Hírek

Hány kalóriát éget el egy klikkelés?

2013. március 12. // Kategória: Nekik sikerült

A tudományos és ismeretterjesztő könyvek kiadásával foglalkozó japán PHP Science World Shinsho gondozásában megjelent Konvertáljunk mindent kalóriára című könyv egyik tételén rugózik a fél internet: a derék japán kutatók kiszámolták, mennyi energiabefektetéssel, vagyis hány kalória elégetésével jár egy egérkattintás.

A tudósok abból indultak ki, hogy egy átlagos egérgomb-nyomkodó mutatóujj térfogata 10,8 köbcentiméter, a tömege pedig 11,7 gramm. Egy grammnyi izom egy másodpercig tartó megmozgatásához a testünk átlagosan 16,7 mikromól adenozin-trifoszfátot használ fel (ez a molekula felelős a sejtek között az energia átvételéért). Mindebből némi számolgatás után az adódik, hogy az egér egy gombjának lenyomásához a testünk 1,42 kalóriát éget el.

Mielőtt reflexből felháborodnánk, és felhoznánk ellenérvként, hogy egy kilométer futásra szokták mondani, hogy száz kalóriát fogyaszt, jusson eszünkbe, hogy amit a hétköznapi életben kalóriának hívunk, az valójában kilokalória, a kémikusok által használt mértékegység ezerszerese.

Ha a japán tudósok adataival számolunk, a McDonalds kínálatában szereplő legkomolyabb hamburger, az Angus bacon & cheese 790 (kilo)kalóriája nagyjából 557 ezer kattintással égethető el. Azonban már maguk a tudósok is felhívják a figyelmet arra, hogy a számaik valószínűleg nem korrektek, mivel a mutatóujj teljes izomösszehúzódásával számoltak, így a valós energiafogyasztás az eredményül kapottnál alacsonyabb lehet.

 
 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés