Hírek

Interreg-támogatás a Fertő–Hanság Nemzeti Parknak

2010. február 23. // Kategória: Hírek

Városfejlesztési stratégia Fertőszentmiklóson

Elkészült Fertőszentmiklós Integrált városfejlesztési stratégiája, melyet öt fejezetben, 120 oldalon foglaltak össze a szerzők. A kisvárosban lakó- és kereskedelmi övezetet alakítanának ki, a kitörési pontot a mezőgazdaság és a turizmus jelentheti.
 
Városfejlesztési stratégia Fertőszentmiklóson

Elkészült Fertőszentmiklós Integrált városfejlesztési stratégiája, melyet öt fejezetben, 120 oldalon foglaltak össze a szerzők. A kisvárosban lakó- és kereskedelmi övezetet alakítanának ki, a kitörési pontot a mezőgazdaság és a turizmus jelentheti.

A stratégia új feladatokat nem fogalmaz meg, ezek a rövid és hosszú távú elképzeléseinkben, valamint a rendezési tervünkben szerepelnek – mondta Horváth Tibor polgármester. Az általános iskola felújítása már elkezdődött, a másik fontos önkormányzati tervünk a városközpont kialakítása. A polgármesteri hivatal mögötti területen egy vegyes besorolású övezetet képzeltünk el. Itt helyet kapnának lakóházak, a földszinten pedig üzleteket, szolgáltatóhelyiségeket lehet kialakítani. Az ingatlanfejlesztés és a kisajátítás már tart. A tervek szerint ez a beruházás háromszázötvenmillió forintba kerül. Ebből háromszázmillióra lehet pályázni, a fennmaradó összeg pedig az önrész.

A polgármester hozzátette, a kisváros kitörési pontja a mezőgazdaság és a turizmus lehet. Fertőszentmiklós térségében mintegy 14 ezer hektárnyi földet művelnek, így a fejlődés szempontjából az agrárium húzóerőnek számíthat.

Az idegenforgalom esetében a borászatra szeretnénk alapozni – tette hozzá Horváth Tibor. – Lendületet adhat még a turizmusnak a tervezett tó- és élményfürdőprojekt megvalósítása is. Az elképzelések szerint az Ikva patak mellett szeretnénk egy jóléti tavat kialakítani. Az önkormányzat fő célja az, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyek szervesen kapcsolódnak a Fertő menti eseményekhez, valamint az Esterházy-kastély szellemiségéhez.

Forrás: kisalfold.hu

*



Harmadolták a projektet

Nagy falatnak bizonyult az új ágfalvi faluközpont létrehozásának terve, ezért az önkormányzat úgy határozott, harmadolják a projektet. A 360 milliós beruházást három lépcsőben valósítják meg.

Évek óta tervezzük, hogy pályázati forrásból új faluközpontot hozzunk létre – mondta el az előzményekről Gaál István, Ágfalva polgármestere. – Viszont a legkedvezőbb pályázati önrész is 25 százalékos volt. Ilyen körülmények között nyilvánvalóvá vált, saját forrásból nem tudjuk előteremteni a 360 milliós költség önrészét. Ezért az önkormányzat úgy döntött, harmadoljuk a projektet és három lépcsőben fogjuk megvalósítani elképzelésünket. Első ütemben az evangélikus templommal szemközti egykori kultúrház, a közel százéves – és másfél évtizede üresen álló – épület teljes felújítását tervezzük. A 120 milliós költséggel járó munkák végén – és a tereprendezési feladatok befejeztével – oda költözik a polgármesteri hivatal. A mostani hivatali tömböt az iskola kapja meg, ahol számítástechnikai termeket rendeznek be. A második ütemben –ugyancsak 120 milliós beruházásként – a leendő új polgármesteri hivatal melletti ház teljes átépítése következik, amelyben orvosi rendelő és gyógyszertár kap helyet. Mindkét épület önkormányzati tulajdonban van. A harmadik fázisban foghíjas telken húzunk fel új házat, oda kerül a rendőrség körzeti megbízotti irodája, s a tetőtérben négy szolgálati lakás is a rendelkezésünkre áll majd.

Minderre azonban csak 2012-től kerülhet sor – emelte ki a polgármester. – Addig útépítésre és óvodabővítésére fókuszálunk. Szükség is van rá, mert míg 2003-ban 42, addig tavaly már 99 gyerek járt óvodába.

Forrás: kisalfold.hu

*



Jótékonysági bált rendeztek Hegykőn

Hegykő – Jótékonysági bált tartottak Hegykőn, és első ízben lépett színpadra a hegykői Önkéntes Tűzoltó Zenekar. Közel 300 vendég vett részt a bálon, ahol a kisorsolt tombolanyeremények összértéke elérte az egymillió forintot.

Szigethi István polgármester számolt be a hétvégi jótékonysági bálról, melyet már hatodszorra rendeztek meg. A Hegykő Községért Egyesület 2004 óta minden évben megrendezi jótékonysági bálját.

A jótékonykodás célja első sorban az FKC Hegykő női kézilabda csapat, és az újonnan megalakult Hegykő Önkéntes Tűzoltó Zenekar támogatása volt.

A zenekar másfél hónapja alakult és első ízben lépett színpadra a bálon. A zenészek között ott van Hegykő polgármestere, Szigethi István is, aki cintányérokat kezeli csak úgy mint gyermekei: Balázs tubán, Katalin klarinéton, Anna tenor kürtön játszik. A 15 tagú zenekar tagjai Hegykőről és a környékről, főképp Fertődről toborzódtak össze.

A Jótékonysági bálnak a hegykői Tornacsarnok adott otthont. Az adományozók mellett meg kell említeni a Sá-Ra Thermál Kft.-t, amely 150 ezer Ft-os dobfelszereléssel támogatta a Hegykő Önkéntes Tűzoltó Zenekar működését.

Nem titkolt céljuk az újonnan megalakult zenekar tagjainak, hogy a zenekarukat bővíteni szeretnék, és várják a környékbeli hangszeresek jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának. Nem csak fiatalokat várnak, és az sem feltétel hogy hangszerrel rendelkezzék az illető.
A vállalkozó szelleműek Kis Vidor zenekarvezetőnél jelentkezhetnek a 06-20/955-8155-ös telefonszámon.

Forrás: fertopart.hu

*



Nemzeti park: sikeres szlovák–magyar pályázat

Újra elismerték a Fertő–Hanság Nemzeti Park tevékenységét, ezúttal a határokon átívelő szlovák–magyar munkához kapnak segítséget az Interreg-pályázaton elnyert forrással.

– A projektben Pozsony megye önkormányzatával és a Nyugat-magyarországi Egyetem Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetével dolgozunk együtt – mondta el Pellinger Attila osztályvezető. – Összehangolt természetvédelmi akciókat szeretnénk megvalósítani, ezek egyike a vizes élőhelyeket célozza, a másik középpontjában a túzok által lakott területek kezelése áll, harmadik pontként az agrár-környezetvédelmi ismeretterjesztést tűztük ki feladatként a pályázatunkban. Egyebek mellett szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy lehet környezet- és természetvédelmi szempontokat szem előtt tartó, mégis hatékony gazdálkodást is folytatni mezőgazdasági területeinken. Elengedhetetlen az érintettek tájékoztatása, mert hatékony tájékoztatással, a gazdálkodás, ezen belül a növényvédelem módszerei közül a természetet kevésbé károsítóak elterjeszthetők. A pályázati forrás mintegy 374 ezer euró, egyetlen, ám komoly nehézség, hogy a pénzt utólagos finanszírozással utalják majd, az elvégzett munka után, tehát meg kell előlegezni a költségeket. A feladatok végrehajtása már megkezdődött, jelenleg egy monitoringrendszer kiépítése zajlik a határok mentén – fejtette ki a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusa.

Forrás: kisalfold.hu

*



Petőházi Jégparti

Petőháza – A korábbi években december második fele, valamint január eleje volt a tél leghidegebb időszaka. A korcsolyázás szerelmesei közül többen már le is mondtak arról, hogy az idei szezonban korizhassanak a petőházi tavon, de kellemes meglepetés érte a kétkedőket.

Az ősi mondás, miszerint „a kutya nem ette meg a telet” az idén igaznak bizonyult. Ha kicsit késve is, de a január végi kemény hidegeknek köszönhetően ismét megfelelő vastagságúra hízott a jég a petőházi horgásztavon, s az elmúlt héten birtokba vehették azt a téli sportok kedvelői.

Január 31-én, vasárnap jégpartira várták a korcsolyázni, csúszkálni vágyókat. Délutánra megtelt a jég: a petőháziak mellett sokan érkeztek a környező településekről is. A legkisebbek szánkóztak, s rövidesen kezdetét vette a hokimérkőzés. A hangszórókból áradó vidám zene fokozta a jókedvet, s a legügyesebb korcsolyázók a ritmushoz igazodva róhatták a köröket. Igazi farsangi hangulatot varázsoltak a különféle arcfestékkel dekorált korcsolyázók, s a mókás parókákban érkezők.

A rendezők az idén is forró teával, zsíros kenyérrel, valamint forralt borral kínálták a tópartra kilátogatókat. A zsíros kenyér alapanyaga, csakis a népszerű petőházi házikenyér lehetett, melyet Ivancsics Zoltán, a helyi pékség tulajdonosa ajánlott fel. A bor és tea főzését, valamint a zsíros kenyerek készítését Németh János, Horváth Zoltán, Hadarics Csaba, Illés Imre, Zombó László, valamint Lévai József vállalták.

A vidám hangulatú zenét Kóbor Csaba alpolgármester úr biztosította. Köszönjük, hogy munkájukkal és támogatásukkal hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez!

Lévainé Soós Klára
vezető, Közösségi Ház


*



Megyénk idegenforgalmát is érinti a válság

Kevesebb turista látogatott Győr-Moson-Sopron megyébe 2009. január és november között, mint az azt megelőző évben.
Január-novemberben 376 ezer vendég fordult meg a megye kereskedelmi szálláshelyein, és 859 ezer éjszakát töltött el. A tavalyihoz képest a vendégek száma 9,1, az eltöltött éjszakáké 5 százalékkal csökkent, amelyhez a belföldi és külföldi vendégek mérséklődő száma egyaránt hozzájárult. Ugyan összességében a szállodatípusok látogatottsága csökkent, közel egyötödös növekedés történt a gyógyszállókban, ahol a vendégek száma is emelkedett. A vendégek több mint 40 százaléka külföldről érkezett. Németországból több mint 40 ezren, Ausztriából és Romániából egyaránt 25 ezren látogattak Győr-Moson-Sopron megyébe.

Forrás: Corvinus Rádió

Forrás: Alpokalja-Ikvamente Leader Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés