Hírek

Személyszállításos-buszbérlés

2019. február 26. // Kategória: Hírek

A globalizációval az emberek egyre többet utaznak. Egyre gyakrabban, egyre nagyobb távolságokra. Ez magával hozza az országokon belüli tömegközlekedés és távolsági közlekedés elkerülhetetlen fejlődését és fejlesztését is, de ugyanígy az országok közötti közlekedési lehetőségek fejlődését is.

 

Személyszállítás, buszos személyszállítás, buszbérlés

Magyarországról külföldre Nyugat-Európa irányába utazik a legtöbb ember. Természetesen népszerű a repülés is, de jelenleg még a közúti, vasúti forgalom megelőzi a légi forgalom volumenét.


A nemzetközi (Európán belüli) utazási gyakoriság magával hozta a telekocsis és mikrobuszos személyszállítás ugrásszerű növekedését az utóbbi időben. Számos weboldalon, applikáción keresztül akár mi is vállalhatunk rendszeresen személyszállítást az ország határain belül, de akár azon kívül is. Közösségi utazások lehetségesek akár 4-5 személyes személyautóval vagy 7-9 személyes kisbuszokkal is. Cégek és magánszemélyek is kihasználják, hogy számos közösségi autómegosztási lehetőség működik ma már hazánkban is.


A legnépszerűbbek, legnagyobbak között találjuk az Oszkar.com-ot, mely 2007 óta működik Magyarországon, és számos cég és magánszemély gépjárműve közül választhatunk. Az igénybe vett szolgáltatás után csillagokkal pontozhatjuk a szolgáltatót, és így kialakult egy olyan megbízható réteg, akikhez bátran beülhetünk akkor is, ha hosszú órákat utazunk, akár több országon keresztül. A 2006-ban alapított BlablaCar 2015 óta megtalálható már hazánkban is. A platformnak jelenleg 22 országban állítólag 70 millió felhasználója van. Európa szinte minden országában lehet vele találkozni, emelett Indiában, Mexikóban és Brazíliában is. Ezek mellett számos nagy nemzetközi platform is igénybe vehető mindazoknak, akik sokat utaznak az országhatárokon át. Ilyen például a Karzoo, az Amerikai Egyesült Államokban működő Lyft, a közösségi média alkalmazásokat segítségül hívó CommuteWise, vagy a hazánkból távozni kényszerülő Uber is, melynek a becslések szerint 100 millió felhasználója van világszerte.


Buszos személyszállítás

A menetrend szerű távolsági buszjáratok mellett egyre több cég jelenik meg, akik busszal, kisbusszal vállalnak menetrend szerű személyszállítást magyar és európai városokat is összekötve. A fapados repülőjáratok sikerén felbuzdulva kezdte meg működését Európában szinte elsőként a magyar Orangeways 2007-ben, mely 2018-ban sajnos be is fejezte az utasszállítást. Az Orangeways az utolsó időkben egyre nagyobb konkurenciával nézett szembe, melynek legjelentősebbje a német Flixbus. A 2013-ban alapított cég hamar piacvezető lett Németországban, majd nagy erőkkel terjeszkedni kezdett egész Európában, és 2016-ban megjelent Magyarországon is. Jelenleg már Budapestről kb. 100 európai célállomásra biztosítanak közvetlen összeköttetést. Mellettük számos kevésbé nagy társaság is ajánl buszos utakat, összekötve Magyarországot számos európai várossal.


Személyszállítás kisbuszokkal

A kisbuszos személyszállítás is virágkorát éli, sok kis- és középvállalkozás szolgáltatása elérhető ma Magyarországon. Ilyen például a Klipperlines, mely 9 személyes kisbuszokkal szállítja utasait számos német, osztrák, cseh és francia városba. Vagy a veszprémi székhelyű eutaxi.hu, melynek Németország és Ausztria a fő célpontja. A kisebb cégek szolgáltatásáról a Google érékelések és a Facebook vélemények alapján is tudunk némi képet kapni, mielőtt beülnénk kisbuszaikba egy hosszabb útra.


Buszbérlés

A 9 személyes kisbuszoktól a luxusbuszokon át az emeletes, 80+ főt is befogadni képes buszokig számos kapacitású és felszereltségű busz rendelhető Magyarországon. Akár sofőrrel, akár sofőr nélkül is, belföldi vagy külföldi utakhoz is. A leggyakoribb buszbérlési célok: osztálykirándulás, céges kirándulás, sporteseményekre sportolók szállítása, tanulmányi út, baráti társaságok útjai, kulturális események (pl. színház, koncert előadások), városnézés stb. Mielőtt buszt bérelne, érdemes az adott bérbeadó cégről és a buszok általános állapotáról tájékozódnia a rendelkezésre álló, minél hitelesebb információk, vélemények alapján (Google vagy Facebook értékelések, esetleg ismerősök ajánlása). Érdemes kipróbálni a gépjárművet, mielőtt aláírjuk a bérlési papírokat, ha a bérléshez sofőrt nem igénylünk, azaz mi magunk, vagy társaságunk egyik tagja fogja vezetni a buszt.
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés