Hírek

Újabb 29 nyertes pályázat a Dél-Zempléni Nektár LEADER HACS területén

2009. december 17. // Kategória: Nekik sikerült

További 29 nyertes fejlesztési elképzelés megvalósítása indulhat a Dél-zempléni térségben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával.
 
További 29 nyertes fejlesztési elképzelés megvalósítása indulhat a Dél-zempléni térségben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával.

A 2009. január 12.-ig, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyére beérkezett pályázatokat Helyi Vidékfejlesztési Akciócsoportok (térségünkben a Dél-Zempléni Nektár LEADER HACS) bírálhatták első körben. Borsod–Abaúj–Zemplén megyében 7 akciócsoport működik, ezek közül 6 döntött részben arról, hogy a különböző jogcímekre (falufejlesztésre, vidéki örökségmegőrzésre, mikrovállalkozások támogatására, turisztikára) benyújtott támogatási kérelmek közül melyeket támogatja.

A Tokaj, Kossuth tér 1. szám alatt székelő Dél- Zempléni Nektár LEADER Helyi Akciócsoport, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium döntéseinek megfelelően a falufejlesztésre (pl.: játszótér építésre, faluközpont kialakításra, buszmegálló építésére, stb.) beérkezett támogatási kérelmekre összesen közel 320 millió forintos támogatást, míg a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére (pl.: vendéglátó üzlet kialakítására, felújítására, gépvásárlásra, stb.) mintegy 65 millió forintot, a vidéki örökség megőrzése jogcímre (pl.: Prügyi Móricz Ház felújítására) csaknem 13 millió forintos támogatást ítéltek meg. A három szegmensben tehát eddig mintegy 400 millió forintról döntöttek már.

A rendkívül nagy számban turisztikai jogcímre beérkezett támogatási kérelmekről ugyanakkor még nem született döntés a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részéről, de várhatóan október elejéig ezen döntések is megszülethetnek. A döntésre váró turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím fejlesztésére allokált forrás a Dél-Zempléni Nektár LEADER Helyi Akciócsoport illetékességi területén 360 millió forint.

A négy intézkedés esetében a rendelkezésre álló forrás mintegy 1,2 milliárd forint volt. A fentiekből is látszik, hogy maradtak maradványpénzek, melyek felhasználásáról még az idén döntés születik. A HACS-ok eddig meghozott döntéseit először az Irányító Hatóság vizsgálja, majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hozza meg a végleges határozatokat, melyek néhány héten belül kiküldésre kerülnek a kedvezményezettek részére.

A Dél-zempléni térség LEADER fejlesztési lehetőségeit tartalmazó HPME-Katalógus már letölthető a www.mvh.gov.hu oldalról.

Tokaj, 2009. szeptember 22.

Dóka János


Forrás: Dél-zempléni Nektár LEADER Nonprofit Vidékfejlesztési Kft.
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés