Hírek

Csomagolóanyag gyártás

2019. február 27. // Kategória: Hírek

Csomagolóanyag nagyon sokféle lehet: a legegyszerűbb, legkönnyebb papírból készülőtől egészen a komoly tervezési folyamatot és design munkát igénylő fröccsöntött műanyagig. 

 

Egy termék csomagolása, doboza kialakítását komoly marketing és tervezési munka előzi meg. Hiszen a csomagolási funkción túl nagyon nagy hangsúlyt kapnak egyéb szempontok is, mint pl. a szállíthatóság, tárolhatóság. Marketing és termékfejlesztési, de még jogi feladat is egy-egy csomagolás véglegesítése. Meg kell tervezni a designt, a csomagolás formáját, méretét, a csomagolóanyag összetételét, a csomagolásra kerülő képi elemeket, grafikát, és a rá kerülő szöveget is. A szöveg fontos marketing szempontból, hiszen a design mellett ez is nagyban segíti az eladást. De segítenie kell az eligazodást is, mivel nem hiányozhatnak alapvető információk a termékről. Sőt, jogi kérdések is felmerülhetnek, a csomagoláson a legtöbb esetben fel kell tűntetni bizonyos információkat a termékről. Alapvető tartalmi elvárások szoktak lenni pl.: név, termék meghatározása, termékösszetétel, vonalkód stb. Gondoljunk pl. veszélyes anyagokra, vegyi anyagokra, melyeknél egyértelmű elvárás ennek a tulajdonságnak a feltűntetése, és az ezekre az anyagokra vonatkozó jelölések alkalmazása.

Csomagolóanyag gyártás

 

A csomagolással kapcsolatos alapvető elvárás (persze a funkciójának ellátásán túl), hogy segítsen eladni a terméket. Ehhez kell egy tetszetős, lehetőleg egyedi design. A gondosan tervezett és jól kivitelezett csomagolóanyag kiemeli a terméket a konkurens termékek közül, és akkor igazán hatékony, ha szinte reklámeszközként is funkcionál.

A beazonosíthatóságon túl a csomagolás alapvető jellemzői:
- Kezelhetőség
- Halmozhatóság (szállításhoz, tároláshoz fontos elvárás)
- Csomagolási szabványoknak való megfelelés
- Újrahasznosíthatóság
- Vevőbarátság (egyértelmű, olvasható jelölések)

A csomagolás gyártása az ötlettől a kivitelezésen át összetett feladat. Vannak cégek, melyek a termék gyártásával együtt megoldják a csomagolás legyártását is, de van, hogy ez külsős cég kezébe kerül. Nem csak a gyártás, de a design és a tervezés is. 

Ha csomagolóanyag gyártásában gondolkodunk, a következő szolgáltatásokra, munkafolyamtokra lehet szükségünk: grafikai tervezés, minta és / vagy forma készítése, nyomtatás, fóliázás, lakkozás, stancolás, dombornyomás, laminálás, bevonás, szitázás, szitanyomtatás … és persze szakmai tanácsadás. Ha csomagolóanyag gyártásához választunk céget, a referenciákat is érdemes alaposan végig böngészni, hiszen lehetséges, hogy akár ötletet is adnak számunkra. Emellett fontos a cég rendelkezésére álló géppark. Az egyedi megrendeléseket teljesítő nagyobb cégek általában rendelkeznek: nyomdagépekkel, nyomógépekkel, stancgépekkel, lamináló, kasírozó gépekkel, tekercsvágó és konfekciónáló gépekkel. Emellett sokat számíthat egy-egy ismeretlen cég esetében, hogy rendelkezik-e tanúsítványokkal, ISO minősítéssel. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés