Hírek

Hernádé az egyik Falumegújítási Díj

2010. február 22. // Kategória: Hírek

EU-s támogatással javítják Újhartyán ivóvizének minőségét

Idén megkezdődik Újhartyán ivóvízminőség-javító programjának kivitelezése. A beruházás nyomán minimálisra csökken a vezetékes ivóvíz károsanyag-tartalma, hosszú távon biztosítva ezzel az új évezred környezetvédelmi és egészségmegóvási céljait.
 
EU-s támogatással javítják Újhartyán ivóvizének minőségét

Idén megkezdődik Újhartyán ivóvízminőség-javító programjának kivitelezése. A beruházás nyomán minimálisra csökken a vezetékes ivóvíz károsanyag-tartalma, hosszú távon biztosítva ezzel az új évezred környezetvédelmi és egészségmegóvási céljait. A kétszázmillió forintot meghaladó beruházás nagyrészt EU támogatásból valósul meg és nem igényel lakossági hozzájárulást.

Az ivóvíz minőségének javítása kötelező feladat, a kútvizek káros anyag tartalmának határértékét a 201/2001-es kormányrendelet írja elő. A vizsgálati eredmények szerint az Újhartyán ivóvízét biztosító kutak vízkémiai komponenseiben mind az arzén, mind a vastartalom meghaladja az előírt határértéket, a mangántartalom tekintetében pedig csak az egyik kút felel meg a jogszabályoknak.

Az újhartyáni önkormányzat a hosszú távú egészségmegőrzés, a fenntartható fejlődés, valamint a jogszabályi előírások maradéktalan betartása érdekében 2009-ben - KEOP-1.3.0. számon pályázatot nyújtott be a „vízkezelés korszerűsítése az ivóvízminőség javítása érdekében” címmel, amely a határértékek csökkentése érdekében tartalmazza a leghatékonyabb komplex technológiát, figyelemmel a felszín alatti vízbázisok védelmére. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága a projekt Részletes Megvalósítási Tanulmányát továbbtervezésre alkalmasnak találta, így megnyílt a lehetőség a végleges tervek mihamarabbi elkészítésére és a pályázat végső, második fordulójának
a benyújtására.

A beruházás összértéke meghaladja a 200 millió forintot, amely nagyrészt uniós pályázati pénzből, és önkormányzati hozzájárulásból valósul meg. A kivitelezés - a jelenleg alkalmazott vízkezelési rendszer mellett korszerű szűrők lesznek felhelyezve - során nem végeznek a településen környezetterhelő munkálatokat és nem korlátozódik a lakossági ivóvíz szolgáltatás.

A pályázat eredményeként minimálisra csökken majd az újhartyáni ivóvíz káros anyag tartalma, hosszú távon megalapozva az itt élőknek az egészséges élethez és környezethez való jogát, tovább növelve a település lakossági és gazdasági vonzóképességét.

Bővebb Információ:
Szakács József
2367 Újhartyán, Cigleher u. 1/a.
Tel: + 36 -29-373-237

*



Vállalkozásfejlesztés a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület Akcióterületén

Vállalkozásfejlesztési képzés indul a Felső-homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében Bugyi, Csévharaszt, Dabas, Inárcs, Kakucs, Hernád, Örkény, Pusztavacs, Újhartyán, Újlengyel, Táborfalva, Tatárszentgyörgy, Vasad településeken működő, vagy induló mikro- , kis-, és középvállalkozások részére

A programsorozat hét egymást követő héten megvalósított vállalkozásfejlesztési ismereteket nyújtó képzés, mely a vállalkozások életében szükségszerűen bekövetkező változások megértését, a döntési stratégiák természetének megismerését, új technikák használatának előnyeit ismertetik a résztvevőkkel

Az előadások témakörei:

2010. február 24. (szerda) 17 óra – A vállalkozás növekedésének problémái

2010. március 3. (szerda) 17 óra – SWOT ÉS PEST elemzés

2010. március 10. (szerda) 17 óra – Hogyan készítsünk stratégiát?

2010. március 17. (szerda) – Projekt és projekt-menedzsment

2010. március 24. (szerda) – Finanszírozás

2010. március 31. (szerda) – Internet, marketing, ügyfélkapcsolat


Előadó: Makay Mátyás közgazdász, filozófus, a Patmos Stratégiai Tanácsadó Kft. tulajdonosa

Helyszín: Dabas Motel, különterem



Kérjük, hogy a www.leaderkontakt.hu oldalon található regisztrációs lap kitöltésével jelezze részvételi szándékát.

További információk:
Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület
Kocsír Anikó projekt manager
E-mail: kocsir.aniko@leaderkontakt.hu
Tel.: 06 20 588 33 73

*



Egész életen át tartó tanulásért-című projekt Dabason

Hivatalosan is elindult a dabasi Kossuth Művelődési Központ az egész életen át tartó tanulásért-című projekt. A közel 54 millió forintot 3 nagy témakörben hasznosítják. Ezek az oktatást kiegészítő iskolarendszeren kívüli programok, a digitális kompetencia-fejlesztés hátrányos helyzetűek számára, illetve a megtartó-képességet segítő közösségi programok csoportja. Tapodi Katalin, a művelődési központ igazgatója elmondta: a dabasi pályázat minimális pontszámmal maradt csak le a fővárosi művelődési házak teljesítményétől.

*



Játszótér és közpark épül Tatárszentgyörgyön

Játszótér és közpark épül Tatárszentgyörgyön. Közel 42 millió forintot nyert a helyi önkormányzat az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és –fejlesztésre igénybe vehető támogatási keretből. A játszótér és a közpark a Szabadság utcában fog megépülni, a Templom mögötti önkormányzati tulajdonban lévő területen.

A játszótér és közpark megépítéséhez az önkormányzat a közterületet a Tatárszentgyörgyi Gyermekekért Közalapítvány rendelkezésére bocsátja, azonban a beruházás lebonyolításában, megvalósításában, pénzügyi elszámolásában, valamint az 5 évig tartó működtetésében, az önkormányzati apparátus segíti a Közalapítvány kuratóriumának munkáját. A játszótér és közparkban lesz kombinált játszóház, tornász játszóvár, rugós játékok, kétüléses hinta, homokozó, különböző forgó játszóeszközök. A létesítmény köré kerítést építenek, mivel a terület közelében közutak vannak. A beruházási munkálatok tavasszal kezdődnek, mivel jelenleg a beruházás előkészületei folynak.

A játszótéren kívül még két pályázat is 2010-ben indul a településen – tette hozzá Berente Imréné polgármester.

*



Tatárszentgyörgy nem adja fel!

Harmadszorra is benyújtotta a tatárszentgyörgyi Önkormányzat a „Belterületi utak fejlesztése” pályázatot. Az önkormányzat már két esetben is benyújtotta a pályázatot az István király útja és a Szabadság tér útfelújítására, valamint a Szabadság utcában járda építésre és a sportöltözőkhöz tartozó parkoló kialakítására.

Ezeket a pályázatokat azonban a pályázati bírálók mindkét esetben forráshiányra hivatkozással elutasították. Azért ezeket az utcákat választották, mert a pályázati kiírás szerint kizárólag a településen gyűjtőútnak minősülő, vagy országos főúthoz csatlakozó földutak építésére adott lehetőséget, így más utak nem jöhettek számításba.

A pályázat megvalósításának teljes költsége: 131 966 319 Ft, amelyből 92 376 423 Ft az igényelt támogatás és 39 589 896 Ft az önkormányzat által vállalt önerő. Amennyiben a pályázat sikerrel jár, abban az esetben ehhez a beruházáshoz már a település kizárólag hitel felvételével tudja az önrészt biztosítani. Az önkormányzat közlése szerint a jelenlegi stabil és nagyon megfontolt gazdálkodás mellett, egy esetleges hitel visszafizetési kötelezettség sem ingatná meg az önkormányzat működését, így ebben az esetben is hitelképes marad az önkormányzat.

*



Jól szerepelt Hernád a Falumegújítási Díj 2009 pályázaton

Hernád ismételten kiemelkedően teljesített nem csupán a kistérségben, hanem országos szinten is.

A Falumegújítási Díj 2009 pályázat célja a legjobb magyarországi falumegújítási tevékenységek, a kiemelkedő, példamutató intézkedések, kezdeményezések felkutatása és díjazása volt. Ezek bemutatásával, az információk cseréjével tovább javítani a falumegújítást végző községek, nagyközségek eredményeit, jó példával elindítani ezen az úton az ebből eddig még kimaradt falvakat, mozgalommá szervezni a falumegújítást.

A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezése a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségi megvalósításáért – 2009: ALSÓMOCSOLÁD (Baranya megye). A győztes képviseli Magyarországot az „Európai Falumegújítási Díj – 2010” versenyen.

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2009 díjazottjai:

* BICSÉRD (Baranya megye)

* CSEMŐ (Pest megye)

* HERNÁD (Pest megye)

* KUNSZIGET (Győr-Moson-Sopron megye)

* ÚJSZILVÁS (Pest megye)

A pályázatot meghirdetők, valamint a lebonyolításban résztvevő Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozata, a regionális fejlesztési ügynökségek gratulálnak az elismerésekhez. Minden díjazottat szeretettel várnak a 2009. évi. Magyarországi Falumegújítási Díj 2010. tavaszi díjátadó ünnepségére, egyben falumegújítási konferenciára a 2007. évi Díj győzteséhez, Kazárra (Nógrád megye). Itt különdíjak is átadásra kerülnek.

A díjazottak lehetőséget kapnak településük, falumegújító tevékenységük bemutatására. A rendezvény pontos időpontjáról mindenki értesítést kap.

*



Sikeres FALUNAP tájékoztató Dabason

Pályázati tájékoztatót tartottak február 10-én Dabason a Falunapokról. A tájékoztatón az FVM VKSZI Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága által, a „Vidéki rendezvények, falunapok 2010„ szervezésére kiírt pályázatokról esett szó.

Az ÚMVP hatálya alá tartozó települések önkormányzatait, az önkormányzat intézményeit, e településeken rendezvényt tervező nonprofit szervezeteket vártak a rendezvényre. A falunapi rendezvényekre február 26-ig adhatják be a pályázatokat.

A pályázható rendezvények időtartama nincs megkötve, pályázni lehet akár egy, akár többnapos eseménysorozattal. Költségtérítés azonban csak egy napra, többnapos rendezvény esetében csak az egyik (a pályázó által választott és megjelölt) napra nyerhető.

A pályázat keretében a rendezvény lebonyolításához 500 000 forint + ÁFA összegű – utófinanszírozásban történő – költségviselés, valamint a Támogató aktuális kínálatából – a rendező által kiválasztott műfajú – 25 perces kulturális műsor nyerhető el.

*



Hernádon forgatott a Duna Televízió stábja

A Helyi Vidékfejlesztési Iroda közreműködésével, Hernádon forgatott a Duna Televízió stábja. A Gazdakör című műsorhoz készítettek felvételeket az önkormányzati fejlesztésekről, illetve az egyik húsüzemről. A két műsor január 12-én és 13-án volt látható a televízióban. Az adásokat visszanézhetik a www.hernad.hu oldalon.

Forrás: Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, Dabasi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés