Hírek

Félmilliárdos beruházással korszerű tojásléüzemet építettek Siska tanyán

2009. október 6. // Kategória: Nekik sikerült

Az elmúlt évek egyik legjelentősebb fejlesztését valósította meg a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.
 
Az elmúlt évek egyik legjelentősebb fejlesztését valósította meg a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

Az ország legnagyobb héjastojás-termelő és -forgalmazó vállalkozása félmilliárd forint értékű beruházás végére ért Taktaharkány térségében, egy korszerű tojásléüzemet építettek Siska tanyán.

A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. működését két számmal fejezhetjük ki igazán: egyrészt a megye állatlétszámának 35 százalékát tenyészti a társaság (sertésből 37, baromfiból 75, a szarvasmarhából 10 százalékos részarányt mondhatnak magukénak), másrészt a megye szántóterületének 2 százalékán gazdálkodnak. Teszik mindezt 360 dolgozóval és folyamatos technológiai korszerűsítéssel. Ennek része a nemrégiben átadott üzem, ahol minimálisan három féle termék keletkezik: teljes tojáslé, csak sárgája, illetve csak fehérje.

– Tavaly novemberben volt az első kapavágás, s idén június 30-án fejeződött be a kivitelezési munka. Jelenleg folyik a hatósági engedélyezési eljárás, s ezzel párhuzamosan a próbaüzem – tudtuk meg dr. Osvay György elnök-vezérigazgatótól.

A 900 négyzetméteres épületben a világszínvonalú amerikai technológia óránként 36 ezer darab tojás feldolgozását teszi lehetővé, az üzem kapacitása éves szinten 50 millió tojás. Hűtés és pasztőrözés után kannás, tartályos és Bag in Box kiszerelésben kerül a magas minőségi követelményeknek megfelelő tojáslé a felhasználókhoz: elsősorban tésztagyártókhoz, cukrászatokhoz és közétkeztetéssel foglalkozó intézményekhez.

– A tojáslét 4 Celsius fokon kell tárolni, a natúr módon történő kiszerelés szavatossági ideje 30 nap. Lehetőség van azonban egyéb adalékanyagok (só, cukor hozzáadására is a vevő igényének megfelelően), így ez eltarthatóság 90 napra is növelhető – tette hozzá Osvay György.

Kiküszöbölhető

Miért van szükség tojáslére, s így erre az üzemre? – kérdeztük a vezérigazgatótól, aki elmondta: a tengerentúli országokban 40-50 százalékot tesz ki az ilyen felhasználás, Nyugat-Európában 30 százalék körül van és folyamatosan növekszik az arány. A tojás ugyanis könnyen romló termék és a szalmonella fertőzés ezzel a rendszerrel teljes mértékben kiküszöbölhető.

– A fejlesztés az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági termelők értéknövelésére kiírt pályázaton elnyert 137 millió forint támogatásból, hitelből és jelentős mértékben önerőből valósult meg. Mivel abszolút zárt technológia árról van szó, minimális létszámmal, 10-12 fővel működik az üzem, mely a megye legkorszerűbb élelmiszeripari üzeme jelenleg – tette hozzá.

A szántóföldtől a tojásig

A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. évente 100-110 millió darab tojást termel, amit forgalmazóként az Alföldön, a fővárosban, saját üzleteikben és áruházláncoknak értékesítenek, és a gazdasági válság ellenére sincsenek értékesítési gondjaik, amit jól mutat, hogy a raktárkészletük mindössze 2-3 napos. Osvay György szerint ez annak köszönhető, hogy a szerencsi tojás minőségét az egész országban elismerik. Ennek pedig az a „titka”, hogy a szántóföldtől a késztermékig mindent a társaságon belül állítanak elő.

Mint megtudtuk, a cég tojástermelésének negyedét dolgozzák majd fel az üzemben, további 25 millió darabot észak-magyarország tojástermelőitől integrálnak. A társaság gazdálkodásában eddig is jelentős szerepe volt a baromfiágazatnak, amelynek nettó árbevétele így megközelíti majd az évi kétmilliárd forintot.
Tovább fejlesztenek

A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. a tojásléüzem mellett több olyan fejlesztést is tervez, amelyek a költséghatékonyság javítását szolgálják. Idén elkezdődik a terményszárító technológia felújítása és cseréje a taktaharkányi területükön. A Vince-tanyai tejtermelő tehenészetben az állatok elhelyezését szolgáló teljes telepet felújítják, a hernádcécei sertéstelepen pedig újabb hizlaldával bővítenék a létesítmények számát, így nőne a hízókibocsátás. Emellett kiépítik a szerencsi takarmánykeverő üzem felsőpályás technológiáját és tervezik a terménytárolási kapacitás bővítését is.

Forrás: Észak Magyarország
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés