Hírek

Szinten marad az agrárágazat támogatása

2009. szeptember 10. // Kategória: Hírek

Az agrárágazat a jövő évben csaknem ugyanannyi támogatást kap, mint az idén – mondta el bevezetőként Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára.
 
Az agrárágazat a jövő évben csaknem ugyanannyi támogatást kap, mint az idén – mondta el bevezetőként Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára. A GOF-növények (gabona-, olajos- és fehérje növények) top-up támogatásának (kiegészítő nemzeti területalapú támogatás) korábban bejelentett 33 milliárdos elvonásán kívül más tényező nem csökkenti a 2010-es agrárköltségvetést. Az államtitkár kiemelte, hogy a tejválságra válaszul, a hazai tejtermelők gondjainak enyhítésére a tejkvóta-kifizetéseket októberre hozzák előre, nem mellékesen a teljes agrárágazat egyetértésével, majd hozzátette, hogy október 15-30. között a SAPS előleget is megkezdik folyósítani, így legkésőbb decemberig minden jogosult megkapja a támogatást.

Aktualitásként megjegyezte, hogy az ÚMVP géptámogatási jogcímére 5 ezer kérelem érkezett be, melyről határozathozatal szeptember közepén várható. A kifizetési kérelmek és számlák benyújtási határidejét az érintettek kérésére a tárca november 30-ra módosította, a mintegy 38 milliárd összértékű kifizetések várhatóan januártól elkezdődnek. A falugazdász-hálózat megszűnéséről felröppent híreszteléseket cáfolva Gőgös Zoltán megnyugtatásként kifejtette azt is, hogy a falugazdászok közül szeptember 15-től december végéig legfeljebb 200 főt átirányítanak az MVH-hoz, a kapacitásoknak a feladatokhoz való jobb illeszkedése érdekében. A kieső időszakban a falugazdászokat az agrárkamarai tanácsadók helyettesítik majd.

Máhr András szakállamtitkár a költségvetés részletezése során vázolta: az ágazatra fordítható bruttó – az Európai Unióból származó forrásokat is tartalmazó – támogatási összeg a 2009-es 472,8 milliárd forinttal szemben 2010-ben 463 milliárd forintot tesz ki. Ebből uniós forrás 373,6 milliárd forint, az összes igénybe vehető támogatás 80,7 százaléka, a nemzeti forrás pedig 87,4 milliárd forint. Jelezte azt is, hogy az FVM 2010-es támogatási előirányzata az idei 177 milliárd forinttal szemben jövőre mintegy 130 milliárd forint lesz.

A szakállamtitkár a változásokat így részletezte: a tb-járulék és az egészségügyi hozzájárulás csökkenése miatti 1,1 milliárd forintos korrekcióból, továbbá az idén kormánydöntés alapján zárolt 11,5 milliárd forint és 1,5 milliárd forint egyensúlyi tartalék elvonásából adódik a csökkenés. Emellett csökkentő tétel még a top-up-ból már korábban elvont 33 milliárd forint, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) nemzeti hányadából elvont 5 milliárd forint is. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az FVM az Integrált Irányítási és Ellenőrzési Rendszerre (IIER) kapott 3 milliárd forintot, és az agrárkár-enyhítési rendszer változása miatt is mintegy 2 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre jövőre a tárcánál.

Máhr András is utalt arra, hogy a tejágazatban tapasztalható zavarok kezelésére több forrást biztosít az FVM 2010-ben: a termelőknek még az idén ősszel kifizetik a tej top-up-ot, azaz a nemzeti támogatásból az ágazatnak járó összeget. Az FVM-ben azért döntöttek így, mert az unió szakbizottsága lényegében nemzeti hatáskörbe utalta a tejpiaci problémák megoldását. Emellett jövőre be kívánják vezetni az állatjóléti támogatást, valamint az uniós források átcsoportosításával további pénzeket szeretnének az ágazatnak juttatni. Erre lehetőség adódik, ugyanis az utóbbiak10 százalékát nemzeti hatáskörben át lehet csoportosítani, aminek egyharmadát folyósítanák a tejágazat szereplői részére. A tárca előzetes számításai szerint a jelenlegi és a tervezett többlettámogatással együtt jövőre a mostani 8-9 forintos literenkénti támogatás 22-23 forintra növekedne.

Korábban már ismertté vált és új jogcímek is megnyílnak az ÚMVP-ben idén ősszel - mondta dr. Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára. Mind a versenyképesség-növelés és a technológiai korszerűsítés, mind a környezetkímélő gazdálkodás területén, továbbá a vidékfejlesztési intézkedéscsoportok keretében is számos támogatás válik hozzáférhetővé. Az ÚMVP és a Nemzeti Diverzifikációs Program jogcímeinek indítási ütemezéséről a pontos listát csatoltuk, amely itt olvasható.

Az I. tengely legfontosabb célterületeit kiemelve elmondható, hogy szeptembertől újraindul a fiatal gazdák és a termelői csoportok működésének támogatása, majd októberben nyílik az állattartó telepek korszerűsítésére, az élelmiszeripari beruházásokra, a szakképzésre, illetve a tanyás térségek és a történelmi borvidékek jobb elérését célzó mezőgazdasági utak fejlesztésére kijelölt program.

A környezetgazdálkodás témakörében szintén októbertől pályázhatnak az érdeklődők az erdészeti potenciál helyreállítása, az erdő-környezetvédelmi jogcímre, és az erdészeti területeken tervezett nem termelő beruházásokra.

Szeptember 1-től 30-ig nyújthatják be kérelmeiket a címbirtokosok az integrált közösségi és szolgáltató terek kialakítására és működtetésére, októberben lesznek elérhetők a LEADER program térségi pályázatai, valamint november 1-30. között az ÚMVP III. tengelyes intézkedések is újra nyitva állnak.

A szakállamtitkár kiemelte a Nemzeti Diverzifikációs Program elindítását is, melyben a bezárt cukorgyáraknak korábban otthont adó városok – Szolnok, Kaba, Szerencs és Petőháza – térségei pályázhatnak különböző jogcímekre október 1-31. között.

Az MTI kérdésére dr. Forgács Barnabás elmondta: az ÚMVP négy tengelyének keretében összesen 1.300 milliárd forint használható fel 2013 végéig, amelyből támogatási határozat kiadására már 470 milliárd forint értékben került sor. Ebben azonban még nincs benne az agrár-környezetgazdálkodás négy célprogramjának öt évre szóló, a területalapú támogatásokhoz hasonló rendszerben évente kifizetésre kerülő 250 milliárd forintja, illetve az elbírálás alatt álló vidékfejlesztési intézkedések összege (várhatóan 80 milliárd forint) és a gépbeszerzés 38 milliárdja. Mindezt egybevetve leszögezhető, hogy közel 840 milliárd forint fejlesztési forrásra tartottak eddig igényt az agrárium szereplői és a vidéki kistelepülések pályázói.

Forrás: umvp.eu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés