Hírek

Lapáncsa fejlődése: IKSZT, falubusz, fásítási program, jelentős épület-felújítások

2010. január 15. // Kategória: Nekik sikerült

Lapáncsa alig 6 km-re fekszik a magyar–horvát államhatártól. A legközelebbi város, Villány 10 km-re van, a megyeszékhely 52 km-re.
 
Lapáncsa alig 6 km-re fekszik a magyar–horvát államhatártól. A legközelebbi város, Villány 10 km-re van, a megyeszékhely 52 km-re.

A település tűzoltó egyesülete nyújtotta be az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) programra a pályázatot a kultúrház felújítására, el is nyerve a címbirtokosságot. A második fordulóra most adták be a részletes programot a több mint 50 milliós fejlesztési tervről. Az arról szól, hogy az új épületrésszel kibővített kultúrházban a nagyterem mellett vállalkozói üzlethelyiség, illetve műhely, könyvtár, számítógépes terem és kis kávézó is helyet kapna.

A másik pályázati siker már biztos: a templom régóta húzódó felújítására nyert a község augusztusban 37,7 millió forintot az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap pályázatán.

Létrejöhetett a falugondnoki szolgálat: ehhez tavaly kilencszemélyes Opel kisbuszt nyert a község az FVM pályázatán.
A házi gondozás is tavaly kezdődött. Négy éve az önkormányzat megvette a hajdani iskolaépülethez tartozó – ma polgármesteri hivatal – pedagóguslakást.

Apránként szándékozik felújítani, átalakítani, hogy kisebb rendezvények befogadására, s főként vendégek elszállásolására is alkalmas legyen. A CÉDE-pályázaton idén 1,5 millió forint támogatást nyertek a legszükségesebb munkák elkezdéséhez.

A határ közeli zsáktelepülés önkormányzata a TEKI-pályázaton 500 ezer forint támogatást nyert el, melyből fásítással, facsemeték vásárlásával a faluképet szépítik.

És ha az IKSZT keretében is nyernek, akkor elmondható lesz, hogy a templom – vele együtt a malom és a kocsma – 228 évvel ezelőtti megépülte óta nem volt még akkora fejlesztés egyetlen évben Lapáncsán, mint ahogy most jövőre ígérkezik.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés