Hírek

7,4 millió forintot nyert játszótér kialakításra, utcabútorokra és fásításra Ellend

2010. január 13. // Kategória: Nekik sikerült

Tavaly karácsonykor kétszeresen is ünnepelhetett Ellend, hiszen akkor avatták fel a teljesen megújult kultúrházat.
 
Tavaly karácsonykor kétszeresen is ünnepelhetett Ellend, hiszen akkor avatták fel a teljesen megújult kultúrházat.

Bár a terem modern és szép is lett, az ellenőrök, akik a pályázatok kivitelezését felügyelik, többször is átszámolták a székeket és egy fogast is hiányoltak. Végül azonban elégedetten távozhattak, hiszen a székek száma megegyezett a pályázatban foglaltakkal, a fogas is előkerült az egyik mellékhelyiségből, s így a falubeliek birtokba vehették az épületet.

Idén már nem ellenőrökkel volt tele a terem, hanem a karácsonyi műsorra összegyűlt falubeliekkel, és hirtelen úgy tűnt, mintha kevés is lenne az a sokszor számolt székrengeteg.

– Úgy tűnik, talán sikerül újra közel hozni egymáshoz az embereket – mondja bizakodva Ott Mihályné, a falu polgármestere. – A gyerekek karácsonyi bemutatójára szinte mindenki eljött, sokan már csak az előtérből tudták nézni a műsort, ami számomra azt jelenti, mindenki számára fontos volt a közös ünneplés.

Természetesen a falu vezetősége azokra is gondolt, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak részt venni az eseményen: náluk másnap a közmunkások kopogtattak, és egy megpakolt talicskából ajándékcsomagot adtak át a házigazdáknak. Ellenden ugyanis nemcsak a gyerekek kapnak ajándékot, hanem minden egyes család, hiszen a falu elöljárói szerint fontos, hogy a karácsony mindenkinek egyformán ünnep legyen.

S hogy ünneplésre mindig legyen ok, arról az önkormányzat gondoskodik: a község egy ÚMVP-s pályázaton 7,4 millió forintot nyert játszótér kialakításra, utcabútorokra és fásításra, emellett CÉDE-pályázaton 2,4 millió forintot a főút melletti vízelvezető árkok felújítására. A munkálatokat azonnal elkezdik, amint beköszönt a jó idő, derül ki Ott Mihályné szavaiból.

– Tavaly a kultúrház belsejét sikerült teljesen felújítanunk: kifestettünk és új bútorokat vettünk bele egy 4,5 millió forintos támogatásnak köszönhetően, jövőre pedig a játszótér és a vízelvezető árok következik. Szinte teljes az infrastruktúra a faluban, még a közlekedéssel sincs sok gond, egyedül a csatornázáshoz nem tudunk támogatást szerezni, hiába próbálkozunk évek óta. A kétezer lélekszámú településeknek ugyanis csak ritkán biztosítanak támogatást, hiába készült el minden terv, és hiába kaptunk meg minden szükséges engedélyt. De azért nem adjuk fel! – tette hozzá a polgármester.

*

A falu a fiatalokat segíti, a fiatalok a települést, a közösségi életet támogatják

Az önkormányzat a tankönyvvásárlást, a táborokat és az iskolakezdést támogatja, a fiatalok pedig igyekeznek mindent megtenni a település közösségi életének felvirágoztatásáért. Ott Mihályné polgármester asszony szerint nemcsak az tölti el a lakókat örömmel, hogy a faluban nagyon sok a kisgyerek, de azokra a fiatalokra is büszkék, akik próbálnak programokat, műsorokat szervezni, akik akarnak tenni valamit a környezetükért, másokért. Bár a civil szerveződés még csak kezdeti stádiumban van, a részt vevő fiatalok célja a faluszépítés,

a hagyományőrzés és a sportolási lehetőségek kialakítása lesz, amelyben az önkormányzat is támogatja majd őket.

Ellenden jelenleg harmincöt 14 éven aluli gyermek él, összesen pedig ötven, így bőven lesznek, akik továbbvihetik majd a falu hagyományait.

Forrás: Dunántúli Napló
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés