Hírek

A piac korszerűsítésére pályázik Nagykőrös

2010. február 24. // Kategória: Hírek

Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy az újszilvási termékeknek

Újszilvási termékek is viselhetik ezután a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. A Foodapest szakkiállítás keretében Gráf József agrárminiszter nyújtotta át az erről szóló tanúsítványt a Bertók Méhészetnek, a Bolyhos és Fia Pálinkafőzdének és a Szilváshús Kft-nek.
 
Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy az újszilvási termékeknek

Újszilvási termékek is viselhetik ezután a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. A Foodapest szakkiállítás keretében Gráf József agrárminiszter nyújtotta át az erről szóló tanúsítványt a Bertók Méhészetnek, a Bolyhos és Fia Pálinkafőzdének és a Szilváshús Kft-nek. Mindhárom vállalkozó több terméke is kiérdemelte a csak szigorú feltételek teljesítése után elnyerhető elismerést.

A bíráló bizottság ezúttal 20 cég majd 100 termékét értékelte a védjegy viselésére alkalmasnak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 1998-ban hozta létre a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet, a programot a kezdetektől fogva az Agrármarketing Centrum koordinálja. Az azonban szinte egyedülálló, hogy egy település három vállalkozása is elnyerje a védjegyet. Az ünnepségen a Bertók Méhészet, a Bolyhos és fia pálinkafőzde és a Szilváshús Kft. vehették át a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyről szóló tanúsítványt. Az újszilvási vállalkozások összefogását jellemzi az a közös ajándék is, amelyet a település polgármestere nyújtott át a díjátadó prominens vendégeinek és szervezőinek. Gráf József miniszter elmondta: túl kell lépni azon, hogy mindenki csak a saját termékét akarja bemutatni, egy térséget kell a középpontba helyezni ezért is szép gesztus az újszilvásiaké.

Ilyen eredményes és ilyen jó összefogást – mert tudom, hogy Újszilváson remek péktermékek is vannak, meg más típusú élelmiszerek –, vagy ilyen jó megjelenést, ahol a térség vállalkozóit el tudják adni termékeiket, nagyon keveset láttam az országban. Nagyon örülök neki, a mai nap legnagyobb meglepetése volt számomra” – mondta Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter. Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: azért kap egyre nagyobb szerepet ez a védjegy, mert egyre fontosabb az emberek számára az állandó minőség, az egészséges alapanyagok. A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy pedig egyebek között ezt is garantálja. Az előzetes bírálás után is folyamatosan ellenőrzik a termékek minőségét.

Sokszor mondtam már, hogy ezek a kreatív vállalkozások lendítik fel a települést és visznek bennünket előre. Hiszen most már elmondhatjuk, amellett, hogy komlótermesztésben egyedülállóak vagyunk, itt készül az ország legjobb pálinkája, a nem város kategóriában mi vagyunk az elsők, ahol három vállalkozó terméke is elnyerte a védjegyet” – fogalmazott Petrányi Csaba, Újszilvás polgármestere.

Forrás: ctv.hu

*




ÚMVP értékelő workshop Gödöllőn

A GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség Egyesület is részt vett a január 22-i Gödöllőn megrendezett ÚMVP értékelő workshopon. Dr. Tóth Tamás dékán helyettes (SZIE GTK) megnyitó beszéde után Dr. Forgács Barnabás (FVM) és Vulcz László(MVH) tartott előadást. A workshop délutáni programja szekcióülés volt, az „A” szekcióban az ÚMVP I. tengelyének értékelése, a „B” szekcióban pedig az ÚMVP III. tengelyének értékelése történt meg. A program összevont szekcióval zárult.

*



Lendvai Ildikó Nagykőrösön

Nagykőrösre látogatott Lendvai Ildikó, a szocialista párt országos elnöke, majd Kecskeméten tartott lakossági fórumot és tájékoztatót.

Baráti körben, zártkörű rendezvény keretében találkozott a nagykőrösi szocialistákkal és szimpatizánsaikkal csütörtökön Lendvai Ildikó, majd Kecskeméten tartott tájékoztatót. Az elnök asszony hangsúlyozta: büszkék lehetünk az elmúlt nyolc év eredményeire. Mint mondta, voltak hibák, de e mellett nincs olyan város, település, amely ne fejlődött volna,vagy ne változott volna az arculata.

*



Civilek vendégségben

Az abonyi Civil Összefogás Társasága (CÖT) az elmúlt év végén kedves meghívásnak tett eleget. A vecsési Városi Nemzeti Szövetség (VNSZ) viszonozta korábbi meghívásunkat és egy tartalmas beszélgetéssel összekötött vacsorával vártak minket.

A találkozó hivatalos részének bevezetéseként Szabó Attila elnök úr elmondta, egyre nagyobb szüksége van az országnak a nemzeti érzelmű és értelmű összefogásra. Kellenek a közösségért tenni akaró civil szervezetek, egyesületek. Legyen szó a nemzeti hagyományok ápolásáról, vagy akár a közbiztonság megszilárdításáról. A VNSZ egyre szaporodó tagszervezetei közül a budapesti XI. kerület képviseltette magát az összejövetelen. A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Vecsés város polgármestere és alpolgármestere is. A CÖT képviseletében – természetesen megköszönve a meghívást – segítséget ígértünk és kértünk a működés során felmerülő, nagyobb létszámot igénylő feladatok végrehajtásához. A jelenlévő szervezetek a megbeszélésen a kölcsönös segítségnyújtásról és az együttműködésről állapodtak meg.

A megbeszélés nem hivatalos részét egy igazán pompás vacsora elfogyasztása, majd baráti beszélgetés jelentette, mely egészen a kora hajnali órákig tartott. Vendéglátóink azzal engedtek utunkra bennünket, hogy üdvözletüket és újévi jókívánságaikat tolmácsoljuk a távollévő tagjaink és hozzátartozóik felé.

*



Korszerűsítenék a nagykőrösi piacot

Régóta szeretné korszerűsíteni a Kálvin téri piacot a nagykőrösi önkormányzat.

Korábban az eladás is szerepelt a tervek között, de befektető hiányában most pályázat útján szeretnék fejleszteni a vásárteret. A tervek szerint irodákat, szociális helységeket hoznának létre, új burkolatot kapnának a közlekedő utak, valamint tető kerülne az őstermelői asztalok fölé. A tervezett fejlesztés költsége 71, 5 millió forint, amelyből a város által biztosított önerő 16, 5 millió forint. A pályázathoz a saját forrást az ez évi költségvetésből biztosítja a város.

Mivel a Kálvin téri piacon más települések őstermelői is árusítanak, valamint vásárolnak, ezért a fejlesztés megvalósításához a város együttműködési megállapodás megkötését kezdeményezte Kocsér és Nyársapát polgármesterével, akik egyetértettek a piac korszerűsítésének szükségességével.

*



Számítógép a várvági óvodában

Játékos formában ismerkednek az informatika alapjaival az Örkényi úti óvodások.

A Várkonyi iskola ugyeri tagintézményei az OEP-től kaptak 13 leselejtezett, de jó állapotban lévő számítógépet. Ebből egy került az óvodába. Az óvodapedagógusok a számítógép hasznos oldalát szeretnék megismertetni a kicsikkel. Egy hónapja érkezett meg ez a gép az Örkényi úti óvodába. Azóta játékidőben óvónők segítségével ismerkednek a szerkezettel a kicsik. Cél, az alapok elsajátítása és nem az, hogy a számítógép rabjává váljanak a gyerekek.

Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a számítástechnika korában a gyerekek már óvodás korban megtanulják használni, és ne csak játsszanak rajta. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek megtanulják: hogyan tudnak másféleképpen kommunikálni, információhoz jutni” – mondta Téren Gyöngyi.

A számítógéphez fejlesztő programokat szerzett be az óvoda. Most éppen a Manó sorozat segítségével ismerik meg a négy évszakot az óvodások. Csoportosítanak, párosítanak, sorba rendeznek – mindezt játékos formában. A gyerekek nagy örömmel fogadták az új berendezést és lelkesen használják is.

Mióta beindítottuk a számítógépet, állandó a géphasználat. Játékidőben használhatják a gyerekek. A későbbiekben tervezzük, hogy az évszakokhoz kapcsolódó fotókat készítünk és felrakjuk őket a gépre és bekapcsoljuk ilyen módion a foglalkozásba” – tette hozzá Téren Gyöngyi. Ez persze nem azt jelenti, hogy a hagyományos játékok háttérbe szorulnak a ceglédi óvodában.

Forrás: cegled.hu

*



Nem lesz strand a nyárra Nagykőrösön

Elhúzódhat a vita a nagykőrösi önkormányzat és a strand megépítését vállaló cég között. Úgy tűnik, hogy még az idén nyáron sem ugrik senki fejest a tervezett vízi komplexumba.

A Czira Szabolcs vezette képviselő-testület 2007. augusztus 30-án kötött adásvételi szerződést az egykori strandfürdő több mint egy hektáros területére a fővárosi székhelyű Spring Project Kft.-vel. Ebben a vevő vállalta, hogy ötven éven keresztül továbbra is fürdőként fogja üzemelteti az ingatlant, illetve, hogy a jogerős építési engedély kézhezvételét követően másfél éven belül biztosítja a nyári, vagyis a szabadtéri fürdőzés lehetőségét. További másfél éven belül pedig megteremti a téli sportolás lehetőségét egy fedett uszoda megépítésével.

Az első másfél ez év január 2-án járt le és strand még messze van a megvalósítástól.

2009. október 19.-én a Spring Project Kft. építési engedélymódosítást nyújtott be a nagykőrösi önkormányzathoz, amely szerint a vállalt, fedett úszómedence az épületből kikerülne, helyette rehabilitációs terem létesülne. A Spring Project Kft. ügyvezetője, Bábel Tibort azt mondta, a beruházás csúszásának elsődleges oka az volt, hogy a strandnak időközben lejárt a vízjogi engedélye, arról őt az önkormányzat nem értesítette, ennek hiányában pedig az építkezést nem tudták megkezdeni. Az engedélyeket a múlt év nyarára tudták beszerezni, ekkor azonban azért nem kezdték meg a munkálatokat, mert megjelent egy pályázat, amelynek október volt a beadási határideje. Ha viszont elkezdik az építkezést, akkor jogosulatlanná válnak a támogatásra. A vállalkozó szerint a tizennyolc hónapos megépítési időt a vízjogi engedély kiadásától, vagyis múlt év nyarától kell számolni. Ez az idő még plusz egy évet jelent.

A testület végül a jogi út mellett maradt, mert megbízták az önkormányzat ügyvédjét a szerződéssel kapcsolatos feladatok teljes körű feladatok ellátásával. Az önkormányzat – amennyiben a strandfürdő üzemeltetési feltételei nem lesznek adottak 2010 végéig – élhet a visszavásárlási jogával is, amely kiterjed a vállalkozó által kialakított új ingatlanokra is.

*



Böllérverseny Kőröstetétlenen

Abonyi győztese lett a február 6-án, Kőröstetétlenen megrendezett Böllérversenynek.

Összesen tíz csapat indult az immár második ízben megrendezett versenyen. A jókedv, móka, vidám hangulat átszőtte az egész napot. Látogatók is akadtak szép számmal, becslések szerint mintegy hatszázan érkeztek. Két híres abonyi vendéglős, Mészáros István és Fekete Tibor kóstolták az ínyenc " malacságokat ". Csak a sorszámot ismerték, így nem sejthették előre, hogy két abonyi is a dobogóra jut.



Első lett a Reiffeman autószerviz, második az Izidor és csapata, Jászkarajenőről, harmadik a Városunk Fejlődéséért Alapítvány Abonyból, melynek tagja a jelenleg a kőröstetétleni jegyzői posztot betöltő Varga Sándorné, Abony korábbi jegyzője is. A rendezvényen a Ceglédi Rendőrkapitányság is nagy erőkkel vett részt. Nos, ezúttal nem szolgálatban lévőként, hanem azért, mert ők is indultak csapatukkal. Ambrus Zoltán alezredes, kapitányságvezető és Pintér Gábor, Abony őrsparancsnoka személyesen munkálkodtak a csapat sátrában.

Pásztor Imre polgármester elmondta, nem akarják üzleti alapokon működtetni a rendezvényt és ezért nem volt büfé a területen. Ennek ellenére nem kellett éhen és szomjan maradnia senkinek, hiszen a csapatok kóstolókat és italokat is osztogattak. Sőt, a csapatok különféle húskészítményeket is felajánlottak a Vöröskereszt számára. Mintegy harminc kilogrammnyi élelmiszert oszthattak szét a rászorulók között a nemes gesztusnak köszönhetően. Egy biztos: jövőre ismét lesz böllérverseny.

Forrás: korostetetlen.hu

*



Kőrösi karatekupa

Február 6-án rendezte meg a Nagykőrösi Kyokushin Karate Klub meghívásos versenyét.

Íme, a nagykőrösi helyezettek névsora.

GYERMEK I. korcsoport fiú kategóriában ELSŐ helyezést ért el, Kasza Dávid magasabb súlycsoportban Farkas Csaba, valamint Halasi Zsolt 3. helyen zárt.

GYERMEK II. korcsoport fiú kategóriában harmadik helyezést ért el B. Deák Richárd, magasabb súlycsoportban első helyezést ért el Sugár Dávid, ugyanitt a harmadik helyet Tóth Keve szerezte meg.

GYERMEK I. leány kategóriában Kiss Hajnalka 3. helyezést ért el. GYERMEK II. leány kategóriában Tóth Csenge 3. helyet, magasabb súlycsportban Tajti Bianka diadalmaskodott.

FELNŐTT női B. kategóriás formagyakorlatban Kiss Vivien harmadik, míg FELNŐTT C. férfi kategóriában Varga László 2. helyet szerezte meg.

SERDÜLŐ fiú formagyakorlatban második Kőházi Keve, hamadik ugyan ebben a kategóriában Erdei Tamás. SERDÜLŐ női formagyakorlatban Kiss Vivien 2. helyen zárt.

GYERMEK II. fiú kategóriában második Kasza Dávid és 3. Erdei Ádám.

GYERMEK II. leány kategóriában II. Lakatos Fanni, harmadik helyen Bene Brigitta végzett. Újdonság volt a versenyen a gyremek fiú és leány "0"-ás korcsoport, ahol sajnos helyezést a kőrösiek nem értek el.

A nagykőrösi fiatalok jól helyt álltak, és öregbítették klubunk hírnevét.

Forrás: GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség Egyesület, hetihirek.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés