Hírek

Fejlesztések a Balaton körül

2009. szeptember 22. // Kategória: Nekik sikerült

Mind a Balaton déli, mind az északi partjánál komoly fejlesztések várhatók a közeljövőben. Az önkormányzatok, civilek, vállalkozások ugyanis egyaránt igen aktívan, és legtöbbször sikerrel pályáztak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyének vidékfejlesztési támogatásaira.
 
Mind a Balaton déli, mind az északi partjánál komoly fejlesztések várhatók a közeljövőben. Az önkormányzatok, civilek, vállalkozások ugyanis egyaránt igen aktívan, és legtöbbször sikerrel pályáztak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyének vidékfejlesztési támogatásaira. Ennek köszönhetően templomok, színháztermek, játszóterek újulhatnak meg, zöldterületek jöhetnek létre, s a mikrovállalkozások, turisztikai cégek is megvalósíthatják különféle terveiket a kistelepüléseken.

Az ÚMVP III. tengelye és az októberben induló LEADER program azon az újfajta elképzelésen alapul, amely szerint a vidékfejlesztés csak akkor lehet sikeres, ha az ott élők, az ott működő szervezetek összehangolják tevékenységeiket, s közösen alakítják térségük jövőjét. A jelenlegi gazdasági viszonyok között különösen fontos, hogy a vidéki kistelepüléseken élők újabb jövedelemforrásokat találjanak, egyről a kettőre jussanak. Ehhez nyújt számukra lehetőséget az ÚMVP, melynek fontos céljai közé tartozik a vidék jövedelemtermelő és népességmegtartó erejének növelése, a komplex falumegújítás és a vidéki életminőség javítása. A Balaton-környéki települések - úgy tűnik - maximálisan kihasználják az adódó lehetőségeket.

Mint azt Kollmann Gergely, a Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, a "vidéki örökség megőrzése" című jogcímre volt a legjelentősebb az érdeklődés a területükön.
Hozzátette: ez esetben az igény meghaladta a rendelkezésre álló források kétszeresét, összesen 58 kérelem érkezett. A nyertes pályázatokról nemrég született döntés, amelynek értelmében 11 pályázó kap összesen 182 millió forintos támogatást. Így templomok újulhatnak meg, például a vörsi, buzsáki, somogyvári, öreglaki vagy az életveszélyessé nyilvánított karádi templom.

Emellett a hátrányos helyzetű települések vállalkozásai is új lendületet kaphatnak. Mint említette, egy kisberényi népművészeti műhely például 345 ezer forintos eszközbeszerzésre kapott zöld utat. Erre sehol máshol nem lett volna esélyük - tette hozzá. Ez azonban csak egyik része a térségbe érkező forrásoknak.

Várható a falumegújítási pályázatok elbírálása, mely további 154 millió forint értékű beruházást jelent a térségben. Az önkormányzatok főként zöldterületek kialakítására, falvak csinosítására nyújtottak be pályázatokat. Kollmann Gergely megjegyezte, a vártnál is nagyobb érdeklődést a jelenlegi gazdasági helyzet is indokolja. Válságban csak fejlesztéssel tudnak talpon maradni a vállalkozások, hitelhez pedig egyre nehezebb hozzájutni - fűzte hozzá.

A tó északi partjánál is hasonló aktivitásról tudott beszámolni a helyi akciócsoport. A 60 település vidékfejlesztési törekvéseinek egyeztetésére, koordinálásra létrejött Éltető Balaton-felvidékért Egyesülettől megtudtuk, a teljes térségből összesen 113 kérelem érkezett az ÚMVP III. intézkedéscsoportjára. A legtöbb kérelmet falumegújításra adták be, mikrovállalkozás- és turizmusfejlesztésre 29-29 kérelem érkezett, vidéki örökség megőrzésére pedig 23.

Kérelmek benyújtásában összességében a legaktívabbak az önkormányzatok voltak, akik leginkább játszóterek felújítására pályáztak. Őket a vállalkozók, magánszemélyek, civil szervezetek és egyházak követték. A legnagyobb aktivitást a Balatonfüredi kistérség mutatta, ami nem csoda, hiszen egy gazdagabb térség könnyebben teremti elő az önrészt.

A "falumegújítás és fejlesztés" és a "mikrovállakozások létrehozása és fejlesztése" jogcímekre beérkezett kérelmek már célegyenesben vannak, napokon belül megkapják az érdekeltek a támogatási határozatokat, illetve a további jogcímek tekintetében is hamarosan megszületik a döntés.

Az egyesülettől megtudtuk továbbá, hogy a LEADER program térségi kiírásaira előreláthatólag október 1-31 között lehet benyújtani a pályázatokat az alábbi témakörökben: közösségi terek kialakítása és fejlesztése, kereskedelmi szálláshelyek fejlesztése, vállalkozások létrehozása, kis helyi közösségeket erősítő rendezvények támogatása, térségek közötti és nemzetközi együttműködések. A 2007-2013-as időszakban minderre közel 260 millió forint áll rendelkezésre.
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés