Hírek

Pörgő események a LEADER iroda háza táján

2009. szeptember 22. // Kategória: Hírek

Tájékoztatás az Egyesületi Tagoknak és Pályázóknak

Ezúton tájékoztatjuk a Maros-völgyi LEADER Egyesület tagjait, támogatási kérelmek benyújtóit, hogy 2009. augusztus 19-én megérkezett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely: Vidéki örökség, Mikrovállalkozás és Falumegújítás jogcímének FVM IH által összeállított VÉGLEGES támogatási rangsora, amelyet a tegnapi nap folyamán a Maros-völgyi LEADER Egyesület elnöksége jóváhagyott.
 
Tájékoztatás az Egyesületi Tagoknak és Pályázóknak

Ezúton tájékoztatjuk a Maros-völgyi LEADER Egyesület tagjait, támogatási kérelmek benyújtóit, hogy 2009. augusztus 19-én megérkezett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely: Vidéki örökség, Mikrovállalkozás és Falumegújítás jogcímének FVM IH által összeállított VÉGLEGES támogatási rangsora, amelyet a tegnapi nap folyamán a Maros-völgyi LEADER Egyesület elnöksége jóváhagyott.

A támogatási határozatok várhatóan szeptemberben kerülnek kiküldésre az MVH munkatársaitól.
A Turisztika jogcím FVM IH által összeállított végleges támogatási rangsora szeptember hónapban kerül megküldésre munkaszervezetünk számára.

A nyertes pályázóknak eredményes munkát kívánunk!

(Elérhetőségünk: www.marosvolgy.hu
62/510-264)

*



Városavató ünnepség Csanádpalotán

A 3300 lelket számláló Csanádpalota várossá válásával Csongrád megyének immár 10, a makói kistérségnek pedig 2 városa van. A Csongrád megyei település, ebből az alkalomból szervezett háromnapos ünnepséget, melyre természetesen minden érdeklődőt szeretettel vártak.

A XI. Csanádpalotai Napok városnapi rendezvény-sorozat programjai augusztus 14-én a helyi csoportok fellépésével indult, 15-én, a várostéren felállított 2 színpadon fellépők sokasága várta az ide látogatókat majd 16-án este tűzijátékkal zárult.

A 15-i rendezvényen a vendégeket 8: 00-tól térzenével és Városnapi szentmisével fogadták. A templomban a misét celebrálta Andrási Elemér újmisés káplán, a térzenét szolgáltatta a Dér István Általános Iskola Fúvószenekar
Ezt követte a városavató ünnepség mely Kovács Sándor polgármesteri köszöntője után azzal indult, hogy Jauernik István, az önkormányzati tárca államtitkára átadta Csanádpalota polgármesterének a hivatalos állami oklevelet, amely tanúsítja, hogy Csanádpalota immár joggal viseli a városi címet.

Nem jött üres kézzel Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke sem, aki a 10. csongrádi város vezetőjének a város kulcsát adta át. Buzás Péter, a térség parlamenti képviselője,Makó polgármestere pedig a város díszes nagykönyvét hozta el a makóiak gratulációjával együtt.
A várossá válás alkalmából a parlamenti pártok közül az MDF részéről Herényi Károly személyesen, az SZDSZ képviseletében pedig Kóka János – betegsége miatt – levélben gratulált, és elhozta jókívánságait több testvértelepülés is.

Elismerést kapott a polgármestertől három elődje – Fejes Ferenc, Spák Imre és Perneki László –, aki sokat tett azért, hogy Csanádpalota eljutott a városi címig, és ugyanezért ajándékozta meg a jegyzőt, Erdélyi Sándornét. A Csanádpalotáért kitüntető cím birtokosa idén Szügyi Andrásné volt.

A protokollrendezvények után a kiállítások megnyitására került sor a művelődési házban. Egyéb programok keretében a sportpályán rendezték meg a Helyi vendéglátó egységek csapatainak kispályás labdarúgó tornáját ezt követően 14 órától Parlamenti Válogatott és a Csanádpalotai Öregfiúk barátságos labdarúgó mérkőzése zajlott.

A játszótéren elsősorban a családosok kerültek középpontba, hiszen itt ugrálóvá, trambulin várta a szórakozni kívánó gyerekeket. A szabadtéri színpadon az ÚMVP támogatásával meglepetés műsor keretében fellépett Pap Rita énekesnő, aki nagy sikerű dalaival szórakoztatta a gyermekeket. A fellépők között volt még Baby Gabi és a V-Tech zenekarból Kefír is. Ezután következett a Lippai Néptánccsoport fellépése.

A 15-i rendezvényt a főtéren felállított sátorban a XI. Palotai Lakodalmassal zárták.
Természetesen a városnapi rendezvény még vasárnap is folytatódott, hiszen a helyi fúvószenekar koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők, majd a makói énekes, Luigi, Pelle Anna művésznő, a Románcok és a Kredenc zenekar szórakoztatta a közönséget.
A városnapi programokat este tűzijátékkal zárták a szervezők.

*



Szól a Makói Muzsika

Augusztusban immár negyedik alkalommal rendezték meg a Maros-parti városban a hagyományos nyári zenei fesztivált a Makói Muzsikát, a Hagymaház szabadtéri színpadán.

A szabadtéri színpad a már megszokott igényességgel, hang- és fénytechnikával, illetve háromezer férőhelyes nézőtérrel és négy előadással várták az érdeklődőket.

A kínálatban ezúttal az első nap Budapest Klezmer Band „Purimtól a menyasszonytáncig” című műsorát tekinthették meg az érdeklődők.

Augusztus 15-én Máté Péter emlékkoncert várta az érdeklődőket. A fellépő művészek között találhattuk: Malek Andreát, Gallusz Nikolettet, Polyák Lillát, Homonnay Zsoltot, Bolyki Balázst valamint Havas Lajos Chiot is.

Augusztus 19-én (szerdán), a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar lépett fel a makói születésű Szentpéteri Csilla zongorista kíséretében.

Augusztus 22-én a fesztiválzáró műsoraként a Magyar Állami Népi Táncegyüttes táncelőadásában került előadásra a Naplegenda. A zeneszerző különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etno-zenéje mellé, a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra. Az előadásban a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát sajátos eszközeivel jelenítik meg a színpadon.
A Magyar Állami Népi Együttes ebben a produkciójában, a néptánc világában eddig sohasem látott hang-, fény-, és színpadtechnikai elemeket vonultatott fel.

*



Hagymafesztivál Makón

Kenyeret és cirkuszt! – hirdették a rómaiak. Hagymát és cirkuszt! – mondják a makóiak. Ezen a szeptemberi hétvégén mindkettőből jutni fog mind a makóiaknak mind a látogatóknak.

Immár tizenkilencedik alkalommal rendezték meg szeptember 11-12-13-án a Makói Hagymafesztivált. A rendezvénynek évek óta nemzetközi híre van, így több ország delegációja is képviseltette magát, elsősorban a környező országokból.

Gőgös Zoltán államtitkár (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) nyitotta meg a háromnapos rendezvénysorozatot, köszöntőt mondott többek között Dr. Buzás Péter Makó város Polgármestere, országgyűlési képviselő, a Hagymáért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Idén is rendkívül gazdag és színvonalas programot kínáltak a szervezők a látogató nagyközönségnek. A szakmai programok keretein belül Mezőgazdasági Szakmai Konferenciát is tartottak.

Az előadás főbb témakörei: 1. Zöldség termesztés ma folytatni vagy abbahagyni?
2. A magyar zöldség export és belsőpiaci esélyei
3. A vöröshagyma helyzet Makó térségében.

Eredetileg a hagymafesztivált szakmai rendezvénynek szánták, amely a hagyma, a mezőgazdasági eszközök felvonulása és a szakmai konferenciák miatt jött létre. Habár jellegében kibővült, a fesztivál szakmai szempontból is évről-évre mind jelentősebb eseménynek számít, és egyre több a szakmai kiállító.

A rendezvényre látogatók nem csak a szakmai konferencián tudtak részt venni, de voltak sport programok és vásári szórakoztató programok is.
A fesztiválon fellépett többek között: Szandi, Bódi Guszti, Mark, Ádok Zoli, és a Fiesta együttes is.

*



Pörgő események a LEADER iroda háza táján

A nyáron is pörögtek az események a Leader munkatársak számára. Számos országos programsorozat, rendezvény zajlott, amelyen a Maros-völgyi Leader Egyesület is képviseltette magát, illetve folynak az előző körben beadott pályázatok irodai szintű háttérmunkái a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (továbbiakban: MVH), mint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (továbbiakban: ÚMVP) közreműködő szervével karöltve.

Végleges határozatot a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, mint a program Irányító Hatóságától még egyik pályázó sem kapott, de a pontozások megtörténtek, a befogadó nyilatkozatokat postázta az MVH a formailag és tartalmilag megfelelő anyagok esetében.

Nagyon fontos kiemelni, hogy a Maros-völgyi Leader Egyesület munkaszervezetének csapata több, a kistérségben megrendezendő programon is képviselteti magát, amely alkalmakkor beszámolnak az újabb lehetőségekről, valamint a már korábban pályázatot benyújtott szervezetek, vállalkozások, magánszemélyek is elmondják az ÚMVP-vel kapcsolatos tapasztalataikat.

A legközelebbi rendezvény a makói Hagymafesztiválon lesz, ahol külön standdal állnak majd rendelkezésre a Leader Iroda dolgozói, és kiemelt eseményként a Fesztivál nyitó napján, azaz 2009. szeptember 11-én, délelőtt 9 órakor Pályázati Kerekasztal kerül megszervezésre, ahol jelen lesznek a már említett korábbi pályázók, és részletezik fontos tapasztalataikat minden érdeklődőnek, potenciális pályázónak. Az eseményen jelen lesznek a média képviselői is, hiszen meghatározó jelentőségű lehet a kistérség szempontjából, hogy ezek az információk minél szélesebb társadalmi spektrumban elérhetők legyenek, mert a fejlődés alapköveit jelenthetik.

*



Számos jelentkező

Makó városának megújulásához, fejlesztéséhez és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz igazodóan turisztikai képzések kerülnek megszervezésre helyben.

A beiratkozásra 2009. szeptember 8-ig volt lehetőség a Maros-völgyi LEADER Egyesület irodájában Rozsnyai Éva irodavezetőnél, többek között „panziós, falusi vendéglátós” és „logisztikai ügyintéző” OKJ-s képzésekre.

A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sok érdeklődőt vonz az okulási lehetőség, hiszen a kistérség lakossága nagy reményeket fűz Makó, mint vezető település valamint a környező települések fejlesztési projektjeihez.

Forrás: Maros-völgyi LEADER Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés