Hírek

A vidékfejlesztés támogatott nyertesei az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete területén

2010. január 14. // Kategória: Nekik sikerült

Ünnepséget tartott Szügyben az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete azon önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek számára, melyek sikeresen vettek részt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének első körében.
 
Ünnepséget tartott Szügyben az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete azon önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek számára, melyek sikeresen vettek részt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének első körében. Összeállításunkban a három jogcím egy-egy nyertesét szólaltattuk meg az utóbbi évek egyik, ha nem legsikeresebb vidékfejlesztési programjáról, mely Nógrádba eddig több mint 700 millió forintos beruházást hoz.

Csupán a turisztikai tevékenységek ösztönzéséről szóló jogcím nyerteseiről nem adhatunk számot, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal végső jóváhagyása előtt áll a folyamat, ám a másik három esetben, a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére, a vidéki örökség megőrzésére és a falufejlesztésre igényelhető támogatások eredményeit az alábbiakban közöljük.

Kiemelt jelentőségű támogatási program, kivált a megyében és a gazdasági válság közepette a mikrovállalkozások fejlesztése, a gazdaság növekedése mellett a foglalkoztatás bővítése szempontjából is fontos. Marossy László, terényi vállalkozó négy éve működő faipari üzemének fejlesztésére kért támogatást.

− Profilunkat szeretnénk növelni, az új marógép beszerzésével sokkal energiatakarékosabb, jobb hőszigetelésű ablakokat, ajtókat is tudunk majd gyártani. Ezzel természetesen növelni lehet a foglalkoztatást is, bár ez a mindenkori piac függvénye, a kapacitásunk akár még tíz új dolgozót is elbír majd, de hármat biztosan. Csak a magam erejéből ezt biztosan nem tudtam volna elérni, noha így is nehéz lesz előteremteni a ránk eső 35%-ot. Mikor kezdődött a program, s elhatároztuk, hogy mi is részt veszünk benne, még nagyon más volt a gazdasági klíma. Azóta nagyot változott a világ, de ezzel együtt is az elmúlt 3-4 év legjobb támogatásának tartom.

Aligha akad a megyében kistelepülés, mely ne látna kitörési pontot a falusi és ökoturizmus fejlesztésében, érthető, hogy hagyományainak ápolása és épített műemlékeinek megőrzése Nógrád számára különösen fontos. Általánosan elmondható, hogy a vidéki örökség megőrzését célzó jogcím legeredményesebb pályázói az egyházak voltak. Blatniczky János Dániel, kerületi missziós lelkész, a Szügyi Evangélikus Egyházközség vezetője templomfelújításra kért támogatást.

− Először nem is a templomot, hanem a lelkészi hivatalt és a parókiát szerettük volna felújítani, ám erre nem vonatkozott a jogcím. Tudtuk, hogy a templom renoválásra szorul, utoljára 1944-ben dolgoztak kőművesek az épületen, aztán a háborúban találat is érte, de akkora összeget igényelt a munka, hogy forrás híján évekig nem is gondoltunk ilyesmire. Mikor megtudtuk, hogy a parókia felújítása nem lehetséges, fölvetettem a templom rendbehozatalának lehetőségét az Országos Evangélikus Egyháznál, ők mérlegelték a körülményeket, s úgy döntöttek, támogatják a kezdeményezést, s megbíztak egy pályázatíró céget a kérelem kidolgozásával. Sikerült elnyernünk 48 millió forintot. Ez persze a megemelkedett árak miatt kevés lesz, körülbelül 60 millió forintot emészt majd fel a renoválás, de a támogatás nélkül esély sem lett volna helyrehozni az épületet.

Beszkid Andort, Rimóc polgármesterét nem csupán, mint sikeresen pályázó önkormányzati vezetőt kérdeztük a falufejlesztés jogcíméről, hanem mint az Ipoly-menti Palócok Egyesületének elnökségi tagját is arról, hogyan minősíti a programot.

− Mi a falu szívében létesítendő Szent Erzsébet tér kialakítására kértünk támogatást. Egyfelől a templomhoz való méltó bejárást teszi lehetővé a park, másfelől vallási és egyéb ünnepségek helyszínéül szolgál majd, eddig nem volt ilyen rendezvények helyszínéül szolgáló tere Rimócnak. Az elnyert összegből zöld felületet hozunk létre, burkolási munkákat végzünk, támfalat építünk, illetve a leendő Szent Erzsébet szobor helyét alakítjuk ki, a tervek szerint augusztusra. Akkorra elkészülhet a szintén III. tengelyes templomfelújítás is, melyet egy szabadtéri misével szeretnénk megünnepelni. Általánosságban jó a program, de két kritikával élnék, úgy vélem, a III. tengelyhez és a LEADER-hez képest más programoknál nagyobb mértékű volt a helyi döntés súlya, sokkal inkább szabad kezet kaptak az adott térségben élők, s ezt a tendenciát kellene erősíteni a jövőben is. Másfelől, a vállalkozók alulteljesítettek, volt támogatás, sokkal bátrabban ki kellett volna használniuk a lehetőséget. Ezzel együtt mindenképp sikeres és átgondolt programja az Uniónak a LEADER, jónak ítélem az alulról jövő, helyi döntések szorgalmazását, a helyi kezdeményezések ösztönzését.

Részletes III. tengelyes eredmények számokban ITT!

Forrás: palocok.com
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés