Hírek

Összefogással szépült a Tüskei tó és a templom

2009. szeptember 24. // Kategória: Hírek

Iovia feltárásáról szól a tanulmány

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület lesz a kiadója egy sikeres pályázatnak köszönhetően annak a könyvnek, ami az Alsóhetény határában feltárt római kori erődöt mutatja be.
 
Iovia feltárásáról szól a tanulmány

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület lesz a kiadója egy sikeres pályázatnak köszönhetően annak a könyvnek, ami az Alsóhetény határában feltárt római kori erődöt mutatja be.

Dr. Tóth Endre régész 1971-ben fogott hozzá a talajfelszín alatti romok feltárásához és a több szakaszban elvégzett ásatást huszonnégy évvel később fejezte be. A Magyar Nemzeti Múzeum főmunkatársa a "Iovia" nevet viselő katonai létesítményről - mely a római birodalom védvonalának egyik ellátó bázisául szolgált - szóló monográfiájának hamarosan befejezi a kéziratát. Abban a tervek szerint számos olyan újdonság is szerepelni fog, amit a kutatást negyedszázadon át végző szakember eddig még nem publikált.

A kitartó régész a fényképekkel gazdagon illusztrált kötet bemutatására az Európa-szerte népszerű "Kulturális Örökség Napjai" című rendezvényt szemelte ki, ami szeptember 19-én és 20-án volt.

*



Saját erőből bővül a Fekete István Múzeum

Újabb bemutató teremmel bővül a Fekete István Múzeum Dombóváron. F. Bodó Imre, intézménytulajdonos tervei szerint az építkezés jövő tavasszal kezdődne.
A fejlesztésnek köszönhetően az értékes gyűjteményt bemutató épület egy 16 négyzetméteres teremmel lenne nagyobb. Így átláthatóbbá válnának a kiállítási tárgyak, a szerző nyomtatott művei, kéziratai, a Fekete Istvánról szóló újságcikkek, az író használati tárgyai, levelei, a tőle kapott fényképek, illetve az őt ábrázoló festmények. A munkálatok várhatóan jövőre be is fejeződnek be.

Az új bemutató terem építését három évforduló egybeesése ihlette: Fekete István születésének 110., halálának 40., a magánmúzeum megnyitásának 15. évfordulóját kívánja emlékezetessé tenni F. Bodó Imre. A beruházás teljes költségét ő maga finanszírozza.

*



Összefogással szépül a naki templom környéke

Közel másfél millió forintot áldoz a főutcán álló katolikus templomkerítésére a Nakért Alapítvány, a helyi római katolikus egyházközség és a település önkormányzata.

Az Esterházy Miklós által 1902-1904 között építtetett templom udvarán található a Nagy Háborúban elesettek emlékműve, ami a második világháború helyi áldozatainak névsorát is tartalmazza. Az épületet pillanatnyilag drótkerítés öleli körül, ezt szeretnék adományok segítségével a hely szelleméhez méltóra kicserélni. Egy naki mezőgazdasági cég közel egymillió forint értékben már felajánlotta az építőanyagot, a téglákat tegnap leszállították a helyszínre - tudtuk meg Rácz Róberttől.

A polgármester hozzáfűzte, a kivitelezéshez hiányzó összeget adományokból és alapítványi forrásból pótolják. Az új kerítést jövő héten kezdik közmunkások segítségével felhúzni. A templom szépítését szeretnék a július 11-i falunapokra befejezni.

*



Napelemmel fűtik az óvodát

Néhány önkormányzat abban a szerencsés helyzetben van, hogy fejlesztheti óvodáját iskoláját. Természetesen ebben a sikerben oroszlánrésze van a jól megírt, nyertes pályázatoknak is. Csikóstőttősön ősszel már napkollektorok segítségével fűtenek.

Még ebben a hónapban ki kell írnia a közbeszerzéseket a dombóvári önkormányzatnak a bölcsődei és közoktatási intézmények fejlesztésére. Erre a célra a közelmúltban nyert közel huszonöt millió forint pályázati pénzt.

Ebből az összegből a Szivárvány Óvoda és Bölcsőde valamint a József Attila Általános Művelődési Központ (ÁMK) tagintézményeinek épületei nyerhetnek jobb külsőt és műszaki tartalmat. A József Attila ÁMK-ban nyílászárókat, bejárati ajtókat cserélnek, a csoportszobákban a műanyag padló helyére laminált parkettát raknak, és ki is festik a négy termet. Emellett az egyik helyiségben korszerűsítik az elektromos hálózatot, valamint az épület két előtetőt is kap. A központhoz tartozó attalai óvodában a régi faajtókat és ablakokat új, műanyag nyílászárókra cserélik, s ugyanezt a munkát végzik majd el Dalmandon is.

Ám nemcsak a városnak, hanem a egy-egy kitelepülésnek is megadatott a lehetőség,
hogy fejlessze valamely intézményét. Csikóstőttősön például 15,4 millió forintot nyert az önkormányzat az iskola komplett fűtési rendszerének felújítására. Pintér Szilárd polgármester lapunknak elmondta, az önkormányzati
minisztérium pályázatán nyert összeghez mintegy 6 millió forintot adott az önkormányzat. - Napkollektorkat
telepítettünk az iskola épületére, s a kazántól a radiátorokig a rendszer minden része új az iskolában. Emellett
megoldottuk a hőszigetelést, s a homlokzatot valamint a padozatot is felújítottuk. A munkát befejeztük, a műszaki átadás-átvétel hétfőn volt - mondta.

Nakon, a falu egyetlen intézményét, az óvodát még 2006-ban újították fel, azóta nem fejlesztettek, de egyelőre nem is tervezik. Rácz Róbert polgármester elmondása szerint a szokásos nyári festés lesz majd az a munka az épületen, amit a közmunkások elvégeznek. Kaposszekcsőn ideiglenes óvoda működik, amelyre az önkormányzat nem kíván egy forintot sem költeni, mivel reményeik szerint azt hamarosan lebontják és újat építenek a helyére.

Minderre az ad okot, hogy a dombóvári kistérség integrált közoktatási rendszerében részt vevő intézmények 1,2 milliárd forintos támogatást nyertek a regionális operatív programból. A fejlesztések Dombóvárt, Döbröközt, Kaposszekcsőt és Csikóstőttőst érintik.
A közös pályamunka címe: Együtt egymással, gyermekeinkért, a jövőért! - Új K.O.R. (Kapos-menti Oktatási Rendszer) volt.

*



Közel négymillió forintért újítanak fel járdákat

Közel négymillió forintért újít fel az önkormányzat járdákat Kocsolán. Trick Jánosné polgármester véleménye szerint számos helyen szinte már járhatatlanok a falu járdái, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy idén a hazai decentralizált forrásból csak járdafelújításra pályázik.

A település több pontján javítanak majd járdaszakaszokat. Elsősorban azokat, amelyek a legrosszabb állapotban vannak. Nem egy helyen ugyanis az évek alatt úgy összetöredeztek a járdalapok, hogy lehetetlen egy babakocsit végigtolni, sőt helyenként a gyalogosok inkább az országúton közlekednek.

A járdák mellett az utak minősége sem megfelelő a településen. A polgármester azonban arról számolt be, hogy az útfelújításhoz szükséges önerővel nem rendelkezik az önkormányzat. Tavaly egy 400 méteres útszakaszért közel hat millió forintot kellett fizetniük, a költségvetés jelenlegi helyzete miatt idén nem mert az önkormányzat útfelújításba fogni.

*



Jut járdára, útra templomra is a pályázati pénzből

Három pályázatot is nyert nemrég a kapospulai önkormányzat - közölte Markovits Géza polgármester. A területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztésre 1 millió 618 ezer forintot fordíthatnak, az önrész 25 százalék volt.



Ebből az összegből a Rákóczi utca járdáját fogják felújítani. A belterületi közutak korszerűsítésére nyert 2 millió 450 ezer forintból az Alsóhetényt és a 65-ös útszakaszt összekötő utat állítják helyre: az önrész itt 50 százalék volt.

A harmadik nyertes pályázat összegét az alsóhetényi templomra fordítják. A 20 százalékos önrésszel együtt összesen 4 millió 997 ezer forintot költenek a munkára. A szigeteléssel már elkészültek ezenkívül lecserélik az ajtókat, megújul a belső tér és a toronyrész is. Rendezni kívánják a templom előtti parkot is. A polgármester hangsúlyozta: a járdafelújításnál és az összekötő út munkáinál a helyi vállalkozókat részesíti előnyben.

*



Szépkorú muzsikusok és énekesek sikere

A Dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Gyöngykoszorú Kultúrcsoportja június 16-án fellépett a XVII. Dunamenti Folklórfesztivál Alsónyéken megrendezett "A Népdal Napja" című programján.



A Komlóczyné Simon Zsuzsanna és Komlóczy Zoltán citerakíséretével előadott Tolna megyei énekekkel az együttes hatalmas közönségsikert aratott, ugyanúgy mint a színvonalas műsor többi szereplője, akik között hazai, bolgár, lengyel, olasz és török táncosok voltak.

*



Új Tudástár - Új Tudástér

A dombóvári önkormányzat 49.807.072 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Helytörténeti Gyűjtemény oktatási-képzési szerepének erősítését célul kitűző fejlesztési elképzelésének megvalósítására.

Az "Új Tudástár - Új Tudástér - Múzeumi tudáspróba padok és pedellus nélkül" című pályázattal a képviselő-testület az óvoda-, illetve iskolabarát múzeumi szemlélet eddigieknél erősebb érvényesülését kívánja segíteni.
A Városszépítő és Városvédő Egyesület által létrehozott és működtetett Helytörténeti Gyűjtemény kertjében - részben a földfelszín alá - egy olyan 170 négyzetméter alapterületű építményt kerül felhúzásra, mely alkalmas lesz 3-18 évesekből álló csoportok fogadására, illetve azok foglalkoztatására. A kompetencialapú oktatásra-képzésre szolgáló nagyméretű terem mellé egy kiszolgáló helyiség is készül, ami a modern szemléltető eszközök raktározását teszi lehetővé.

Az elnyert összegből futja arra is, hogy a megfelelő bútorokat és audiovizuális berendezéseket is beszerezzék.

*



Összefogással szépült a Tüskei tó

Mintegy 250 ezer forint támogatást kapott a Dombóvári Városi Horgász Egyesület a települési önkormányzat civil szervezetek számára elkülönített keretéből. - Ezt a pénzt a Tüskei horgásztó karbantartására, felújítására fordítottuk - mondta el kérdésünkre Tusnovits Jenő elnök.

Hozzátette, a gát egyik oldalát meg kellett tisztítaniuk a fáktól, bokroktól és egyéb növényektől, amellett hullámtörő fonással meg is kellett erősíteniük az építményt. Mint mondta, a horgásztanyák előtti részen pedig egy csinos kis pihenőhelyet alakítottak ki, padokkal, illetve szalonnasütéshez, bográcsban főzéshez és hússütéshez alkalmas hellyel. - Így nemcsak pecázásra, hanem kirándulásra, kikapcsolódásra is kiválóan alkalmas a Tükei horgásztó - húzta alá az elnök.

Tusnovits Jenő végül elmondta azt is, hogy a negyedmillió forint az anyagköltségre volt elegendő, a további pénzhiány problémáját át tudták hidalni némi társadalmi munka megszervezésével. A tagok között ugyanis különféle szakemberek találhatók, akik a kivitelezést végül megoldották, így munkabérre az egyesületnek szerencsére nem kellett költenie.

*



Pihenőhelyhez adott padokat, asztalokat a cég

Tíz fa asztalt és húsz padot helyezett ki a Gyulaj Zrt. hőgyészi erdészete a múlt héten a Döbröközhöz tartozó Koszorúdomb melletti tisztáson. Az erdőt, amely a vállalat tulajdona, közjóléti célt szolgáló erdővé nyilvánította a cég.

Döbrököznek, és a környező településeknek turisztikai szempontból nagyon kedvező ez a beruházás, hiszen lehetőség nyílik arra, hogy a korábbinál több csoport látogassa meg ezentúl az erdőt és a tisztást. Céljuk, hogy az óvodás és az iskolás gyerekek megismerjék az élővilágot, valamint kialakuljon bennük a természet szeretete. A padok és az asztalok már használhatóak, de ünnepélyesen a jövő évi majálison adják át őket.

A város még idén szeretne benyújtani egy pályázatot a további fejlesztések érdekében. Az esetlegesen elnyert összegből táblákat, illetve hulladékgyűjtő konténereket helyeznének el, valamint egy tűzrakó helyet is építenének a tisztáson.

Forrás: Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft., dombovar.hu, Tolnai Népújság
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés