Hírek

Beindultak a LEADER-milliók a Dél-Dunántúlon

2009. szeptember 2. // Kategória: Nekik sikerült

A 33 települést felölelő „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. területén tizenegy pályázó kap összesen 182 millió forintos támogatást, mely közel 220 millió forint értékű beruházást jelent.
 
A 33 települést felölelő „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. területén tizenegy pályázó kap összesen 182 millió forintos támogatást, mely közel 220 millió forint értékű beruházást jelent.

Egyházközségek, vállalkozások és önkormányzatok is gyarapodnak

Életveszélyes templomok újulnak meg, hátrányos helyzetű települések vállalkozásai kapnak új lendületet – mérföldkőnek nevezhetők egyes pályázati eredmények a „Dél-balatoni” LEADER területén.

Nem volt hiábavaló a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. legutóbbi közgyűlésén a Farkas László vörsi polgármester kezdeményezésére hozott döntés, melynek értelmében a miniszterelnöknek írtak levelet. Nehezményezték, hogy nincs még eredménye a januárban beadott pályázatoknak.
– Ezt követően a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) gondoskodott a teendők felgyorsításáról, s megszületett az eredmények egy része. Legalább két hetet nyertünk, ami nem elhanyagolható a támogatási határozat birtokában megkezdhető beruházások miatt – fejtette ki Kollmann Gergely, a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke.

– Bizonyára közrejátszott, hogy azt kértük a miniszterelnöktől: vizsgáltassa meg, hogy mi miatt húzódik az elbírálás. Az eredeti elképzelések szerint szeptember végén kaptuk volna kézhez a határozatot – mondta Farkas László vörsi polgármester. A településen a parókia külső, belső felújítása kezdődhet az elnyert támogatásból.

A most született döntés az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) harmadik tengelyes intézkedései közül a mikrovállalkozások fejlesztése és a vidéki örökség megőrzése jogcímek elbírálását jelenti. Ennek értelmében a harminchárom települést felölelő „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. területén tizenegy pályázó kap összesen 182 millió forintos támogatást, mely közel 220 millió forint értékű beruházást jelent.

Zóka Tamás, a nonprofit zrt. stratégiai bizottságának elnöke elmondta: ez csak az egyik része a térségbe érkező forrásoknak. Lapunk megjelenésével egyidőben várható a harminchárom település falumegújítási pályázatainak végleges elbírálása, mely további 154 millió forint értékű beruházást jelent a „Dél-balatoni” LEADER területén. Ez utóbbi önkormányzati pályázatokat foglal magában, melyeket főként zöldterületek rendezésére és kialakítására, valamint a falvak csinosítására nyújtottak be. Az első körben született, kedvező döntéseknek köszönhetően zömmel templomfelújítások és kisvállalkozások beruházásai valósulhatnak meg, a leghátrányosabb helyzetű kistérségből valamennyi ilyen kérelmet pozitívan bírálták el.

– Külön sikernek tartom, hogy az életveszélyes karádi templom is megkaphatta a 48 millió forintot, mellyel tulajdonképpen a felújítás utolsó, égetően szükséges lépése történhet meg, viszont olyan kis beruházásokat is sikerült támogatni, melyekre másutt nincs lehetőség. Egy kisberényi népművészeti műhely a legjobb példa, akik háromszáznegyvenöt-ezer forintos eszközbeszerzésre kaptak zöld utat – fűzte hozzá Kollmann Gergely. Az igazgatósági elnök arról is tájékoztatott, hogy a miniszterelnöknek írt levél további eredményeket hozhat. Azt kérték, hogy az operatív programokhoz hasonlóan a jövőben húsz százalékos előleget kaphassanak a pályázók.
Sokan éppen az utófinanszírozás miatt kényszerülnek hitelfelvételre, ez esetben azonban nem terhelné hitel és kamat a pályázókat.
A kormányszóvivői tájékoztatás szerint vizsgálják ennek a lehetőségét.



*



Segítenek a vidékfejlesztési irodák az IKSZT-nek

Megkapták a címbirtokosi határozatokat az irányító hatóságtól azok a szervezetek, akik Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására pályázhatnak.

Ismert, hogy a „Dél-balatoni” LEADER településeinek kétharmadán kaptak lehetőséget különféle szervezetek, hogy többfunkciós szolgáltató tereket alakítsanak ki. A helyi kulturális életben új dimenziókat rejtő lehetőséghez a következő lépésben a támogatási kérelmeket kell elkészíteni.

A fonyódi Helyi Vidékfejlesztési Iroda (HVI) képviseletében Kovács Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyileg illetékes HVI-k segítenek a kedvezményezetteknek. Az irodavezetők a következő napokban felveszik a kapcsolatot a címbirtokos szervezetekkel és a felmerülő kérdésekről egyeztetnek. Az IKSZT rendelet megjelenése után szakmai tanácsadást, igény esetén szakmai képzéseket szerveznek. A Dél-balatoni LEADER helyi akciócsoport működési területén a fonyódi, a lengyeltóti és a marcali helyi vidékfejlesztési irodákhoz lehet fordulni.

*



Felkészítik a civileket is

Kisberény után a balatonboglári művelődési házban tartott civil kerekasztal fórumot a Fonyód Hazavár Alapítvány a helyi vidékfejlesztési iroda címbirtokos szervezet és a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. együttműködésével. Az eseményen a pályázati lehetőségekről, a pályázatok menedzseléséről tartottak tájékoztatót. Szó esett a pénzügyi válság vidéki kezelésének lehetőségeiről, és a közösségi szolgáltató terek jövőjéről. Jövő csütörtökön rendkívüli helyszínen, a somogyszentpáli szőlőhegyen tartanak fórumot.
Az események a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósulnak meg.



*



Már a héten új pályázati lehetőség nyílik

A most elutasított templomfelújítások miatt sincs ok az aggodalomra a „Dél-balatoni” LEADER területén, a helyi akciócsoport már talált megoldást azoknak, akik most nem kaphattak támogatást. Ismert, hogy a rendelkezésre álló forrásokat jóval meghaladó igények miatt a nonprofit zrt. átfogó felmérést készített a területén lévő valamennyi szakrális hely állapotáról. Ezt a Balaton Fejlesztési Tanácsnak, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnek (DDRFÜ), a regionális idegenforgalmi bizottságnak, az önkormányzati minisztériumnak és a leghátrányosabb helyzetű települések felzárkóztatásáért felelős bizottság elnökének is megküldték azért, hogy segítsenek további forrásokat találni.

Az első pozitív visszajelzés érkezett meg a napokban, melyben a DDRFÜ arról tájékoztat: már a héttől pályázhatnak az érintettek. A levélben az áll: a regionális operatív programban „komplex turisztikai programok elemeként vallási turizmushoz kapcsolódó emlékhelyek, zarándokhelyek, egyházi létesítmények (templomok, kolostorok, kápolnák, stációk, szobrok, kegyhelyek) fejlesztése, ezen belül műemlék- felújítás, környezet rendezése és kulturális turisztikai funkcióval való bővítés, átalakítás (például kiállítótér, fogadótér, játszótér kialakítása), turisztikai szolgáltatások bővítése és látogatóbarát szolgáltatások fejlesztése is támogatható”.

Pályázatot benyújtani két szakaszban lehet: szeptember elejétől a hónap végéig és október elejétől a következő év márciusának végéig. A „Dél-balatoni” LEADER munkaszervezete minden érintettnek együttműködést és segítséget ajánl a pályázat elkészítésében.

Forrás: Somogyi Hírlap, Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

2009. augusztus 28.
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés