Hírek

A Cifrakert megújításáért pályázik Szabadbattyán

2010. február 12. // Kategória: Hírek

Elnyert ÚMVP Vidékfejlesztési pályázatok (2009-2010)

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra pályázó VölgyVidék LEADER Közösség 17 településén összesen 230 613 436 forint támogatást ítélt meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
 
Elnyert ÚMVP Vidékfejlesztési pályázatok (2009-2010)

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programra pályázó VölgyVidék LEADER Közösség 17 településén összesen 230 613 436 forint támogatást ítélt meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Az ÚMVP III. tengelyének alábbi Mikrovállalkozások fejlesztése, Turisztikai tevékenységek ösztönzése, Falumegújítás – és fejlesztés, Vidéki örökség fejlesztése jogcímein összesen 15 pályázat érkezett. Az elnyert támogatások összesen 230 614 forintot tettek ki, a segítségükkel megvalósuló projektek összértéke 359 443 forint.

Megkezdődött a pályázatok megvalósítása, játszóterek, faluközpontok megújítása, gépbeszerzések, turisztikai fejlesztések.

December 20-ig lehetett az újabb támogatási kérelmeket benyújtani, ez alkalommal is több tordasi pályázat érkezett. az ÚMVP III. tengelyének Mikrovállalkozások fejlesztése, Turisztikai tevékenységek ösztönzése, Falumegújítás – és fejlesztés, Vidéki örökség fejlesztése jogcímein összesen 30 pályázat érkezett. Az igényelt támogatások értéke 405 734 forint volt, a projekt teljes mérete 1 049 747 forint.

Az első kérelem-beadási időszak tapasztalataira alapozva a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkársága úgy döntött, hogy ezeket a kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szakmai felügyelete mellett LEADER akciócsoportok fogják kezelni. Az ügyintézés keretében elvégezzük a kérelmek iktatását, rögzítését, hiánypótlását, lefolytatjuk az előzetes helyszíni szemléket, értékeléseket, és az értékelt kérelmeket felterjesztjük felülvizsgálatra az MVH felé. A végső döntést továbbra is az MVH, illetve a Minisztérium hozza.

A VölgyVidék Közösség feladata a LEADER pályázatok gondozása is. Az első körben, november 16-ig lehetett benyújtani pályázatokat rendezvények, táborok, tervek, tanulmányok, turisztikai tevékenységek és térségen belüli együttműködés fejlesztésére. Összesen 17 támogatási igény érkezett be, 59 109 forint értékben.

A támogatási kérelmek, pályázatok feldolgozása folyamatban van.

A következő LEADER pályázat-beadási időszak előreláthatólag 2010. március 1.-31. közé esik, a III. tengelyes 4 jogcím rendelet újbóli meghirdetésére pedig 2010. május 1-31-ig lehet pályázni.

A LEADER pályázatokban az alábbi célterületekre is lehet majd forrásokat igényelni:
* Térségi turisztikai kiadványok készítése, térségi nyomtatott sajtó fejlesztése
* Helyi termék mozgóbolt, polcok kialakítása, eljuttatás megszervezése
* LEADER térségek közötti és nemzetközi együttműködések fejlesztése
* Helyi népi, kulturális értékek bemutatása, rendezvényhelyszínek fejlesztése, eszközbeszerzések támogatása
* Kulturális örökségvédelemmel, művészeti tevékenységgel kapcsolatos oktatás, képzés szervezése
* Faluszépítési, takarítási akciók szervezése, információs táblák készítése
* Környezettudatossággal kapcsolatos képzés, kampány szervezése
* Közbiztonsági szolgáltatások fejlesztése

Érdeklődni a volgyvidek@volgyvidek.hu e-mail címen, vagy a VölgyVidék Irodában lehet: Vál, Vajda János u. 36. Tel.: 06/22/243-124, 20/352-1604

Szendrői Júlia
vidékfejlesztési irodavezető


A pályázatokkal kapcsolatos további fontos és részletes információkat, táblázatokat a Csatolmány tartalmazza.

*



100 százalékos lesz a csatornázottság Fehérváron

A szükséges közbeszerzési eljárások lebonyolítását követően – uniós forrásból – 8,5 milliárd forintos beruházás keretében megvalósulhat Székesfehérvár és térségének szennyvízelvezetési programja.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még a tavalyi évben kézhez kapta az Európai Bizottság jóváhagyását a Székesfehérvár és térségének szennyvízelvezetési programját célzó magyar nagyprojektre. A sikeres pályázathoz elengedhetetlen volt, hogy a szennyvíztársulás – amely a szakmai előkészítését végezte a projektnek – magas színvonalon végezze munkáját. A szennyvíztársulás elnöke, Knizse Gyula a sikeres pályázattal kapcsolatban elmondta: A színvonalas szakmai munkán túl nagy szükség volt arra a felismerésre, hogy a korábban egyedül pályázó települések – Székesfehérvár, Pákozd, Pátka, Seregélyes - együtt próbálják meg lehívni a szennyvízelvezetési programjukhoz szükséges uniós forrásokat.

*



A Cifrakert megújításáért pályáznak

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a szabadbattyáni önkormányzat és a Jövőnk a falu Alapítvány a Cifrakert tovább fejlesztésére pályázott. A katolikus és a református egyház is pályázott nem műemléki védettségű épületeinek felújítására.
A település határában feltárt római régészeti lelőhelytől DK-irányban található az ún. Cifrakert, amely a tervezett zöldterületi közpark besorolás megtartása mellett, helyi természetvédelmi besorolás alá került.

A Sárvíz két ága (a Nádor- és a Malom-csatorna) mentén található Cifrakert, 42 hatalmas, különleges formájú, öreg platánja, magas kőrisei, fehér nyárfái, zöld juharfái, nagylevelű hársai igazi botanikai különlegességek.

A burjánzó növényzet, a bámulatos méretű és formájú fák létét a magas talajvíz és a dús tápanyag-utánpótlás magyarázza. A kertet az 1870-es években Batthyány gróf telepítette az ősi családi kastély köré. A kastély mára az enyészeté lett. Az ősplatánoshoz 2000 augusztusában fahidat építettek.

Forrás: VölgyVidék Vidékfejlesztési Közösség Kh. Egyesület, vendegvaro.hu

*



Településőrök álltak szolgálatba Óbarok és Vál térségében

Óbarok, Vál térségében eddig csak Mányon teljesítettek szolgálatot településőrök. Ez a lista most két újabb taggal bővült: Óbarkon és Válon is megkezdték munkájukat a „figyelő szemek”.

Január 7-én állt munkába az a két ember, akiktől azt várjuk, hogy szorosan együttműködve a körzeti megbízottal és a helyi polgárőrséggel, jelentősen emeljék a közbiztonságot a településen. Reményeink szerint, állandó jelenlétük nemcsak a bel-, hanem a külterületeken is jótékony hatású lesz. Fontos megemlítenem, hogy folyamatosan változó időbeosztással fognak szolgálatot teljesíteni, mert a kiszámíthatatlanság lesz a legnagyobb fegyverük” – tudatta Tóth Ferencné, Vál polgármestere.

Ahogyan Mány esetében, úgy Válon is az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium segítségével valósul meg a program. A támogatás 2010. december 31-ig szól, addig a településőrök minimálbérét, annak járulékait és felszerelésüket (80 ezer forint személyenként) az állam fizeti.

Óbarkon is dolgoznak már a településőrök, de egészen más módon valósult meg a program, mint Válon vagy Mányon. Itt az önkormányzat alkalmazza őket, az államtól egyetlen fillér támogatást sem igényeltek. „El sem indultunk az IRM pályázatán, mert olyan feltételeket szabtak, amelyekkel nem értettünk egyet. Ezáltal nem a minisztérium írja elő nekünk, milyen felszerelést vegyünk nekik, és egyáltalán senki nem szól bele abba, mikor, hogyan dolgozzanak. Közcélú munkásként foglalkoztatjuk őket, és olyan embereket kerestünk, akik rendelkeznek vagyonvédelmi vizsgával, tehát megvannak az alapok a sikeres munkavégzéshez” – magyarázta Borbíró Mihály polgármester, majd keserűen jegyezte meg, hogy a faluban alig-alig megforduló körzeti megbízott rögtön az első héten megbüntette a szolgálatot teljesítő településőröket a közlekedési szabályok kisfokú megszegése miatt.

Jelenleg ketten teljesítenek szolgálatot Óbarkon, február elejétől újabb két fő veszi fel a munkát, de ők Nagyegyházán fognak járőrözni. A tervek szerint néhány hónap múlva a létszám eléri a véglegeset, amely 3-3 főt fog jelenteni településenként.

Borbíró Mihály tudatta, a településőrök váratlan időpontokban dolgoznak, hiszen ez a legfőbb fegyverük. Egyébként már van eredménye munkájuknak. A közelmúltban az óbarki katolikus templomba betörő tetteseket, valamint a kegytárgyak nagy részét a rendőrség a településőrök információi alapján találta meg.

Forrás: Helyi Téma

*



Átadták a felújított József Attila utcát

Tavaly december közepén hivatalosan is átadták az uniós forrásokból felújított József Attila utcát. A ceremónián részt vett Balsay István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke is. Széll Ferenc polgármester elmondta, a kivitelező cég a határidőt átlépve fejezte be a munkálatokat.

A képviselőtestület úgy döntött, nem kéri a szerződés szerinti kötbért, inkább az utca második ütemének előkészítésében kérnek segítséget a cégtől. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradt 700 méteres szakaszra elkészülnek a tervek, és minden olyan irat, amely szükséges a sikeres pályázathoz. Az önkormányzat tavasszal szeretné megpályáztatni a folytatást, amint arra lehetőség nyílik.

Március elején indul a Fornai utca felújítása, amellyel a tervek szerint március közepére végez a közbeszerezési eljárás során kiválasztott cég.

Forrás: Helyi Téma

*



Így ünnepelték a Magyar Kultúra Napját

Székesfehérvár mellett a megye kisebb településein is kiállításokkal, kulturális műsorokkal ünnepelték a magyar kultúra napját.

Bicskén, a Petőfi Művelődési Központban emlékeztek a magyar kultúra napjára. László P. Sándor grafikus, egyetemi adjunktus Csángóföldről című grafikai kiállításán túl Csángó élet - csángó ház címmel tartott előadást az alkotó a kiállításhoz kapcsolódóan a moldvai csángókról.

Móron a Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központ Bobory Zoltán Vonókésel eleven fát című irodalmi estjével ünnepelt január 22-én, majd az előadást a már hagyományos éjszakába nyúló felolvasóest követte.

Ercsiben január 22-én tárlat nyílt Rembrandt bibliai témájú rézkarcaiból, az Oltalom Alapítvány gyűjteményéből, Reisinger János irodalomtörténész gondozásában. Az érdeklődők Prancz Zoltán főiskolai oktató előadását is meghallgathatták.

Csákváron január 30-án a szanatórium kultúrtermében tartottak megemlékezést. Ekkor került sor a település ifjúsági díjának átadására, a Pesti Fiatalok Színházának előadása után.

Forrás: VölgyVidék Vidékfejlesztési Közösség Kh. Egyesület, Helyi Téma
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés