Hírek

Százmilliós támogatás Hévíznek és Zalakarosnak

2010. február 15. // Kategória: Hírek

Nyertes TDM pályázat Hévízen

A Hévízre érkező vendégek a város több pontján „Touch info” terminálokon (elektronikus információs pont) kereshetnek programokat, szállásokat és éttermeket, de számos túratérkép és útbaigazító tábla is segíti majd a turistákat.
 
Nyertes TDM pályázat Hévízen

A Hévízre érkező vendégek a város több pontján „Touch info” terminálokon (elektronikus információs pont) kereshetnek programokat, szállásokat és éttermeket, de számos túratérkép és útbaigazító tábla is segíti majd a turistákat.

Kerékpáros termékfejlesztés keretében térképek, út jelölések és egész napos programok is megvalósításra kerülnek, emellett garantált programok és városi animáció várja majd a fürdőváros látogatóit.

Mindez annak köszönhető, hogy a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséghez a „Balatoni Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezetek támogatása” címmel megjelent felhívásra. Ennek eredményeként 47 158 000 forint támogatást ítélt meg számára a szakmai döntéshozó bizottság. A támogatás az 55 480 000 forintos összköltségvetéssel megvalósuló projekt 85%-át finanszírozza. A projekt a turistáknak szóló látványos elemek mellett számos kutatási, fejlesztési, képzési és szervezési elemet tartalmaz, ami a vendégigények pontosabb meghatározását és kielégítését teszik lehetővé.

A pályázat előkészületeiben nagy segítséget nyújtott Hévíz Város Önkormányzata, az egyesület tagjai valamint a helyi civil szervezetek, akik részvételére a megvalósítás során is számítunk.

Forrás: Hévíz Turizmus Marketing Egyesület

A nyertes TDM-pályázattal kapcsolatos további részletes információkat a Csatolmány tartalmazza.

*



Felújították és bővítették

Türje – Ünnepélyes keretek között január 29-én 11 órai kezdettel avatják fel a település teljes körűen felújított, valamint új szárnnyal kibővített általános iskoláját. Az oktatási intézmény rekonstrukciójára összesen 196 millió forint pályázati forrást nyert az önkormányzat.

Az iskolák nemcsak nevelnek és oktatnak, hanem erősítik a közösséget, képviselik és formálják a kultúrát a kistelepüléseken. Szerepük ezért pótolhatatlan a falvak életében” – fogalmazott a megújult iskola átadásán Vigh László országgyűlési képviselő.

A közoktatási intézmény az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) nemzeti iskolafelújítási programjának köszönhetően újult meg és bővült egy teljes emelettel. A rekonstrukció több mint 217 millió forintba került, mely költségből 196 millió forintot tett ki az önkormányzat által elnyert pályázati támogatás.

Dicséretes és követendő példa a beruházás, mely a felelős vezetés és az előrelátó gondolkodásnak köszönhetően valósulhatott meg Türjén” – fogalmazott dr. Katona Béla üdvözlő levelében. Elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen az ünnepségen az országgyűlés elnöke, aki az uniós és a hazai források fejlesztésekben betöltött jelentőségét méltatta.

Egykor az iskola tanulója volt Göndör István, országgyűlési képviselő. "Nem hőstett, hanem türelemjáték volt az, amit a türjei önkormányzat véghez vitt” – jelentette ki, utalva egy pályázati projekt, egy beruházás megvalósításának rengeteg kitartást, tudást és ötletességet igénylő munkájára. Beszédében név szerint visszaemlékezett a korabeli tanítókra és igazgatókra, akik előtt, mint fogalmazott, fejet kell hajtani. Sok múlik az iskolán, hogy ki milyen felnőtté válik, ezért rendkívül fontos a pedagógusok elhivatottsága, megértő támogatása, tette hozzá.

A nemzeti iskolafelújítási programra 2011-ig 105 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre. Ez a támogatás 365 projekt megvalósítását segíti, melynek eredményeképpen – a türjei általános iskolához hasonló – korszerű nevelési-oktatási intézmények létesülnek országszerte, hangoztatta Virágh Péter, a VÁTI Kft. Nyugat-dunántúli Területi Irodájának vezetője.

*



„KOMPok a túlsó partra”

Ezzel a címmel nyert összesen 89,5 millió forintot a zalaszentgróti Városi Művelődési Központ konzorciumi partnereivel közösen az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) pályázatán. Minden korosztály számára képzéseket, programokat szerveznek húsz hónapon át, négy településen.

A projekt címe: KOMPok a túlsó partra - Zalai közművelődési intézmények újszerű együttműködése a hátrányos helyzetűek oktatási esélyeinek növelése és munkaerő-piaci reintegrációjának érdekében gyermekkortól a felnőttkorig

Fő pályázó: Városi Művelődési Központ, Könyvtár és Alapfokú Művészeti Iskola, Zalaszentgrót
Konzorciumi partnerek:
Kanizsai Kulturális Központ, Nagykanizsa
Általános Művelődési Központ, Sármellék
Festetics Kristóf ÁMK, Pókaszepetk

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatási összeg: 89 504 000 Ft
A konzorcium fő célja: hogy intézményei helyben minél szélesebb informális, nem formális tanulási lehetőségeket kínáljanak óvodáskortól a felnőttkorig, különös tekintettel a hátrányos helyzetű csoportokra.

A projektben megvalósuló programok, képzések:

A négy településen az óvodásokat kompetenciafejlesztő játszóház, játékos angol, az általános- és középiskolásokat pedig egyebek között számítástechnika, pályaorientációs, színjátszó szakkör, filmklub, nyári tábor várja. A hátrányos helyzetű diákok és felnőttek a számítástechnikával, illetve az angol nyelvvel ismerkedhetnek, de tábort, helytörténeti klubot, kézműves foglalkozásokat, tanulás-módszertani képzést is szerveznek számukra. Nagykanizsán az érdeklődők beás nyelvi képzésen és roma népismereti klubfoglalkozásokon is részt vehetnek.

A képzések, programok indulási időpontja: 2010. februártól kezdődően folyamatosan.
A képzések, programok a részt vevők számára ingyenesek! Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


További információk:
Varga István
Városi Művelődési Központ, Könyvtár és Alapfokú Művészeti Iskola, Zalaszentgrót, Batthyány u. 9. Tel: 83-360-120

*



Civil Szervezetek, Polgárok Háza - mindenki előtt nyitottan

Hévíz – A Hévízi Gyógytó Természet- és Környezetvédelméért Alapítvány jóvoltából megnyitotta kapuit a Civil Szervezetek és Polgárok Háza.

Papp Gábor, az alapítvány elnöke elmondta: úgy véli, a hévízi civil szervezetek, alapítványok, polgári egyesületek összefogásának jó példája lehet majd a kezdeményezés. Szervezetük a vállalt tevékenységen túl szívesen működik együtt olyan, a fürdőváros életében, fejlesztésében dolgozó szervezetekkel, akik kölcsönösen támogatják és elfogadják egymás munkáját és céljait.

A későbbiek során számos programot kívánnak szervezni saját, illetve a velük együttműködő, vagy a jövőben együttműködni kívánó szervezetekkel karöltve tudományos, turisztikai, kultúrtörténeti, közgazdasági, társadalompolitikai, környezet- és természetvédelmi témákban. Az ezen témákhoz kapcsolódó pályázatok megismer(te)ését is célul tűzték ki, de amatőr művészek kiállításainak is helyet adhat a jövőben a Civil Szervezetek és Polgárok Házában.

A József Attila utcai épület minden érdeklődő előtt nyitva áll, elképzeléseik szerint a hét több napján, a délutáni órákban.

*



Nagykanizsa, Zalakaros, Zalaszentgrót: közel a segítség, ha baj van

Hivatalosan is elindult a Zala Megyei Vöröskereszt által működtetett jelzőrendszeres segítségnyújtó szolgáltatás. A program keretében mintegy 800 jelzőkészülék kihelyezésére kerül sor.

A Vöröskereszt megyei szervezete sikeres pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Operatív Programra, így összességében közel 60 millió forintos uniós, illetve állami támogatást nyertek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó szolgáltatás kiszélesítésére. A projekt keretében a Vöröskereszt a megye három kistérségében – Kanizsa, Zalakaros, Zalaszentgrót – összesen 800 jelzőkészüléket telepít, elsősorban egyedül élő időseknél. A szolgáltatás január elsejével indult, az első héten négy riasztás történt, jellemzően az esti órákban, rosszullét miatt.

A szolgáltatás célja, hogy szükség esetén – egészségügyi vészhelyzet, rosszullét, otthoni baleset, pánikroham - az ellátásban részesülő azonnali segítséget tudjon kérni” – mondta dr. Dömötör László projektmanager. „A riasztás a lakásokba telepített berendezésnek, s a hordozható készüléknek köszönhetően csupán egy gombnyomás. A rendszer automatikusan azonosítja a segélykérőt, a diszpécser pedig értesíti a készenlétben levő szociális gondozót, aki a helyszínre érve vagy elsősegélyt nyújt, vagy további segítséget kér. A segélyhívó rendszer hétköznap, hét végén és ünnepnapokon is 24 órában működik”. A szolgáltatást elsősorban a 65 év felettiek, illetve a pszichiátriai betegek igényelhetik, számukra a térítési díjat a havi jövedelem 2 százalékában állapították meg.



Jelzőrendszeres segítségnyújtó szolgáltatás korábban már működött Nagykanizsán, ám az eddigi 40 készülékhez képest a mostani bővítés hatalmas előrelépést jelent. A pályázathoz kapcsolódóan nemcsak a készülékek beszerzésére került sor, hanem két személyautó, motor és kerékpár vásárlására is. A járművekre azért volt szükség, mert a három kistérség mintegy 70 településére a riasztás után fél órával ki kell érkeznie a házi gondozónak. A pályázati összeg ugyanakkor nem tartalmazza a működés költségeit, ezt a pénzt szintén pályázati forrásból kell előteremteni

*



Százmilliós támogatás Hévíznek és Zalakarosnak

A hévízi városházán tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselete. Bejelentették: két tartaléklistás turisztikai szervezet jutott összesen 107 millió forintnyi támogatáshoz.

Baracskai József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja és Mohácsi József országgyűlési képviselő elmondta: a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület 55,5 millió forintos turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) projektjéhez 47 milliót nyert, a Zalakarosi Turisztikai Egyesület pedig 70,5 milliós fejlesztési programjához kapott 60 millió forintot. Kiemelték, hogy a zalai Balaton-part és a közvetlen környék két meghatározó gyógyturisztikai városa egységes támogatásáról van szó, korábban a keszthelyi gesztorsággal működő balatoni TDM jutott 60 milliós forráshoz. A tartalék listára került két pályázat támogatását a pénzalap megyék közti átcsoportosításával tudták biztosítani.

Mohácsi József országgyűlési képviselő szerint a turisztikai desztinációs szervezeteknek jutó pénz kissé kompenzálja az elmaradt egyforintos támogatást. Hozzátette azt is, hogy a Pénzügyminisztériumtól származó információja szerint létrehoznak egy egymilliárd forintos alapot, amelyből részben szintén pótolható a bevételkiesés. A szocialista képviselő úgy látja, hogy ez a plusz forrás minden egyes forintra további 20 fillér támogatást jelenthet, amely Hévíz számára várhatóan 50-60 millió forintos kiegészítést hozhat az elmaradt támogatás részbeni ellentételezésére.

A Hévíz Turizmus Marketing Egyesület napokban megválasztott új elnöke, dr. Hegedüs Lajos, elődjének Könnyid Lászlónak mondott köszönetet a pályázat elkészítéséért.

*



Tavasztól újra üzemel a Fly Balaton reptér

A keszthelyi és hévízi kistérség területén fekvő, két település területéhez tartozó, de regionális jelentőségű sármelléki Fly Balaton repülőtér újraindítása ügyében fontos megállapodás született.

A korábbi években súlyos problémákkal küzködött a repülőtér, többször is kénytelenek voltak hosszabb-rövidebb időre bezárni kapuikat. A 2008-as 120 ezres utasforgalomhoz képest 2009-ben az újabb leállásig ez a szám alig érte el a 15 ezret. Korábban Hévíz, Zalakaros, Keszthely, valamint több szálloda is jelentős összegekkel támogatta az újraindulást, így a hír az egész térség számára nagy jelentőséggel bír.

"A vendégek nagy részét repülőn lehet ideszállítani, ezért a légi központ ilyen szempontból is jelentős, de természetesen minden másra, az ipar, az áruszállítás fejlődésére is hatása van a repülőtérnek" – mondta Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlési Hivatal elnöke.

A felszámoló cég és az új befektető közötti megállapodás garancia lehet a repülőtér tevékenységének megújítására, mely nemcsak kulcsfontosságú turisztikai célok teljesítése, hanem a sávolyi motoros gyorsasági világbajnokság kiszolgálása miatt is elengedhetetlen. Áprilistól újra landolhatnak gépek a kifutópályán. A Fly Balaton reptér újraindításával az a cél, hogy az ország elsőszámú regionális légibázisa legyen.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, Zalai Hírlap, monitormagazin.hu, ztv.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés