Hírek

A LEADER programról a dorogi kistérségben

2009. október 6. | Kategória: Hírek
Pele, Maradona és Puskás egy kiállításon

A modernkori labdarúgás szinte minden jeles focistája képviselteti magát a Dorogi Galéria falain, a művelődési házban.

Taggyűlést tartott a Déli Napfény HACS

2009. október 6. | Kategória: Hírek
HungaroFalu a Hungaroringen

A száguldó cirkusz áttette székhelyét hazánkba így világ figyelme négy napra Magyarországra a Hungaroringen megrendezett forma-1-es futamra irányult.

Húszezren a Bakonyi Betyárnapokon

2009. október 5. | Kategória: Hírek
Húszezren vettek részt a Zirci hétvégi betyár bulin

Az utóbbi idők legsikeresebb rendezvényét zárták vasárnap hajnalban a 11. alkalommal megrendezett Bakonyi betyárnapok résztvevői.

Bográcsos Fesztivál és Nemzedékek találkozója

2009. október 5. | Kategória: Hírek
Kányavári Napok

Beszámoló a 2009. szeptember 5-én Sárpilisen megtartott Kányavári Napról.

Olasz vendég Észak-Borsodban

2009. október 5. | Kategória: Hírek
Mi kell a batyuba? Kreativitás, tudás tapasztalat

2009. szeptember 12-én 7 fiatal indult útnak Olaszországba az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás, ezen belül is a Leonardo da Vinci Programon keresztül.

Miniszterelnöki látogatás a fejlődő Hajdúszoboszlón

2009. október 5. | Kategória: Hírek
Miniszterelnöki látogatás Hajdúszoboszlón

Bajnai Gordon augusztus végén tett látogatást Hajdúszoboszlón. Először a felújítás előtt álló Járóbetegellátó Centrum vezetőjével találkozott, majd megtekintette az épülő Aqua-Palace Élményfürdőt.

A Vértes-Gerecse HACS közgyűléséről

2009. október 5. | Kategória: Hírek
Kocsitoló Fesztivál - Kocsisok találkozója

Kocs település Komárom-Esztergom megyében, a Vértes-Gerecse akciócsoport területén található.

Fiatal gazdák ÚMVP-s támogatással a Bükki Nemzeti Park tájvédő programjában

2009. október 5. | Kategória: Nekik sikerült
Egy hollókői házaspár száz marhájával és eleinkhez hű gazdálkodásával indul a Bükki Nemzeti Park tájvédő programjában.
Szabóék két kisfiukkal tavaly költöztek Hollókőre. A tájhoz illő, szépen átalakított házuk mellett őshonos állatokból álló háztáji gazdaságot terveznek. Szabó Attila szülei valamikor itt éltek, majd Pásztón telepedtek le, felesége családja pedig Tiszanánán gazdálkodik. A kertész végzettségű Zsuzsa és az állattenyésztő Attila a nyíregyházi főiskolán ismerkedtek meg, és házasságkötésük után ők is Pásztón laktak.

Zsuzsa akkoriban napi ingázással Pesten, Attila a helyi sertéstelepen dolgozott.
Tíz üszővel és egy bikával Attila édesapja alapozta meg nekik a hollókői gazdaságot. Mint fiatal gazda, Zsuzsa 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is kapott. Régóta Hollókőre vágyott, végül sikerült meggyőznie párját. A százasra gyarapodott húsmarhaállomány annyi munkát zúdított a nyakukba, hogy ma már egyiküknek sincs állása, „csak” temérdek dolga.

– Kezdettől fogva limousine-t tartunk, mert igénytelen fajta, bírja a rideg tartást és minőségi a húsa – mondja a férj. – Szabadon élnek, szalmás pihenődombon telelnek. A felesleges üszőket itthon adjuk el, már ha elkélnek, a bikaborjakra meg kialakult egy vevőkörünk, külföldre viszik őket. Az áruk hol fent, hol lent: a kis bika kilója élősúlyban négy éve 750 forint volt, most kevesebb. Vagyis még épphogy jövedelmező a termelésünk, de csak azért, mert van 90 hektár földünk, amihez bérelünk is. Mivel legelőink egy része a Bükki Nemzeti Park területén fekszik, belekerültünk a programba. Ami azért hagyásfás, mert a legnagyobb tölgyeket, kőriseket, csereket, hársakat, juharokat nem vágják ki. Meghagyják, hogy nagy melegben alattuk hűsöljön a jószág, nőjön a fű, legyen fészkelőhelye a madaraknak, amik megtisztítják a marhákat a rovaroktól, a legyektől. A településen évszázadokig jellemző volt az állattartás, de a világörökségi cím, az idegenforgalom miatt visszaszorult. A régi öregek tudták, hogy az állatoknak szükségük van a hagyásfás legelőkre, viszont ezeket mára benőtte a bozót és az erdő. A Bükki Nemzeti Park szakembereinek a hagyományos élőhelyek visszaállítása a céljuk. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 160 millió forint pályázati pénzből több száz hektár rét és legelő növénytársulásait állítják vissza eredeti állapotukba. Vagyis ahol lehet, visszaveszik az erdőtől a legelőt.

– A miénkkel együtt legalább húsz hektárt takarítanak majd ki. Minket ebből pár hektár érint, de ennek is örülünk. Nagy munkát vállalt fel a bozótirtással a nemzeti park, amire a környék marhatartói nem lennének képesek.

Az egykori legelőket, benőtt erdőket meghagyják, de a bozóttól, a satnya fáktól megtisztítják. Utána, ha rámegy a marhacsorda, maga is tapossa, trágyázza a földet, amitől a növényzet dúsabb lesz, és a gazdának se okoz gondot a kaszálás. Egy már kipucolt résznél, a meredek domboldalon látni néhány magányos, dús lombkoronájú fát, körülötte a tiszta fű. Ez Attila szerint tavasszal olyan zöld lesz, mint a mesében, a marhák szívesen lesznek ott, mert az ilyen legelő oázis számukra.

Keresztény Gabriella

Forrás: Szabad Föld

Energia-önellátás terve uniós pénzből Borsodban

2009. október 5. | Kategória: Nekik sikerült
Negyvennégy Miskolc környéki település összefogott, hogy természeti adottságait kihasználva megújuló forrásokból nyert energia termelésével törjön ki a kilátástalannak tűnő helyzetből.
A gazdaság vérkeringéséből kiszakadt, munkanélküliségtől sújtott északkeleti országrészben a települések és régiók vezetői még legambiciózusabb programjaikban is többnyire csak a túlélést és a további lecsúszás megakadályozását tűzik ki célul. Ezért meglepő és már-már túlzónak tűnik, hogy Nagy József, a 44 Miskolc környéki település által létrehozott Bükk-Mak Leader Nonprofit Kft. vezetője a helyi fejlesztési tervek kapcsán a környék meggazdagodásáról, sőt egyenesen „jóléti övezet” kialakításáról beszél. Szerinte a számottevő iparral már nem, mezőgazdasági termeléssel és szolgáltatásokkal pedig alig-alig rendelkező bükki falvak felemelkedését a közösségi energiatermelés, a szél, a víz- és a napenergia, a biomassza, a földhő komplex hasznosítása segítheti elő.

Az Emőd felől érkezőket a környékre nem éppen jellemző látvány fogadja Bükkaranyos határában, egy tanyán: szélkerék, szélerőmű, napelem és biogazdaság. A történet több mint egy évtizede kezdődött. A ma már a Bükk-Mak Leader-központnak is helyet adó 65 hektár tulajdonosa, Nagy József mérnök az 1990-es évek végén határozta el, hogy megújuló energiatermeléssel akar foglalkozni. Családi vállalkozása, a Nagy-Ferenczi Kft. 2001-ben a vidékfejlesztési célalap támogatásával 2 kilowattos napelemet és 10 kilowattos szélgenerátort telepített a tanya áramellátására, majd 2004-ben 89 millió forintos beruházással – melynek 25 százaléka volt az önrész – 225 kilowattos szélerőművet épített. Ez utóbbihoz 75 százalékos támogatást nyújtott a vidékfejlesztést szolgáló uniós Sapard-program. Mivel a két kiserőmű működése a mindenkori időjárástól függ – éjszaka vagy felhős időben, szélcsendben például nincs helyi áramtermelés –, az energiatermelő magángazdaság egy időjárástól független, 15 kilowattos, növényi olajjal működő alaperőmű beépítését tervezi. A három, energiatermelő egységből álló, egymással együttműködő rendszer mintájára az „egy falu – egy megawatt” elv szerint épül majd fel a 44 településen működő minierőművekből álló termelési közösség. Magyarországon úttörőnek számít az ilyen – az országos hálózatra csatlakozó, de saját irányító központtal és áramkereskedelmi joggal rendelkező, úgynevezett önálló mérlegkört alkotó – decentralizált villamosenergia-termelés. E rendszer iránt csak az utóbbi hónapokban tapasztalható némi érdeklődés a hatóság részéről – mondta a HVG-nek Kádár Péter, a Budapesti Műszaki Főiskola decentralizált energiatermelő rendszerekkel foglalkozó tanára.

A Bükk-Miskolc térségi vidékfejlesztési közösség számára mindenesetre már megvan a forrás az induláshoz: az új magyar vidékfejlesztési terv keretében a Bükk-Mak Leader 3 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert. A helyi gazdaság fejlesztésére szövetkezett akciócsoport – a 44 települési önkormányzat, 55 vállalkozás és 46 civil szervezet által létrehozott, Nagy József vezetésével nonprofit kft-ként működő Leader-központ – október elején írja ki önkormányzatok, civilek, egyházak és vállalkozások számára a pályázatokat, amelyekről majd az akciócsoport által választott testület dönt. A vidékfejlesztési stratégiában rögzített pályázati célok sokrétűek, a megújuló energiák közösségi hasznosításán és az energiahatékonyság javításán túl az úgynevezett tiszta technológiák meghonosítására, tiszta és vonzó települések kialakítására, a közösségek és az idegenforgalom fejlesztésére is kiterjednek – így félő, hogy elaprózódik a pénzkeret. A Leader-szervezet működtetésére, a pályáztatás lebonyolítására az Únióban bevett szokás szerint a teljes keret 15 százalékát, azaz mintegy 450 millió forintot lehet elkölteni, ami a helyi adottságokat tekintve horribilis összeg. A pályázati rendszer itt is óhatatlanul a nagyobb gazdasági erővel és hathatósabb érdekérvényesítő képességgel rendelkező szereplőknek kedvez, s ezt aligha ellensúlyozza, hogy a pályázóknak elég egyszerű pénzügyi és üzleti tervet készíteniük. Egyelőre utópisztikusnak tűnik az a Leader-közösség által kigondolt elképzelés is, hogy egy-egy cigánytelep lakossága a helyi áramigényt megtermelő kiserőmű-telepítésre pályázzon.

A cigányságra amúgy is más szerepben, a helyi hulladék energetikai célú hasznosításában számít a közösség. A kis áramtermelőkből álló rendszer csúcsán majd egy szabályozható, szerves hulladékot hasznosító, keop-pályázatból (környezetvédelmi és energia operatív program) megépülő biogázerőmű állna, amelyet az 5 ezer fős Onga önkormányzata szeretne a településre csábítani. Az erőmű üzembe állítása a helyi hulladékgazdálkodás gyökeres átalakulását feltételezi. A 44 település lakossága összesen évi 450 millió forintot fizet a regionális lerakóba kerülő szemét elszállításáért, ami egyre nehezebb teher. A Leader-közösség azon dolgozik, hogy – a korlátozott pénzforrás miatt egyelőre csak néhány településen – lovas kocsikkal szállítsák a lakosság által szelektíven gyűjtött szemetet a falusi előválogató telepre, majd innen, újabb szelektálás után, az újrahasznosító üzemekbe. A szilárd szerves maradék a biogázerőművet táplálná. A szállítás és a válogatás állandó jövedelmet jelenthetne az alacsonyan iskolázottak számára. A Leader-közösség már tárgyal az Állami Autópálya-kezelő Zrt.-vel arról, hogy az utak melletti területek megtisztítását gépek helyett képzetlen munkásokkal végeztesse. A kaszálásból származó zöld hulladékot is az erőműben hasznosítanák.

A még ennél is merészebb projektek között szerepel az első magyar hidrogénfalu. Ez Nagy József tanyája szomszédságában létesülne magántőkéből és pályázati pénzből. Az energiatermelésben is önellátásra berendezkedő, 33 kisbirtokból álló telepen a szél- és napenergiából nyert árammal vizet bontanának, és hidrogén formájában tárolnák az energiát.

A Bükk északi lábánál fekvő Pitypalatty-völgyben a földhő sajátos felhasználására nyílik lehetőség. Hét egykori bányásztelepülés alatt, az elhagyott vágatokból a megmaradt aknákon keresztül felszínre hozott hőenergiával a helyi intézményeket fűthetnék.

Napelemként funkcionáló tetőcserepet talált fel a Harsányban élő Tóth Miklós, aki a müncheni Intersolar kiállításon 32 országból kapott vételi ajánlatot a termékre. Magát a szabadalmat nem kívánja eladni a feltaláló, inkább kockázatitőke-befektetőt keres, és lakóhelyén kezdi meg a gyártást. Mint a HVG-nek elmondta, egy bérelt üzemben novemberben beindul a gyártósor. A Bükk-Mak Leader-közösségtől nemrég 200 ezer eurós, vissza nem térítendő támogatást nyert, amelyből új gyárépületet épül.

SÁGHY ERNA

Forrás: HVG

80 tonnás monstrumokra tervezték az új Sió-hidat

2009. október 2. | Kategória: Hírek
Csillagpont - egy fesztivál aminek lelke van

Az idei évben a Dunamelléki Református Egyházkerület rendezte meg ezt a nagyszabású programot július 21-25 között.

Pályázati eredmények és programkavalkád

2009. október 2. | Kategória: Hírek
Jubileumi bablevesparti

Tizedik alkalommal rendezték meg az Endrődi-Jókai bablevespartit Alsóörsön.

Az agrárforrások 70 százaléka jön az unióból

2009. október 2. | Kategória: Hírek
Az agrárgazdaság finanszírozását Magyarországon az uniós csatlakozás után elsősorban piaci alapokra kellett helyezni, mert az EU tiltja a közvetlen állami beavatkozást ezen a területen - hangoztatta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön, Budapesten, egy szakmai konferencián.

A Magyar Agrártudományi Egyesület (MAE) és a Szaktudás Kiadó Zrt. által szervezett konzultáción az államtitkár elmondta: a magyar mezőgazdaság támogatására fordítható forrás jövőre összességében 500 milliárd forint körül alakul. Ez a pénz mintegy a duplája annak, amit az ágazat az EU-csatlakozás előtt e terület finanszírozására önerőből költhetett. Most az agrárforrások több mint 70 százaléka már az unióból származik - tette hozzá Gőgös Zoltán.

Jelezte: a mezőgazdaság összes hitelállománya most mintegy 327 milliárd forintot tesz ki, ami a teljes nemzetgazdasági hitelállomány 4,5 százaléka. Az összhitelállományon belül a valamilyen módon támogatott agrárhitelek összege 124 milliárd forint. Ez az összes agrárhitel 38 százaléka.

Gőgös Zoltán emlékeztetett arra: a gazdasági válság a korábbinál is nehezebbé tette az agrárvállalkozások helyzetét, mivel nehezebben juthatnak a gazdálkodók a vállalkozás működtetéséhez szükséges forrásokhoz. A pénzintézetek ugyanis az előző éveknél is nehezebben adnak kölcsönt a mezőgazdasági vállalkozásoknak. Ezért az agrártárca a bankokkal együttműködve különféle kedvező, de piaci alapon működő hitelkonstrukciókat dolgozott ki a gazdálkodók számára, hogy segítse a vállalkozások hitelhez jutását.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta: az Agrár Fejlesztési Hitelprogramban - amelynek célja a mezőgazdasági beruházások finanszírozásának megkönnyítése - mintegy 20 milliárd forint szabad keret áll még a gazdálkodók rendelkezésére. Az Agrár Forgóeszköz Hitel - amely a rövid távú finanszírozást segíti - 15 milliárd forintos szabad forrással rendelkezik még. A Gabona Forgóeszköz Hitel program még fel nem használt része 3,6 milliárd forint.

A termelői értékesítő szervezetek, azaz a tész-ek számára biztosított 5 milliárd forintos hitelkeret viszont már kimerült. Az államtitkár megjegyezte: ennek valamilyen mértékű feltöltési lehetőségén gondolkodik az agrárkormányzat. Az Élelmiszeripari Bankgarancia Program is sikeres, itt a rendelkezésre álló keret még tetemes, 18 milliárd forint - mondta Gőgös Zoltán.

Forrás: fvm.hu

Éltető Balaton-felvidékért HACS az őstermelőkért

2009. október 2. | Kategória: Hírek
JÁRGÁNYJÁRVÁNY a legkisebb magyar faluban, Megyeren

Három járműlegenda is randevút adott egymásnak, és rajongóinak augusztusban a II. Zorall Sörolimpián a legkisebb településen, Megyeren. A Merci W123, Mini, és Honda Shadows-tulajdonosok külön falurészekben mutatkoztak be.

NYISSA KI A SZEMÉT! NEM BÁNTJA A SZEMÉT?

2009. október 2. | Kategória: Hírek
A pályázat célja a lakosság figyelmének felhívása az illegális szemétlerakóhelyek problémájára.

Abaúji partnerségi programban fejlesztenek

2009. október 1. | Kategória: Hírek
Idősek Otthonát avattak Zsujtán

Ünnepélyes keretek között avatták fel az „OXFORD HOME” Dr. Gyerkes Zsuzsa Idősek Otthonát. Az eseményen megjelentek a térség országgyűlési képviselői – dr. Ódor Ferenc és Nyakó István -, a környékbeli polgármesterek, a kivitelező cég vezetői.

Flúgos futam a Zalán és Nagy Fakanál-díj

2009. október 1. | Kategória: Hírek
Flúgos futam a Zalán - háromszáz összetákolt vízi jármű a folyón

Zalabér - Az se rossz! – hangoztatták nevetve a lehetőségeket a szombati Puszika Oszika flúgos futam résztvevői.

A kistérség hírét viheti a kiállítás

2009. október 1. | Kategória: Hírek
A kistérség hírét vivő kiállítás

A kisbéri Wass Albert Művelődési Központ emeleti folyosóján egy érdekes kiállítással találkozhattak a látogatók.

Megjelent a tájékoztató kiadvány!

2009. október 1. | Kategória: Hírek
Ismertető kiadvány a célprogramokról, a támogatási összegekről, a feltételekről és egyéb fontos tudnivalókról a programmal kapcsolatban.

Ifjúságturisztikai centrum épült Kemenesalján

2009. október 1. | Kategória: Hírek
Öltözőt avattak Izsákfán - az ezüstérmes csapatot ünnepelték a falunapon

Futballmeccsel, sportöltöző- avatással kezdődött a városrészben megrendezett falunap. Volt finom gulyás, hintó, kisvasút, és Oszvald Marika is megérkezett.

Elkészült a jászdózsai falufénykép

2009. szeptember 30. | Kategória: Hírek
Hazai forrásokra pályázik Jászapáti

A jászapátin kerékpárral, motorral közlekedők, már nagyon várják, hogy elkezdődjön a Petőfi utcai kerékpár út építése.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés