Hírek

Szálláshelyek 100 millióból a kisúji strandon

2010. február 15. // Kategória: Hírek

Új tantárgyak a mezőtúri fakultáson

Az intézmény vonzóbbá tétele érdekében új tantárgyakkal és képzésekkel frissíti kínálatát a Szolnoki Főiskola Mezőtúri Fakultásának mezőgazdasági tanszéke.
 
Új tantárgyak a mezőtúri fakultáson

Az intézmény vonzóbbá tétele érdekében új tantárgyakkal és képzésekkel frissíti kínálatát a Szolnoki Főiskola Mezőtúri Fakultásának mezőgazdasági tanszéke.

Ebben a félévben, szeptemberben indították a horgászati ismeretek és a gombaismeret tantárgyakat, februártól pedig gyalog- illetve kerékpáros túravezető kurzus is indul.
A gombaismereti tantárgyhoz kapcsolódva, februárban OKJ-s gombaszakértői képzés indul. Az új tantárgyak egy sikeres Norvég Alap pályázathoz is kapcsolódnak. A három tantárgyból a legjobb előmenetelt tanúsító tíz-tíz diákot egyhetes norvégiai tapasztalatcserére viszi el a főiskola.

*



Kétszázmilliós út- és járdafelújítás Kisújon

Kisújszálláson az önkormányzat döntése értelmében az elmúlt hetekben jelentős útfelújítások voltak.
A legrosszabb állapotban lévő utakat kátyúzták, illetve a földutakat kijavították. Összesen harminckilen úton 16 ezer négyzetméternyi útfelület újult meg.
Emellett közel 3700 négyzetméteren volt járdajavítás. Pályázatokból a Nefelejcs és a Csatorna utcák kaptak aszfaltburkolatot. A város 227 millió forintot fordított a fenti munkákra.

*



A LEADER PROGRAM NYOMÁN SZÉLESEDIK AZ ÖSSZEFOGÁS

A Nagykunságért LEADER Közösség tevékenységének alapvető célja a közvetlenül érintett nyolc település – Karcag, Kenderes, Kisújszállás, Kétpó, Mesterszállás, Mezőhék, Mezőtúr Túrkeve – fejlesztésének szervezése, úgy hogy építse más közösségekkel a kapcsolatot, határon belül, de a határon túl is.

A fejlesztési program egyik kardinális kérdése a vidéken élők önellátásának biztosítása másrészt a helyi igényeken túl megtermelt javakat biztonságos piacra juttatni.

Figyelemmel arra, hogy olyan termelői összefogásokat hozzunk létre – termelői értékesítő szövetkezeteket ,tészeket – amelyek jövedelemhez juttatják a termelőket, családokat, másrészt közvetlenül eljuttatják az árúkat a fogyasztókhoz.

A Nagykunságért LEADER Közösség megalakulás -2007. szeptembere—óta aktívan részt vesz a kapcsolatépítésben: a helyi közösség vezetője dr. Szabó Zoltán a Magyar LEADER Szövetség elnökségi tagjaként és a LEADER Piac és bolthálózat állattenyésztési-élelmiszerbiztonsági programtanácsának elnökeként szervezi a a fenti programot.

Jelenleg az élelmiszer –állati és növényi eredetű- termelés és forgalmazás változásai vannak napirenden.

Az elmúlt két hét során három alkalommal találkoztak a Dunától keletre eső – a kérdés iránt aktívan érdeklődő – LEADER közösségek képviselői. Kétszer Túrkevére, a harmadik alkalommal Szolnokra szólt a meghívás.

A tárgyalásokon részt vett Mészáros István a Magyar LEADER Szövetség alelnöke, a LEADER Piac és bolthálózat Programtanácsának elnöke, dr. Bognár Lajos az országos főállatorvos helyettese, dr Péter István a Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos.

A tárgyalások jelenlegi szakaszának kardinális kérdése: miként lehet a jelenleg hatályos FVM rendelet, valamint a LEADER fejlesztési programokat egyeztetve, hazánk területén létrehozni mintegy 50-60 vágópontot – valamikori nevén kisvágóhidat – amelyeken egyenként 50 km-es körzetben biztosíthatnak az élelmiszerhigiéniai szabályok szerinti állatvágásokat, ez által a helyben, a vágópontok körzetében nevelt vágóállatokat közvetlenül a helyi bothálózaton keresztül a vevő, a fogyasztó asztalára eljuttatni.

Az új vágópontokat jelentős pályázati támogatással – 50-60 %-os – lehet létrehozni, akár zöldmezős beruházással, akár meglévő épületek átalakításával is.
A Magyar Leader Szövetség elnöksége a közel múltban együtt működési megállapodást kötött a COOP ZRT –vel, így jelentős , már működő bolthálózatba kerülhet közvetlenül az élelmiszerek széles skálája.

A szeptemberi AGRÁREXPO budapesti programján már bemutattuk a leendő LEADER bolthálózat prototípusát, annak jellemző designját.

A jelenlegi tárgyalások során javasoltuk a felügyeleti szerveknek , hogy milyen életszerű, a jogszabályokat követő megoldásokat javasoltuk.

A tárgyalások eddigi szakaszában közvetlen részvevő megalakították a munkacsoportot – hatósági szakemberek, LEADER csoport képviselők, vállalkozók, élelmiszeriparban járta --tervezők -- amelynek sürgős feladata a program végrehajtásához szükséges törvényi rendelkezéseket figyelembe vevő módszertani anyagok elkészítése, életszerű feltételek rögzítése a program eredményes megvalósítása érdekében.

Az aktuális információ olvashatók a www.nagykunsagert.hu, és a www.magyarleaderszovetseg.hu internetes oldalakon.

A szervezők várják az érdeklődőket, termelőket, kereskedőket, fogyasztókat, véleményüket és javaslatukat egyaránt.

Dr. Szabó Zoltán

*



Az orvosi rendelő felújítására pályáznak

Túrkeve Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése című pályázati kiírás keretében "A minőségi egészségügyi szolgáltatás megteremtése Túrkevén" címmel orvosi rendelő fejlesztésére pályázatot kíván benyújtani.

A pályázat keretében elnyerhető támogatás mértéke maximum 80 millió forint, a kötelezően előírt önrész mértéke legalább 5 százalék.

Sikeres pályázat esetén felújításra kerülnek az orvosi rendelők, a mellék- és kiszolgálóhelységek, a váróterem valamint akadálymentesítésre és új bútorzat beszerzésére is sor kerül.

*



Megszületett a kórház-megállapodás Mezőtúron

Az év utolsó napján aláírta a mezőtúri kórház átadás-átvételének feltételeit rögzítő szerződést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város önkormányzata és az intézményt korábban működtető Medisyst Kft. - közölte a település polgármestere.

Draskovits Dénes tájékoztatása szerint bár a város eredetileg úgy tervezte: december első napjától hivatalosan is átveszi a kórház üzemeltetői teendőit, ám az intézmény gazdasági helyzetének áttekintése és a pénzügyi elszámolás kapcsán időközben kialakult véleménykülönbségek a korábban tervezettnél hosszabb egyeztetési időszakot igényeltek.

Végül a helyi önkormányzat 2010. január 1-jén veszi át az intézményt működtető gazdasági társaságot, hárommillió forintos névértéken. Arra azonban, hogy a mostani döntés mekkora pluszterhet ró majd Mezőtúr költségvetésére, Draskovits Dénes nem tudott pontos választ adni. Annyit mondott csupán, hogy előreláthatólag tízmilliós nagyságrendű összegről lehet szó. Egyes információk szerint azonban a kórháznak negyedmilliárdos adóssága van.
A Hospinvest Kft.-ből kivált Medisyst Kft. egyébként még november elején, a mezőtúri önkormányzat egyik zárt ülésén jelentette be: rövid időn belül teljesen felszámolja kórház-üzemeltetői tevékenységét. A mezőtúri mellett a tapolcai, a körmendi és a kőszegi kórházat is működtető cég azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt három évben olyan mértékű pénzkivonás történt a magyar egészségügyből, melynek következtében a helyzet kezelhetetlenné vált számukra.

*



Sikeres közmunka-pályázat

Mezőtúr | Negyvenkét ember jut munkához és jövedelemhez a kistérségben.

Negyvenkét regisztrált — többségében tartós — munkanélküli juthat legalább átmeneti időre munkához és jövedelemhez a mezőtúri kistérségben, az e héten induló közmunka-program keretében. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunkatanácsának támogatásával szerveződő projekt öt hónapig, június 15-ig tart.
A szükséges pályázatot a Berettyó-Körös Többcélú Társulás nyújtotta be január elején az úgynevezett téli-tavaszi közmunkapályázatra, és nem sokkal később, január 12-én már az elbírálás eredménye is nyilvánosságra került.

Az elnyert több mint 23 millió forint támogatás segítségével Mezőtúron tíz, Túrkevén tizenöt, Kétpón öt, Mezőhéken négy, Mesterszálláson pedig három közmunkás kezdheti meg a munkát már ezen a héten, többnyire kommunális- és településrendezési területeken. Ismerve a kistérség településeinek belvízhelyzetét, a többlet munkaerő éppen jókor érkezik mindenhol. Öt embert a Berettyó-Körös Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központja fog alkalmazni, a házi szociális segítségnyújtásban. Jó lehetőséget nyújt a sikeres pályázat arra is, hogy az alkalmazható létszám egy részét, szükség esetén, a külterületi ár- és belvíz elleni védekezés segítésére, illetve a keletkező károk elhárítására, a helyreállításra irányítsák át.

A Közmunkatanács, a támogatási szerződés értelmében, száz százalékban megtéríti a közmunkások bérét és bérköltségeit. A pályázatban a foglalkoztatás dologi feltételeinek megteremtéséhez is támogatást lehetett igényelni, ám ezeknek az úgynevezett dologi kiadásoknak az áfa-tartalmát az önkormányzatoknak kell, saját forrásból fedezniük. Az önkormányzatokat terhelő közös áfa-teher meghaladja a hétszázezer forintot.

A közmunkások felvétele, a munkaügyi központ közreműködésével, még ezen a héten megkezdődik mind az öt településen.

*



Szeretnék idén növelni a városőrök számát

A kenderesiek biztonságára ebben az évben is vigyáznak a városőrök.
Bánhalmán tíz városőr és egy településőr, míg Kenderesen tizenhat városőr és egy településőr dolgozik. Ők a bel- és külterületen folyamatosan járőröznek, együttműködve a helyi rendőrőrssel.

A településőrök pedig besegítenek a közterület-felügyelő munkájába is. A város vezetői a közbiztonság érdekében szeretnék a városőri létszámot növelni.

*



Szálláshelyek százmillióból a kisúji strandon

Most ifjúsági szálláshelyek építésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól 53,3 milliót nyert a város, amelyet kiegészítenek és így a 100 milliós beruházásból a fürdő területén lesz egy fogadóközpont öt téliesített faházzal és két 15 fős sátorral.

Parkolókat, lakókocsiállásokat építenek és kialakítanak egy kézművesmesterséget bemutató teret is.

Forrás: Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit kft., szoljon.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés