Hírek

Feldolgozás alatt a III. tengelyes pályázatok

2010. február 23. // Kategória: Hírek

Új iskolában tanulnak a rédei diákok

Az öltözőktől a tantermekig minden megújult. Az iskola multifunkcionális, vagyis több célra használható termében korszerű körülmények között zajlik majd a jövőben az oktatás.
 
Új iskolában tanulnak a rédei diákok

Az öltözőktől a tantermekig minden megújult. Az iskola multifunkcionális, vagyis több célra használható termében korszerű körülmények között zajlik majd a jövőben az oktatás.

A felújított és kibővített Móra Ferenc Általános Iskola ünnepélyes átadásán Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Keleti György országgyűlési képviselő, Futó Lajos, a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás alelnöke, a társuláshoz tartozó települések polgármesterei, jegyzői együtt osztoztak a rédeiek örömében.

Hiller István beszédében példaértékűnek nevezte azt az összefogást, amely a kisbéri kistérségben létrejött, s amely az iskolák felújítására szolgáló pályázat elnyerésében is kulcsszerepet játszott. „Egész életre meghatározó a gyerekek számára, milyen körülmények között szerzik meg az életben való boldoguláshoz szükséges tudást” – hangsúlyozta az oktatási és kulturális miniszter. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy napjainkban a kormány 105 milliárd forintot költ az oktatás infrastrukturális fejlesztésére, mely pénzből több száz iskola újulhat meg.

Keleti György, országgyűlési képviselő kiemelte: példátlan, hogy egy kistérség és az annak nevet adó település is nyertes lett az alapfokú nevelési-oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt pályázaton. „Ugyanakkor így biztosítható, hogy a térségben az alap és a középfokú oktatás azonos színvonalú feltételek között történhessen” – mutatott rá Keleti György, akinek választókerületében összesen 3,2 milliárd forint értékű iskolafejlesztésre kerül sor.

Futó Lajos, a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás alelnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik a beruházás lebonyolításában részt vettek. Elmondta, szinte rekordidő alatt készült el a teljes egészében akadálymentesített, korszerű, napjaink technikai színvonalának megfelelő iskola. Pölöskei József polgármester korszakos eseménynek nevezte az iskola átadását a település életében. Utalt rá, hogy a beruházás sikerében kétkedőket a leghatásosabb érvvel, az felújított és kibővített iskolával győzték meg.

Az egyházak képviselői megáldották az iskolát, majd Volf Árpád iskolaigazgató átvette az épület kulcsát. Az ünnepélyes szalagátvágást követően a jelenlévők megtekinthették az épületet, az osztálytermeket, köztük a számítógép termet is, ahol már minden készen áll arra, hogy az informatika világában jártasságot szerezzenek a rédei diákok. Az akadálymentesítés jegyében az emeletre lift vezet fel, amely a település történetében az első ilyen szerkezet.

Forrás: www.bakonyalja.hu

*



Egészség-prevenciós mozgalom Kisbéren

Kisbér Város Önkormányzata 2009 őszén egészség-prevenciós mozgalmat indított. Ennek keretében oltási programot kezdeményeztek a helybéli 12 éves kislányok egészségének megőrzése érdekében, méhnyakrák és nemi szervi szemölcs ellen. Ezen kiemelten támogatott korcsoport számára az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a 3 oltásból álló vakcina- sorozatot – amennyiben a szülő igényli azt.

Az oltási programot a 4 komponensű Humán Papillomavírus vakcinával (6, 11, 16, 18-as) végzik, amely a méhnyakrák mellett a nemi szervi szemölcsök ellen is megfelelő védettséget nyújt.

A lakosság kezdeményezésére az Önkormányzat úgy határozott, hogy kibővíti a HPV elleni egészség-prevenciós programot, melynek keretében azok a helybéli lakosok, akik nem tartoznak a kiemelten támogatott korcsoportba, de az orvosi indikációnak megfelelő életkorúak (lányok és felnőtt hölgyek, továbbá 9-15 év közötti fiúk is) a program keretében jelentős árkedvezménnyel juthatnak hozzá a 4 komponensű védőoltáshoz a kijelölt gyógyszertárakban, orvosi vény ellenében.

Forrás: www.kisber.hu

*



Összesítették a Bakonyalja-Kisalföld kapuja akciócsoporthoz beérkezett III. tengelyes kérelmeket

2009. december 20-án lezárult az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelye keretében az akciócsoport területén meghirdetett 4 jogcím benyújtási határideje. Az Egyesület munkaszervezete és az illetékes Helyi Vidékfejlesztési Irodavezetők számos személyes konzultációt bonyolítottak le a kérelmek sikeres benyújtása érdekében. A nem horizontális 4 jogcímre összesen 16 db. kérelem érkezett, 198 183 808 összesen forint támogatási igénnyel. Örvendetes a Mikrovállalkozások létrehozása, fejlesztése terület 7 db-s kérelem aránya.

Köszönjük mindenki megtisztelő érdeklődését, amit az ÚMVP 3-as tengelyének nem horizontális intézkedései iránt tanúsítottak.

A pályázatok benyújtóinak javasoljuk, hogy sokkal jobban éljenek a munkaszervezet vidékfejlesztői munkatársai által nyújtott segítséggel és tanácsokkal, hiszen így nemcsak magasabb színvonalú anyagokat tudnak benyújtani, de az elbírálási idő is lerövidíthető.
Január közepén kezdődött meg a pályázatok iktatása. Amennyiben az ügyintézői felület rendelkezésünkre áll majd, megkezdjük a kérelmek irathű rögzítését, valamint az ügyintézést.

A teljesített hiánypótlásokat követően az értékelhető kérelmekre befogadó levelet, a kiírásnak meg nem felelő kérelmekre pedig elutasító határozatot küldünk.

Ezt követően értékeljük a kérelmeket, majd a munkaszervezet vezetői, és az MVH felülvizsgálatok után kialakult rangsor alapján, az egyesület döntéshozó testülete határozza meg a minimális ponthatárt. Ez alapján megállapítjuk, hogy mely kérelmek nyernek támogatást.

Döntést jogcímenként hozunk, a kérelmek feldolgozását pedig az alábbi sorrendben tervezzük: mikrovállalkozások fejlesztése, turisztikai fejlesztések, falufejlesztés, vidéki örökség megóvása.

A maradék keret a 2010. májusi kérelem beadási időszakban nyílik újra meg.

Kontics Monika
munkaszervezet vezető


A pályázatokkal kapcsolatos további részletes információkat, táblázatokat a Csatolmány tartalmazza.

*



Elnököt választottak a kisbéri kistérségben

Rendkívüli, zárt ülést tartott január 27-én a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás tanácsa.

A kisbéri Városháza nagy tanácskozótermében megtartandó ülésnek egyetlen napirendi pontja az elnökválasztás volt. A megjelent polgármesterek minősített többséggel Pölöskei József, rédei polgármestert választották a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás (KTKT) elnökévé. A tanácsülésen dr. Udvardi Erzsébet, kisbéri polgármester lemondott a tanácsban betöltött alelnöki posztjáról.

Pölöskei József, a tárulás elnöke elmondta, hogy bár egy alelnökkel is működhet a társulási tanács, két héten belül sor kerül új alelnök választására a KTKT-ban.

*



Emléktáblát kapott az egykori kisbéri ménesigazgató

Ruisz Gyula emléktábláját dr. Péterfalvi Attila, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának vezetője leplezte le.

Ruisz Gyula kisbéri ménesigazgató volt, rendszeresen publikált mezőgazdasági szaklapokban, megyei értesítőkben, országos napilapban jelentek meg tanulmányai, az 1906-ban kiadott Magyarország Vármegyéi című sorozatnak is társszerzője volt. Minden város életében van egy fontossági sorrend, s Ruisz Gyula is sokat tett Kisbérért. „Mi ezentúl minden a születésének és halálának évfordulóján megemlékezünk rá” – mondta el Riez Gyula, a kisbéri Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány vezetője.
– Miért éppen most ünnepeltek?
– Ruisz Gyula 1930. január 27-én halt meg, és 1857. február 10-én született. Az avatásra hivatalos volt a hetvenes éveiben járó dédunokája, Pallosné Varga Zsuzsanna, de betegsége miatt nem tudott eljönni. Elküldte a beszédét, amelyben arról is olvashattunk, hogy 1926-ban a múzeum megvásárolta Ruisz Gyula könyvtárát, benne egy Gazdaságtörténeti Repertórium című kézirattal, s ebből az összegből vásárolta meg a Kossuth Lajos utcai házat, ahol Kornélia lánya öt gyermeke nevelkedett. A család megígérte, hogy tavasszal elültetnek egy fát az udvarban.
– Mi az alapítvány következő programja?
– Március 13-án nyílik a második Én falum öröksége című gyerekrajz pályázatunkból egy kiállítás, április 3-án a kisbéri származású, Párizsban dolgozó André Mészáros műveiből. Ő öt éve halt meg, az első hazai kiállítását tavaly rendezték meg.

Forrás: kemma.hu

*



Súr egészségház kialakítására pályázott

Az önkormányzat egészségház kialakítására adott be pályázatot Európai Uniós forrásra. Az egészségház a településközpontban található volt napközi épületének átépítésével valósulna meg.

Az új épületben kapna helyet az orvosi, fogorvosi, védőnői rendelő, szociális tanácsadói iroda, házi segítségnyújtási szolgálat irodája. Terveink szerint kialakításra kerülne egy egészségfejlesztési központ, ahol különféle szűrővizsgálatoknak tudnánk helyszínt biztosítani, illetve preventív célzattal egészségmegőrzés és életvitel témakörben előadások kerülhetnének megtartásra. Az egészségház kialakításával:

* használaton kívüli, leromlott állapotú épület kerül felújításra a faluközpontban
* felszabadul két önkormányzat ingatlan, amelyek forgalomképesek
* az egy korszerű épület fenntartása, üzemeltetése gazdaságosabb, mint a régi technológiával épült, rozoga nyílászárós két épületé
* eleget tudunk tenni a jogszabályi előírásoknak amelyek a rendelők előírásaira vonatkoznak
* és nem utolsó sorban egy szép, korszerű, minden igényt kielégítő egészségügyi létesítmény állhat a lakosság szolgálatára

A 66 millió forintos felújítás keretében 10 millió forint értékű orvosi eszközbeszerzést is tervezünk megvalósítani és a várótermi bútorokat újakra cserélni.

A pályázati kiírás értelmében a beruházás összköltségének 10%-át saját forrásból kell biztosítanunk, így önkormányzatunk 6 millió forint önerőt vállalt. Az önerő fedezetét a felszabaduló, kiváltott ingatlanok adhatják. A fenntartásból eredő költségmegtakarítás hozzájárulhat önkormányzatunk hatékony gazdálkodásához.

2010. január 18-án benyújtott pályázatunkról várhatóan március végéig születik döntés, ezt követően kerülhet sor a kivitelező kiválasztására közbeszerzési eljárás keretében. Az építési munkálatok optimális esetben 2011 tavaszán kezdődhetnek meg.

Forrás: sur.hu

*



"Dunarégiós Projekt": Komárom-Esztergom megyei stratégiai elképzelés

Február 2-án a Komárom Város Polgármesteri Hivatal Nagy tanácstermében "Dunarégiós Projekt" címmel hangzott el a megyére vonatkozó stratégiai elképzelés a Területfejlesztési Tudományos Egyesület előterjesztésében.

Az előterjesztés előtt bemutatásra került Komárom-Esztergom megye területfejlesztési koncepciója a Duna térséget érintő elképzelések tükrében, a Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke tájékoztatójában. Komárom város polgármestere, Zatykó János a Komárom-Komárno együttműködési lehetőségeit fejtette ki a projekt vonalán. Hozzászólások, javaslatok hangzottak el a határmenti együttműködésre vonatkozóan.

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület, Kisbéri HVI, Komáromi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés