-forrásokból újítottak fel játszótereket a Veszprémi kistérségben

2010. február 19. | Kategória: Hírek
Sajtóközlemény

Sóly, Hajmáskér és Öskü településeken elkészültek azok a játszóterek, melyekre az Árvalányhaj Turisztikai Egyesület nyert 4 747 738 Ft-ot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program falufejlesztés és megújítás jogcímének keretében.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés