Hírek

Nyomtatott áramkörök gyártása, készítése, NYÁK lemez tervezése, beültetése

2015. április 7. // Kategória: Információk

A nyomtatott áramkörök tervezése, gyártása, szerelése ma már a mindennapok elengedhetetlen része, a NYÁKokat tervező, és gyártó egyik hazai elektronikai cége az UNIPCB Kft.
A nyomtatott áramkörök tervezése, gyártása, szerelése ma már a mindennapok elengedhetetlen része, a NYÁKokat a kommunikáció, számítástechnika, ipar minden területén használják, de honvédelmi, űrkutatási és az orvosi elektronika területein is nélkülözhetetlenek a NYÁK lemezek.
A nyomtatott áramkörök, röviden NYÁKok tervezése során vagy az adott cég készíti el a kapcsolási rajzot, alkotja meg az alkatrészlistát, anyaglistát, panel méreteit, vagy a megrendelő hoz elvi kapcsolási rajzot, az alkatrészek NYÁK tervezés szempontjából fontos adatait tartalmazó anyaglistát, a panel méreteit és a kötött helyen lévő alkatrészek helyét megadó rajzot.
A NYÁK tervezés során az erre szakosodott cégek természetesen elő kell állítsák az összes dokumentációt, ami szükséges a nyomtatott áramkör legyártásához, továbbá a furatok fúrásához és a kész panel kontúrmarásához szükséges NC fájlokat és a rajzolati rétegeket leíró GERBER fájlokat.
 

 

Manapság ráadásul a nyomtatott áramkör tervezése nem csak cégek privilégiuma – a kivitelezést azonban mindenképpen érdemes profikra bízni, akik hosszú évek óta NYÁK gyártásra szakosodtak. Ha a megrendelő mégis úgy dönt, hogy a NYÁK tervezés feladatát maga oldja meg, elsősorban a GERBER és NC fájlokat kell előállítania a sokféle tervezőprogram valamelyikét használva, mert a panel csak így lesz legyártható.

A NYÁK tervezés során az erre szakosodott cégek figyelembe veszik a gyártók által megadott határértékeket, amelyek betartása kiemelten fontos, mert tartalmazza a gyártástechnológiából adódó korlátokat. A NYÁK tervezés során a határértékek betartása szavatolja a megtervezett nyomtatott áramkör lap gyárthatóságát.
Vegyük figyelembe, hogy a tervezőprogramokkal bármit meg lehet tervezni – de egyáltalán nem biztos, hogy azt le is lehet gyártani, hiszen a többrétegű panelek esetében a belső rétegek rézvastagsága 35 mikron.

A NYÁK gyártás folyamata több lépésből áll. Először a furatok kifúrására kerül sor, majd a rajzolatot alakítják ki, és kikészítik a forrasztandó felületeket, amely általában galvanizált ónbevonat, de nagyobb költséggel választható szelektív ón- vagy aranybevonat is.
Az utolsó lépés az alkatrészek körvonalát, pozíciószámát tartalmazó pozíció szita felvitele és a panel felületére a forrasztásgátló lakkréteg felvitele (a forrasztási helyek kivételével), illetve a panel kontúrmarása.

A nyomtatott áramkörön az áram vezetéséről általában réz gondoskodik, mivel ez a legolcsóbb, ugyanakkor jól vezető anyag – a korrózióvédelemről viszont arannyal érdemes gondoskodni, mivel mind az ezüstnél mind a réznél sokkal jobban ellenáll neki.
Nyomtatott áramköröket, elektronikai alkatrészeket gyártó és forgalmazó cégeket talál oldalunkon!

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés