Hírek

III. tengely: 255 millió forint a térségben

2010. február 18. // Kategória: Hírek

Hordógurítás és népünnepély Füzesabonyban

Több mint 60 millióba került, de megérte. A Szabadság út elkészültét már nagyon várták nemcsak az ott lakók, hanem szinte minden telepi lakos. A felújítás teljesen új arculatot adott a Telep központi utcájának.
 
Hordógurítás és népünnepély Füzesabonyban

Több mint 60 millióba került, de megérte. A Szabadság út elkészültét már nagyon várták nemcsak az ott lakók, hanem szinte minden telepi lakos. A felújítás teljesen új arculatot adott a Telep központi utcájának.

Műkőburkolatú járdák, új, kátyúmentes aszfaltszőnyeg, rendezett csapadékvíz elvezető árkok és számos parkoló került kialakításra.

Nagyszámú résztvevő előtt Laminé Antal Éva Polgármester Asszony vágta át az utca átadását jelző szalagot, majd egy söröshordót gurítottak végig az utcán. A Kaláris néptánc-csoport műsora után táncba hívta a jelenlévőket. A csípős hideg ellenére együtt ropták kicsik-nagyok, fiatalok-idősek.

Gratulálunk Füzesabony!



*



Méltóságteljes megemlékezés

Füzesabonyban október 23-án, 11 órától ünnepi misét tartottak a római katolikus templomban. Az Ifjúság úton, a gimnázium mellett 16 órakor kopjafát avattak, s Béres Sándor, a Történelmi Igazságtételi Bizottság országos elnökségi tagja mondott beszédet.

A városi ünnepség a Közösségi Házban 17 órakor kezdődött. Ekkor adták át a "Mi a szabadság?" című pályázat díját is, majd a VIK Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, valamint Kelemen Csaba színművész adtak műsort.

*



Kompolt község úthálózatának fejlesztése, felújítása

A tervezett több mint 160 millió forintos útberuházásához 90 százalékos pályázati támogatást nyert el még márciusban Kompolt önkormányzata az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácstól (ÉMRFT).

A vidékfejlesztési programot kiegészítő településfejlesztési pályázatok keretében a falu az úthálózatának jobbá tételéhez csaknem 146 millió forintot kapott. Pénteken délelőtt immár a kivitelezési munkálatok is megkezdődtek a településen, s ezt kisebb ünnepséggel köszöntötték.

A régi falurészen teljesen rekonstruálják a Széchenyi utat, illetve a Széchenyi és a Kossuth utat összekötő szakaszt, majd az új falurészen megtörténik a leginkább terhelt, forgalmas Petőfi, valamint az onnan nyíló Zrínyi út teljes körű felújítása.

Az első telekosztás után már benépesült lakóövezetben megépül az utolsó két hiányzó utca is. Azon a területen pedig, ahol pályázati pénz segítségével 88 új építési telket parcelláztak, az infrastruktúra részeként kiépítik az úthálózatot.

*



Építő közösségek

Az „Építő közösségek” – közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért- című TÁMOP pályázat célja, hogy minél szélesebb körben legyenek elérhetőek, hozzáférhetőek a közművelődési intézmények által nyújtott, a felnőttek tanulását segítő szolgáltatások.

A 2011 júniusában záruló projekt keretében hatféle képzést indítanak a munkanélküli, alulképzett roma származású emberek, valamint a pályakezdő, legalább szakmával, érettségivel rendelkező személyek számára. A jövő év márciusától induló tanfolyamok között felzárkóztató képzés, vállalkozói, életvezetési, informatikai ismereteket nyújtó kurzus indul folyamatosan.

Az ingyenes tréningen 75-en vehetnek részt, ebből várhatóan 57 szerez majd képesítést. Az egri és a füzesabonyi közművelődési intézmény az uniós pályázatban vállalta, hogy a végzettek közül legalább nyolc embernek állást talál.

*



Kezdődhet a munka!

Minden nyertes kérelmezőhöz megérkeztek az MVH elnöke által aláírt támogatási döntések. A Füzesabonyi Kistérség támogatottjai megkezdhetik a tervezett III-as tengelyes projektjeiket.

Egerfarmos pihenőpark és játszótér kialakítására, Kompolt község játszóterének szabványosítására nyert falumegújítás és fejlesztés jogcím keretén belül forrást és ebből a jogcímből Kápolnán egy történelmi emlékjátszótér kerül kialakításra.

A projektek segítenek helyben tartani a fiatalokat,összehozhatja generációkat, a településkép rendezettsége pedig vonzóvá teszi, teheti a településeket a vidéki turizmus iránt érdeklődők szemében. A pályázatok a LEADER forrásokkal kiegészülve komoly lendületet adhat településeink fejlődésének.

III-as tengely - háttér

A Hevesi és a Füzesabonyi Kistérség területén a III-as tengelyre beérkezett kérelmekre több mint 255 millió forintot hagyott jóvá a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. A második beadási körben is szép számmal érkeztek támogatási kérelmek.

A HACS-hoz ledelegált feladatok lehetővé teszik, hogy a kérelmek gyorsabban kerüljenek elbírálásra és megkezdődhessenek a beruházások.

*



Hat település közösen készül a csatornázásra

Újabb fordulóhoz érkezett a „Káli szennyvízelvezetési agglomeráció csatornázása és szennyvíztisztítása” elnevezésű nagyszabású beruházás megvalósítása.

A projekt egy teljesen átfogó beruházás a környezet, az ivóvízbázis védelme érdekében. Hat települést érint, Kált, Kompoltot, Kápolnát, Tófalut, Aldebrőt és Feldebrőt, ezek teljes szennyvízhálózatának és egy tisztítóműnek az építését.

A tavaly beadott pályázatuk sikeres volt, így 63 millió forintos segítséggel elkészültek a tanulmányok, tervek és költség-haszon elemzések, s az engedélyek beszerzése megtörtént. Szakértők vizsgálták igen részletesen, hogy a terveik megvalósíthatók-e. Miután úgy ítélték meg, hogy a következő fordulóba léphet a pályázó, az eddig elvégzett szakmai munkát most közös pályázati csomagba kell foglalni a hat településnek.

Összesen 85 százalékos támogatást kapható, ami jelentős összeg, mivel a beruházás teljes költsége bruttó 4,3 milliárd forint. Remények szerint 2012-ben elkészül a hat település teljes szennyvízcsatorna-hálózata és a tisztítómű.

Forrás: Füzesabonyi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés