Hírek

Változások a Közép- és Kelet-európai szállítmányozás és logisztika területén

2019. február 26. // Kategória: Hírek

A logisztika és szállítmányozási szektor jelentős átalakuláson megy keresztül. A politikai, gazdaságbeli, társadalmi, technológiai, természetbeni és jogi változások egyre inkább hatással vannak a gazdasági szegmens működésére. Ahogyan a modern logisztika és szállítmányozás egyre inkább kibontakozni látszik, úgy egyre nehezebb feladatnak ígérkezik dönteni arról, mire fókuszáljunk rövid és hosszú távú céljaink kialakításában és mibe fektessünk be a jövőben.

 

A PwC Kelet- és Közép-európai részlege gyűjtötte össze azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek a szállítmányozás és logisztika területét befolyásolhatják a közeljövőben.

Mi kettőt emelnénk ki a cég által elvégzett különböző trendelemzések, analízisek lefuttatása és értékelése után konkretizált trendekből:


Az első a digitalizáció. A digitális átállás folyamatos jellegű a szállítmányozás világában is. Az adminisztráción keresztül, a tényleges tevékenységtől kezdve a szerződéskötésig átszőheti egy vállalat életét. Egy fellelhető példa az úgynevezett „Mobile Order Management”. Ilyenkor a megállapodás megszületése után a feladó egy applikációban kapcsolódhat rá a szállító telefonjára, és élőben követheti végig a szállítási folyamatot. Bármilyen új rendelés, az útvonal megváltozása és címbeli változás, vagy visszamondás esetén az információ egyenesen a telefonunkra érkezik. A szállítási dokumentumok elektronikus fájlként hozzáférhetőek a készüléken keresztül. A szállítmány beérkezésekor az aláírás a telefon képernyőjén történik, a termékek épségéről pedig fényképes, videós megerősítés is kérhető, amennyiben azt a feladó kéri.

A másik, amit kiemelünk a nemzetközi kereskedelem változása. A Kínából az EU-ba érkező vonat utak száma rohamosan növekedésnek indult. Míg 2011-ben mindössze 17, addig 2017-ben már 3673 Kínából az EU-ba tartó vonatot számoltak. A két régió közötti üzletkötések száma is gyarapodik. Egyre többet fektetnek be a közúti kereskedelmi szállítás kiépítésébe, fejlesztésébe, amely kiváló alternatívát jelent, hiszen olcsóbb, mint a légi szállítás és gyorsabb, mint a tengeri.


A nemzetközi kereskedelem változásának mozgatórugói közé sorolható a szállítmányozással foglalkozó cégek globalizációja, az infrastrukturális változások, főleg a kínai kormány által támogatott vasútvonalak és utak kiépítésével kapcsolatban, a kereskedelmi előírások miatt esetlegesen felmerülő akadályok, harcok és az új szabadkereskedelmi megállapodások felállítása.


„Az nemzetközi áruszállítással foglalkozó cégek számára egyértelműen előnyöket hoz majd a vasútvonalak, autóutak és telekommunikáció modernizálása.” – írja a PwC CEE Transport & Logistics Trend Book 2019. A „New silk road” vagyis az „új selyemút” növekedése, fejlesztése az EU és Kína között várhatóan csökkenti majd a szállítással járó kiadásokat és új szolgáltatások megjelenését teszi majd lehetővé.
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés