Hírek

Herend a Magyar Borok Bálján

2010. február 23. // Kategória: Hírek

Az ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEKÉRT EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ MOZGALOM pályázat eredménye

Az ünnepélyes díjátadót a Syma Csarnokban tartották az Év Sportolója díjátadó keretein belül, az első helyezett települések részvételével.
 
Az ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEKÉRT EGÉSZSÉGFEJLESZTŐ MOZGALOM pályázat eredménye

Az ünnepélyes díjátadót a Syma Csarnokban tartották az Év Sportolója díjátadó keretein belül, az első helyezett települések részvételével.

Az eseményt a Duna TV élőben közvetítette.

DÍJAZOTTAK:

Budapesti kerületek:
1.Óbuda 94 pont;
2. Lipótváros 45 pont.

Városok:
1. Kőszeg 79 pont;
2. Mórahalom 78 pont;
3. Tiszaújváros 77 pont.

Falvak:
1. Erdkeretes 64 pont;
2. Kincsesbánya 58 pont;
3. Felsőtárkány 44 pont.

A pályázat kiíróinak tervei szerint az idei egy hosszú sorozat első nyitánya, évről-évre meghirdetik majd ezt a különleges versenyt. Az ez évi versenyt márciusban hirdetik meg, amelyre – a tavalyi pályázói mellett – várják az új résztvevőket is. A győztesek ismét pályázhatnak.

*



Új egészségház épül Dudaron

A község sikeres uniós pályázata nyomán 60 millió forintnyi támogatást nyert a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán.

Az egészségház elbontására azért volt szükség, mert nem felelt meg az európai uniós elvárásoknak, sőt nem volt alkalmas az átalakításra sem. Az új egészségház rehabilitációs környezettervező szakmérnökök segítségével készül el.

Nagy gondot fordítanak a költséghatékony energiafelhasználásra és a mozgáskorlátozottak speciális igényeire. Ide már az előírtaknak megfelelően akadálymentes parkoló is el fog férni. Az északi oldal felől az úgynevezett egészséges betegoldali, míg a déli oldal felől a betegoldali bejárat kerül kialakításra. Mind a két oldalon csúszásmentes rámpát helyeznek el, a fal mellett pedig alsó korlátot terveznek, szem előtt tartva ezzel a mozgáskorlátozottak biztonságát. Az ajtókat az épület mindkét részében külön nyíló szárnyakkal szerelik fel. A tájékozódást a folyosói burkolaton iránysávok, a mozgást pedig kapaszkodókorlát segíti.

Az épület északi oldala felől lesz megközelíthető a fogorvosi rendelő és a védőnői szolgálat, a déli oldalról pedig a felnőtt és a gyerek orvosi rendelő. Mind a két oldalon vizesblokk, mozgássérült WC és betegváró kerül majd kialakításra. Az épület két részéhez külön lehatárolt padlástér fog tartozni, melyben az irattár és a kazántér helyezkedik majd el. Innen kijuthatunk a lapostetős részre is.

*



Herend a Magyar Borok Bálján

Immáron ötödik alkalommal rendezte meg a Pannónia Női Borrend a Magyar Borok Bálját.

A közel négyszáz fős rendezvénynek a Corinthia Grand Hotel Royal nagyterme adott otthont. A Magyar Borok Báljának fővédnöke Sebestyén Márta, a háziasszony pedig Borbás Mária volt.

A legnevesebb magyar borászok kiváló minőségű boraihoz különös gondossággal és szakértelemmel komponált exkluzív fogásokat szolgáltak fel. Hazánk kiváló borászai közül jelen volt többek között Árvay János, Bock József, Ifj. Figula Mihály, Frittmann János, ifj. Gál Tibor, Gere Attila, Kamocsay Ákos, Konyári János, Malya Ernő, Polgár Zoltán, Szepsy István, Takler Ferenc, Thummerer Vilmos, Tiffán Ede és Vesztergombi Ferenc. A vendégek szórakoztatásáról folyamatos műsorok gondoskodtak, így pálinkakóstoló, sonka-, és sajtkóstoló, szivar sarok az uraknak, tea és kávészalon a hölgyeknek valamint kaszinó biztosította az "úri szórakozást."

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egy csodálatosan felterített asztallal volt jelen a rendezvényen, s az egyik fő műsorszám a Herendi-Héjja divatbemutató volt, melyet kitüntető figyelem kísért. Az esten szervezett tombola egyik értékes díját a Herendi Porcelánmanufaktúra felajánlásaként az ismert énekesnő, a bál díszvendége, Csézy nyerte.

*



Kármán Tódor-díj Herendnek

Az oktatási és kulturális miniszter a magyarországi oktatás, képzés, felnőttoktatás, tudományos kutatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért három magánszemélynek és három cégnek – köztük a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek – adományozott Kármán Tódor-díjat. Az elismeréseket Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára adta át csütörtökön.



Az oktatási tárca által 2000-ben alapított elismerést olyan magánszemélyeknek, jogi személyeknek vagy közösségeknek adományozzák, akik, illetve amelyek kiemelkedő támogatást nyújtanak a tanulóknak, hallgatóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek. Egyúttal jelentős támogatással (pl. ösztöndíjjakkal, tudásközpontok, kooperációs kutatóközpontok révén) segítik az intézmények kutatási, oktatási munkáját.

A Kármán Tódor-díjra pályázni lehet, illetve az oktatási, kutatási intézmények, vagy az oktatásban és kutatásban résztvevő személyek tehetnek javaslatot.

Egy évben maximum 5 díj adható ki. Az elmúlt kilenc évben összesen 41 intézmény és magánszemély részesült az elismerésben.

2009-ben Hiller István oktatási és kulturális miniszter Kármán Tódor-díjat adományozott a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek is az alábbiakért:

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. az első volt a hazai cégek között, amely elnyerte a Magyar Minőségi Díjat. Tapasztalatainak átadásával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara szervezeti egység kategóriában, az országban elsőként és jelenleg egyetlenként elnyerte a Felsőoktatási Minőségi Díjat„.

A szakképzési hozzájárulás és az innovációs járulék terhére az anyagtudományi és a gépészmérnöki területet is jelentős anyagi támogatásban részesítette az elmúlt időszakban. Az elmúlt négy évben szakképzési támogatásként 35 millió forintot, kutatás-fejlesztés támogatásként 27 millió forintot juttatott a Pannon Egyetemnek. A különböző egyetemi és hallgatói eredmények és rendezvények támogatására ugyancsak 20 millió forintot áldozott. Mindezeken túlmenően a cég vezérigazgatója, Dr. Simon Attila elkötelezett híve a magyar felsőoktatásnak. Hosszú évek óta kiemelkedő támogatója a Pannon Egyetem oktatási, kutatási tevékenységének. 1994 óta oktat, 2007 óta címzetes docens és óraadó tanár.

*



Orgonát kap a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola

Oktatásra és nemzetközi hangversenyek megtartására egyaránt alkalmas orgonával gyarapszik a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola.

Az első ütemben hétszáz síppal megépülő hangszert márciusban avatják fel – mondta az intézmény igazgatója. Tóka Szabolcs tájékoztatása szerint a második ütemben - várhatóan a jövő év végére - további 500 síppal bővül majd a zeneiskola orgonája. A hangszert Korb Gábor móri orgonaépítő mester készíti. A megvalósításhoz szükséges összeg 90 százalékát - egyebek között egy alapítvány támogatásával, s pályázaton nyert pénzekből – a zeneiskola finanszírozta, a még hiányzó 3,3 millió forintot várhatóan az önkormányzat biztosítja idei költségvetéséből. Az orgonaépítésről még 1991-ben döntött az intézmény, s megvalósítására alapítványt is létrehozott. A munkálatok már a következő évben megkezdődtek, de néhány sípsor és szerkezeti egység elkészítése után anyagi okok miatt leálltak, és csak 2006-ban indulhattak újra. A tervek szerint az orgonát március 26-án Ella István Liszt-díjas orgonaművész koncertjével avatják fel. A zeneiskolában egyébként nívós orgonaoktatás folyik, jelenleg tíz növendék vesz részt alap- és középfokon a képzésben.

*



A Magyar Kultúra Napja Bakonycsernyén

Január 22-e a Magyar Kultúra és Himnuszunk születésének napja. Ezen a napon Bakonycsernyén a Művelődési Házban gyertyát gyújtottak, melynek pislákoló fényénél ünnepi műsorral emlékeztek meg legfontosabb közös kincsünkről, arról, amely megkülönböztet bennünket más népektől.

Főhajtással adóztak mindazon magyarjaink előtt, akik ezer esztendő történelme során a magyar kultúrát éltették. Az ünnepi műsorban elhangzott Füst Milán: A magyarokhoz, Juhász Gyula: A Himnusz és Ábrányi Emil: A magyar nyelv című verse Szakács Ildikó a zirci Illyés Gyula Irodalmi Színpad tagjának tolmácsolásában. Ezt követte a Bakonycsernyei Általános Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak emlékműsora, mely az énekkar által előadott Millenniumi ódával zárult. Turi Balázs polgármester úr ünnepi beszédét követően pedig a II. számú Nyugdíjas Klub Bányász Asszonykórusának népdalokból álló előadását hallhatták a megjelentek.

*



Gyógy-úszók versenye Mórott

2009. február 11-én zajlott a Móri Wekerle Sándor Szabadidőközpontban a kistérségi intézmények gyógy-úszásra járó gyermekek úszó versenye és játékos vetélkedője. A rendezvényen 204 gyermek vett részt.

*




Cseh Tamás emlékest Márkón

Kiss György lakótársunk, akinek a Márkói Színjátszókör működését is köszönhetjük, megható műsorban emlékezett meg a tavaly elhunyt énekesről. Még a helyválasztás sem volt véletlen, hiszen Cseh Tamás nagyon sokszor lépett föl a Márkói Németek és Magyarok Baráti Körének a helyiséghez – a régi kultúrházhoz – hasonló körülmények között. A gitárkísérettel előadott dalok felidézték a rendszerváltás előtti időszak egyik énekes-kritikusának az alakját.

Forrás: "A BAKONYÉRT" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, Móri HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés