Hírek

209 milliárd forint támogatás jutott Heves megyének az elmúlt hét évben

2010. január 6. // Kategória: Nekik sikerült

Közel 209 milliárd forint támogatás jutott Heves megyének az elmúlt hét évben.
A célokról, amelyekre mindezt fordítják, Sós Tamást, az északi regionális fejlesztési tanács társelnökét kérdeztük.
 
Közel 209 milliárd forint támogatás jutott Heves megyének az elmúlt hét évben.
A célokról, amelyekre mindezt fordítják, Sós Tamást, az északi regionális fejlesztési tanács társelnökét kérdeztük.

- Melyek voltak a meghatározó célok a források felhasználásának tervezésekor?
- Öt csoportra osztottuk a teendőket - feleli Sós Tamás. - Elsőként a gazdaság versenyképességét kellett biztosítani. Ebbe beletartozott a munkahelyek megőrzése, újak teremtése, az ipari parkok létrehozása. Fontos volt a megyénk nehéziparaként emlegetett turizmus nagy léptékű fejlesztése. De ebbe a sorba illeszkedik az egészségügyi ellátás, az oktatás jobbá, a települések szebbé tétele, s az úthálózatunk felújítása.

- Milyen támogatási lehetőségekre pályázhattak megyénk cégei, intézményei?
- E körbe sorolhatók 2002 óta a kormányzati cél- és címzett támogatások. A következő állomást 2004 májusáig az előcsatlakozási alapok jelentették, a Phare, az Ispa, a Sapard. Uniós tagságunk óta már közvetlenül felhasználói lehettünk az európai közösség nyújtotta támogatási formáknak.

- Mennyit profitálhattunk az említettekből?
- Beleértve a kormányzati, továbbá a 2004-2006 közötti I. Nemzeti, a 2007-2009 közötti Új Magyarország Fejlesztési Tervekben, s az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban foglalt lehetőségeket, Hevesben összesen 208 milliárd 780 millió forint segíti a fejlődésünket. A megyei beruházások több mint 60 százaléka hazai pénzekből valósul meg. Csak az infrastruktúra jobbítását 101 milliárd forint szolgálta.

- Mely feladatokra összpontosítottak?
- A legnagyobb összeg a turisztikai fejlesztésre jutott, strandok, szállodák újultak meg, új hotelek is épültek. A katasztrófavédelmi beruházások is komoly támogatásban részesültek, akárcsak a sport. Régen tapasztalt mennyiségű pénzt fordítottunk az óvodák, iskolák épületeinek megújítására. A munkahelyek létrehozása terén 13,5 milliárd forint erősíti a vállalkozások stabilizálását, piacra jutását. Az uniós támogatásokból megyénkben több mint 1900 projektet lehetett finanszírozni. Nagyon sok településünk belső terét tudták megszépíteni. Az úthálózat javítását jelzi, hogy csak az idén 80 kilométer utat tettünk biztonságosabbá. Persze, még számos szakasz vár felújításra. Sokat léptünk előre új központok kialakításával, a gép- és műszerpark modernizálásával az egészségügyi ellátásban.

- Mi az, amiben nem volt zökkenőmentes a fejlődés? Érték kifogások is a támogatási rendszert.
- A LEADER-program új forma volt, a helybeliek dönthették el, mire hasznosítják a pénzforrásokat. Kétségkívül az uniós utófinanszírozás több esetben okoz gondot, még ha ütemesen megy is a kifizetés, olykor elhúzódnak az átutalások. A működtetésben vannak még problémák, s nagy gond a munkanélküliség. Mindezen javítani kell! Az Út a munkához program például sikeres: az idén Hevesben ötezer ember dolgozhatott és kereshetett így. A projekt jövőre folytatódik. Az összes segítség személyenként megyénkben 650 ezer forintot jelent. Magyarországnak az 1867-es kiegyezés óta nem állt rendelkezésére ekkora nagyságrendű forrás polgárai életszínvonalának az emelésére.

Nem feledkeztek el a kistérségekről sem A kistérségek fejlesztési támogatásai közül Sós Tamás (képünkön) többet is kiemelt: Pétervására körzetében a mátraderecskei Leier Hungária Kft. (500 millió forint), a siroki Mátrametál Kft. (243 millió); Bélapátfalva kistérségében az ALGO-TEXTIL Kft. (67 millió) Dél-Hevesben az erdőtelki Rutilus Holding Kft. (500 millió), a boconádi EUPALIPLASZT Kft. (450 millió); Hatvan körzetében a Bosch (250 millió); Füzesabony környékén a Pikopack Kft. (250 millió); a megyeszékhelyen az Egri Ipari Park (500 millió), a ZF Hungária (495 millió); Gyöngyös vidékén a Hotel Ózon (548 millió), a halmajugrai Zöldolaj Kft. (472 millió).

Forrás: Heves Megyei Hírlap
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés