Hírek

MVN: Főzősuli a kúriában, komplex falufejlesztés

2009. szeptember 23. // Kategória: Hírek

A nyitógondolatok után „jó gyakorlat” gyanánt néhány támogatást nyert elképzelést ismerhettünk meg.
 
A nyitógondolatok után „jó gyakorlat” gyanánt néhány támogatást nyert elképzelést ismerhettünk meg.



Végvári Bori nyitotta a sort a Hip-Home Kft. képviseletében, turisztikai tevékenységek ösztönzésére kérelmezett, és majd’ 50 millió forinttal támogatott ötleteik bemutatásával.

A Somogy megyei Polányhoz – , egy 130 fős község, félúton Balatonlelle és Kaposvár között – tartozó területen fekszik az a kúria, melyet kiszemelt magának a vendéglátóiparban tapasztalt, étterem- és kávézótulajdonos pár felújításra, egy itthon még ismeretlen turisztikai tevékenység helyszínének szánva azt.

A kúria egy „botanikus kertnek is beillő” kerttel rendelkezik. Ide álmodták meg az Európa számos, komoly idegenforgalommal bíró országában már meghonosított kikapcsolódási forma, a vakációval egybekötött főzőiskola tervét. Hazánkban még egyáltalán nincs ilyen. Turnusokban fogadnák a hazai, hagyományos konyha iránt érdeklődő külföldi és magyar vendégeket, ahol megismerhetik hazánk egzotikusnak tartható főzési kultúráját egy intenzív kurzus keretében, profi szakácsoktól és helyi asszonyoktól egyaránt, a kúria kertjében és a faluban megtermelt alapanyagok felhasználásával.

A kezdeményezés sikere megalapozott, ha a világszerte tapasztalható gasztronómiai fellendülés, a főzőműsorok, realityk, Gordon Ramsay és Jamie Oliver sikereire gondolunk, az ipari helyett a házi termények, termelési módszerek felé fordulásra, a „bio” kultuszára, a főzés hirtelenjött divatjára.

Ennek fényében a szervező szerint „vonzó időtöltés” lehet egy szép környezetben fekvő vidéki kúrián, a „régmúlt birtokosi atmoszférájában” eltölteni egy hetet főzéssel, pihenéssel, kirándulással. A kúriát klasszikus állapotába szeretnék visszaállítani, a belső térnél pedig a cél az „eredeti nagypolgári hangulat visszaadása”. Az óriási konyhát az iskola céljainak megfelelően, speciális berendezéssel látják el, hogy sokan tudjanak egyidőben főzni.

A főzőiskola tevékenysége nem szezonfüggő, de a tematikát mindig az adott időszak éréseinek megfelelően alakítanák ki, a kúria saját zöldségeskertjét, gyümölcsösét, a helyi állattenyésztők hústermékeit (pl. mangalica) felhasználva. A helyi, idősebb, nyugdíjas vagy háztartásbeli asszonyok számára munkát jelentene a praktikák, befőzések tanítása az iskola programjában.

Az udvarra kültéri medence, a pincébe gőzkabin kerül. A parkjelleget megtartják, pihenőket, olvasásra, elmélyedésre alkalmas kültéri részeket alakítanak ki. A környékbeli lehetőségek kihasználásával mód nyílik lovastúrák, kirándulások, akár vadászatok szervezésére. A közelben két tó is van, a Konyári-birtok, a Dél-balatoni borvidék gyöngyszeme pedig mindössze húsz percnyire fekszik. A falusi turizmus legmagasabb minőségi kategóriája, a négy napraforgós minősítés a kitűzött cél.

A második előadás a komplex falufejlesztés Jászboldogházán címet kapta, Pap Béla, Jászboldogháza önkormányzatának pályázati referense vezette elő.

Jászboldogháza a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség területéhez tartozik. A pályázat tipikus, klasszikus falufejlesztési elemeket tartalmaz, úgymint:

- játszótér rekonstrukció,
- tűzoltószertár felújítás,
- polgármesteri hivatali épület felújítása,
- szolgáltatóház felújítása,

mintegy 29,2 millió Ft értékben.



Ezután következett néhány meghívott nyertes, többek között az imént előadók számára a szimbolikus csekkek átnyújtása, a pillanat megörökítése. Ők a következők voltak:

Iklad község önkormányzata - falumegújítás-, és fejlesztés: 6,9 M Ft

HIP-Home Kft. - turisztikai tevékenységek ösztönzése: 49,9 M Ft

Csárdaszállás község önkormányzata - falumegújítás-, és fejlesztés: 28,3 M Ft

Jászboldogháza község önkormányzata - falumegújítás-, és fejlesztés: 29 M Ft

Nagycenk Beszélő Kőemlékei Alapítvány - turisztikai tevékenységek ösztönzése: 8,3 M Ft

Marcaltő önkormányzata - falumegújítás-, és fejlesztés: 7,8 M Ft

Idea’s Solar Kft. - mikrovállalkozás-létrehozás, és -fejlesztés: 46,6 M Ft



Ezek után a délelőtt zárásaként Telkibányai Férfidalárda műsora következhetett, majd az ebéd.
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés