Hírek

Európa csúcsán a magyar piac

2013. május 24. // Kategória: Nekik sikerült

Ismét a magyar tőzsde Európa legjobbja, az OTP több mint 2 milliárd forintos forgalom melett tud 1 százalék felett erősödni, míg a Richter már 2 százalék feletti pluszban jár. Az eufórikus hangulatot némileg mérsékli, hogy a forint nem képes vissza kerülni a 290-es szint alá. Közben Európában pedig szép lassan mínuszba csúsznak át a fontosabb indexek, mely úgy tűnik az amerikai piacokon is érzékelteti hatását, ugyanis az USA piacai vélhetően 0,2-0,3 százalékos mínuszokkal nyithatnak határidős indikációk alapján.

 

Megállíthatatlan a magyar piac

Továbbra is szárnyal a főbb európai piacokhoz képest a magyar tőzsde, a BUX 0,9 százalékos pluszban jár nap közben, bár a régiós piacok sincsenek túlságosan lemaradva. A lengyel WIG20 0,6, míg a cseh és osztrák indexek 0,2-0,3 százalékos pluszban járnak.

A BUX jó teljesítményében minden papír benne van, az összes papír stabil pluszokat ért el a nap első felében. Érdemes viszont kiemelni a Richtert, mely már több mint 2 százalékos emelkedésben jár, és a papír forgalma is több mint 750 millió forintot tesz ki.

A többi papír közül a Magyar Telekom is kiválóan szerepel, a telekompapír árfolyama vélhetően az elmúlt napok jó teljesítményéből való kimaradását igyekszik behozni 1,4 százalékos pluszával. Az OTP pedig szintén remekel, 1,3 százalékot emelkedett a bankpapír, közel 2,3 milliárd forintos forgalom mellett.

462 forint lesz a Mol által részvényenként kifizetett osztalék, miután csütörtökön visszakerült a társaság tulajdonába 371 ezer darab törzsrészvény az OTP-től. A vállalat már korábban jelezte, hogy 46 milliárd forintot juttat vissza részvényeseinek osztalék formájában, és a befektetők legkésőbb május 27-én vehetik meg a papírt a juttatásért cserébe.

Csak rövid ideig tudott a 290-es szint alatt tartózkodni a forint árfolyama az euróval szemben, jelenleg ismét felette, a 290,8-as érték közelében alakulnak a jegyzések.

Vegyes teljesítmény a pozitív makroadat ellenére

Vegyesen teljesítenek ma a nyugat-európai piacok, a fontosabb indexek 0,5 százalékos visszaesés és 0,3 százalékos erősödés között mozognak. A német DAX is 0,3 százalékos mínuszban áll, a kedvezőtlen makroadat ellenére.

Kedvezően alakult a májusi német IFO gazdasági hangulatindex értéke, mely 105,7 pontos lett, míg az elemzők csupán 104,4 értéket vártak.

Felajánlotta lemondását a Raiffeisen bank vezérigazgatója Herbert Stepic, egy nappal azután, hogy offshore számlái miatt vizsgálatot indítottak ellene. A bank hivatalos közleményében csak annyi szerepel, hogy magánéleti okok miatt nyújtotta be felmondását.

Amerika vélhetően 0,2-0,3 százalékos mínuszokkal nyithat a határidős indikációk alapján.

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés