Hírek

ÚMVP forrásból indulhat Bodrogkeresztúr település fejlesztése

2010. január 6. // Kategória: Nekik sikerült

Bodrogkeresztúr Község Önkormányzata 2009. januárjában támogatási kérelmet nyújtott be „Bodrogkeresztúr településfejlesztése” címen, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, ún. III tengelyének Falumegújítás és fejlesztés elnevezésű jogcímére.
 
Bodrogkeresztúr Község Önkormányzata 2009. januárjában támogatási kérelmet nyújtott be „Bodrogkeresztúr településfejlesztése” címen, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, ún. III tengelyének Falumegújítás és fejlesztés elnevezésű jogcímére.

Ennek eredményeként több mint 17 millió forint összegben indulhat beruházás a közeljövőben a településen. A pályázatban megfogalmazottak szerint, a fejlesztés során parkosítás, pihenőpadok kihelyezése, térburkolás, ivókút építése, EU szabványoknak is megfelelő játszótér kialakítása és térfigyelő kamera telepítése valósítható meg.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyére beérkezett pályázatokat Helyi Vidékfejlesztési Akciócsoportok (térségünkben a Dél-Zempléni Nektár LEADER HACS) bírálhatták első körben. Borsod–Abaúj–Zemplén megyében 7 akciócsoport működik, ezek közül 6 döntött részben arról, hogy a különböző jogcímekre (falufejlesztésre, vidéki örökségmegőrzésre, mikrovállalkozások támogatására, turisztikára) benyújtott támogatási kérelmek közül melyeket támogatja.

A Dél- Zempléni Nektár LEADER Helyi Akciócsoport, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium döntéseinek megfelelően a falufejlesztésre (pl.: játszótér építésre, faluközpont kialakításra, buszmegálló építésére, stb.) beérkezett támogatási kérelmekre összesen közel 320 millió forintos támogatást, míg a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére (pl.: vendéglátó üzlet kialakítására, felújítására, gépvásárlásra, stb.) mintegy 65 millió forintot, a vidéki örökség megőrzése jogcímre (pl.: Prügyi Móricz Ház felújítására) csaknem 13 millió forintos támogatást ítéltek meg. A három szegmensben tehát eddig mintegy 400 millió forintról döntöttek már.

A rendkívül nagy számban turisztikai jogcímre beérkezett támogatási kérelmekről ugyanakkor még nem született döntés, de várhatóan október elejéig ezen döntések is megszülethetnek. A döntésre váró turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím fejlesztésére allokált forrás a Dél-Zempléni Nektár LEADER Helyi Akciócsoport illetékességi területén 360 millió forint.
A négy intézkedés esetében a rendelkezésre álló forrás mintegy 1,2 milliárd forint volt. A fentiekből is látszik, hogy maradtak maradványpénzek, melyek felhasználásáról még az idén döntés születik. A HACS-ok eddig meghozott döntései egyébként az Irányító Hatóság elé kerülnek, majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal hozza meg a végleges határozatokat, melyek néhány héten belül kiküldésre kerülnek a kedvezményezettek részére.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye viszonylatában a fent említett három jogcím vonatkozásában eddig összesen mintegy 4,1 milliárd forintról döntöttek a HACS-ok. A falufejlesztésre beérkezett pályázatokat 7 HACS-ból 6 bírálta el, s összesen közel 1,8 milliárd forintos támogatást ítélt meg. Vidéki örökségmegőrzés jogcímen 5 csoport döntése született meg, akárcsak a mikrovállalkozások ügyében. Az előbbinél több mint 1 milliárd, míg az utóbbinál több mint 1,3 milliárd forint volt a támogatás mértéke. A döntésre váró források mértéke mintegy 7,3 (ebből a turisztikai rész 2,6) milliárd forint. Mindez azt jelenti, hogy a megítélt 4,1 milliárddal, illetve a döntésre váró 7,3 milliárddal együtt összesen 11,4 milliárd forint jutott, jut idén a vidékfejlesztésre Borsod–Abaúj–Zemplén megyében.

Az Irányító Hatóság közleményének megfelelően az EMVA IV. tengelyének LEADER pályázatai várhatóan 2009 október első napjaiban kerülnek kihirdetésre. A IV. tengely pályázatainak várható keretösszege közel 450 millió forint lesz. A Dél-zempléni térség LEADER fejlesztési lehetőségeit tartalmazó HPME-Katalógus már letölthető a www.mvh.gov.hu oldalról.

Tokaj, 2009. szeptember 16.

Dóka János, a D.Z. Nektár LEADER Nonprofit Kft. ügyvezetője

Forrás: D.Z. Nektár LEADER Nonprofit Kft.
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés