Hírek

Vidékfejlesztés pályázati pénzekből az Érmelléken

2009. szeptember 18. // Kategória: Hírek

Ötmilliárd támogatás fejlesztésekre

4,88 milliárd forint értékű európai uniós támogatással korszerűsíti a reáltudományi képzést a Debreceni Egyetem.
 
Ötmilliárd támogatás fejlesztésekre

4,88 milliárd forint értékű európai uniós támogatással korszerűsíti a reáltudományi képzést a Debreceni Egyetem. Az infrastrukturális fejlesztés pénzügyi hátterét a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program biztosítja.

A többlépcsős beruházásnak köszönhetőn az intézményben minőségi szaktanácsadói tevékenység indulhat, ugyanakkor a következő években megvalósul a teljes természet-tudományos és műszaki képzés infrastruktúrájának és infokommunikációs hátterének fejlesztése is.

A Debreceni Egyetem szinte teljes körű felsőfokú képzési palettája egyedülálló az Észak-alföldi régióban, de a szomszédos Észak-magyarországi térségben és a határ menti területeken is meghatározó jelentőségű. Az elismert kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató intézmény a gazdasági-tudományos kihívásokkal lépést tartva, a piaci igényeknek megfelelően szélesíti a következő években oktatási portfólióját a 2009 júniusában a megvalósítás szakaszába lépett TIOP 1.3.1. infrastruktúraépítés keretében.

A 4,88 milliárd forint értékű támogatás révén létrejön az Interregionális Műszaki-Agrár Szaktanácsadási és Továbbképzési Központ (MAG Ház), valamint elkezdődik az orvosképzés elméleti megalapozását segítő Elméleti Négyszög fejlesztése és rekonstrukciója, és új, önálló épületbe költözik az Informatikai Kar.

A pályázat keretében a hallgatói, oktatói és kutatói terek korszerűsítésével és új létesítmények építésével a modern kor kihívásainak megfelelően alakul át a Debreceni Egyetem teljes természettudományos és műszaki képzésének infokommunikációs technológiai háttere. Az infrastrukturális fejlesztések részeként pedig felújítják a villamos- és anyagmérnök-képzéshez kapcsolódó laboratóriumokat, valamint a gyakorlatorientált vegyész- és biomérnök-képzést biztosító kísérleti üzemet.

„A reáltudományok oktatásának magas színvonalát teremti meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló TIOP 1.3.1. beruházás, mely lehetővé teszi, hogy a Debreceni Egyetem az Európai Unióban is versenytársa legyen a nagy kutatóegyetemeknek. A közel három éven át tartó munkálatoknak köszönhetően az elméleti képzés infrastruktúrájának fejlesztésén túl a gyakorlati képzés technológiai fejlesztése is megvalósul. A beruházás továbbá hosszú távon megfelelő K+F+I hátteret teremt az informatikai inkubátorház, a Regionális Informatikai Tudásközpont és az ipari partnereink számára” – foglalja össze az infrastruktúraépítés lényegi elemeit Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora.

Forrás: www.unideb.hu

*



III. Vámos Találkozó Vámospércsen

Mintegy háromezren vesznek részt a hétvégén a Vámos Települések III. Országos Találkozóján, amelyet szombaton nyitott meg Ménes Andrea, a település polgármestere és Nagy János altábornagy, a Vám- és Pénzügyőrség Országos parancsnoka.

A találkozó tulajdonképpen már június 29-én megkezdődött, amikor a szlovákiai Vámosbalogról elindult a "vámosok a környezetért" elnevezésű kerékpáros és futóverseny, amelynek résztvevői három ország - Magyarország mellett Szlovákia és Románia - ötvenkét települését érintve egy hét alatt érkezett meg Vámospércsre.

A vámosok a maratoni váltófutással a környezet védelmére és a környezetvédelmi termékdíj fontosságára kívánták felhívni a figyelmet - mondta az MTI-nek Kupecz József, a vámosok észak-alföldi regionális szóvivője.

A Vámos Települések Szövetsége harmadik alkalommal szervezte meg a találkozót, amelyre olyan városok, falvak képviselőit várják, amelyek nevében benne van a "vámos" szó.

A mostani találkozón Magyarországról Sajóvámos, Vámosújfalu, Vámosatya, Vámosoroszi, Somogyvámos, Vámosszabadi, Vámoscsalád, Vámosmikola, Nemesvámos és a vendáglátó Vámospércs; Szlovákiából Vámosfalva, Vámoslucska, Vámosladány, Vámos, Vámosbalog és Felsővámos; Romániából Vámosláz, Vámosudvarhely és Vámosgálfalva polgármesterei, illetve lakóinak képviselői vesznek részt.

A vasárnap befejeződő találkozót a vám- és pénzügyőrség látványos technikai bemutatókkal, szakmai programokkal teszi emlékezetessé.

*



Elszármazottak találkozója és Falunap Sárándon

2009. július 3-án 15 órától tartották a II. Sárándról Elszármazottak Találkozóját a Művelődési Házban. Felléptek az iskola diákjai és a sárándi "Ezüst Évek" Nyugdíjas Klub tagjai.

2009. július 4-én Falunapot tartott az önkormányzat. 6 órától zenés ébresztő, fogatos felvonulás, 8 órától megnyitó és kulturális programok várták az érdeklődőket. Sztárvendégként az ABBA Show lépett fel! A színpadi műsorok mellett főzőverseny, labdarúgó-torna, vásárosok, egészségsátor, palacsintás és gombótás sátor várta a vendégeket.

*



Nyertes pályázat Hajdúhadházon

A Hajdúhadházi Földi János Könyvtár, Emlékház és Galéria a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban meghirdetett „Tudásdepo-Expressz” keretében kiírt pályázaton konzorciumtagként vett részt.

Az intézménynek az elnyert 14 millió 478 ezer forint összegű támogatásból a könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztésére, valamint humánerőforrás alkalmazására van lehetősége.

*



Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Nyíradonyban

„Nyíradony Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program támogatási rendszerében ÁROP-1.A.2./A-2008-0052 jelű pályázatával „Nyíradony Város Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése” címen 19.999.335 Ft támogatást nyert.

A pályázat megvalósulásával a hivatalnak lehetősége nyílik a hivatalon belüli koordinációs funkciók javítására; az önkormányzat által felügyelt intézményekkel való rendszeres információáramlás folyamatának korszerűsítésére; a döntési folyamatok gyorsítására, egyes munkafolyamatok optimalizálására; a hivatal dolgozóinak hatékonyabb, összehangoltabb munkaszervezésére.”

*



Élelmiszer segély érkezett Hosszúpályiba

A Debrecen-Nyíregyházi Katolikus Karitász által és az Önkormányzat szervezésében mintegy 40 mázsa étkezési liszt élelmiszer segély érkezett településünkre.

A segély egy részét az intézmények konyhái kapják, míg a nagyobbik részét a rászoruló, többgyermekes családok közt osztják szét a napokban. Családonként 10 kg liszt jut az arra jogosultaknak.

*



Késhet a bővítés

Kora bronzkori leleteket találtak a régészek Debrecen határában, a szennyvíztisztító telep bővítésére szánt területen.

A feltárás során egyenlőre két régészeti korszak nyomait találtuk meg, az egyik az i. e. 2800-2500 között élt népesség a kora bronzkor időszakából – mondta Szilágyi Krisztián, a Déri Múzeum régésze, muzeológusa. A másik korszak pedig 2-3-ik századi, a római császárkorral egyidejű. Akkoriban a barbár szarmaták laktak ezen a területen. Többek között az ő használati tárgyaik, csontok és állati maradványok kerültek elő a felszín alól, másfél-két méter mélyről.

Az akár több hónapig is eltartó feltárás lassítja a szennyvíztelep bővítési munkálatait. A feladattal megbízott Keviép Kft. már április végén szerette volna elkezdeni az ISPA program keretében megvalósuló 21,5 millió eurós beruházást, a gépek azonban egyenlőre csak a régészek munkáját segítik. A cégnek szerződés szerint 2010 októberére kell elkészülni a szennyvíztelep bővítésével.

Forrás: www.dvt.hu

*



Elkészült Debrecen új nyomdája

Alig több, mint három hónap alatt készült el a Határ úti Ipari Parkban a XANGA cégcsoport 4,5 millió euró értékű zöldmezős beruházása.

A közel ötezer négyzetméter alapterületű, megújuló energiaforrásokat is alkalmazó ipari termelőüzem műszaki átadás-átvételére a terveknek megfelelően 2009. július 15-én került sor.

Néhány héten belül, a technológia telepítését és a próbaüzemet követően a világpiacon vezető szerepet betöltő amerikai tulajdonú RR Donnelley nyomdaipari vállalat magyarországi leányvállalata kezdi meg működését az ipari létesítményben.

*



Guiness rekordra készül Mikepércs

Augusztus 15-i falunapon több mint 500 pár táncolta egyszerre Béres András klasszikus koreográfiáját, a Mikepércsi csárdást.

Délután kettőre várták a szervezők azokat, akik újra megcsillogtatnák tudásukat vagy akár csak egy kellemes napot szerettek volna eltölteni a falunapon. Addig is kedd esténként Mikepércsen, illetve minden szerdán és pénteken délután háromtól a debreceni Vasutas Egyetértés Művelődési Házban várták azokat, akik felelevenítették tudásukat, vagy most döntötték el, hogy a rekord kedvéért megtanulnak táncolni.

*



Regionális Információs Nap

Az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és a VÁTI Nonprofit Kft. az Észak Alföldi Operatív Program aktuális pályázataival kapcsolatos információs napot szervezett 2009. július 16-án Debrecenben.

Dr. Fésűs László igazgató-helyettes köszöntötte a megjelenteket, majd előadások hangzottak el a Közlekedési feltételek javítása (Önkormányzati utak fejlesztése, Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése, Közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztése) és a Humán infrastruktúra fejlesztése (Akadálymentesítés, Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése, valamint közösségi intézmények/terek fejlesztése) prioritásokhoz kapcsolódóan.

Ezt követően az operatív program megjelent és várható pályázati kiírásairól, valamint a Központi Ügyfélszolgálatról hallhattunk tájékoztatást. A téma iránti érdeklődést és az aktualitást mutatta a megjelent közel száz résztvevő.

Forrás: Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., haon.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés