Hírek

Példaadó közösség a Hejőmenti Sokadalom

2009. szeptember 10. // Kategória: Hírek

Együttműködési megállapodás a cigány kisebbségi önkormányzatokkal

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság az előítélet- és konfliktusmentes viszony kialakítása és fenntartása érdekében együttműködési megállapodást kötött 2007-ben az illetékességi területén működő cigány kisebbségi önkormányzatokkal.
 
Együttműködési megállapodás a cigány kisebbségi önkormányzatokkal

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság az előítélet- és konfliktusmentes viszony kialakítása és fenntartása érdekében együttműködési megállapodást kötött 2007-ben az illetékességi területén működő cigány kisebbségi önkormányzatokkal.

Június 9-én Hejőkeresztúrban az együttműködési megállapodás keretében a helyi általános iskolában tartottak gyermeknapi rendezvényt, amelynek célja a rendőrkapitányság munkájának bemutatása volt. A gyerekek részére gépjármű, fegyver, bűnügyi technikai bemutatót szerveztek, illetve játékos kerékpáros közlekedési versenyt tartottak. A résztvevők mindezek mellett kutyás bemutatót tekinthettek meg, illetve a látnivalókat színesítette a tűzoltók részvétele is. A verseny legjobbjai tárgyjutalomban részesültek, amelyekhez helyi cégek nyújtottak támogatást.

A rendezvényen mintegy 250 gyermek vett részt, valamint jelen voltak a cigány kisebbségi önkormányzatok képviselői, illetve több település polgármestere is, akik mindannyian pozitívan értékelték a kezdeményezést. A program sikeres lebonyolításához nagyban hozzájárult Hejőkeresztúr Önkormányzata, illetve az iskola tantestülete.

*



Megállapodás a támogatásról

Amint arról több alkalommal is beszámoltunk, Tiszaújváros önkormányzata 655 millió forint támogatást nyert el az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett, „Kistérségi járó beteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járóbeteg szakellátás korszerűsítése” című pályázati eljárás során a Városi Rendelőintézet szakrendelőjének fejlesztésére. 

A mintegy 1,5 milliárd forintos projekt támogatásával kapcsolatos megállapodást 2009. július 22-én írták alá ünnepélyesen. A polgármesteri hivatal III. emeleti tanácskozó termében Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és Koscsó Lajos polgármester látta el kézjegyével a dokumentumot.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

*



II.Geleji Sajt fesztivál

Második alkalommal került megrendezésre a Sajt fesztivál Gelejen, a rendezvénytéren.

A délelőtt folyamán sport programokra került sor, melyeken a környező települések sportegyesületei, baráti társaságai vettek részt.

A délelőtt folyamán elindult a főzőverseny, melyen a nevezők hagyományos mezőségi ételekkel indultak. Gelej településen a juh- és szarvasmarha tenyésztésnek nagy hagyományai hagyományai vannak, ennek megfelelően főtt a borjúpörkölt, nyárson sültek a hízóbárányok.

A megnyitóra 2 órakor került sor, majd a környék asszonykórusai, hagyományőrző együttesei létek fel. A fellépéseket követően kabaréműsorra,majd a tűznyelők műsorára került sor.

Az est folyamán fellépett Vikidál Gyula, az est utcabállal zárult.
Egész nap lehetett geleji helyi termékeket kóstolni, főként a geleji sajtnak, a fesztivál névadó termékének volt a legnagyobb népszerűsége.

*



Példamutató hagyományőrzés Hejőbábán: II. Hejőmenti Sokadalom

2009. augusztus 15-16-án került megrendezésre Hejőbábán a II. Hejőmenti Sokadalom.

A színes rendezvény népművészeti kirakodóvásár, népzenei és néptáncfesztivál volt, melyet a Hejőmenti Hagyományőrző Egyesület szervezett az ÚMVP támogatásával.

A rendezvényen fellépett az Esztenás, a Számadó zenekar, a görömbölyi Színkör, a görbeházai Cserfa Népdalkör, a Tardi Hagyományőrző Csoport, a hejőbábai Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület, a Hejőkürti Hagyományőrző Egyesület, a Matyó Néptáncegyüttes, a Pereputty, a Polgári Huszárbandérium és még sokan mások.

Az esemény helyszínére látogatók a színpadon zajló programok megtekintése mellett jellegzetes helyi termékekkel is megismerkedhettek és az ÚMVP sátor szakembereitől (falugazdász, tiszaújvárosi HVI vezető, Dél-borsodi HACS területi referense) tájékoztatást kaphattak az uniós agrár- és vidékfejlesztési programokkal kapcsolatban. A játékosabb kedvű érdeklődők ÚMVP TOTÓ kitöltésével tesztelhették tudásukat: a 48 helyes megfejtő mindegyike apró ajándéktárgyakban részesült, három szerencsés kisorsolt pedig értékes ÚMVP ajándékcsomaggal lett gazdagabb.

Forrás: Tiszaújvárosi HVI, Dél-Borsodi LEADER Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés