Hírek

Falumegújítási díj Iszkaszentgyörgynek

2010. március 4. // Kategória: Hírek

80 különböző program a 80. éves Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban

A bicskei intézmény tavaly ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját. Ebből az alkalomból 80 különböző programot valósítottak meg. A kastélyparkban például nyolcvan madáretetőt és fészkelőodút helyeztek el.
 
80 különböző program a 80. éves Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban

A bicskei intézmény tavaly ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját. Ebből az alkalomból 80 különböző programot valósítottak meg. A kastélyparkban például nyolcvan madáretetőt és fészkelőodút helyeztek el.

Az itt lakó gyerekek és a hozzánk társadalmi munkára érkezett bankárok közösen készítették az etetőket. Természetesen szakember útmutatásait követve, asztalos segítségével. Azóta várjuk a madarakat a többféle méretben elkészített odvakba, szerencsére már akadnak foglalt madárlakok” – mondta el Vásárhelyi János igazgató. A program egyrészt erősíti a környezettudatos gondolkodást az otthon lakóiban, másrészt turistalátványosságként is szolgál. Az igazgató jelezte, a kastély környékének szépítése tovább folytatódik, cserjéket, facsemetéket, virágokat ültetnek majd műemlékvédelmi szakemberek segítségével. Miután a városi közgyűlés védetté nyilvánította a parkot, lehetőség nyílt uniós pályázat benyújtására, amelytől 200 millió forintnyi forrást remélnek.

Siker esetén dísztó készülne híddal, felújítanák a kastély körüli sétányokat, díszkivilágításokat, padokat, asztalokat, útbaigazító táblákat tennének ki. Vásárhelyi János hozzátette, ezekre csak akkor kerülhet sor, ha a régészeti feltárás megtörtént, ami szintén része a pályázatnak.

Forrás: Helyi Téma

*



Falumegújítási díj Iszkaszentgyörgynek

A közép-dúnántúli régióban Iszkaszentgyörgy nyerte el a Magyarországi falumegújítási díjat 2009-ben – ahogyan az indoklásban szerepel: a falu egyes területein elért kiemelkedő teljesítményéért. A díjátadására februárban került sor a Nógrád megyei Kazáron. A pénzjutalommal nem járó díj erkölcsi és szakmai elismerést jelent, valamint többletpontokat egyes uniós pályázatok elnyerésénél.

*



Hivatalossá tették Vál és a német Bassweiler-Beggendorf település kapcsolatát

Vál - Hosszú évek óta szoros a kapcsolat Vál község és a németországi Aachen melletti Bassweiler-Beggendorf között. Ezt most hivatalos iratokkal is megerősítették.

A jó viszony a két település tűzoltóinak köszönhető, akik 23. éve tartanak fent szakmai együttműködést. Ez terjedt ki a települési és kulturális kapcsolatokra is. „A váli tűzoltók gépkocsit, eszközöket, felszereléseket kaptak német barátaiktól. Azt hiszem e segítség nélkül ma már nem is léteznének. Így viszont fennállásuk 125. évfordulójára készülnek az idén. Ennek méltó megünnepléséhez brüsszeli pályázatot szeretnénk benyújtani, amihez elengedhetetlen volt a két település és a két szervezet kapcsolatának írásos megerősítése” – fejtette ki Tóth Ferencné polgármester. Rajta kívül aláírásával hitelesítette az okmányokat kollégája, Willie Linkens, valamint a két tűzoltóparancsnok, Vabrik Zoltán és Heinz Michael.

A polgármester azt is elmondta, hogy a német tűzoltóknak megmutatták a nemrégiben átvett vadonatúj tűzoltóautót, amit irigykedve vettek szemügyre a vendégek. A váli lánglovagok egyúttal bemutatót is tartottak kollégáiknak.

*



Településőrök Tordason

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által meghirdetett „Településőr pályázatunk” sikeres volt, így február 1-től egy fő, és március 1-től újabb egy fő településőr járja Tordas utcáit.

Feladataik többek között a településen található közvagyon védelme, az önkormányzati rendeletek betartatása, a településen tartandó rendezvényekhez kapcsolódó rendfenntartás és
vagyonvédelem, a településen élők nyugalmának és magánvagyonának védelme, segítségnyújtás rendkívüli események esetén.

Ha ezekkel kapcsolatban bárkinek észrevétele van, jelezze feléjük az alábbi telefonszámokon: Huszti István: 06-20/549-5659, Gurabi Károly: 06-20/550-0008

Forrás: Tordasi Kisbíró

*



Nyílászárócsere az óvodában

Óbarok – Lázas munka folyt az intézményben január első heteiben: az összes külső nyílászárót kicserélték korszerű ablakokra, ajtókra, így várhatóan jelentősen csökken az óvoda gázszámlája. Erről és a település életét érintő egyéb változásokról Borbíró Mihály polgármester számolt be.

"December végén nemcsak az óévet, de a kommunális adót is elbúcsúztattuk. Lehetőségünk nyílt ezt az adófajtát eltörölni, miután sikerült hosszútávra bérbe adni a településen magasodó víztornyot. A bérleti díj egyébként több lesz, mint amennyit a kommunálisadó-bevétel eredményezett volna" – indokolta döntésüket a település első embere.

A telekadót viszont meghagyták, hogy minél inkább ösztönözzék a tulajdonosokat az építésre. Az építményadót pedig kiterjesztették a nyaralókra, a hétvégi házakra és a kihasználatlan belterületi épületekre. Ebből a pluszbevételből településfejlesztési célokat kívánnak megvalósítani.

"Megtörtént az óvoda külső nyílászáróinak cseréje. Sajnos elég magasak voltak a fűtési költségek, és több ablak csak be volt szögelve, vagyis igazán ráfért már a fejlesztés az intézményre. Négyszázezer forintból megúsztuk a projektet. A kőműves és festőmunkákkal együtt sem haladja meg az összköltség az egymillió forintot" – tájékoztatott Borbíró Mihály.

Az önkormányzatnál úgy számolnak, hosszú távon tíz százalékkal csökken majd a fűtésszámla, így néhány éven belül megtérül a befektetés. Tervben vannak még fejlesztések a nyári szünet idejére is, de biztosan nem uniós forrásból, mivel bővítésekre nincs forrása a településnek.

Forrás: Helyi Téma

*



Könyv készül a váli erdők költőjéről

Vál – 113 évvel Vajda János halála után szülőházánál ülésezett a Vajda János Baráti Egyesület. Koszorúzással is megemlékeztek az 1897. január 17-én, Budapesten elhunyt költőről. A helyi önkormányzat, az ÁMK képviselői, a Váli Faluszépítő és -védő Egyesület, az önkéntes tűzoltók, valamint a faluban működő civil szervezetek delegáltjai is megjelentek.

Az egyesület 2008 májusában alakult, előtte baráti társaságként működtünk. A beszélgetésen szóba került eddigi munkánk, de érintettük azt is, hogy a váli embereknek mit jelent Vajda János. Az ülésen részt vett a Petőfi Irodalmi Múzeum képviselője is, velük évek óta kapcsolatban vagyunk. Többször segítettek a Vajda-hét megszervezésében, olvasótáborokat rendeztek Válon, illetve zsűriztek a szavalóversenyeken” – mondta el Tóth Zoltánné elnök.

Hozzátette, a Petőfi Irodalmi Múzeumnak fontos szerep jut majd a készülő könyvben is, amelyet az egyesület megjelentetni tervez. A kiadványban 1908-ig bezárólag minden Vajdával kapcsolatos fénykép, irat, dokumentum szerepel majd. Az egyesület hagyományápolási tervét fotókiállítás és egy DVD kiadása tenné teljessé. Szeretnék, ha az emlékházat és környékét sokan látogatnák, ezért rendszeresen szerveznek majd programokat. Áprilisban a Költészet Napja alkalmából író-olvasó találkozó lesz a Vajda-ház melletti foglalkoztatóban. Májusban rendezik meg a Vajda-hetet, amelynek keretében fotókiállítás nyílik „Vajda és az emlékező váliak” címmel.

Forrás: Helyi Téma

*



Jótékonysági koncertet adott Mága Zoltán Válon

Vál – Súlyos betegséggel küzdő helybéli kislány megsegítéséért koncertezett Mága Zoltán hegedűművész a településen.

A váli Kupecz Kitti hároméves korában legyőzte a leukémiát, s most 12 esztendősen ismét farkasszemet kell néznie a gyilkos kórral. Az orvosok biztatják a kis beteget és a szülőket, akik viszont anyagilag nem győzik a költségeket.

Mága Zoltán száz jótékonysági templomi koncertet tartalmazó körútjának egyik állomása volt a váli. A templomi koncert ingyenes volt, aki adakozni kívánt, annyit adott, amennyit tudott.

Forrás: fmh.hu

*



Asztali jégkorong bajnokság Tordason

A Tordasi önkormányzat és a Magyar Asztali Jégkorong Klub a tordasi művelődési házban, Németi László kulturális szervező hathatós segítsége mellett egész napos
asztali jégkorong bajnokságot szervezett, élő makettezéssel.

A Magyar Asztali Jégkorong Szövetség, tordasi önkéntes segítők segítségével, 24 asztali jégkorong pályát állított fel azért, hogy másnap profik és amatőrök csak játszhassanak, és egymás társaságában megismerhessék a küzdeni tudás, a koncentráció, a sportszerűség, a játék öröme, az ellenfél megbecsülése nagy örömeit.

Mintegy 40 vállalkozó kedvű játékos foglalta el a játékteret. 10 óra után röviddel összeállt a tordasi mezőny, benne az ország minden tájáról kezdők és haladók vállalkoztak a megmérettetésre. A szervezők jóvoltából mindenki játszott mindenki ellen. Végül egy igazságos erőfelmérés keretében kialakult a profi és amatőr mezőny végső sorrendje.

Juhász Mihály bronzérmet szerzett a tordasiaknak. Völgyi Zoltán gyúrói színekben hódította el a legjobb 2. tordasi ezüst érmét,és arany éremmel díjazták Teszár Tamás kitartó otthoni önképző munkáját. Ifjúsági kategóriában arany érmet nyert Teszár Szilárd, és a díjazottak között volt Szilágyi Szabolcs, s Benkei Boldizsár. A nők között bronzérmet kapott Seres Éva, ezüstöt Farsang Erika, aranyat Veres Andrea. Gratulálunk a szép helyezésekért!

Az eredmények alakulását, a világranglistás helyezéseket a www.ithf.info (International Table Hockey Federation) oldalon lehet a továbbiakban figyelemmel kísérni.

A Magyar Asztali Jégkorong Szövetség nagyon hálás a Tordasi önkormányzatnak, hogy ilyen alkalmat rendezhetett Tordason. Reméljük, hogy a jövőben lesz még erre alkalom, esetleg egy környező településeket (Gyúrót, Martonvásárt) is érintő hatalmas küzdelem formájában.

Forrás: Tordasi Kisbíró

*



Szépkorúakat köszöntöttek

Felcsút – Egy faluközösség életében fontos szereplők a szépkorúak, akik hatalmas élettapasztalatukkal a régi idők tanúi. Ennek szellemében köszöntött négy 90–100 év közötti hölgyet Varga György polgármester.

Az ünnepségnek a községháza házasságkötő terme adott otthont január 15-én. Felcsút legidősebb lakói közül Turán Ferencné és Kalászi Györgyné jelent meg a rendezvényen. Veres Kamilla és Németh Istvánné nem tudott eljönni, ők otthonukban kapták meg az ajándékcsomagokat. Az ünnepségen a helyi általános iskolások műsorral kedveskedtek, majd Zábó Lászlóné, a nyugdíjasklub vezetője a költőkhöz fordult segítségért, hogy méltóképpen megfogalmazhassa jókívánságait. A nyugdíjasklubból Szilágyi Lászlóné elmondta az erre az alkalomra írt versét, majd a polgármester köszöntötte a szépkorúakat.

Forrás: Helyi Téma

*




Leleplezték a Madonnát

Tavaly decemberben, az iskola szünet előtti héten Petrás Mária, csángó származású keramikus és énekes kiállítását láthatták az érdeklődők az etyeki helyi művészeti iskolában. A művészt annyira lenyűgözte az iskola hangulata, hogy egyik alkotását az intézménynek adományozta. A domborművet a Magyar Kúltúra Napján avatták fel.


Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Bicskei HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés