Hírek

Kiderült, mit tervez még idén a kormány

2013. június 25. | Kategória: Nekik sikerült

A Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg az a kormányhatározat, amely tartalmazza a kabinet második féléves munkatervét, vagyis, hogy milyen törvényeket tervez elkészíteni a kormányülésekre. Összesen 42 előterjesztés szerepel a tervek között. Szeptemberben tárgyalja ezek szerint a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét és az ezzel összefüggő módosításokat. 



Brüsszel kimondhatja: ennyi elég

2013. május 24. | Kategória: Hírek

Az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését fogja javasolni a BruxInfo brüsszeli forrásai szerint. A Varga-csomag ezek szerint meggyőzte a biztosokat, de a végső szót a pénzügyminiszterek mondják ki.

Biztosra vehető, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését fogja javasolni jövő szerdán az Európai Bizottság - írja meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva a BruxInfo. 



Mennyi cukrot eszünk véletlenül?

2013. május 24. | Kategória: Hírek

Rendszeresen felbukkannak a neten különböző termékek, amelyek mellé lelkes sporttársak kigrammozzák azok cukortartalmát, mi pedig megdöbbenve osztjuk meg ezeket, nézd, mennyi van a kólában! Mi most nemcsak a (kóla helyett) Fantát, hanem kukoricakonzervet, bébiételeket és más, elsőre cukormentesnek gondolt termékeket vizsgáltunk meg, hogy még jobban elszörnyedhessünk.



Európa csúcsán a magyar piac

2013. május 24. | Kategória: Nekik sikerült

Ismét a magyar tőzsde Európa legjobbja, az OTP több mint 2 milliárd forintos forgalom melett tud 1 százalék felett erősödni, míg a Richter már 2 százalék feletti pluszban jár. Az eufórikus hangulatot némileg mérsékli, hogy a forint nem képes vissza kerülni a 290-es szint alá. Közben Európában pedig szép lassan mínuszba csúsznak át a fontosabb indexek, mely úgy tűnik az amerikai piacokon is érzékelteti hatását, ugyanis az USA piacai vélhetően 0,2-0,3 százalékos mínuszokkal nyithatnak határidős indikációk alapján.



Járulékcsökkentést akarnak a kormánypártok

2013. április 27. | Kategória: Hírek

Társadalombiztosítási járulékaik csökkentését kaphatják választási ajándékként jövő januártól azok, akik a gyerekek után járó családi szja-kedvezményt alacsony jövedelmük miatt csak részben tudják most kihasználni. Az elképzelést a KDNP tavaly júliusban vetette fel a kormányfőnek, amit értesülésünk szerint már a Fidesz-frakció is támogat. A költségvetési hatásokról szóló pontos számítások őszre készülhetnek el, az előkészületekre rálátó forrásunk szerint összesen 50-70 milliárd forint között lehet a kedvezmény. Az még nem dőlt el, hogy a nyugdíj- vagy az egészségbiztosítási járulék csökkenne, esetleg bizonyos esetekben mindkettő, és az sem, hogy pontosan mennyivel. Utóbbit egyébként nem is lehetne általánosítani, mivel a kedvezményt minden egyes családos járulékfizető esetén külön-külön kellene kiszámolni.



Csodájára jártak az online pénztárgépnek

2013. április 27. | Kategória: Nekik sikerült

Benyújtotta az online kassza forgalmazási engedély iránti kérelmet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) a magyar Laurel Számítástechnikai Kft. A mai siófoki kereskedelmi konferencián láthatták a NAV illetékesei, szakemberek és üzleti vezetők, hogyan működik az adóhivatalhoz bekötött új pénztárgép.



Új légitársaság repül Budapestről

2013. április 27. | Kategória: Nekik sikerült

Újabb légitársasággal és célállomással bővül a Budapest Airport útvonalhálózata júniustól. A Bulgaria Air bolgár légitársaság június 24-től kezdve heti négy alkalommal kínál légi összeköttetést Budapest és Szófia között.



Nyertek egyszerű emberek is

2013. április 27. | Kategória: Nekik sikerült

Ha valaki ebben az ügyben politikát akar látni, akkor nyilván azt fog, mondta a Népszabadságnak Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezetője arra a felvetésére, hogy a győztesek neveinek vizsgálatából politikai és üzleti körök egyaránt kirajzolódnak.

Szerinte nyertek olyan egyszerű emberek is, akik nem ismertek a közvélemény számára, ám erről nem beszélnek. A lapnak azt mondta, sok érdeksérelmet okozott a dohánykereskedelem átalakítása, amely most ilyen véleményeket szül.



Orbán: Régen voltunk ilyen közel ahhoz, hogy a magyarság céljait megvalósítsuk

2013. március 14. | Kategória: Hírek

Régen voltunk ilyen közel ahhoz, hogy a magyarság céljait megvalósítsuk, a magyar szabadságot kiteljesítsük határokon belül és kívül - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából írt ünnepi üdvözletében, amelyet csütörtökön juttatott el a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-hez.



Bemutatták az új Facebookot

2013. március 14. | Kategória: Hírek

A Facebook megtartotta a jó előre beharangozott, majd elspoilerezett sajtótájékoztatóját a cég Menlo Park-i főhadiszállásán, ahol Mark Zuckerberg személyesen mutatta be a közösségi oldal áttervezett üzenőfalát. A sajtóba kiszivárgott pletykák helytállónak bizonyultak, az új rendszer típusok szerint szűri az ismerőseink által posztolt tartalmakat, és külön hírfolyamban jeleníti meg a fotókat, videókat, zenéket, szöveges üzeneteket, illetve a facebookos játékok üzeneteit.



Túlmelegedés okozta az Outlook leállását

2013. március 14. | Kategória: Hírek

A Microsoft a túlmelegedett adatközpontokat okolja a Hotmail és az Outlook leállásáért. A levelezőrendszer tizenhat órán keresztül nem volt elérhető.

A hivatalos blogon megjelent posztban azt írja a cég, hogy a hirtelen hőmérsékletemelkedést nem bírta néhány szerver és leállt. A hőmérséklet emelkedését a firmware frissítésének hibája okozta – mondta Arthur de Haan, a Microsoft alelnöke.



Ingyenes internet lesz az elővárosi vonatokon is

2013. március 14. | Kategória: Hírek

Bővíti a MÁV-START az ingyenes internetelérésre alkalmas járműveinek körét, így évente akár ötvenmillió utas is igénybe veheti a legújabb szolgáltatást az InterCity- és az elővárosi vonatokon.

Újabb harmincegy ingyenes internetezésre alkalmas kocsival bővül a mai naptól a MÁV-START járműparkja, és az elkövetkező hónapokban hetente újabb húsz-harminc InterCity- és elővárosi járműben lesz elérhető a vasúttársaság legújabb szolgáltatása. Mind a 735 darab érintett kocsi, illetve motorvonat wifirouterrel történő felszerelését várhatóan július 30-ig fejezik be a műhelyekben, így naponta csaknem nyolcszáz közlekedő vonaton lesz elérhető a legújabb fejlesztés.

A szerelési munkálatokat a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. illetve a Stadler Magyarország Vasúti Karbantartó Kft. végzi. A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden erre előkészített járműben ingyenesen vehetik igénybe az utazók. A hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps.



Indul az 1-es villamos felújítása

2013. március 14. | Kategória: Hírek

Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a BKK az 1-es villamosvonal Bécsi út – Kerepesi út közötti, legrosszabb állapotú szakaszának komplex felújítására. Nem csak a villamospályát, hanem a megállóhelyeket is átépítik, újjáépül az áramellátó rendszer is. A vonalon új, alacsonypadlós, korszerű villamosok állnak forgalomba.



Sok pénzen sem lehet mindig sikert venni

2013. március 12. | Kategória: Nekik sikerült

74 és fél milliárd forint - ennyibe, azaz 325 millió dollárba került az Óz, a hatalmas című 3D-s látványorgia, a klasszikus Óz, a nagy varázsló 2013-as remake-je, amitől a gyártó Disney azt várja, hogy legalább egymilliárd dolláros bevételt termeljen neki, mint tette azt a Bosszúállók tavaly. A filmtörténelem jelenleg legdrágább filmjének számító Ózt a kritikusok meglehetős fanyalgással fogadták, a Metacritic összesített listáján 51 pontot kapott (17 kritika átlaga) a lehetséges százból, ha ebből indulunk ki, a film legalább akkora bukás lesz, mint a John Carter volt. Nem ez az egyetlen olyan film, ami 2013-ban a mélybe ránthat egy stúdió



Hány kalóriát éget el egy klikkelés?

2013. március 12. | Kategória: Nekik sikerült

A tudományos és ismeretterjesztő könyvek kiadásával foglalkozó japán PHP Science World Shinsho gondozásában megjelent Konvertáljunk mindent kalóriára című könyv egyik tételén rugózik a fél internet: a derék japán kutatók kiszámolták, mennyi energiabefektetéssel, vagyis hány kalória elégetésével jár egy egérkattintás.

A tudósok abból indultak ki, hogy egy átlagos egérgomb-nyomkodó mutatóujj térfogata 10,8 köbcentiméter, a tömege pedig 11,7 gramm. Egy grammnyi izom egy másodpercig tartó megmozgatásához a testünk átlagosan 16,7 mikromól adenozin-trifoszfátot használ fel (ez a molekula felelős a sejtek között az energia átvételéért). Mindebből némi számolgatás után az adódik, hogy az egér egy gombjának lenyomásához a testünk 1,42 kalóriát éget el.

Mielőtt reflexből felháborodnánk, és felhoznánk ellenérvként, hogy egy kilométer futásra szokták mondani, hogy száz kalóriát fogyaszt, jusson eszünkbe, hogy amit a hétköznapi életben kalóriának hívunk, az valójában kilokalória, a kémikusok által használt mértékegység ezerszerese.

Ha a japán tudósok adataival számolunk, a McDonalds kínálatában szereplő legkomolyabb hamburger, az Angus bacon & cheese 790 (kilo)kalóriája nagyjából 557 ezer kattintással égethető el. Azonban már maguk a tudósok is felhívják a figyelmet arra, hogy a számaik valószínűleg nem korrektek, mivel a mutatóujj teljes izomösszehúzódásával számoltak, így a valós energiafogyasztás az eredményül kapottnál alacsonyabb lehet.



A kiberháború az új terrorizmus

2013. március 12. | Kategória: Nekik sikerült

A kibertámadások és az online kémkedés megelőzte a terrorizmust az Egyesült Államokat fenyegető kockázatok toplistáján - derült ki az amerikai hírszerző szerveknek a globális kockázatokról készített, kedden nyilvánosságra hozott éves felméréséből. A neten jelentkező fenyegetések részben azért ugrottak az élre a várható kockázatok listáján, mert a számítógépes technológia annyira gyorsan fejlődik, hogy a biztonsági informatikusoknak nehéz lépést tartaniuk vele.

"Bizonyos esetekben a világban gyorsabban alkalmazzák a digitális technológiákat, mint amilyen gyorsan megértjük azok biztonsági vonzatait és a bennük rejlő potenciális katonai veszélyeket" - állította James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója a keddi szenátusi meghallgatásra előkészített írásos tanúvallomásában. A 16 amerikai hírszerző szolgálat működését koordináló Clapper szerint ugyanakkor csekély az esélye annak, hogy a létfontosságú amerikai infrastruktúra, például a villamosenergia-hálózat ellen az elkövetkező két évben jelentősebb támadás történne. Nem zárta ki azonban a kevésbé kifinomult támadások, például bankok weboldalai megbénításának lehetőségét.



Matolcsy beszállt a monetáris tanácsba

2013. március 12. | Kategória: Nekik sikerült

Kedden nem kamatmeghatározó ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Ez volt az első ülés amelyen Matolcsy György jegybankelnökként részt vett.

Az ülésről az eddigiekhez hasonlóan az MNB csak annyit közölt, hogy a tanács áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat. Meghirdetett ülésezési rendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamat megváltoztatását.

Matolcsy György mellett a tanács új tagja Balog Ádám, az MNB új alelnöke és Pleschinger Gyula, a monetáris tanács múlt héten megválasztott tagja. A monetáris tanács március 26-án tartja következő kamatdöntő ülését. Az ülésen részt vehet még Karvalits Ferenc az MNB legközelebb távozó alelnöke, akinek megbízatása március 27-én jár le.



26 milliárdot buktak az OTP-tulajdonosok

2013. március 12. | Kategória: Hírek

A hétfői esését kedden is folytatta az OTP, a pénteken még 4841 forinton zárt bankpapír 4635 forinton fejezte be ma a kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén. Ez a hétfői 4732 forintos záróárnál nagyjából 100 forinttal kevesebb, ami 2 százalékos árfolyamesést jelent.

A budapesti tőzsdére 280 000 010 darab OTP-részvény van bevezetve – az összes bankpapírnak 68,61 százaléka az úgynevezett közkézhányad –, ezek záróértéke alapján az OTP úgynevezett kapitalizációja (részvények száma megszorozva az adott árfolyammal) hétfőn 1 324 960 000 000, azaz 1324,96 milliárd forint volt. A keddi zárásra ez 26 499 200 000 forinttal csökkent, vagyis a tőzsdéző OTP-részvényesek vagyona egy nap alatt 26 és félmilliárd forinttal esett.



Nagyobb a vártnál a légitársaságok profitja

2010. március 9. | Kategória: Hírek

A világ légitársaságainak összesített profitja majdnem kétszer akkora lesz az idén, mint amire korábban a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség számított. A szövetség szerint gyökeres átalakulás megy végbe a világ légi piacán, a tőkepiaci értéket tekintve már az ázsiaiak az elsők.



Schmitt Pál és az Európai Bizottság segítségét kérik a nyugdíjkasszák

2010. március 9. | Kategória: Hírek

A pénztárak álláspontja szerint alkotmányellenes, illetve az európai joggal sem összeegyeztethető a nyugdíjtörvény. Maradni csak keveseknek érdemes, a kasszák mégis bíznak abban, hogy sokan őket választják. A pénztárak összeolvadása megindul, de választék azért marad.



További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés