Hírek

Jelentős eredmények a megyei vidékfejlesztésben

2010. március 2. | Kategória: Hírek
Infrastruktúra fejlesztés a könyvtárakban

Jászberényben mutatják be azt az informatikai fejlesztést, amely a Jászsági Többcélú Társulás égisze alatt hét jászsági település nyolc könyvtárát érinti.

Hosszúhetény az Integrált Közösségi és Szolgáltató tér programjára pályázott

2010. március 2. | Kategória: Nekik sikerült
HOSSZÚHETÉNY - A Zengő tövében egy ősi út nyomvonalára épült szerény lejtésű völgyhajlatban, és ahogy a neve is árulkodik, négy kilométer hosszan. Jelenleg Baranya legnépesebb községe.

Magyar találmány Mándokról a vizek tisztítására

2010. március 2. | Kategória: Hírek
Egy találmány, amellyel Mándok neve is „bejárja” a világot

Több mint egy éve mutatkozott be először az a szabadalmaztatott magyar találmány, melynek feltalálója Horváth István.

Velencei-tó: az évtized legnehezebb nádaratása

2010. március 2. | Kategória: Hírek
Közel 160 millió forintra pályáztak a Velencei-tónál

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében december 21-ig nyújthattak be pályázatot az 5000 fő alatti települések önkormányzatai, civil szervezetei, vállalkozásai a III. tengelyben. A Velencei-tó LEADER Helyi Akciócsoport területén 18 pályázat érkezett be közel 160 millió forint fejlesztési forrásra.

Legkedveltebb a „Mikrovállalkozások fejlesztése” jogcím 8 pályázattal, a turisztikai ösztönzésekre öt, vidéki örökség megőrzésére három, falufejlesztésre 2 pályázat érkezett be.

A pályázók, gépvásárlásra, vállalkozásaik fellendítésére, falusi szálláshelyfejlesztésre, parkosításra, és a környezeti rehabilitációra, védett műemlékek megóvására nyújtottak be projekteket. A pályázatok feldolgozása megkezdődött, várhatóan még a tavasszal megkapják a nyertesek az értesítést pályázataik befogadásáról. A formai, adminisztratív, tartalmi ellenőrzések, a helyszíni szemlék, a bírálat és az értékelés folyamatát az Egyesület igyekszik felgyorsítani, abban bízva, hogy egyre több a jó pályázat és így egyre kevesebb lesz a hiánypótlás, amely a döntési folyamatot meghosszabbítja.

Stadler Klára
munkaszervezet vezető


*



„Vidékfejlesztés Közösen Önnel”
Fórum a nyertes és leendő nyertes pályázóknak Velencén


A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület 2010. január 27-én fórumot tartott a már nyertes és a leendő nyertes pályázók részére. A helyszín a Velencei Hotel Juventus tárgyalóterme volt. A résztvevők között voltak önkormányzatok, civil szervezetek, más Fejér megyei HACS-ok képviselői és magánszemélyek is. Több, mint 50 vendég volt jelen. A program keretében Stadler Klára a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület munkaszervezetének vezetője és a Veszprémi MVH három munkatársa tartott előadást. Először Stadler Klára munkaszervezet vezető köszöntötte a résztvevőket és a térségben elért eddigi eredményekről, a beérkezett LEADER és 1-2. körös III. tengelyes pályázatokról adott tájékoztatást. Oszterné dr. Ónodi Andrea előadásának témája a közbeszerzési eljárással kapcsolatos tudnivalók volt. Ezt követte a kifizetési kérelmek benyújtásának és elbírálásának módjáról, feltételeiről, leggyakoribb hibákról tartott előadás, amit Hujberné Gyenes Erika adott elő. Végül Farkasdy Károly beszélt a helyszíni ellenőrzéssel kapcsolatban, illetve az építési beruházások lefolytatásáról, a szükséges adminisztrációs feladatokról. Mindhárom előadás hasznos információkat tartalmazott, a fórum résztvevői sok kérdést tettek fel minden témával kapcsolatban. Vélhetőleg az új ismeretek birtokában a résztvevőknek könnyebb dolguk lesz a pályázati folyamat további szakaszaiban.

Néhány dolog, amire figyelni kell: közbeszerzési értékhatárok (építésnél 15 millió Ft, árubeszerzésnél 8 millió forint). Egybeszámítási kötelezettség: a 12 hónapon belüli beszerzéseket kel egybeszámítani.
Egy évben maximum kétszer lehet kifizetési kérelmet benyújtani. Van módosítási lehetőség, de a támogatás összege nem növelhető. Az egyes tételek ára legfeljebb 10%-kal módosítható. A kifizetés alapja az ügyfél nevére kiállított bizonylat, amire rá kell írni az SZJ. vagy VTSZ. számot, ügyfélregisztrációs számot, a határozat vonalkódját és a kiadási tételazonosítót. Számlát javítani nem szabad. A pénzügyi tervben foglaltakat tartani kell.
Az utolsó elszámolásnál minden esetben helyszíni ellenőrzést tartanak. A kötelező arculati elemeket fel kell tüntetni. ha valakinek saját honlapja van, ott is meg kell jelentetni az arculati elemeket és a beruházásról egy rövid bemutatást is el kell helyezni.
Építésnél előforduló hibák: hiányos építési napló, számlarészletező, tulajdoni lap, helyszínrajz hiánya, nincs összhang a dokumentumok között, fiktív számlák.

Nagy Andor
Kérelemkezelési referens


*



48 pályázat kapott LEADER befogadó nyilatkozatot a Velencei-tónál

A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület a LEADER pályázatokra vonatkozó befogadó nyilatkozatokat postázta. Ez azt jelenti, hogy az adminisztratív ellenőrzés alapján a befogadott pályázatok a formai és tartalmi előírásoknak megfeleltek és a pályázatok egy következő ellenőrzési szakaszba léptek.

A befogadó nyilatkozat még nem jelenti azt, hogy a pályázat sikeres és a pályázati összeget elnyerte a pályázó. A pályázat sikerességéről és a megítélt összegről a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal központjában döntenek. A döntésről a központi vizsgálat után kap értesítést, határozat formájában ami tartalmazza a pályázat nyertességet, és a megítélt támogatási összeget.

A befogadó nyilatkozat kézhezvételét követően a beruházás kizárólag saját felelősségre kezdhető meg.

Kérjük a pályázókat, hogy megrendelésnél, számlabefogadásnál a kifizetési kérelmek szabályát vegyék figyelembe. További részletek: www.velenceitoleader.eu, www.umvp.eu, www.mvh.gov.hu.


*



Két ütemben bővül Velence újtelepi településrészén található óvoda

A jelenlegi tornateremben és étkezőben két csoport alakult ideiglenesen. A gyerekek mozgását a tornaszobában oldják meg.

Az új épület a régihez kapcsolódik majd egy átjáróval. Az épületben hat csoport fér majd el, de lesz melegítőkonyha, orvosi-, vezetői szoba, raktárhelyiség, szülői- és mozgássérült WC, gépház.

Az első ütem költségét az önkormányzat 70 millió forint önrésszel biztosítja, míg a további 100 millió forintra pályáznak majd. Az építkezés kezdete a közbeszerzési eljárástól függ, de szeptember elsején már hat csoporttal szeretnék kezdeni az évet a velencei Meseliget Óvodában.

*



Az utóbbi évtized legnehezebb nádaratása a Velencei-tavon

A levágásra tervezett 320 hektár nádból alig több mint 110 hektárt sikerült betakarítani a kedvezőtlen jégviszonyok miatt.

Falussy Ferenc tófelügyelő szerint a nagymennyiségű hó miatt még a szokottnál is vékonyabb rétegben fagyott be a nádasoknál a tó. A néhány centiméternyi jéghártya pedig nem bírja el a nádvágó gépeket, sőt előfordult, hogy a betakarítást végzők alatt is beszakadt.



Az idén tizenhét vállalkozó szerződött haszon-, illetve környezetvédelmi nádvágásra, de többnyire csak a partok mentén dolgoztak a gépek és a nádvágók.
A környezetvédelmi előírások szerint február 15-ig dolgozhattak a tavon a nádvágók, mivel akkor már megkezdhetik a fészekrakást a nádasokban tanyázó, legkorábban költő madarak.

*



Gárdony és a Velencei-tó a Királyok nyomában kiadványban!

Gárdony idén először 1 oldalas hirdetéssel jelenik meg a Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága gondozásában megjelenő, a régió attrakcióit bemutató kiadványban. Az eddig Best of Közép-Dunántúl címen ismert kiadvány idén Királyok nyomában a Közép-Dunántúlon címmel, 44+4 A/4 oldalon 20 ezer db magyar példányban jelenik meg márciusban.

Online is elérhető a Velencei-tó turisztikai kínálata

Elkészült az A/4 méretű, színes, 16+4oldal terjedelmű katalógus is, amely Gárdony és a Velencei-tó környékének színes turisztikai szolgáltatás-palettáját mutatja be. Sőt! A Gárdony-Agárd-Dinnyés turisztikai katalógus katalógus elektronikus verzióját a www.gardony.hu oldalról is letölthetik a turisták. A prospektust a gárdonyi helyi TDM szervezet (Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület) 15 ezer példányban adja ki. Az ingyenesen terjesztett kiadvány a készlet erejéig rendelhető a gárdonyi Tourinform Irodától (gardony@tourinform.hu).

A Gárdony-Agárd-Dinnyés turisztikai katalógussal az érdeklődők a március 5-én kezdődő Utazás kiállításon is találkozhatnak majd.


*




Ma még csak kevesen tudják, hogy mi fán terem a LEADER...

A francia elnevezés kezdőbetűiből összeillesztett mozaikszó az egyik leghatékonyabb európai uniós vidékfejlesztési program.

Különlegessége, hogy a helyi problémák megoldását az ott élőkből alakult, úgynevezett helyi akciócsoportok irányításával és aktív közreműködésével valósítja meg. A LEADER program a helyi, kistérségi összefogást ösztönzi, és a helyiekre bízza a döntéseket.
A március 4-7-e között, az Utazás kiállítás részeként megrendezendő II. Európai Leader Expo-n a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület önálló kiállítóként mutatja be a Velencei-tavat, a tókörnyéki szolgáltatókat, szállásadókat, programokat.

A kiállításon bemutatkozhatnak a tókörnyéki kulturális csoportok, kézművesek, vállalkozók is. Az érdeklődők információt kaphatnak az info@velenceitoleader.t-online.hu címen.

*



Bormustra első ízben Kápolnásnyéken

Hagyományteremtő szándékkal bormustrát szerveztek a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály iskola éttermében. Velencei-tó környéki, elsősorban kápolnásnyéki boros gazdák érkeztek az első Bormustrára, ahol a helyi termelők a kóstoláson túl felhívták a figyelmet egy-egy bor erényeire és esetleges hibáira is.

Az este folyamán a látogatók szakelőadásokat is hallhattak. Dr. Janky Ferenc, a Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője a bor kezeléséről és élettani hatásairól tájékoztatta a rendezvényre látogatókat. Erdő János, az egyik nagy bortermelő cég pázmándi telepének nyugalmazott vezetője a szőlőtelepítésről és a régi magyar szőlőfajtákról számolt be. Mati Károly a Szent Benedictus Borlovagrend nagymestere a borkészítés fortélyairól, Dr. Hajdu Frigyes pedig a szőlőültetvények növényvédelméről beszélt. A megnyitón a bormustra szervezője, Kupi László szólt arról is, hogy Kápolnásnyék község halhatatlan költője, Vörösmarty Mihály szintén nagy borkedvelő hírében állt.


*



Második helyezett lett Máté Gábor, a Magyar Internet Média és Web Díj 2009 versenyében

A Vétó újság webmesterét, oldalgazdáját, a Tó Tévé operatőrét az országos verseny „Önkormányzatok” kategóriájában díjazták a lakevelence.com című portáljával.

A mára rangossá vált verseny 2008-ban indult útjára. A bírálók a több mint száz versenymunkát öt szempont alapján értékelték. Meghatározó volt a megjelenés, tartalom, funkcionalitás, felhasználhatóság, a standardoknak való megfelelés. Máté Gábor weboldala mára a leglátogatottabb információs velencei-tavi portállá avanzsált.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, Gárdonyi HVI


108 diák a Nyíló Világ tehetséggondozó programban

2010. március 2. | Kategória: Hírek
Folytatódik a Nyíló világ program

Újabb 108 diák vehet részt a GE Foundation Nyíló Világ középiskolás tehetséggondozó programban.

Galéria és netkávézó is lesz az IKSZT-házban

2010. március 2. | Kategória: Hírek
Húszmilliót tornateremre

Jászapáti képviselő-testülete ismét pályázatot nyújtott be a Damjanich úti iskola tornatermények felújítására.

Belezna 426 milliót nyert szennyvízkezelésre

2010. március 1. | Kategória: Hírek
Mura, Dráva, Zala: Szlovén-magyar turisztikai együttműködés

Keszthely – A turisztikai kínálat bővítését, a térség vonzerejének növelését célozta meg a Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, uniós támogatásból megvalósuló új szlovén-magyar projekt.

Előbújtak a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban

2010. március 1. | Kategória: Hírek
Közeleg a tavasz, virágba borult a két hektáros hóvirágmező az Alcsúti Arborétumban, ahol sétákat is szerveznek a törékeny növény megtekintésére. A hóvirág gyűjtése azonban szigorúan tilos, természetvédelmi eszmei értéke tízezer forint.

Munkahelyteremés a kőszegi kistérségben

2010. március 1. | Kategória: Hírek
Sikeres büki Turisztikai Desztináció Menedzsment pályázat

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében a kiírt Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) pályázaton a régióból egyedül a büki pályázat nyert.

Nagy siker az ÚMVP falunapi pályázata

2010. március 1. | Kategória: Hírek
Lázas munka a LEADER pályázatok feldolgozása érdekében

Pályázatkezelés az újudvari irodában
2009 decemberében kezdődött meg a LEADER pályázatok feldolgozása az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesületnél. A beérkezett 44 pályázat iktatása és rögzítése december 15-ig megtörtént.

Sikeres pályázatok a kistérségben

2010. március 1. | Kategória: Hírek
A magtárakban marad a gabona?

A kukorica és a búza hiába olcsóbb mint tavaly, annyira visszaesett a gabonafélék forgalma, hogy az aratásig akár 1,5-2 millió tonna is maradhat a magtárakban. Mostanra kiderült: azok a gazdák kalkuláltak jól, akik már korábban eladták a terményüket.

Energiatakarékossági kezdeményezések Tatabányán

2010. március 1. | Kategória: Hírek
Tájház Bodokon

A bokodi önkormányzat három éve vásárolt meg egy öreg épületet teljes berendezéssel, mely tárgyak közül sok muzeális értéket képviselt. Ebben az ingatlanban alakították ki a község Tájházát, amelynek rendbetételén sokan szorgoskodtak, köztük az ifjúsági klub közössége.

Közel félszáz új munkahely Árokszálláson

2010. február 26. | Kategória: Hírek
Közel félszáz új munkahely jön létre Árokszálláson

Jászárokszálláson a napokban megkezdődik a műanyag flakonok újrahasznosításával foglalkozó bázis építése. Mint azt Gergely Zoltán polgármester elmondta, a helyi ipari parkban megvalósuló fejlesztés eredményeként két üzem, egy műanyag feldolgozó, illetve az annak a tevékenységére épülő újrahasznosító létesítményt húznak fel.

Újabb vállalkozást csábítanak az ipari parkba

2010. február 26. | Kategória: Hírek
Hatszáz millióra pályáznak Jászapátin

Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartanak január 11-én Jászapátin, a pályázatok miatt.

Falumegújítás Kuncsorba központjában

2010. február 26. | Kategória: Hírek
Vidékfejlesztési fórum Kengyelen

2009. november 26-án a Tisza-menti LEADER HACS tájékoztatót tartott Kengyelen, a József Attila Művelődési Ház Könyvtárában. A tájékoztató fórumon megjelentek aktuális pályázati felhívásokról kaphattak teljes körű felvilágosítást.

Jelentős fejlődés előtt áll Keszthely

2010. február 26. | Kategória: Hírek
Ösztöndíj a hiányszakmákban tanulóknak

Február 1-től ösztöndíjat kapnak azok a tanulók, akik hiányszakmák képzésében vesznek részt. A keszthelyi Asbóth Sándor Térségi Középiskola Szakiskola és Kollégium tanulói közül 3 szakmában 56 diák jogosult az ösztöndíjra.

Ügyfélbarát, egyablakos ügyintézés a régióban

2010. február 26. | Kategória: Hírek
Házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtés Pusztaszabolcson

A szervezett hulladékgyűjtést végző Vertikál Építőipari és Kommunális Szolgáltató Zrt (8154 Polgárdi, Bocskai u. 39.) a Városi Önkormányzattal közösen mobil szelektív hulladékgyűjtési akciót szervez az idei évben hat alkalommal, amely során "házhoz mennek" a szemétért.

Kulturális fejlesztések a sághegyi akcióterületen

2010. február 25. | Kategória: Hírek
Rekonstrukció előtt a répcelaki művelődési ház

Az európai uniós támogatással megvalósuló projekt részeként megújítják és bővítik a művelődési otthon épületét.

Orosztony: LEADER-forrás a kultúrháznak

2010. február 25. | Kategória: Hírek
Új házba költöztetik a romákat Zalamerenyén

Több házat is ledózeroltak Zalamerenyén. A tulajdonosok közül páran el is sírták magukat. Szerencsére a könnyeik nem a bánat, hanem az öröm miatt potyogtak. A telepfelszámolás újabb állomásaként ugyanis új házakba költözhettek a romák.

Tanulmányi úton a Tisza-menti HACS

2010. február 25. | Kategória: Hírek
Tanulmányi úton a Tisza-menti LEADER Akciócsoport

Beszámoló a Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület tagjainak utazásáról Erdélybe.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés