Hírek

Százmilliókat nyert a Pécsi Tudományegyetem

2009. szeptember 17. // Kategória: Hírek

Még nem kizárt, hogy szép borok születnek idén a kistérség pincéiben, az viszont már biztos, hogy drágábbak lehetnek, mint a korábbi évjáratok.
 
Még nem kizárt, hogy szép borok születnek idén a kistérség pincéiben, az viszont már biztos, hogy drágábbak lehetnek, mint a korábbi évjáratok. Az elmúlt hónapok szélsőségesen alakuló időjárása több helyen nem csak megtizedelte a termést, hanem jelentősen megnövelte a szőlőművelés költségeit is.

Júniusban volt olyan időszak, amikor egy héten keresztül folyamatosan permeteztek a gazdák. Van olyan ültetvény, amelyre a szokásos egyszeri alkalom helyett háromszor is rá kellett menni, hogy elkerüljék a szőlősgazdák a nagyobb káreseményeket. A szőlőtőkék még viszonylag könnyebben kiheverték a közvetlenül a virágzás után érkezett első jeget, azonban az utóbb lecsapó két jégeső már a fejlődő bogyókban tett jelentős károkat. Egyes területeken a kár aránya megközelíti az ötven százalékot is. A fiatal ültetvények szőlővesszejeit pedig szétvágták a nagy jégszemek, egy évvel visszavetve ezen kultúrák fejlődését.

A bajt tovább tetézte a június végén, július elején szokatlan mennyiségű csapadék, majd pedig a fülledt, párás meleg. Ráadásul a további váratlan nagy zivatarok miatt egyes területekre napokig rá sem tudtak menni, hogy a szükséges beavatkozással megakadályozzák, illetőleg mérsékeljék a kialakuló zöldrothadást. Mindebből fakadóan már megállapítható, hogy a 2009-es esztendő az átlagosoknál lényegesen nehezebb év lesz, de ez még egyáltalán nem zárja ki nagy borok születését.

*



Kifizette a spanyol vevő az ötmilliárdos pécsi ingatlancsomagot

Az utolsó, több mint 787 millió forintos részletet is átutalta tegnap, július 1.-én a spanyol hátterű Grupo Milton befektetőcsoport a pécsi stratégiai ingatlancsomag ellenértékeként.

A napokban nyilatkozta Nagy Csaba alpolgármester, hogy minden bevételre szüksége van a pécsi önkormányzatnak, így számítanak többek között a hét elemből álló stratégiai ingatlancsomag ellenértékére is.

Az utalás a szerződés szerint jövő héten lett volna csak esedékes, azonban a Grupo Miltontól már tegnap megérkezett a 787 millió 159 ezer forint.
Csütörtökön a városháza polgármesteri kabinetirodája közleményben erősítette meg: a július 8-i határidő előtt már megjött a pécsi önkormányzat számlájára az utolsó fennmaradó vételárrészlet is, s ezzel a spanyol hátterű Grupo Milton teljesítette a fizetésre vonatkozó szerződéses vállalásait. A tavaly kötött megállapodás szerint a befektetőcsoport négy részletben fizette ki a vételárat.

Kovács Bence János, a Grupo Milton elnöke hangsúlyozta: az első pillanattól kezdve biztos volt benne, hogy eljutnak eddig, azaz a vételár teljes összegének kifizetéséig. Az elnök elmondta, már az első nyilatkozataiban is kiemelte, hogy a teljes vételár rendelkezésükre áll, azt saját forrásból, s nem bankhitelből teremtik elő. Ennek a ténynek most, a gazdasági válság idején különleges jelentősége lett, hiszen látható, hogy számos más beruházás a világban éppen a banki finanszírozás hiánya miatt hiúsulhat meg – Pécsett azonban nem ez történt.

Kovács Bence János elmondta, ezzel párhuzamosan dolgoznak a Pécsre tervezett beruházások előkészítésén, a projektek a gazdasági környezet figyelembevételével alakulnak majd. A Grupo Milton elnöke közölte, a fejlesztésekről a tervek szerint a közeljövőben tesznek majd bejelentést.

*



Épülhet a pécsi Széchenyi tér

Csütörtökön az önkormányzat és a Pécs Holding képviselői hivatalosan is átadták a Széchenyi teret a kivitelezőnek, így megkezdődhet a felújítási munka a megyeszékhely központjában.

Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elmondta, meghívták a közszolgáltató cégeket is, hogy közösen járják be a területet, hiszen jelentős közmű-munkálatok is zajlanak majd. Tegnap az átadás ideje alatt is dolgoztak a régészek. Mint megtudtuk, jövő hétre összesítik az eredményeket, s akkor derülhet ki, milyen leletekre bukkantak a mostani feltárás során. A régészeknek ugyanakkor máshol is lesz munkájuk, például a Városháza előtt.

Merza Péter közölte, több szakaszban kezdődik meg a Széchenyi tér felújítása. Először a tér nyugati oldaláról – azaz a Nagy Lajos Gimnázium felől – haladnak kelet felé a munkások, illetve a tér középső kőburkolatának bontása kezdődik el. A fejlesztési igazgató hangsúlyozta, nemcsak a Széchenyi, hanem a Kossuth teret is átveszi a vállalkozó, ott is elkezdődhet az új felszín kialakítása (alul mélygarázst alakított ki egy másik vállalkozás).

A kivitelező konzorcium vezetője, a Bayer Center Kft. közleményben tudatta: hétfőn 40 munkással kezdik a munkákat, s a Széchenyi tér 18.-ban ügyfélszolgálati irodát is nyitnak. A téren található műalkotásokat kellő védelemmel látják el.

A munkák csúcsra járatásakor kétszáz fő dolgozhat a téren, döntő többsége pécsi munkavállaló. Ezen kitételeket egyébként Páva Zsolt polgármester korábban kérte a kivitelezőtől.
A hivatalos eseményen részt vett Nagy Csaba alpolgármester is, aki közölte: folyamatosan ügyelnek arra, hogy ez a Pécs számára kiemelten fontos beruházás megfelelő minőségben és határidőre elkészüljön. Ez egyébként a szerződés aláírásától számított 220 nap, azaz 2010 januárja.

*



Aquapark Orfűn

Minden készen áll ahhoz, hogy megoldódjon a hányatott sorsú orfűi strand problémája. A gyönyörű környezetben új aquaparkot építtet a megyei önkormányzat, a munkálatok pár héten belül megkezdődhetnek.

A hamarosan induló orfűi aquapark-beruházás 1,3 milliárd forintba kerül. Az önkormányzat 623 millió forintot biztosít költségvetéséből a munkálatokhoz, a további összeget pályázati forrásokból teremtették elő.

Várhatóan szeptember közepén kiválasztják a beruházót, és várhatóan jövő júniusban, vagyis a következő szezonra el is készülhet a létesítmény. A jelenlegi strandmedence területén új, feszített víztükrű élménymedencét, illetve versenycélokra is alkalmas medencét, és pezsgőmedencét építenek. Az egy vízterű medencében vízesés-barlang is helyet kap: a medence közepére kerülő sziget alatt egy barlangszerűen kialakított, fedett átjárót építenek, ahol vízesésen keresztül lehet ki- és bejárni.

Családi csúszda, ugródeszka, mászófal, váll-, és nyakmaszszázs, fekvőpadok is helyet kapnak a medencében, csakúgy, mint egy húszfős jacuzzi. Élménycsúszdákat is kialakítanak, elkülönítve a felnőttek és a gyermekek számára.
A most induló beruházásnak még ugyan nem része, de a tervek szerint a földből előtörő meleg vizet is hasznosítanák a létesítményben: a medencék vizét melegítenék fel annak segítségével, így a földgáz kiváltásával olcsóbb lehetne az üzemeltetés.
Az építkezés része viszont a jelenlegi sporttábor területén kialakítandó Víziturisztikai Központ, amely az aquapark kiegészítő eleme lesz. Az átalakítás érinti a vízpart melletti csónakházat, az épület korszerűsítése mellett új csónaktároló, pihenőház épül.

A kikötő szintén megújul: a stég szerkezetét átalakítva úszó kikötőt építenek.
A strand nyugati részén, valamint a medence mellett található, jelenleg aszfaltos sportpályákat átalakítják, új burkolatot kapnak, strandröplabda-, strandfocipálya is helyet kap.
A jelenlegi homokozó helyén játszóteret alakítanak ki, az oda szánt játékok mindenben megfelelnek a biztonságtechnikai előírásoknak.

*



Jövő tavaszra elkészülhet a Pécs–Orfű bicikliút

Egy év múlva már egészen biztosan kerékpárút köti össze a baranyai megyeszékhelyt a népszerű üdülőfaluval, Orfűvel.

A biciklisták által régóta várt szakasz a Mecseki Élménykörút programjának keretében – ennek része még a mecseknádasdi „rejtőzködő” borfalu, a bikali reneszánsz élménybirtok, és az orfűi aquapark is – valósul meg.

– A program előkészületei lezárultak, már az Orfűt Abaligettel összekötő szakasz vonalát is sikerült pontosítani, így minden akadály elhárult a kivitelezés közbeszerzési pályázatának kiírása elől, és rövidesen, terveink szerint már az ősz elején megindulhat maga a beruházás is – tájékoztatott a friss hírről Gonda Tibor.

A projekt 500 millió forintos támogatást nyert a régiós pályázati forrásokból, és Pécs, valamint Orfű önkormányzata biztosítja a fejlesztéshez szükséges önerőt. A jövő tavaszra elkészülő kerékpárút a Magyarürögi útról indul, majd Égervölgy érintésével – nagyobb részt a orfűi utat balról kísérve – fut a Remeterétig. A Mecsek északi oldalán jó darabig az orfűi út jobb oldalát kíséri, és a Vízfő-forrásnál, a Malomnál ér be a faluba. Orfűn érinti a faluközpontot és a strandot, majd a dombon átvágva – a két települést összekötő közúton – éri el Abaligetet.

A tervek szerint az utat már jövő tavasszal, legkésőbb május végén használatba vehetik a kerekesek. Az új túrázási lehetőség kapcsán az orfűi turisztikai egyesület már most elindított egy ismertető, tájékoztatási akciót.

*



Százmilliókat nyert a Pécsi Tudományegyetem képzésekre

A Kaposvári Egyetemmel közösen pályázott, s összesen több mint 460 millió forintot nyert a Pécsi Tudományegyetem a közelmúltban egy uniós alapból.

A program teljes értéke ugyanakkor megközelíti a 550 millió forintot, ugyanis önrész is van benne. Mint a Pécsi Tudományegyetem sajtószóvivőjétől megtudtuk, a szeptemberben elindult program kiváló lehetőséget biztosít a két nagy dél-dunántúli tudásbázisnak, azaz a pécsi és a kaposvári egyetemnek a fejlődéshez.

A bő félmilliárd forint értékű program keretén belül, mintegy 24 hónap alatt a Pécsi Tudományegyetem azt vállalta egyebek mellett, hogy elkészíti kutatás-fejlesztési stratégiáját, szakmai képzéseket és PhD-kurzusokat szervez többek között a szellemi alkotások jogvédelme témakörében.

Ez utóbbi terület egyébként önmagában is fontos. Az uniós támogatású program lehetőséget ad arra, hogy feltárhassák, feltérképezhessék a Pécsi Tudományegyetem tudásbázisában keletkező kutatási eredményeket, s azokat különböző szabadalmakkal le is védjék.

Forrás: Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés