Hírek

A közösségi érdekeket támogatják a LEADER-rel

2009. szeptember 22. // Kategória: Hírek

Nagysikerű falunap Tyukodon

Tyukod Nagyközségben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a Rendezvény-tér területén került megrendezésre a falunap.
 
Nagysikerű falunap Tyukodon

Tyukod Nagyközségben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a Rendezvény-tér területén került megrendezésre a falunap.

A rendezvény kiemelt helyszínén került elhelyezésre az ÚMVP információs standja, melynek célja, hogy a rendezvény látogatói is értesüljenek az ÚMVP céljairól és aktuális intézkedéseiről, a LEADER Program megvalósulásáról, az MNVH-ról. Az ÚMVP standján együttesen jelent meg a Szatmár LEADER HACS munkaszervezete, a csengeri HVI irodavezetője, akik közösen informálták az érdeklődőket jelenlegi és jövőbeni pályázati lehetőségekről. A nap folyamán kötetlen beszélgetést lehetett folytatni a helyi önkormányzat képviselőivel, a Szatmár Leader Egyesület elnökével, térségi falugazdásszal és a Csenger TKT elnökével.

Említésre méltó még a helyi termékekből történő kiállítás is.
A szervezők lehetőséget biztosítottak helyi és környékbeli előadók bemutatkozására. A vendéglátás gerincét a település, vagy kistérség jellegzetes, tradicionális gasztronómiai kínálata adta, kiemelten kezelve a szárnyasokból és kukoricából készült ételeket. A falunapra érkezők étellel, itallal történő ellátását büfé kocsik, lacikonyhák biztosították. A rendezvény helyszínén fedett színpad került felállításra.

A gyerekek szórakoztatását körhinta, csúszda, kiskörhinta és egyéb mutatványos eszközök biztosították, melyből a HVI és HACS közös ÚMVP programja is kivette a részét rajzversennyel, EU kvízzel, arc- és testfestéssel, egyéb kézműves foglalkozásokkal stb. A legügyesebbek, és a vetélkedők nyertesei ÚMVP-s ajándékokkal lettek gazdagabbak.

A rendezvény 8 órakor kezdődött játékos vetélkedőkkel, melyek egész napos szórakozást nyújtottak az idelátogatóknak. 9 órától indultak az ÚMVP-s programok, ezt követően megkezdődtek a színpadi műsorok sztárvendégekkel. 23 órától tűzijáték zárta a színvonalas napot.
A rendezvényen kb. 3500 fő volt jelen. A színpadi műsorok vonatkozásában nagy sikert aratott: Kertész Richárd műsora, mely az ÚMVP program része volt, illetve az esti Hooligans koncert.



*



Templom után parókia

„Nagyot álmodtak a görögök”- ezzel a mondattal jellemezték sokáig, akik hallották, milyen álmot kergetnek a csengeri görög katolikusok 1999-ben, amikor templomépítés munkálataira hívták össze a híveket.

Azóta eltelt közel egy évtized, és az álom valósággá lett, hisz augusztus 9-én 11 órakor kezdődő hálaadó szent liturgián erre emlékeztek a hívek, ahol az ünnepi liturgia, az isteni hajlék megszentelése után tovább folytatódott az ünneplés, hiszen a templomhoz közel eső telken, a leendő parókia hajlékának megszentelését is ünnepelte a közösség.

A parókia alapterületét a város önkormányzatától kapta adományként az egyház, melyet dr. Kruppa Tamás püspöki főhelynök szentelt meg az alapkő szentelési szertartásban. A parókia terveit Farkas Miklós építész terve alapján a hívek jövő év közepére szeretnék felépíteni az adományozók, jószándékú adakozók segítők által.

*



Zöldalma Napok Porcsalmán

Hagyományteremtő céllal keltették életre anno a Zöldalam Napot Porcsalmán. Ez idén sem volt másképp, augusztus 16-án polgármesteri köszöntővel nyílt meg a rendezvény, ahol remekül szórakozott a nagyközség apraja-nagyja és az érdeklődő közönség.

A Reflex Trió retro bulija után Dögös Robi mulatós egyveleggel igyekezett szórakoztatni, majd többek között felléptek a Pom-Pom Nagyik, a Kolibri Tánccsoport és a Búzakalász Férfikórus tagjai. Mikrofonhoz lépett a helyi kötődésű Erdős Annabelle és Farkasné Kun Andrea is. A napot a Bikini koncertje zárta.

A falunapi rendezvényen a Csengeri Helyi Vidékfejlesztési Iroda is képviseltette magát.

*



A közösségi érdekeket támogatják

Falusi szálláshelyek fejlesztése, vásárok és turisztikai rendezvények infrastrukturális hátterének kiépítése, szelektív hulladékgyűjtés bevezetése – többek között ezek szerepelnek a Szatmár Leader Egyesület közeljövőben kiírandó pályázatai között.

– Változatos tartalommal, mintegy 15 célterületben határoztuk meg a pályázati témákat annak érdekében, hogy a szatmári térség települései, az itt élők, illetve itt tevékenykedő vállalkozók, civil szervezetek minél szélesebb köre jusson támogatáshoz, s ezáltal könnyebb boldoguláshoz, új lehetőségekhez vidékünkön – fogalmazott az egyesület napokban tartott nagyecsedi közgyűlésén dr. Szórádi Sándor elnök, aki előnyösnek nevezte, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyik fejezete (az úgynevezett IV. tengely) lehetőséget ad a Leader Egyesületeknek a pályázati témakörök meghatározására, és a beérkezett anyagok elbírálására is.

Az elhangzottakból kiderült: a Szatmár Leader Egyesületnél kiemelt szempont volt, hogy az elnyert támogatás az egyéni helyett a közösségi érdekek megvalósulását segítse.

A célterületek ismertetését, majd véleményezését követően az alapszabály módosításáról – az egyesület közhasznúvá válásáról – döntöttek a tagok. Mint dr. Szórádi Sándor kiemelte, erre azért van szükség, mert így előnyösebb feltételekkel juthatnak a működést segítő pályázati támogatásokhoz.

Az említettek folytatásaként a jelenlévők újból megvitatták a korábbiakban már ismertetett idei évi költségvetést, majd az elnök értékelte az egyesület eddigi munkáját, és felvázolta a jövőbeni – elsősorban a pályázatok előkészítésére, illetve a marketing-tevékenységre irányuló – terveket.

A pályázható célterületek
1. Szatmári vásárok és turisztikai rendezvények
2. Innovatív termék előállítása Szatmárban
3. Természetközeli gazdálkodás
4. Vállalkozásfejlesztés
5. Szatmár környezete
6. Slow-food iskolák
7. Érték-őrszolgálat kialakítása Szatmárban
8. Kulturális turizmus Szatmárban
9. Szatmári szálláshely
10. Otthon a családban
11. Ifjúsági kezdeményezések Szatmárban
12. „Magocskák”-közösségek kialakulásának elősegítése, fejlesztése
13. „Magházak” - közösségek infrastruktúra és eszközhátterének a kialakítása
14. Tudásalapú együttműködések
15. Szatmár Arca

*



Kistérségi Civil Nap Tyukodon

2009. június 27-én Tyukodon került megrendezésre a Csengeri Helyi Vidékfejlesztési Iroda, Tyukod Nagyközség Önkormányzata és a „Petőfi Sándor” Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat közös szervezésében a "Szatmár Gyöngyszemei" elnevezésű Kistérségi Civil Nap és Közösségfejlesztő Találkozó.

A rendezvényen a Csengeri Kistérség civil szervezetei civil kerekasztal ülésen felvilágosítást kaptak a civil szervezetek helyzetéről kistérségi szinten, Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, illetve országosan, emellett jelenlegi és jövőbeni pályázati lehetőségekről hallottak előadást, végül a közzösségfejlesztés módszertanáról és problematikájáról beszélgettek. A rendezvényen megjelent szevezetek egész nap folyamán információt cserélhettek, ismerkedhettek egymással.

A fórum után kulturális és egyéb bemutató műsorok keretein bemutatkoztak, számot adtak tevékenységükről. A napot utcabál zárta.

*



Megújul a csengeri iskola

Csenger Város Önkormányzata május 5-én a TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0132 jelű pályázaton a Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés- Innovatív intézményekben című projektek megvalósítására 64 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A csengeri Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat négy feladatellátási helyén kerül bevezetésre a kompetencia alapú oktatás, mint innovatív módszer. A projekt nyitórendezvényét június 25-én a művelődési központban tartották meg, ahol tájékoztatást adtak a fejlesztésekről, s ezzel a program kezdetét vette, amely 2010. augusztus 31-én zárul.

Az idén felújított épületkomplexumban, műfüves labdarúgó pályával és közlekedési parkkal kiegészülve, új pedagógiai módszerrel kezdődik a tanítás a csengeri iskolában.

*



Biogázüzemet avattak Csengersimán

Évi négymillió kilowattóra villamos energia termelésére képes az új biogázüzem Csengersimán. A 800 millió forintos költségből épült biogáz üzemet a Csenger-Tej Kft. csengersimai szarvasmarha-tenyésztő telepén avatták fel.

A megújuló energiatermeléshez a telepről kikerülő híg- és almos trágya, a fejőházi szennyvíz és a takarmánynak felhasznált kukoricaszár és csuhé adja az alapanyagot, amelyből évi 1,8 millió köbméter biogáz készül.
– A fejlődő biogázt egy megközelítőleg 51 m hosszban lefektetett kisnyomású gázvezetéken juttatják el a gázmotoros kiserőműhöz felhasználás céljából. A gázmotoros kiserőműben teljesül az elektromos energia és a technológiához szükséges melegmennyiség előállítása – hangzott el Csaholczi László ügyvezető bevezető gondolataiban, valamint köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak az üzem megvalósulásához, kiemelten az In Wa Tech Környezetvédelmi Kft. közreműködésének.

Gögös Zoltán FVM államtitkára átadta a működő üzemet, mondandójában hangsúlyozva a klímavédelemet: – Egy pici ország, amely megtette az első lépéseket, komoly előrelépést a klímavédelem és a megújuló energiaforrások érdekében, ami nem akármilyen vállalás volt. Amit a természet több millió év alatt produkál, azt el fogjuk fogyasztani néhány száz év alatt, és nincs újra több millió évünk, ezért vissza kell nyúlni a régi mezőgazdasági energiákhoz, amik léteztek és nem voltak károsak.

Az államtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy a minisztérium 120 milliárd forint támogatást adott az állattenyésztő gazdaságoknak a trágyakezelés korszerűsítéséhez és a keletkező biogáz hasznosításához. Így összesen 33 biogáz üzem létrehozására nyílt lehetőség.

*



Felélesztik a két lakosú falut, Nagygécet

Mintegy négy évtizede tartó átok tört meg július elején a magyar - román határszélen: felébredt hosszú, mély álmából Nagygéc, az 1970-es árvízkor elnéptelenedett település.

A község, amelynek összlakosságát napjainkban Bözsi néni és Irénke néni alkotja, s amelynek határait már nem jelöli helységnévjelző tábla, csupán romos temploma, magtára és tucatnyi üresen álló, omladozó lakóháza utal egykori létére. Nagygéc az árvízben csaknem elpusztult, újjáépítését árvízvédelmi szempontból nem engedélyezték, majd közigazgatásilag Csengersimához csatolták, így az egykor mintegy 750 lakosú falu ma már csak a szívekben él. De ott kitörölhetetlenül, s ezt példaértékű kezdeményezés bizonyítja: az elszármazottak és a településhez kötődő környékbeliek közhasznú egyesületet alapítva a falu felélesztését tűzték ki célul.

Ennek első lépéseként a Nagygécért Közhasznú Egyesület és a csengeri Helyi Vidékfejlesztési Iroda hagyományőrző emléknapot szerveztek az elmúlt hét végén, amelyre meghívták a valamikori lakosokat.

– Szervezetünk célja többrétű: az épített örökség megőrzése, az épületek – köztük az Árpád-kori templom – felújítása, turisztikai látványosság létrehozása, valamint az évente megrendezendő emléknappal a községből származók összefogása – emelte ki a majd’ félezernyi egykori nagygéci jelenlévőt köszöntő Juhász Ferenc, a Nagygécért Közhasznú Egyesület elnöke, s ismertette a falu történetét.Az egyesület megalakulásának szándékáról és jövőbeni terveiről az elnökség tagja, Szimán János beszélt.

A kitűzöttek megvalósítására módot biztosító Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ide vonatkozó elemeit, valamint a pályázati lehetőségeket Varga Valentin, a csengeri Helyi Vidékfejlesztési Iroda (HVI) vezetője, egyben az egyesület alelnöke és Forján Zsolt, a Szatmár Leader Egyesület munkaszervezetének tagja tárta a hallgatóság elé.

Elhangzott: a meghatározott feladatok között az említetteken túl az egyedülálló természeti környezetre, a falut körülölelő Erge patak létére alapozva ökoturisztikai túraútvonal kiépítése, illetve helytörténeti múzeum létrehozása, helytörténeti tanulmány kiadása, a síremlékek folyamatos rendbetétele, árvízi emlékmű felállítása szerepel. A vidékfejlesztés helyi szereplőinek – csengeri HVI, Szatmári Leader Egyesület – segítségével elindulhat a projektfejlesztő tevékenység, amely lehetővé teszi az említett tervek megvalósulását. A nap fénypontját jelentette a templomban – 39 év óta most először – tartott istentisztelet, és a rendezvény zárásaként levetített Elsodort falvak - Nagygéc című dokumentumfilm.

*



Szabadidő Központ avatás Szamosbecsen

2009. július 11-én nagy nap volt a szamosparti kistelepülés életében, hiszen egy teljesen korszerű, 20 millió forintos költségből épült Szabadidő- és Sportlétesítménnyel gazdagodott mindennapjai.

Ezen a napon egy átadó ünnepség keretében a közösség rendelkezésére bocsátotta Gaál Sándor, Szamosbecs Község polgármestere és Gazda László, az Észak-Alföldi Regionális Tanács elnöke a létesítményt, melyet ünnepi beszédük után megáldott Pinkóczy Károly, református lelkész is.

Ezután ünnepi műsorral kedveskedtek a Szivárvány Színház (Csenger) és az "Orfeusz" Csenger Város Ifjúsági Művészeti Kiemelkedően Közhasznú Egyesület tagjai.
További fellépők voltak: Lola, "Together" modern tánccsoport, Solymos Tóni.
A rendezvényet sportversenyek, lacikonyhák, malac és lángossütés, vidámpark stb. tette még sokszínűbbé.

*



Újfalusi falunap

2009. július 12-én Csengerújfaluban kicsit az önfeledt szórakozásról szólt néhány óra, a résztvevők élvezhették a község önkormányzata által biztosított színes, változatos és gazdag programot, melynek helyszíne a sportpálya volt.

Az ünnepélyes megnyitót követően helyi és határontúli, román nemzetiségű kulturális csoportok léptek fel, miközben különböző ügyességi versenyek, illetve a Csengeri "Szent Flórián" Tűzoltó-és Vízimentő Egyesület bemutatója volt látható.

Sztárfellépők is emelték a rendezvény fényét: Csokis Tibi, Cairo, L.Miki, Házibuli Attilával és Sztárvendégeivel, úgymint Lolita, Tilinger Attila, Jolly és a Románcok. A rendezvényt tüzijáték zárta le

Az esemény támogatói: Csengerújfalu Község Önkormányzata és a Csengeri HVI Iroda voltak.

Forrás: Csengeri HVI, Szatmár LEADER Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés