Hírek

Nemzetközi LEADER találkozó - Tiszafüred Napja

2010. február 19. // Kategória: Hírek

Idősbarát lett a polgármester

Az idősek világnapja alkalmából a Heves Megyei Nyugdíjas Szövetség "Idősbarát polgármester" elismerő oklevelet adományozott Hevér Jénos boconádi polgármesternek.
 
Idősbarát lett a polgármester

Az idősek világnapja alkalmából a Heves Megyei Nyugdíjas Szövetség "Idősbarát polgármester" elismerő oklevelet adományozott Hevér Jénos boconádi polgármesternek.

A község vezetője az idősek életkörülményeinek jobbítása, a nyugdíjas közösség közéleti tevékenységének megerősítése érdekében végzett munkájáért, célkitűzéseik támogatásáért érdemelte ki az adományozók rokonszenvét.

*



A Tarna menti kulturális értékek népszerűsítése

Tavasztól tartó előkészítő munka után alakult meg Boconádon az Alsó-Tarna és a Hanyi menti Közhasznú Kulturális Egyesület.

A közösség célja a térség kulturális örökségének a közvetítése. Elképzeléseik között szerepel a Tarnamérai Rendőrmúzeum, a Hevesi Népművészeti és a Háziipari Szövetkezet, a Sakkmúzeum, a Helytörténeti Gyűjtemény és a Kő Pál állandó kiállítása, az átányi Kakasház és a református templom látogatottságának a növelése.

*



Heves - Szeretet

A napokban tartotta hagyományos szeretetünnepségét a Mozgáskorlátozottak Heves Város és Vonzáskörzete Egyesülete. A művelődési központban Csáki Zsigmond polgármester köszöntőt, Nagy István plébános ünnepi áldást mondott.

A Máltai Szeretetszolgálat megvendégelte a résztvevőket, Dobó Katica és kísérője, Gonda László operettrészleteket adott elő.

Átány - Ajándék

Egy nemzetközi karitatív szervezet jóvoltából az ünnepi készülődés jegyében 280 ajándékcsomag érkezett a közelmúltban a településre, azokat az óvodás, azönkormányzati és a református iskolás meg is kapták. Emellett a kicsinyek örömére az óvoda új közösségi játékokkal gazdagodott.

*



Tiszafüred Város Napja - Nemzetközi LEADER találkozó 2010. január 15.

Tiszafüred Város Önkormányzata 2010. január 07-09-én szervezte meg hagyományosan a Tiszafüred Város Napja programsorozatát, melynek zárónapján, 2010. január 09-én tartották a város testvértelepüléseinek képviselői és helyi LEADER akciócsoportok nemzetközi találkozóját.

Az értekezleten Pintér Erika polgármester asszony köszöntötte a hazai Tisza-tó Térsége LEADER Egyesület, a Közép-Tisza - Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület valamint a bulgáriai Ljaszkovec, a csehországi Chotebor és a vajdasági Zenta önkormányzati képviselőit.

A több mint kétórás, baráti hangulatú megbeszélés jó alkalmat teremtett arra, hogy a két hazai akciócsoport képviselői betekintést nyújtsanak a külföldi, még csak a LEADER előkapujában álló delegációk számára a magyarországi tapasztalatokról.

Beszámoltak az ÚMVP III. és IV. pályáztatásának és ügyintézésének folyamatáról és jelenlegi állásáról. Felhívták a figyelmet a helyi szintű kompetenciák megszerzésének jelentőségére, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia kialakításának lehetőségeire, s a helyi szereplőkkel való jó kapcsolat, együttműködés fontosságára.

A megbeszélés tárgya volt a Közép - Tisza - Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület gesztorálásával tervezett nemzetközi projekt is, melynek hazai partnere a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület és a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, külföldi együttműködő szervezetei a bulgáriai Ljaszkovec-Sztrazsica, a romániai Csíkszereda és a lengyelországi Sucha-Beskidzka településeken működő akciócsoportok.

A program megvalósításához a találkozón csatlakozási szándékát fejezték ki a cseh Chotebor testvértelepülésről megjelent képviselők is.

*



"Tökkirály" batyusbál

2009. november. 14. Mezőtárkányban "Tökkirály" batyusbált tartottak a kultúrházban, ahol kígyókkal, pókokkal felszerelkezett boszorkányok fogadták a vendégeket, majd boszorkánytáncot adtak elő.

Megválasztották a "legtökösebb legényt", Halász Lajost, aki reggelig viselhette a tökkirály címet. Ezért a címért a tökemelő versenyt kellett megnyernie, majd tökfaragásban is jeleskedett. A királynő Mátyus Rita lett, aki a legrémisztőbb maszkot festette az arcára.

*



Marci-napi vigasságok

2009 november 14-én a Marci-napi vigasságok zárásaként elismerést kaptak azok, akik az elmúlt időszakban valóban sokat tettek a hagyományok megőrzéséért, a város szellemi életének formálásáért.

Pro Cultura 2009. kitüntetésben részesült Kő Pál Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, a város díszpolgára. Első alkalommal - Heves Marcija, Janosek Antal kezdeményezésére - Marcipán Marci elismerésekel is megköszönték a közéletben dolgozók munkáját.

Az elismerést Báder Miklósnénak, Csáki Zsigmondnak, Kő Pálnak, Kohán Norbertnek és Deli Miklósnak nyújtotta át az ötlet gazdája, Janosek Antal.

*



Civil koordinációs program, Poroszló

Folytódott a hevesi kistérségben a Magyar Vöröskereszt által szervezett civil koordinációs program.

November 21-22-én az érintett szervezetek képviselői számára információs napot rendeztek Poroszlón.
A pénteken és szombaton a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával rendezett szakmai fórumon a szakértői tájékoztatók középpontjában az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megjelenő - elsősorban TÁMOP-os - kiírások álltak.

*



Kömlői kulturális napok

Tizenkilencedszer tartották meg ezen a héten Kömlőn a kultúrális napokat, november 23-28-ig. A hétfői nyitónapon kiállítás nyílt a könyvtárban a Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál legjobb munkáiból, majd operettesten szórakozhattak a helyiek.

A keddi nap az iskola névadójáé Gárdonyi Gézáé volt. Az író szobrának megkoszorúzása után zenés irodalmi programokra került sor. Szerdán a nyugdíjasok, az óvodások, majd Bokor János nótaénekes adott műsort. Csütörtökön focitornát rendeztek a diákoknak, pénteken az iskolában kézműves-napot tartottak, szombatonon délután művészeti csoportok fellépésével zárult az egész hetes program.

*



Ülésezett a Hevesi Helyi Védelmi Bizottság

Heves Város Polgármesteri Hivatalban 2009. december 08-án került sor a Hevesi Helyi Védelmi Bizottság 2009. évi második soros ülésére.

Az ülés 1. napirendi pontjában Tóthpál Attila a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hevesi Üzemmérnökségének Vezetője valamint Zelei László pv. hadnagy hevesi Polgári Védelmi Irodavezető számolt be a téli időjárásra történő felkészülés kapcsán tett intézkedéseiről.

A 2. napirendi pontban került sor a Helyi Védelmi Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzatának valamint kapcsolódó intézkedési terveinek pontosítása.

3. napirendi pontként tárgyalta a bizottság a 2010. évi munkatervet melyhez a beterjesztett javaslatokat elfogadták. A munkaterv alapján Dr. Dósáné Dr. Fekete Márta kistérségi tisztifőorvos asszony számol majd be a H1N1 influenza vírus okozta járvány tapasztalatairól valamint sor kerül a település rendvédelmi szerveinek együttműködésével egy talált robbanótest okozta veszélyhelyzet szimulálását feltételező és egyben egy eltűnt személy kutatására irányuló komplex gyakorlat lebonyolítására is.

A 4. napirendi pont az egyebek volt melyen Csáki Zsigmond Polgármester a Helyi Védelmi Bizottság Elnöke számolt be a Megyei Védelmi Bizottsági ülésen elhangzottakról. A Polgármester Úr tájékoztatóját követően a kistérségi tisztifőorvos asszony ismertette a H1N1 influenza vírus okozta járvány eddigi tapasztalatait.

A HVB tagjai egyöntetűen az influenza elleni védőoltás szükségessége mellett foglaltak állást és saját szakterületükön az ÁNTSZ által kiadott lakossági tájékoztatók minél szélesebb körben való megismertetését irányozták elő. Az egyebek napirendi pontban szóba került a Pély település közigazgatási területén megromlott állapotba került Tisza gát, mely esetleges további állapotromlása a védekezési funkciójának csökkenésével is járhat.

Az ülés végén a Polgármester Úr mindenkinek megköszönte az éves munkát és Békés Boldog Új Évet kívánt a megjelenteknek.

Forrás: Tisza-Tarna-Rima mente Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés