Hírek

A szállítószalagok ugyanazt a célt szolgálják, a termékek hatékony célba juttatását. A terményszárítás helyes módja a termény minőségét védi.

2015. február 2. // Kategória: Hírek

Szállítószalag, terményszárítás
A szállítószalagok régóta hasznos eszközei a gazdaságnak, legyen szó iparról vagy mezőgazdaságról. A szalag készülhet vászonból, fémből, műanyagból vagy gumiból, lehet tömör vagy szitás, hajthatja gép vagy akár emberi erő is. A cél ugyanaz, az alkalmazott technológia pedig változatos: tárgyakat mozgatni a lehető leghatékonyabban, könnyedén, kis távolságra.
Vannak szalagok, amelyekre gép pakolja fel a mozgatni kívánt árut, és úgy juttatja célba, máshol operátorok dolgoznak a szalag mellett, például összeszerelő üzemekben.
Ha azonban a mezőgazdaságról van szó, ott is kiemelten fontos szerep jut a szállítószalagoknak. A terményszállítás már évtizedek óta elképzelhetetlen a szállítószalagok nélkül – soktonnányi takarmányt és terményt lehet megmozgatni és pontosan, megfelelő ütemben adagolva célba juttatni így.
Márpedig a termény helyes kiszárítása minden szempontból jelentős. A terményszárítás ugyanis létfontosságú a gabona feldolgozásának folyamata során. A szemes termények kapillár-pórusos anyagok, a tárolásukhoz, feldolgozásukhoz a betakarításkor meglévő nedvességtartalmukat csökkenteni kell. A terményszárítás hőelvonással történik, amire több megoldás is kínálkozik.

Konvektív szárítás során úgynevezett „melegített áramló közeget”, például

 

meleg levegőt használunk, míg a konduktív szárításnál fűtött felületet.

Mindkét esetben fontos a szárító levegő hőmérséklete és a páratartalma. Ez utóbbi azt mutatja meg, hogy az adott hőmérsékletű levegő mennyi vízgőzt tud felvenni.

A terményszárításnak három szakasza van: Elsőként a kapillárisokból távozik a nedvesség, utána a kapillárisok összehúzódnak, a termény külső rétege szárazabbá válik, gőzként távozik a nedvesség, végül a víz ozmotikus különbség révén távozik.

Fontos azonban odafigyelnünk a szárítási paraméterek helyes megválasztására, mert így elkerülhetjük a termény károsodását. A hatékonyság és a minőségmegőrzés szempontjából a legkedvezőbb, ha a szárítás folyamán a termény és a szárítóközeg azonos irányban mozog.

Négyféle szárítási módot szoktunk alkalmazni.

A toronyszárító egy gravitációs szárító fajta, ahol a termény az ürítés sebességétől függő sebességgel csörgedezik levegőcsatornák között lefelé. Itt a gőz és a nedves levegő általában a siló tetején áramlik kifelé.
A mobil terményszárítóban a termény megfelelő rétegvastagságban áramlik lefelé, miközben perforált lemezeken át szárító levegő hatol át rajta.
A szellőztetéses szárítási módnál fából készült rácsszerkezetben alakítanak ki légcsatornát, amelyen keresztül ventilátor szállítja a páradús levegőt.
A forrólevegős szárítást vízszintes forgódobban végezték, amely belsejében spirál alakban elhelyezett ferde lapátok, valamint légáram mozgatja a terményt.

 

A szállító szalagok rengetek területen hasznos segítség a zökkenőmentes termelés,illetve árumozgatás területén ebből is látszódik milyen sokféle típusa létezik például mezőgazdasági szállítószalagok, élelmiszeripari szállítószalag, görgős pálya, gravitációs görgőspálya, hajtott görgőspálya,Zártrendszerű szállítószalag,üvegtörmelék szállítószalag,léptető szállítószalag és akár mérleg szállítószalag,

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés