Hírek

Befejeződött az útfelújítás Badacsonytomajon

2010. február 22. // Kategória: Hírek

Játékosan a Balatonról – Szórakoztatva tanít a játszóház

Új, interaktív játszóházban ismerkedhetnek a tapolcai és környékbeli gyerekek a Balaton és térsége gazdag élővilágával.
 
Játékosan a Balatonról – Szórakoztatva tanít a játszóház

Új, interaktív játszóházban ismerkedhetnek a tapolcai és környékbeli gyerekek a Balaton és térsége gazdag élővilágával.

A különleges játszóházhoz a Balaton Fejlesztési Tanács hozzávetőlegesen kétmillió forintos pályázati támogatásával és 20 százalékos önerővel jutott a város. Tapolcán kívül további 11 Balaton környéki település nyert a játszóház-pályázaton. A 26 különféle elemből álló installációt a Tamási Áron Művelődési Központban adták át a gyerekeknek.

Marton József alpolgármester megnyitóbeszédében elmondta, a játék interaktív módon, kézzelfoghatóan segít a gyerekeknek megismerni a tavat, annak és környékének növény- és állatvilágát.

Bízom benne, hogy a játék idővel minden tapolcai iskolába eljut, hogy bárki kipróbálhassa, akit érdekel. Reményeim szerint olyan információkat képes adni nektek, amelyeket a tanulás során is hasznosíthattok” – hangsúlyozta az alpolgármester a diákokhoz fordulva, majd velük együtt kipróbálta az egyik játékot.

*



Pályázatból újult meg az orvosi rendelő Szigligeten

Megszépült, és több szempontból is átalakult orvosi rendelő fogadja a betegeket Szigligeten. Megtörtént az épület akadálymentesítése is.

Hivatalosan is használatba vehették a község megújult orvosi rendelőjét a betegek. A tető új borítása készült el elsőként, tavaly pedig átalakították az épületet és kibővítették a műszerállományt. A korábban tapasztalt (műszerezettség, valamint energiatakarékossági és esélyegyenlőségi szempontok vonatkozásában jelentkező) hiányosságok kiküszöbölésére az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Közép Dunántúli Operatív Program „Egészségügyi szolgáltatások, fejlesztések” című pályázatra. A sikeres pályázatnak köszönhetően a költségek 89 százalékát (5,3 millió forint)a támogatásból sikerült fedezni, míg a fennmaradó pénzösszeget saját forrásból biztosította a község.

Áthelyezték a bejárati ajtót az utcafrontra, megszüntetve azt az áldatlan állapotot, hogy a rendelőt egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlanról közelítették meg eddig a betegek. Az energiatakarékosság jegyében kicserélték a rosszul záródó fémkeretes ablakokat és a radiátorokat is. Az építkezés kiterjedt továbbá egy mozgássérültek részére kialakított bejáró, és egy általuk igénybe vehető vizesblokk létesítésére. A projekt másik pillére a gyógyászati eszközpark felújítása volt. Beépítettek egy új belgyógyászati vizsgáló ágyat, megvásároltak egy defibrillátort, egy nővértáskát, egy sürgősségi táskát, Laryngeális tubusokat, az adattárolást pedig az újonnan beszerzett számítógép könnyíti meg.

*




Vendégcsalogató pincék

A badacsonyi borászok január közepén a Léránt-pincében kötetlen beszélgetés keretében megvitatták az idei évi borturisztikai rendezvények terveit és a tavalyi tapasztalataikat.

A megjelent borászokat Léránt Károly házigazda köszöntötte, majd Fodor József, a városi művelődési központ és könyvtár igazgatója, a rendezvények főszervezője számolt be a tavaly megrendezett Folyékony szerelem című rendezvényről, a borhetekről és a szüreti programokról. Ezek együtt a közvélemény-kutatás szerint mintegy 50-60 ezer látogatót vonzottak.

Az elképzelések szerint idén május 22-23-án szervezik meg a városnapot, amelyet összekötnek gyermeknapi programokkal is, majd július 17-től augusztus 1-jéig tartanak a Badacsonyi borhetek. A Badacsonyi fényvarázs című rendezvényt augusztus második felében szervezik meg. A külföldi látogatókat is vonzó Badacsonyi szüret szeptember 10-12. között lesz látogatható. A szezont az októberi Nagy Imre-emlékszüret eseményeivel hosszabbítják meg. A borászok és a művelődési ház együttműködése eredményeként még több vendéget várnak.

A megbeszélések márciusban tovább folytatódnak. Az együttműködésben a Borbély Családi Pincészet Kft., az Imre Borpince, a Varga Pincészet Kft., a Bazalt Borház Kft., a Szent György Pince, az Első Magyar Borház Szeremley Birtok Kft., az Istvándy és Társai Kft., a Léránt-pince és a nemesgulácsi Kovács Pincészet, Csanádi Pincészet Bt., a Sipos Borház Kft., a szőlészeti és borászati kutatóintézet, Málik Zoltán, a Fischer Borház és a Weller Borház vesz részt.


*




Régi álom vált valóra Badacsonytomajon

Január 26-án átadták a megújult Sport utcát, amely 12,5 millió forintból készült el. A pályázati programot záró ünnepségen Krisztin N. László polgármester elmondta, hogy a közelmúltban a környék szinte összes utcája megújult, csak ez az egy maradt ki.

Sall Csaba, a beruházásokért felelős alpolgármester hozzátette, hogy második nekifutásra sikerült megoldani a problémát. A település egyik fontos gyűjtő útja kátyús, repedezett és keskeny volt. A 142 méteres utca a korábbi négy méter helyett ma már hat méter széles, szegélyt kapott, alatta csapadékvíz elvezetés készült gyűjtő és tisztító aknákkal, vízfogóval. Mellette pedig 19 parkolóhely épült, 80 négyzetméter füvesítést, fásítást végeztek. Mindehhez hetven százalékos támogatást nyújtott az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (KDRFT). A Tanács elnöke, Pál Béla úgy fogalmazott, a város büszke lehet a fejlődésére. A hárommilliárdos keretből, amelyet belterületi utak felújítására írtak ki, tíz kilométernyi a megyében valósult meg. Annak egy része a badacsonytomaji Sport utca. „A város egyik legsikeresebb négy évét élte meg az elmúlt időszakban a fejlesztések révén. Nagy szerepe volt ebben az önkormányzat képviselőtestületének, Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselőnek és Lévai Józsefnek, a megyei önkormányzat tagjának. Badacsonytomaj a lakosság számához képest aránytalanul nagyobb fejlesztési lehetőséget kapott. A több, mint 700 milliós vissza nem térítendő támogatás 1,2-1,5 milliárd értékű fejlesztés megvalósítását segíti. Egészségház épült, megújul a városközpont, az iskola, a kilátó, panzió bővülhet. Önerőből minderre nem lett volna lehetőség, de a polgárok támogatására is szükség volt” – mondta Pál Béla.

Krisztin N. László polgármester emlékeztetett rá, hogy bár régóta ígérték a lakóknak, hogy elkészül a Sport utca felújítása, de saját forrásból nem valósulhatott meg. Pályázati lehetőségre kellett tehát várni. Lasztovicza Jenő leszögezte: a cél, hogy a térség lehetőleg minél több fejlesztési lehetőséghez jusson, az emberek otthon érezzék magukat. Kifejezte örömét a badacsonytomaji fejlesztések kapcsán, majd megjegyezte: a kincsek, azaz a közművek és az utak sok esetben nem láthatóak, hiszen vagy a föld alatt húzódnak, vagy azokon járunk. „Hiányukat azonban megéreznénk. Becsülni kell tehát azt, amit elérhettünk az elmúlt időszakban” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Horváth Tihamér, a kivitelező Horváth-Ép Kft. képviseletében köszönte a lehetőséget, a támogatást és a lakók türelmét.


*



Emlékkoncert Járdányi Pál 90. születésnapjának évfordulóján

Két zeneiskola viseli ma országunkban a fiatalon, 1966-ban elhunyt nagyszerű zenetudós-népzenekutató, zeneszerző és zenepedagógus, Járdányi Pál nevét. Az 1920-ban született zeneszerző születésnapját – aki huszonkét évesen kapta meg diplomáját zeneszerzésből a budapesti Zeneakadémián a Kodály osztályából kikerülő legutolsó zeneszerző nemzedék legfiatalabb tagjaként – a kerek évforduló alkalmából, a tapolcai és a budapesti intézmény közösen ünnepelte közös emlékkoncerttel január 29-én.

A budapesti zeneiskolában történt koszorúzáson, illetve az azt követő, Marczibányi Téri Művelődési Központban megrendezett koncerten 30 diák és pedagógus képviselte a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskolát, Péni Béla igazgató vezetésével. A közel háromórás koncerten – amelyen a zeneszerző özvegye Devescovi Erzsébet, és két gyermeke, Gergely és Zsófia is részt vettek – a tapolcai ifjú muzsikusok és tanáraik nagy sikerrel szerepeltek, öregbítve városuk és iskolájuk hírnevét. Minden jelenlévőnek nagyszerű élményt jelentett, hogy a zeneszerző gyermekei (akik a szülői példához és indíttatáshoz hűen, ma is aktív pedagógusok és koncertező művészek) maguk is muzsikával mutatkoztak be a hangversenyen. A tapolcai csoport minden tagja számára maradandó élményt jelentett az intézmény nevét adó zeneszerző családjával történő találkozás, a koncert utáni kötetlen, baráti beszélgetés a családtagokkal és a vendéglátó budapesti zeneiskola tanáraival, vezetőivel.

A családtól illetve a budapesti kollégáktól érkező gratulációk, köszönetnyilvánítások, pozitív visszajelzések fontos megerősítést jelentenek a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola vezetése és tantestülete számára, az intézmény számára, amely közel 40 éve fontos tényezője Tapolca zenei, kulturális életének.

Őri Jenő igazgatóhelyettes, Járdányi Pál Zeneiskola
Tapolca


*




Farsangi kavalkád Szigligeten

Vidámság, bolondozás, ötletes jelmezek – ez jellemezte a farsangi felvonulást Szigligeten. A második alkalommal megrendezett télűző program célja az volt, hogy összehozza a közösséget.

Délután kettőkor indult el a menet az óvodától, és folyamatosan gyarapodva ért fel az Esterházy-pincéig. Több mint 20 jelmezes és vagy 60 érdeklődő alkotta a vidám csoportot. Láthattunk kis terroristákat, egy hajóskapitányt, egy arab sejket, sőt, a velencei karnevál hangulatát is behozta a télbe egy felvonuló.



Az Esterházy-pincében a Szigligeti Turisztikai Egyesület látta vendégül a jelmezeseket és az érdeklődőket. Itt vonultak fel a beöltözött gyermekek és felnőttek is, majd három korcsoportban megválasztották a felvonulás hercegét és hercegnőjét. Ezt követően Németh Tibor zenéjére táncolhattak a mulatni vágyók.

Káli Magdolna, a Szigligeti Turisztikai Egyesület elnöke több felvonulót várt, az alacsony létszám fő okát a gyermekek számában látja. Ugyanakkor az ötletes jelmezeket értékelte, és kiemelte, hogy jövőre még többeket biztatnak majd részvételre.

Forrás: Tapolcai HVI, naplo-online.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés