Hírek

250 millió a veszprémi Kozmutza iskolának

2010. február 23. // Kategória: Hírek

Átadták a veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Központot

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a Közép-dunántúli Operatív Program pályázatán nyert el 33 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást „A Családsegítő Központ- Gyermekjóléti Szolgálat és Gyermekjóléti Központ fejlesztése” elnevezésű projekt II. ütemének megvalósítására.
 
Átadták a veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Központot

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a Közép-dunántúli Operatív Program pályázatán nyert el 33 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást „A Családsegítő Központ- Gyermekjóléti Szolgálat és Gyermekjóléti Központ fejlesztése” elnevezésű projekt II. ütemének megvalósítására. A teljes beruházás összértéke 55 millió forint volt. A felújított veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Központot ünnepélyes keretek között adták át.

Az ünnepséget gyermekműsor nyitotta, majd elsőként Veszprém polgármestere mondott köszöntőt. Debreczenyi János kifejtette, mekkora öröm a városnak, hogy egy modern, megszépült épületet vehetnek igénybe a családok januártól. A Családsegítő és Gyermekjóléti Központ nem titkolt célja, hogy egy olyan közösségi helyszínné váljon, ahol szívesen tölti el hasznosan a szabadidejét a város apraja-nagyja, és ahová nyugodtan fordulhatnak segítségért a rászorulók. A színes programok remélhetőleg sokakat hozzásegítenek ahhoz, hogy megnyíljanak, és a központ szakképzett munkatársaitól segítséget kérjenek, legyen szó akár életviteli, mentális, gyermeknevelése, családi vagy kapcsolati problémákról.

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke beszédében emlékeztetett: a veszprémi Családsegítő Központ szoros versenyben nyerte el a 33 millió forint összegű vissza nem térítendő uniós támogatást, hiszen a régióból 12-en pályáztak, heten nyertek, akik közül két pályázó veszprémi volt. Pál Béla szerint nagyon fontos, hogy kiváló és korszerű körülmények között lehet foglalkozni az intézményhez forduló családokkal, szülőkkel, gyermekekkel, de élettel azok töltik meg a felújított létesítményt, akik itt dolgoznak. A családsegítés és gyermekjóléti alapellátás mellett központ munkájának a megelőzésben is nagy szerepe van valamint abban, hogy milyen életvitelt folytatnak azok a családok, akik ide fordulnak- tette hozzá a Fejlesztési Tanács elnöke.

Az ünnepség keretében szólt a résztvevőkhöz Kajdi Ákos, a VÁTI Nonprofit Kft. Közép-dunántúli Területi Iroda vezetője is, majd Horváthné Kecskés Diána intézményvezető részletesen ismertette a projektet a vendégekkel. Kiemelte, hogy az átalakításoknak köszönhetően a jövőben sokkal hatékonyabban tudják kihasználni a termeket, és kellemesebb körülmények között fogadhatják a látogatókat.

A projektről és az átadásról Galériánkban tekinthetnek meg fotókat.

*



Megújul a veszprémi Kozmutza iskola

Egy olyan projekt indul el, amelyre régóta várt már a megye és régóta számított arra, hogy ilyen típusú pályázat valamint önerő segítségével egy nagyobb volumenű beruházást tudnak elindítani – fogalmazott a fenntartó és egyben a nyertes pályázó, Veszprém Megyei Önkormányzat részéről Lasztovicza Jenő.

A megyei közgyűlés elnöke elmondta, az elmúlt másfél évtizedben az intézmény jelentős fejlődésen ment keresztül, a tanulók száma a kétszeresére növekedett, ennek köszönhetően az iskola épülete szűkössé vált a speciális feladatok elvégzésére is. A most elindult fejlesztéssel komoly lépést teszünk afelé, hogy az itt élő gyerekek és az itt dolgozó nevelők, pedagógusok munkakörülményei sokkal magasabb színvonalon legyenek – tette hozzá Lasztovicza Jenő.

Az intézményt fenntartó Veszprém Megyei Önkormányzat 215 millió forintos önrésszel járult hozzá a Közép-Dunántúli Operatív Program pályázatán elnyert 250 millió forint összegű vissza nem térítendő uniós támogatáshoz – hangzott el a nyitórendezvényen. A közel fél milliárdos projekt kivitelezése nagyon sok embernek ad majd munkát; az elkészült új épületegyüttes pedig az oktatás új minőségét jelenti majd, ahol az intézmény munkatársai nagy szeretettel, odafigyeléssel gondoskodnak a 141 hátrányos helyzetű, speciális nevelési igényű fiatalokról - hangsúlyozta beszédében Debreczenyi János Veszprém polgármestere.

A Közép-Dunántúli Operatív Program „Közoktatási Infrastruktúra Fejlesztés támogatása” pályázat keretében 10 milliárd forint állt rendelkezésre a régióban. A veszprémi Kozmutza Flóra Általános Iskola szoros versenyben nyert, hiszen a kiírásra 238 pályázat érkezett, ebből 37 nyertes született a régióban, közülük is 15 Veszprém megyei volt- emlékeztetett a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. Pál Béla elmondta, 3,2 milliárd forintos uniós támogatással 1 bölcsőde, 7 óvoda és 10 általános iskola újulhat meg Veszprém megyében a sikeres pályázatoknak köszönhetően. A KDRFT elnöke hozzátette, Veszprém iskolavárosi rangjához méltó módon sikeresen szerepel ezeken a pályázatokon, hiszen emellett uniós támogatással újul meg a Dózsa iskola, a Napsugár valamint a Hóvirág bölcsőde is.



A „Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium speciális integrációs forrásközponttá fejlesztése” projekt részleteit Dörnyeiné Barabás Éva, az intézmény igazgatója ismertette, aki elmondta többek között, hogy a fejlesztés során új épületrész és aula készül, megújul a villamos hálózat, elvégzik az épület teljes körű akadálymentesítését, teraszok, rendezvényi tér, pihenő és foglalkoztató terek létesülnek.

*



Rozmaring díjas veszprémi étterem

A veszprémi Oliva Étterem és Grillkert nyerte el a Magyar Turizmus Zrt. által indított "Rozmaring Díjat", a Közép Dunántúli régióban.

A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban hozta létre a Rozmaring Díjat. A díj odaítélésének alapfeltétele, hogy a vendéglátóhely olyan településen legyen, amely benevezett a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenybe. Az elnevezés egyrészt arra utal, hogy az elismerésnek a gasztronómiához is köze van, hiszen a rozmaring a magyar konyha egyik kedvelt fűszernövénye is. A díjat azok a vendéglátóhelyek kaphatják meg, amelyek éttermi kínálata magas színvonalú, és ezzel párhuzamosan környezetük rendezettsége, növényekkel és virágokkal való díszítése különösen igényes. A személyes indoklás külön kiemelte, hogy az Oliva építtetői „mintha ráéreztek volna a klímaváltozásból fakadó, egyre határozottabb mediterrán hatások erősödésére". Az étterem a díjat többek között a nyári szezonban működő, leanderekkel, olajfával, eperfával, selyemakáccal beültetett átrium szerű kerthelyiségének megkapó hangulatával érdemelte ki.

*



Felavatták Marian Cozma emlékművét

Egy évvel a tragédia után felavatták Marian Cozma emlékművét Veszprémben. Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása kézilabdás dobómozdulat közben ábrázolja a fiatalon elhunyt sportolót. A rossz idő, az erős havazás sem tartotta vissza az embereket, a Veszprém Aréna előtt rendezett ünnepségen több ezres tömeg gyűlt össze, hogy együtt emlékezzenek a kiváló kézilabdázóra.

A közadakozásból létrejött emlékmű avatására a meggyilkolt klasszis édesapja, Petre Cozma és lánya is eljött, csakúgy, mint Ireny Comaroschi, Románia magyarországi nagykövete és Neculai Onţanu, Bukarest II. kerületének polgármestere.

Forrás: Veszprémi HVI, veszprem.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés