Hírek

Nemzetközi LEADER találkozó - Tiszafüred Napja

2010. február 19. | Kategória: Hírek
Idősbarát lett a polgármester

Az idősek világnapja alkalmából a Heves Megyei Nyugdíjas Szövetség "Idősbarát polgármester" elismerő oklevelet adományozott Hevér Jénos boconádi polgármesternek.

III. tengely: 255 millió forint a térségben

2010. február 18. | Kategória: Hírek
Hordógurítás és népünnepély Füzesabonyban

Több mint 60 millióba került, de megérte. A Szabadság út elkészültét már nagyon várták nemcsak az ott lakók, hanem szinte minden telepi lakos. A felújítás teljesen új arculatot adott a Telep központi utcájának.

AKG: mi kellett a támogatáshoz?

2010. február 17. | Kategória: Hírek
A nagy érdeklődésre számon tartott integrált szántóföldi célprogramba a korábbinál jóval nagyobb terület került bevonásra.

Utalja az MVH a szőlőkivágási támogatásokat

2010. február 17. | Kategória: Hírek
A kivágásra engedélyezett területnagyság ebben a borpiaci évben 2 000 hektár, ami a megelőző borpiaci évre jóváhagyott 1 200 hektáros területnagysággal együtt nem éri el a 2008. augusztus 1. és 2011. július 31. között támogatással kivágható 6 821 hektáros maximális területnagyság felét.

A miniszterelnök látogatása Baktalórántházán

2010. február 17. | Kategória: Hírek
„Lépéselőny a a társadalmi beilleszkedéshez vezető úton” TAMOP 5.3.1-08/2-2009-0046 rendezvénye

A „Pro-Team” Rehabilitációs Nonprofit Kft. az Észak-alföldi Munkaügyi Központ Baktalórántházi Kirendeltségével együtt tájékoztató napot tartott inaktív és munkanélküli ellátásban nem részesülő személyek számára.

Munkaügyi kirendeltséget adtak át Karcagon

2010. február 17. | Kategória: Hírek
A kerékpározást népszerűsítik Karcagon

Karcag másodikként csatlakozott az egyik kerékpárgyártó cég az „Élhetőbb Környezetért” kerékpár kölcsönzési programjához.

A szomszéd PC-je mindig zöldebb?

2010. február 17. | Kategória: Hírek
Felmérések szerint a gazdasági visszaesés közepette a vállalatok nagyobb hangsúlyt fektetnek az informatikára, infokommunikációs technológiákra (IKT), megoldásokra mint a válság előtt tették. Az IKT-fejlesztések segítségével várható megtakarítások, illetve költséghatékonyabb és eredményesebb működés tényszerűen megtapasztalt, bizonyított.



Kisvállalkozói képzés a Homokhátságon

2010. február 16. | Kategória: Hírek
A kis- és középvállalkozások (10 és 50 fő alatt) a modern, multinacionális vállalatok uralta piacon is alappillérei maradtak a nemzetgazdaságnak és a helyi társadalom szövetének is. Ennek számtalan oka van, és nem várható változás az elkövetkező évtizedben sem.


Mesterek vacsorája és Disznótoros Vigasságok

2010. február 16. | Kategória: Hírek
Mesterek vacsorája a Fenyvesben

2010. január utolsó hétvégéjén közel kétszáz vendég élvezhette a Fenyves Csárda és Panzió vendégszeretetét a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Krivács és Fia Kft közös vacsoraestjén, Baktalórántházán.

Az Ipoly-menti Palócok ünnepelték nyerteseiket

2010. február 16. | Kategória: Hírek
Mit jelent az EURÓPAI FALU tábla?

Rimócon is kihelyezték a település köszöntő táblájához a „LEADER táblát”, amely azt jelképezi, hogy Rimóc egy nyertes vidékfejlesztési közösséghez tartozik, pontosabban az Ipoly-menti Palócok Térségfej-lesztő Egyesületének tagja.

ÚMVP III. tengelyes összegzés a DIPO-tól

2010. február 16. | Kategória: Hírek
Virágos verseny a kertkultúra fejlesztéséért

Idén is meghirdette a Balassagyarmati Kistérség Többcélú Társulása a „Virágos Kistérségért” környezetszépítő versenyt. Aki nevezett, csak nyerhetett, ha mást nem, a saját környezetének szépítése volt a jutalma.

Kistérségi szociális központ Kapuvárott

2010. február 15. | Kategória: Hírek
Egymilliárdnál is többet kaphatnak a pályázók

A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület 2013-ig 1,2 milliárd forintot oszthat szét a helyi pályázók közt. Ez idáig húsz nyertes pályázat mintegy 180 millió forintot kapott. A munkaszervezet turisztikai témában vár több pályázót.

Százmilliós támogatás Hévíznek és Zalakarosnak

2010. február 15. | Kategória: Hírek
Nyertes TDM pályázat Hévízen

A Hévízre érkező vendégek a város több pontján „Touch info” terminálokon (elektronikus információs pont) kereshetnek programokat, szállásokat és éttermeket, de számos túratérkép és útbaigazító tábla is segíti majd a turistákat.

Észak-magyarországi faluval bővül a Skanzen

2010. február 15. | Kategória: Hírek
Az új tájegység az Ipoly és a Bodrog közötti terület hagyományos népi építkezését, életmódját mutatja be. 11 lakóház és 30 melléképület magasodik majd itt, közel 5000 eredeti műtárggyal.

Nyolc hektár szőlőt szeretne telepíteni Pósta Gergely szekszárdi fiatal gazda

2010. február 15. | Kategória: Nekik sikerült
Nyolc hektár szőlőt szeretne telepíteni Pósta Gergely szekszárdi fiatalember, aki sikeresen pályázott az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Fiatal Gazdák pályázatán.

A programot először 2007-ben indította el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A rendkívül népszerű pályázatra 2500 kérelem érkezett be, ebből 1400-at tudott támogatni az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból lehívott program. Pósta Gergely Keszthelyen, az agrártudományi egyetemen, illetve Budapesten a kertészeti egyetemen szerezte diplomáit.

A 26 éves fiatalember a jövőben szőlészként, majd borászként szeretne boldogulni a szekszárdi borvidéken. A pályázattal nyert pénzből - mely egyszeri támogatásként közel 40 ezer eurónak megfelelő forint - nyolc hektárnyi szántóföldet vásárolt Szekszárd és Alsónána határában. Ezeket a területeket már most előkészíti a szőlő telepítésére. 2010 végéig pedig további területet szeretne bérelni, hiszen a pályázattal együtt azt is vállalta, hogy 11,5 hektárra növeli az ültetvényt. Az oltványokat már megrendelte, oszlopokat, műtrágyát vásárolt és ezzel gyakorlatilag el is fogyott a pályázati pénz. Pósta Gergely elmondta, a vörös fajták közül kékfrankost, kadarkát és cabernet szőlőt kíván termelni, illetve olaszrizlinget.

Bár a feladatokat egyedül vállalta, az egész családja segíti a tanácsaival. Úgy érzi, nagy lehetőség minden pályakezdő fiatalnak egy ilyen egyszeri, de jelentős összegű támogatás, ugyanakkor nagy felelősség is, hiszen a feltételeket időben kell teljesíteni. Azzal is számolt, hogy a telepítést követően még évekig a szőlőtermelésből nem lesz bevétele, ugyanakkor komoly kiadásra kell felkészülnie, hiszen a fiatal ültetvényt ápolni, gondozni és permetezni is kell. Mindent összegezve úgy gondolja, jó döntést hozott, hiszen a jövőjét alapozta meg.

Forrás: Tolnai Népújság

Szálláshelyek 100 millióból a kisúji strandon

2010. február 15. | Kategória: Hírek
Új tantárgyak a mezőtúri fakultáson

Az intézmény vonzóbbá tétele érdekében új tantárgyakkal és képzésekkel frissíti kínálatát a Szolnoki Főiskola Mezőtúri Fakultásának mezőgazdasági tanszéke.

Vidékfejlesztési szakmai fórum és évzáró ünnepség

2010. február 15. | Kategória: Hírek
Útfelújítás Kazáron

Pályázati forrás segítségével megújult a Liget út Kazáron. Az önkormányzat az észak-magyarországi regionális operatív program keretében, a "Vidékfejlesztést kiegészítő településfejlesztés" című felhívásra benyújtott páklyázatán 8 176 075 forint támogatást nyert a közel 9,5 millió forintos fejlesztéshez.

*



Rock Band’s Night

Október 24-én került megrendezésre a Magtárház udvarán a Rock Band’s Night névre hallgató rendezvény, melyet a TIZEN5LET Ifjúsági Közhasznú Egyesület szervezett.
A hangulatról öt együttes gondoskodott. A sort a lastdayflyers duója nyitotta, majd őket követte a Rustland Tales Dunaújvárosból. Nem sokkal utánuk következett a Drive me bad, az egyetlen női hanggal az élen, majd a Before Tomorrow hardcore zenéje rázta fel a közönséget. A fellépők sorát a Message hármasa zárta nagyszerű feldolgozásaival. Közel 140 jegy kelt el és a hangulatból ítélve minden jelenlévő jól érezte magát.
A sikerre való tekintettel az egyesület jövőbeli tervei között szerepel további – hasonló és más stílusú – estek megrendezése.

*



Kulturális nap az összefogás jegyében

Hagyományteremtés céljával első alkalommal tartottak roma-szlovák kulturális napot Karancsságon.

A kulturális programon tiszteletét tette Kállai Katalin, az Oktatási Minisztérium esélyegyenlőségi és kulturális osztályának vezetője, dr. Egyedné Báránek Ruzsenka, a Magyar Szlovákok Szövetségének elnöke, dr. Berendy Beatrix, a Rajkó Oktatási alapítvány kuratóriumának elnöke és dr. Székely András Bertalan, az oktarási és Kulturális Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóság vezető főtanácsosa, nemzeti kisebbségi referens.

A rendezvény fő célja egymás kultúrájának megismerése, valamint az emberi kapcsoltaok megerősítése. "Hiszem, hogy a különböző nemzetek hagyományai össszekötnek, és nem elválasztanak bennünket" - mondta köszöntőjében Tóth Tihamér polgármester.

A délután folyamán a kulturális programok mellett gasztronómiai bemutatókkal és rajzversennyel várták a résztvevőket.

*



Megkezdődött a geoparkká nyilvánítás hivatalos eljárása

Az eirópai geoparkhálózat által kirendelt szakértők 2009. augusztus második felében látogattak el térségünkbe. Az itt töltött pár nap alatt bejárták a történelmi Nógrád vármegye gazdag földtani és kulturális értékeit. A bejárás során a szakértők azt vizsgálták, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark érdemes-e az európai geoparkok hálózati tagságának elnyerésére.

A geopark nemzetközi bizottsága a közelmúltban Portugáliában ülésezett, ahol a Novohrad-Nógrád nevének és saját logójának használatát engedélyezték.

*



Egészség délután Karancsalján

Egészségdélutánt rendeztek a közelmúltban a karancsaljai általános iskolában. A gazdag és tartalmas programsorozatra az “Együtt a méhnyakrák ellen” című pályázat keretében került sor.

Az Egészséges Településekért Alapítvány már második alkalommal hirdette meg a pályázatot hátrányos helyzetű kistérségekben lévő alapfokú és középfokú oktatási intézmények számára. A nyertes iskolák méhnyakrák elleni védőoltás vakcinát kapnak az intézményben tanuló 10-14 éves leányok számára.

Tavaly összesen 200 hátrányos helyzetű fiatal lány kapta meg térítésmentesen a vakcinát, ebben az esztendőben már másfélszer annyian juthatnak hozzá. A karancsaljai rendezvény ünnepélyes megnyitása után Mizserné György Erzsébet védőnő tartott előadást, melyben az egészséges életmódról beszélt.

Az előadás után vetélkedővel folytatódott a programsorozat. A téma természetesen az egészségvédelem volt. Az egészségdélután keretében szűrővizsgálatokat is szerveztek, az egészségügyi szakemberek vércukor, vérnyomás-, testzsírtömeg, magasság- és testsúlymérésre várták a program résztvevőit. Az intézmény ebédlőjében a szülői munkaközösség közreműködésével egészséges ételekből és italokból rendeztek kóstolóval egybekötött bemutatót. A táplálkozás mellett a sport is fontos eleme az egészséges életmódnak, ezért a szervezők sportversenyt is hirdettek, melyre nemcsak a gyermekek nevezhettek, hanem a szülők is. Az egészségdélután zárásaként került sor a versenyek eredményhirdetésére. A legügyesebbnek ítélt gyermekek és felnőttek a Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének ajándékát kapták.

*



Vidékfejlesztési szakmai fórum

2009. december 14-én a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület elnöke és a munkaszervezet munkatársai, valamint a Salgótarjáni és a Bátonyterenyei HVI irodák irodavezetői, illetve munkatársai szakmai fórum keretében értékelték a 2009-es évet.

A fórum keretében Körmendy Richárd munkaszervezet vezető számolt be a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület munkaszervezetének 2009 évi tevékenységéről, amely után Kozmáné Tábori Anita, illetve Radics Mária irodavezetők számoltak be a salgótarjáni, illetve a bátonyterenyei Helyi Vidékfejlesztési Irodák 2009 évi munkájáról, illetve a tapasztalatokról.

A fórum további részében kötetlen beszélgetés formájában értékelték a 2009-es év eredményeit, valamint megtárgyalták a 2010-es év feladatait és lehetőségeit.

*



Kompetenciafejlesztés Ságújfalu intézményeiben

A TÁMOP keretein belül meghirdetett "Kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés- innovatív intézményekben" nevet viselő pályázaton sikeresen szerepelő Ságújfalu Község Önkormányzata projektindító napot tartott, melyen a pedagógusok, a szülők, az önkormányzati képviselők és az érdeklődők tájékozódhattak a projekt tartalmáról és a megvalósítás folyamatáról.

A konferenciát a település polgármestere, Szentes Attila nyitotta meg, majd számos szakmai előadás hangzott el az alábbi témákban: a TÁMOP 3.1.4 projekt célja, tartalma, elemei, valamint az esélyteremtésben betöltött szerepe; "Kompetenciaalpú oktatás bevezetése Ságújfalu intézményeiben"; az IKT- eszközök kompetenciaalapú oktatás bevezetésében és az intézményi innovációk megvalósításában betöltött szerepe, lehetőségei; "Mi így csináltuk" címmel gyakorlati tapasztalatok átadása. A délután folyamán több témában tartottak műhelymunka- foglalkozásokat az előadók.

*



Felavatták az új gyártócsarnokot Mátranovákon

November 6- án, ünnepélyes keretek között átadták a Bombardier Transportation új gyártócsarnokát a cég mátranováki üzemében. Az új létesítményben Európa legmodernebb, vasúti forgóvázak gyártásához használt hegesztőrobotja működik majd.

Az új gyártócsarnok és a hegesztőrobot felállítása egy 2,2 millió eurós beruházás eredménye. Az ünnepségen André Navarri, a Bombardier Transportation elnök- vezérigazgatója; Hónig Péter, közlekedési, távközlési és energiaügyi miniszter; valamint Pierre Guimond, Kanada magyarországi nagykövete is részt vett. A programon a mátranováki Fekete István tagiskola gyermekkórusa mellett fellépett a Nógrád táncegyüttes is.

*



Gyermekház Dorogházán

A község önkormányzata gyermekházat hozott létre mintegy 43 millió forint pályázati forrás segítségével. Az új intézményben a 0 és a 6 éves kor közötti hátrányos helyzetű kisgyermekek felzárkóztatása folyik majd. A gyermekház kialakításához egy régi épületet újítottak fel, amelyet központi fűtéssel, új bútorokkal, valamint számítástechnikai eszközökkel szereltek fel.

Forrás: 36 jó Palóc Közhasznú Egyesület


Mezőtúri vasútállomás, közmunka Túrkevén

2010. február 15. | Kategória: Hírek
Karcagi szobrász művét avatták Törökbecsén

A vajdasági Törökbecse Mezőtúr legrégibb, majd' négy évtizedes testvértelepülése. A kapcsolat most új, fontos elemmel gyarapodott.

A Cifrakert megújításáért pályázik Szabadbattyán

2010. február 12. | Kategória: Hírek
Elnyert ÚMVP Vidékfejlesztési pályázatok (2009-2010)

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra pályázó VölgyVidék LEADER Közösség 17 településén összesen 230 613 436 forint támogatást ítélt meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

WAP-alapú közigazgatás Alsóörsön és Várpalotán

2010. február 12. | Kategória: Hírek
Egészségházzá avanzsál a közösségi ház Balatonfűzfőn

66 millió forintos beruházással egészségházzá, egészségközponttá alakítják az Ófaluban található közösségi házat Balatonfűzfőn. Az épület földszintjén kapna helyet felnőtt és gyermek háziorvosi szolgálat rendelője, és a védőnői tanácsadó.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés