Hírek

Iskolát újítanak fel Becsehelyen

2010. február 19. // Kategória: Hírek

Lehetőséget látnak a borturizmusban

Lentiben és környékén a szőlősgazdák az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek, hogy minőségi borkultúrát honosítsanak meg. Összefogásuk eredménye mára kézzelfogható.
 
Lehetőséget látnak a borturizmusban

Lentiben és környékén a szőlősgazdák az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tettek, hogy minőségi borkultúrát honosítsanak meg. Összefogásuk eredménye mára kézzelfogható. A harmincéves Lenti Kertbarát Kör számos előadás megszervezésével járult hozzá a szőlészet-borászat mesterfogásainak elsajátításához, a Kerka- és Mura Menti Hegyközség, valamint a Zalai Borút Egyesület segítségével megteremtették a termelői bor kimérésének jogszabályi feltételeit, s többéves előkészület után végre elkészült az első borház is, amely rövidesen fogadhatja látogatóit.

Az új borházat a héten szentelte fel Tüske József volt lenti, jelenleg Tornyiszentmiklóson szolgáló plébános, aki maga is a környék bortermelői közé tartozik. A borház tulajdonosa, Kovács Lajos – akinek borai a hazai és külföldi borversenyeken rendre arany minősítést kapnak – ezzel régi álmát valósíthatta meg.

Egy borház megnyitása nagyon fontos az idegenforgalom szempontjából, hiszen hiába vannak minőségi vendéglátóhelyek a hegyen, azokban termelői bor csak elenyésző arányban kapható” – magyarázta Horváth József, a kertbarát kör elnöke. „A borházak viszont kifejezetten erre szakosodtak. Nagyon örülünk annak, hogy a Kovács borház ledöntötte a korlátokat, s ismereteim szerint már készül az újabb hasonló egység, egyesületünk egy másik tagja jóvoltából. Mindez azt mutatja, hogy vannak gazdák, akik fantáziát látnak ebben a tőlünk néhány kilométerrel odébb, Lendva vidékén már sok-sok éve virágzó tevékenységben” – tette hozzá kertbarát kör elnöke.


*




Megújulhat az iskola Becsehelyen

A dél-zalai településen megtartották a helyi általános iskola felújítását célzó projekt nyitórendezvényét. A 296 millió forintos beruházás jelentős részét, 200 millió forintot, a Nyugat-dunántúli Operatív Programtól elnyert sikeres pályázat révén valósítja meg a falu önkormányzata. A projektről Németh Géza polgármester tájékoztatta a jelenlévőket, majd a falugyűlésen megjelenteket.

Becsehely Község Önkormányzata 2008 januárjában pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Operatív Program Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztését célzó intézkedésére "A fenntartható közoktatási infrastruktúra megteremtése Becsehelyen" címmel.

A 2 fordulós eljárás 2. fordulója során Becsehelyi ÁMK, Általános Iskola és Könyvtár a Dél-Zala Murahíd Letenye Többcélú Társulás fenntartása alá került, így az Önkormányzat projektjének "gazdája" a Társulás lett.

A 2. forduló eredményéről 2009. október 21-én kapott tájékoztatást a Társulás, eszerint a projektet 200 millió forint összegű támogatásra érdemesnek ítélte a Regionális Operatív Programok Irányító Hatósága.

A projekt megvalósítási szakasza 2009. november 16-án kezdődött és 2010. december 31-ig tart.

A beruházás során a székhely intézménytől távol eső feladatellátási helyeket, valamint a települési könyvtárt integrálják a jelenlegi székhely intézménybe. A projekt során kétszintes, komplexen akadálymentesített, 1301 m2-es új szárnyat építenek a jelenlegi utcafronti épületünk helyére, és a meglévő 545 m2-es épületrészt újítják fel. Ezzel egy korszerű, multifunkciós létesítményt jön létre, amely az oktatási feladatok mellett közművelődési és egyéb társadalmi igényeket is kiszolgál. A beruházás megvalósításával megszűnik a gyermekek és a pedagógusok utaztatása a településen belül, hiszen a napközis ellátás, az étkeztetés, az informatika terem, valamint a tornaterem a székhely intézményben található. A hosszú távú racionális működtetés, valamint a minőségi pedagógiai munka alapja a jelen projekt keretében megvalósítandó építészeti- és tárgyi feltételeket megteremtő beruházás - melynek szükségessége megkérdőjelezhetetlen - közvetve hozzájárul a település népességmegtartó erejének növeléséhez is.

Forrás: becsehely.hu


*




Színház óvodásoknak, iskolásoknak

Színházi, bábszínházi, táncszínházi előadások támogatásának céljából nyújtott be sikeres pályázatot az OKM Közművelődési Főosztályához a Lenti Városi Művelődési Központ. A zalai településen a források felhasználásával az óvodás, kisiskolás, iskolás és ifjúsági célcsoport részére egy négy részből álló vendégjáték-sorozatot sikerült elindítani.

Az 1 047 000 forintos elnyert támogatási összegből minden korcsoport részére színházi előadásokat szerveznek a művelődési központ színháztermében, amely előadássorozat részeként január 19-én az ifjúsági korosztály Molière: Képzelt beteg című darabját tekinthette meg a győri Forrás Színház előadásában.

A rendezvénysorozat első részeként még az ősszel, az Ürömről érkezett Nektár Színház művészei fogadták a 8-12 éveseket Diótörő című előadásukkal, az idei év tavaszán pedig az óvodások részére a fővárosi Fabula Bábszínház mutatja be Bálint Ágnes: Mazsola c. darabját. A következő – főként kisiskolás és óvodás korosztályt megcélzó –, a tavaszi időszakban bemutatásra kerülő előadáson a zalaegerszegi Kis-Hétrét Zenekar akusztikus hangszerekkel előadott 45 perces műsorára várják a szervezők lentiből és térségéből a gyerekeket, ahol magyar gyermekvers költők megzenésített műveit hallgathatják meg.


*




Letenyén igyekeznek új színt vinni a programokba

Miként az Ráczné Lánczok Zsuzsanna, a Letenyéért Közéleti Egyesület elnökének beszámolójából is kitűnt: a hét éve működő közösség az alapszabályának megfelelően végezte tevékenységét. Zártkörű és nyilvános programjaik száma tavaly 40 volt, s a kínálat bővülése az egyre szélesedő civil együttműködéseknek, s a következetes pénzügyi gazdálkodásnak is köszönhető.

A 2010-es évre is színes programot állított össze a választmány, s ez találkozott a tagság akaratával. A hagyományosnak tekinthető rendezvényeiket idén is megtartják, s igyekeznek új színt vinni a megvalósításba. Ismét szerveznek a lakosság számára bérletes színházlátogatást, s a hgyományőrző tevékenységet is még inkább előtérbe kívánják állítani, hiszen szép sikereket könyvelhetnek el ezen a területen is. Már készülnek a fővárosi vendégszereplésre a júniusi Múzeumok éjszakáján, amellyel a Vám és Pénzügyőrség Múzeuma részéről érkezett felkérésnek tesznek majd eleget.

A húshagyókeddi maszkázás szokásának városi rangra emelésében oroszlánrészt vállaltak, s a hagyomány fenntartásáért jelentős munkát végeznek minden évben az egyesület tagjai; akik sokat tesznek az egészséges életmód népszerűsítéséért, számos előadást, valamint gasztronómiai élményeket nyújtó, és testmozgást igénylő programot szerveznek a lakosság számára ebben az évben is. Az LKE minden évben állít májusfát a város számára, amit annak rendje és módja szerint ki is táncolnak. A kulturális események közt kiemelendő az Európa Kulturális Fővárosába, Pécsre tervezett egyesületi kirándulás. A hagyományok őrzésére kiemelt figyelmet fordít idén is a közéleti egyesület.


*




Pályázatok, rekordok, elvonások Lentiben

Rekordösszegű, 3,6 milliárd forintos kiadással számoló költségvetési rendeletet fogadott el tegnapi soron kívüli ülésén Lenti önkormányzata. A működési hiány 54 millió forintot tesz ki.
A korábbiakhoz képest igen magas költségvetési főösszeget a már megkezdett, illetve a 2010-es évre tervezett beruházások indokolják, ugyanakkor a büdzsé előterjesztése során az is elhangzott: fejlesztéseket csakis a már elnyert pályázatok alapján javasoltak. A kiadási főösszegnek így is közel egyharmada, mintegy 1,3 milliárd forint kapcsolódik a pályázatokhoz. Az ülésen ugyan nem került szóba, de a rendeletből az is kiolvasható, hogy az önkormányzat adósságállománya jócskán meghaladja az egymilliárd forintot.

A tervezet megvitatása során a pénzügyi és városfejlesztési bizottság elnöke, Pálné Szalai Erika elmondta, hogy a normatív támogatások összege az idén tovább csökkent - mintegy 61 millió forinttal lett kevesebb -, ám az intézmények működtetése így is biztosított, elbocsátásokkal nem kell számolni. Ugyancsak ő szólt arról, hogy ez évben is ingyenesen kapják a tankönyveiket az 1-6. évfolyamos általános iskolás diákok.

Forrás: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés