Hírek

Egymilliárdhoz közelít, amit elnyertek a Jó Palócok

2010. január 25. // Kategória: Nekik sikerült

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III-as tengelyének ünnepélyes eredményhirdetését szerdán délután tartották meg a kazári magtárházban.
 
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III-as tengelyének ünnepélyes eredményhirdetését szerdán délután tartották meg a kazári magtárházban.

A 36 Jó Palóc Akciócsoport területén az első fordulóban 832 millió forintot meghaladó támogatásban részesült negyvennégy kérelem. Az ünnepélyes eredményhirdetés kulturális műsorral kezdődött, amelynek keretein belül a Kazár Táncegyüttes tagjai léptek színpadra.

A szép számmal megjelent vendégeket először Balogh Katalin, a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület sajtómunkatársa köszöntötte, majd Molnár Katalin, az egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt s osztotta meg a vidékfejlesztés aktualitásaival, az akciócsoport területéről beérkezett támogatási kérelmekkel kapcsolatos tapasztalatokat a jelenlévőkkel: – A 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesülethez az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III-as tengelyének jogcímeire első körben, 2008. október 19. és 2009. január 12. között ötvenhat darab kérelem érkezett, az összes igényelt forrás meghaladta az egymilliárd forintot – közölte.

– Falumegújítás témakörben 20, a turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímre 15, a vidéki örökség megőrzésére 8, a mikrovállalkozások fejlesztésére pedig 13 kérelmet nyújtottak be. Ezek közül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 9 pályázatot nem fogadott be. Az egyesület 36 települése közül 24 község élt a pályázati lehetőséggel ebben a fordulóban. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága a kérelmek értékelése és pontozása után, 2009 novemberében kihirdette a helyi bírálóbizottságok által meghatározott minimális pontszámokat.

Mint megtudtuk, ezen pontszámok alapján a 36 Jó Palóc HACS területén összesen 44 darab kérelem részesült támogatásban, így összesen 832 millió forintot meghaladó összeg kerül lekötésre az ÚMVP III-as tengelyének négy jogcímén, az első fordulóban. Falumegújítás és fejlesztés tekintetében mintegy 270 millió forintot osztanak szét, ezzel 18 kérelmet támogatnak. A keretből tizenkét önkormányzat, két alapítvány, egy egyesület és három egyházközség, illetve plébánia valósíthatja meg a közeljövőben fejlesztési elképzeléseit. A turisztikai tevékenységek ösztönzésénél a tíz jóváhagyott projekt támogatási összege meghaladja a 219 millió forintot.

A döntés értelmében négy egyéni vállalkozó, két magánszemély, két kft. és egy egyesület részesül támogatásban. A vidéki örökség megőrzése jogcímnél öt támogatási kérelem részesült pozitív elbírálásban, amelynek eredményeként összesen 181 millió forintot meghaladó összeget osztanak ki. Egy önkormányzat, két egyházközség, illetve plébánia, valamint egy közalapítvány és egy közhasznú egyesület örökségvédelemre irányuló programja bizonyult sikeresnek. A mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése jogcímnél mintegy 161 millió forint az összes támogatási forrás, amelyből tizenegy egyéni vállalkozó, illetve mikrovállalkozás valósíthatja meg fejlesztési elképzeléseit.

– Fontos szempont, hogy megvizsgáljuk a fejlesztések gazdasági hatását. A fent említett nyertes pályázatok közvetve és közvetlenül közel ötven fő foglalkoztatását jelentik – fogalmazott Molnár Katalin, aki a következő tapasztalatokat osztotta meg a jelenlévőkkel: – A vidékfejlesztési forrásokból azok a kis és egyéni vállalkozók juthatnak forrásokhoz, akik máshonnan nem kaphatnak pénzt. Az önkormányzatok olyan projekteket valósíthatnak meg, amelyre csak innen tudnak forráshoz jutni. A turizmus területén a falusi vendéglátók kapnak anyagi segítséget, ötvenhattal nő a falusi vendéglátásban az ágyak száma. Ezek olyan források, amelyek az itt élők megélhetését, jövedelemszerzését segítik elő, az embereket pedig gondolkodásra, munkálkodásra ösztönzik. Ha ezek a források nem lennének, az itt élőknek nem nyílna lehetőségük gondolataikat, elképzeléseiket megvalósítani – vélelmezte, majd hozzátette: – Sok jó ötlet van, amelyet tovább lehet építeni, újabb pályázatokkal lehet bővíteni, nem csak ebben a programban, hanem más pályázati forrásokból is.

Ezt követően Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő köszöntötte a nyerteseket, majd Molnár Katalin adott át oklevelet nekik. Köszönőlevelet pedig azok vehettek át, akik az elmúlt időszakban segítették az egyesület munkáját. A rendezvény végén Borenszki Ervin szocialista országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt. A kulturális műsor után pedig állófogadáson vehettek részt a megjelentek.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés