Hírek

Faluképszépítés Szolgáltatáscsomag és újabb attrakció a turizmus felfuttatásáért Mecseknádasdon

2009. december 18. // Kategória: Nekik sikerült

December 5-én, szombaton tartották az Alkotóudvar és bortrezor ünnepélyes avatását a Mesterségek Házában.
 
December 5-én, szombaton tartották az Alkotóudvar és bortrezor ünnepélyes avatását a Mesterségek Házában.

A „Baranyai Élménykörút” projektnek fontos része a Rejtőzködő Borfalu, amely a Kelet-Mecsek lábánál fekvő Mecseknádasdon valósul meg. Az idei Mikulás-napi pincejárás nyitányaként szombat délután 14 órakor avatják a projekt 20 milliós fejlesztéseként megvalósult újabb elemét: a Mesterségek Házához csatlakozó Alkotóudvart, látványpincét és bortrezort.

– Annak ellenére, hogy a 6-os út mellett fekszik községünk, évtizedek óta nem sikerült letelepíteni komolyabb vállalkozást, amely munkahelyeket teremtett volna nagyobb számban – mondja dr. Wekler Ferenc polgármester.

Többek között ezért is döntött úgy a település vezetése még a 80-as években, hogy a turizmus felé nyitunk: fejlesztési forrásainkat és pályázati lehetőségeinket a falukép javítására, a turisztikai szolgáltatások kiteljesítésére, a turizmushoz kapcsolódó attrakciókra szánjuk. Ebbe illeszkedik bele a most hétvégi eseménysor is. A pályázati lehetőségek most lehetővé teszik, hogy a faluközpontban LEADER-forrásból elkezdődjön a Templom tér és a Szabadság tér megújítása is mintegy 35–40 milliós beruházással. Átformálják az infrastruktúrát, föld alá viszik a légvezetékeket, a növényzetet is lecserélik, a templomhoz mozgáskorlátozottaknak is kialakítanak feljárót, és a csapadékvíz-elvezetés is megoldódik. A Szabadság téren pedig kis piacteret alakítanak ki.

Mindez a lakosság közérzetének javítását is szolgálja azokkal a tervezett fejlesztésekkel egyetemben, amelyek támogatásáért most pályázik az önkormányzat: a csapadékvíz-elvezetés kiteljesítése, valamint az iskolai konyha felújítása, az épület nyílászáróinak cseréje, a bölcsőde bővítése. A lélekszám sajnos folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy a település vezetése minden intézményt és szolgáltatást fenntart és működtet, ami az itt élők számára fontos lehet: bölcsőde, óvoda, általános művelődési központ – benne két tannyelvű iskola, ahol angolul is tanítanak, zeneiskola, sportcsarnok –, és az idősgondozás minden formáját működtetik.

– Ezeket a szolgáltatásokat a jövőben is biztosítani kívánjuk – hangsúlyozza a polgármester. – Szeretnénk, ha ez a szolgáltatás-csomag fiatal betelepülőket vonzana falunkba, ahol sajnos sok az üres, eladó ház. A rendszerváltás óta egyötödével fogyott a lélekszám a munkalehetőségek hiánya miatt. Helyi sajátosságként a falu jövője szempontjából hátránnyá vált az az előny, hogy a nádasdi fiatalok zöme anyanyelvi szinten beszél egy világnyelvet: különösebb nehézség nélkül tudtak elhelyezkedni külföldön német nyelvterületen.

Forrás: Dunántúli Napló
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés