Hírek

Pannónia kincse: a nyertes LEADER-pályázókat köszöntötték (a nyertesek listája a cikkben)

2009. november 13. // Kategória: Nekik sikerült

Abda - A pályázatokkal a pályázóknak általában két alapvető gondjuk van: az egyik, hogy nem rájuk szabták, nem arra lehet pályázni amire igazán nagy szükség lenne, a másik az elszámolás - mondta Szabó Zsolt abdai polgármester azon az ünnepsége, ahol a nyertes LEADER-pályázókat köszöntötték az abdai községházán, amely nemrégiben készült el, ugyan nem pályázati támogatással.
 
Abda - A pályázatokkal a pályázóknak általában két alapvető gondjuk van: az egyik, hogy nem rájuk szabták, nem arra lehet pályázni amire igazán nagy szükség lenne, a másik az elszámolás - mondta Szabó Zsolt abdai polgármester azon az ünnepsége, ahol a nyertes LEADER-pályázókat köszöntötték az abdai községházán, amely nemrégiben készült el, ugyan nem pályázati támogatással.

A rendezvényen elhangzott, hogy a pályázatok között ennek ellenére a LEADER-kiírások mindig népszerűek voltak a vidéki önkormányzatok körében. Nem lehetett megváltani velük a világot, de szellemiségük kicsit közelebb áll a vidékiekhez, mint más pályázatoké. A rendszer felépítéséből adódóan úgy érezhették, beleszólásuk lehet abba, hogy olyan fejlesztésekre költhessék a pénzt, amelyekre valóban szükségünk van.

A LEADER - Szabó Zsolt szerint megintcsak a rendszeréből adódóan - kicsit összehozza a mindennapok azon szereplőit, akik sajnos még a bensőségesebb vidéki településeken is kicsit eltávolodtak egymástól rohanó világunkban. Az önkormányzat, az egyházak, a helyi vállalkozások és a civil szervezetek között párbeszéd és partnerség alakult ki már a helyi stratégiák kidolgozásánál és ez most is tovább folytatódik.

A nyertesek köszöntésekor pedig beérni látszott sok ember megannyi munkaórája, hiszen egy örömteli eredményhirdetés okán gyűltek össze. Persze a gyakorlott pályázók jól tudják, hogy ez még csak a kezdet, hiszen a projektek megvalósítása és a mumusként emlegetett elszámolás majd csak ezután fog következni, s az legalább olyan alapos munkát kíván, mint az eddigiek.

A Pannónia Kincse Leader Egyesület 65 községet fog össze Fenyőfőtől Tárnokrétiig, Sobortól Kunszigetig. A civil szervezet több mint kétmilliárd forint európai uniós Leader-forrásról határozhat 2013-ig. Az első döntések nemrégiben születtek meg több, mint hatszázmillió forint került kiosztásra 4 jogcímen: Vidéki örökség megőrzése, Falumegújítás és fejlesztés, Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése, Turisztikai tevékenység ösztönzése. A támogatottak között egyházközségek, vállalkozások, önkormányzatok és civil szervezetek vannak.

A mostani nyertesek még a tavalyi év folyamán kiírt felhívásra adták be pályázatukat. Összesen 119 pályázat érkezett be az egyesülethez a 4 jogcím vonatkozásában.

38 nyertes pályázatot hirdetett az egyesület, amely összesen csaknem 620 millió forintot érint. 30 új munkahely létesül a nyertes pályázatok keretében.

Turisztikai tevékenység ösztönzésére jogcímre összesen 486 025 546 forint állt rendelkezésre. 18 pályázat érkezett be, amelynek összegigénye: 277 149 682 forint volt. Az ellenőrzés és hiánypótlás után az MVH által meghatározott rangsor alapján az elnökség 5 pályázatot támogatott összesen 62 143 384 forint értékben.

A jogcímben a következő pályázati időszakra több, mint 420 millió forint maradt.

Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése jogcímre összesen 695 090 608 forint állt rendelkezésre, amelyből 141 988 946 forint a hátrányos helyzetű településekre. 42 pályázat érkezett be, amelynek összegigénye: 526 135 420 forint volt. Hátrányos helyzetű településekre 2 pályázat érkezett be, amelynek összege: 99 751 920 forint. Az ellenőrzés és hiánypótlás után az MVH által meghatározott rangsor alapján az elnökség 15 pályázatot támogatott összesen 219 335 097 forint értékben.
A jogcímben a következő pályázati időszakra több, mint 470 millió forint maradt.

Vidéki örökség megőrzése jogcímre összesen 570 351 818 forint állt rendelkezésre. 15 pályázat érkezett be, amelynek összegigénye: 304 533 443 forint volt. Hátrányos helyzetű településekre 1 pályázat érkezett be, amelynek összege: 4 271 400 forint. Az ellenőrzés és hiánypótlás után az MVH által meghatározott rangsor alapján az elnökség 14 pályázatot támogatott összesen 305 697 265 forint értékben. A jogcímben a következő pályázati időszakra több, mint 260 millió forint maradt.

Falumegújítás- és fejlesztés jogcímre összesen 339 325 610 forint állt rendelkezésre, amelyből 23 260 773 Ft a hátrányos helyzetű településekre. 34 pályázat érkezett be, amelynek összegigénye: 541 509 398 forint volt. Az ellenőrzés és hiánypótlás után az MVH által meghatározott rangsor alapján az elnökség 1 pályázatot támogatott összesen 20 818 789 forint értékben.

Hátrányos helyzetű településekről 3 pályázat érkezett be, amelynek összege: 38 547 031 forint volt. Az ellenőrzés és hiánypótlás után az MVH által meghatározott rangsor alapján az elnökség 2 pályázatot támogatott összesen 13 690 215 forint értékben.

A döntések még a tavaly kiírt pályázatokat érintették. A folyamat azért volt ilyen hosszadalmas, mert a helyi bírálat mellett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is külön pontozott minden pályázatot majd az eredményeket az Irányító Hatóság kellett elfogadja és országos szinten 5000-et meghaladó kérelmet nyújtottak be. A következő pályázati kör már sokkal gyorsabb lesz, mert az egyesület az országban az elsők között sikerrel túljutott az akkreditációs eljáráson, így a kérelmekkel kapcsolatos folyamatok, döntések a helyi akciócsoportnál összpontosulnak és az itt meghozott döntések lesznek a véglegesek az MVH ellenőrzése mellett.

Nyertesek:

Turisztikai tevékenység ösztönzése

Pöltl József, Pannonhalmi kistérség, Románd Vendégház kialakítása Romándon, 2 új munkahely kerül kialakításra. A Sokoró tájvédelmi körzet mellett 5 napraforgós vendégszállás kerül kialakításra. A területen található 250 húsmarha 60 ha ősgyepes, chardonnay szőlőültetvény és egy 130 éves pince. 12 567 362 forint.

Schreiner Károly Pannonhalmi kistérség, Écs Vendégház turisztikai szolgáltatás fejlesztése. Meglévő vendégház bővítése, játszótérrel, padokkal, egy teljes család igényeinek megfelelően. 5 380 125 forint.

Kunszigetért Közalapítvány Győri kistérség, Kunsziget Hagyományőrző Turisztikai tér kialakítás. A település központjában a napi gazdálkodással kapcsolatos eszközök bemutatására kerülne sor a csaknem 200 éves eredeti sütő és szabadkémény segítségével. 21 736 553 forint.

Markotics Istvánné, Győri kistérség, Pér. Táj-jellegű játszóház kialakítása Péren. 1 új munkahely kerül kialakításra. Nádfedeles parasztház a hagyományos tájjellegű népi építészetet mutatja be. A felújítás után népi használati eszközök kerülnek bemutatásra és a turisták, betérők számára játszóház. 2 700 676 forint.

Kóny Község Önkormányzata, Győri kistérség, Kóny. Turizmus élénkítése Kóny községben. A faluközpontban gyalogos tér és emlékpark kialakítása. 19 758 668 forint.

Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése

Bognár Péter Téti kistérség, Felpéc. Asztalosipari berendezések beszerzése. 1 új munkahely kerül kialakításra. Egyedi bútorok gyártása, eszközpark fejlesztése. 8 648 884 forint.

Car-color Bt. Pannonhalmi kistérség, Ravazd. Faipari brikettáló üzem Ravazdon. 5 új munkahely kerül kialakításra. 2000 óta foglalkozik a bt. erdőgazdálkodással, a keletkezett fahulladékból állítanának elő brikettet és ehhez brikettáló üzem létrehozása a cél. 48 311 714 forint.

Ferenczi Fémipari Kft., Pannonhalmi kistérség, Écs. Új technológia bevezetése a Ferenczi Kft.-nél. 3 új munkahely kerül kialakításra. Komplex lakatosipari munkákkal foglalkoznak és egy professzionális vízsugaras vágógép beszerzésére kerülne sor. 25 443 000 forint.

Timár Gábor, Győri kistérség, Gönyű. Jókai utcai halcsali üzem bővítése. 2 új munkahely kerül kialakításra. Horgászcsali keverék előállításával foglalkoznak. A pályázat keretében szociális helységek kialakítására és raktár építésére kerül sor. 16 241 345 forint.

R.A. Extensio Ker. Szolg. Kft., Pannonhalmi kistérség, Écs. Sport és szabadidő célú park. 1 új munkahely kerül kialakításra. Écs és Pannonhalma között 2 salakos teniszpálya építésére és a környezetének kialakítására kerül sor. 9 797 982 forint.

Kormos Andrea, Győri kistérség, Nyúl Szél Fiai fogadó éttermének bővítése. 1 új munkahely kerül kialakításra. Meglévő étterem bővítése. 30 955 690 forint.

MED.OF Nyúl Egészségügyi Szolgáltató Bt., Győri kistérség, Nyúl Med.of Nyúl Bt.-nél csúcstechnika bevezetése. 1 új munkahely kerül kialakításra. Orvosi eszközök korszerűsítése. 3 360 050 forint.

SZLOVACSEK IMRE ,Győri kistérség, Enese. Lakatos gyártócsarnok építése. 1 új munkahely kerül kialakításra. Lakatos csarnok építése. 11 704 232 forint.

Egyházy Miklós, Győri kistérség, Kisbabót. Homlokvillás targonca. 1 új munkahely kerül kialakításra. Homlokvillás targonca beszerzése. 2 160 000 forint.

SPL 2005: Építő és Szolg. Bt. Pannonhalmi kistérség, Bakonyszentlászló. SPL 2005 Bt. technológiai korszerűsítés. 1 új munkahely kerül kialakításra. Árokásó gép kerül beszerzésre. 13 338 600 forint.

Kovács Zoltánné, Téti kistérség, Tét. Könyvelés a Jövőért. 3 új munkahely kerül kialakításra. Könyvelőiroda korszerűsítése. 11 830 600 forint.

HÉBAKER Ker. és Szolg. Kft., Győri kistérség, Koroncó. Hidraulikus táblaolló és targonca beszerzése. 2 új munkahely kerül kialakításra. Hidraulikus táblaolló és targonca kerül beszerzésre. 4 230 344 forint.

Schreiner Fa És Kézműipari Kft., Pannonhalmi kistérség, Écs. Kézművesház, biomassza hasznosítása. 1 új munkahely kerül kialakításra. A faipari munka mellett keletkezett faforgács újrahasznosítása, fabrikettáló vásárlása. 10 040 795 forint.

Simon-Builder Építőipari és Szolgáltató Kft., Győri kistérség, Koroncó. 3 db munkagép beszerzése. 2 új munkahely kerül kialakításra. Mélyépítéshez szükséges 3 földmunkagép kerül beszerzésre. 18 605 443 forint.

Régió-Port Bt., Győri kistérség, Kisbabót. Stúdió kialakítása. 1 új munkahely kerül kialakításra. Korszerű digitális technikával stúdió felszerelése. 2 068 084 forint.

Deliné Vámos Éva, Győri kistérség, Ikrény. Szépségcentrum működésének beindítása. 1 új munkahely kerül kialakításra. Kozmetikai szalon. 2 598 334 forint.

Vidéki örökség megőrzése

Bakonyszentlászló-Fenyőfő Római Katolikus Egyházközség, Pannonhalmi kistérség, Fenyőfő. A templom és környezetének felújítása; 2007 óta országos védelem alatt álló templom. Ősi román stílusú maradványokra épült az Eszterházy család támogatásával a XVIII. században barokkos stílusban. 15 418 861 forint.

Felpéci Evangélikus Egyházközség, Téti kistérség, Felpéc. Felpéci Evangélikus Templom felújítása; XVI. század körül épült templom. 11 308 524 forint.

Evangélikus Egyházközség, Mérges, Téti kistérség. Mérgesi Evangélikus Templom felújítás. 24 718 261 forint.

Kajárpéc Község Önkormányzata, Téti kistérség, Kajárpéc. Kultúrház felújítása Kajárpécen. 1929-ben épül közösségi ház, amely jelenleg is helyet ad a különböző helyi és térségi rendezvényeknek többek között a Bakonyaljai vigasságoknak. 29 838 890 forint.

Téti kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása, Téti kistérség. Tét Túraútvonalak fejlesztése a kistérségben. Az elmúlt években sikerült több túraútvonalat kialakítani többek között egy GPS alapú kerékpáros útvonalat. Ehhez kapcsolódóan az útvonalak mellett pihenők és információs kiadvány elkésztésére kerül sor. 4 271 400 forint.

Polgármesteri Hivatal, Bőny. Győri kistérség. Bőny Községház felújítása, kiállító tér kialakítása. Jelenleg községházaként is működő épület felújítása, amely régen nemei kúriaként szolgált. 33 560 503 forint.

Pázmándfalu Római Katolikus Egyházközség, Pannonhalmi kistérség, Pázmándfalu. A Pázmándfalui RK templom felújítása. A templomot 1753-ban építették, tornya pedig csak később 1779-ben került kialakításra. 20 680 061 forint.

Péri Római Katolikus Egyházközség, Győri kistérség, Pér. A péri kálvária felújítása és parkosítás. A kálvária első fakeresztje a XIX. században épült. 1844-ben rakták le a 3 fakereszt alapját és 7 téglaépítményt, amely festett szentképeket ábrázol. 1866-ban kápolna épült a fakereszt mögött. 8 659 229 forint.

Római Katolikus Egyházközség, Mezőörs, Győri kistérség. Mezőörsi templom felújítása; 1789-91-ben épült. 23 033 803 forint.

Szűz Mária Neve Plébánia Egyházközség, Pannonhalmi kistérség, Győrasszonyfa. Templomhomlokzat felújítása. 12 171 338 forint.

Sikátori Evangélikus Egyházközség, Pannonhalmi kistérség, Sikátor. Sikátori Evangélikus Templom felújítása. 16 116 785 forint.

Római Katolikus Plébánia Kunsziget, Egyházközség, Győri kistérség. Kunszigeti katolikus templom felújítása. 43 284 286 forint.

Szent Péter és Pál Plébánia Egyházközség, Pannonhalmi kistérség, Bakonypéterd. Bakonypéterdi templom tetőcseréje. 24 210 265 forint.

Szent Adalbert Plébánia Egyházközség, Pápai kistérség, Veszprémvarsány. A veszprémvarsányi templom felújítása. Barokk műemlék templom. 38 425 059 forint.

Falumegújítás és fejlesztés

Győrsövényházi Római Katolikus Egyházközség, Csornai kistérség, Győrsövényház. Templomfelújítás. A templom külső felületének felújítása. 20 818 789 forint.

Szerecseny Község Önkormányzata, Téti kistérség, Szerecseny. Faluközpont felújítása, pihenőhelyek, padok kialakítása. 7 103 070 forint.

Tárnokréti Községért Közalapítvány, Csornai kistérség, Tárnokréti. Játszótér építése Tárnokrétin. Padok, kukák, ivókút elhelyezése és EU-szabványos játszótér kiépítése. 6 587 145 forint.

Rimányi Zita

Kapcsolódó cikk: Hatszázmillió forintot osztottak szét a Pannónia Kincse LEADER Egyesület területén

Forrás: kisalfold.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés