Hírek

Milliárdos egészségügyi fejlesztés Létavértesen

2009. szeptember 24. // Kategória: Hírek

Milliárdos egészségügyi fejlesztés Létavértesen

1 milliárd forintnyi támogatási pénzt nyert Létavértes a Kistérségi járóbeteg szakellátó központ fejlesztésére -tájékoztatott Dr. Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke.
 
Milliárdos egészségügyi fejlesztés Létavértesen

1 milliárd forintnyi támogatási pénzt nyert Létavértes a Kistérségi járóbeteg szakellátó központ fejlesztésére -tájékoztatott Dr. Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke.

Az új létesítmény célja, hogy a térségben élő 21 ezer ember szakszerű egészségügyi ellátást kapjon, méghozzá a lakhelyén.

- Az itt élő lakosságnak - a gyermektől a nyugdíjasokig - jelentősen csökken az egészségügyi központhoz vezető útja és várakozási ideje, ezenkívül pedig sokkal magasabb színvonalú ellátáshoz juthatnak majd a betegek -mondta Oláh Lajos.

A Kistérségi járóbeteg szakellátó központ 4 alapszakterülettel (belgyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermekgyógyászat) és 17 kiegészítő szakterülettel indul. A rendszeres járóbeteg szakellátáson túl az intézményben nappali kórház is fog működni, s az idősebb létavértesi polgárokra gondolva lehetőség nyílik az otthoni szakápolásra is.

Az 1500 m2-es Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő elsősorban Pocsaj, Esztár, Kokad, Álmosd, Bagamér, Monostorpályi, Hajdúbagos és Létavértes lakosságát szolgálja majd.

*



Testvértelepülési kapcsolat 2009. június 12.

A romániai Hegyközpályival létesített testvértelepülési kapcsolatot Hosszúpályi Önkormányzata, melynek keretén belül a mai napon Hegyközpályi polgármestere és alpolgármestere tett ismerkedő látogatást községünkben. Korábban már járt egy hosszúpályi delegáció a romániai településen, s a vendégek most ezt viszonozták.

A kapcsolat máris eredményes, mivel a tervek szerint még júniusban a teljes képviselő-testület ellátogat Hegyközpályiba, a majorette-csoporttal és a nyugdíjas színjátszó csoporttal együtt, melyek műsorukkal fogják szórakoztatni az ott élő -magyar- lakosságot.

Hegyközpályi Nagyvárad mellett található, kis település, ám szorgalmas és jóravaló emberek lakják. Bízunk benne, hogy a két település közötti kapcsolat kiteljesedik, mindkét fél javára.

*



A Derecske-Létavértesi kistérség fejlesztési és együttmőködési kapacitásainak megerősítése

A Derecske - Létavértesi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulása
„A Derecske-Létavértesi kistérség fejlesztési és együttműködési
kapacitásainak megerősítése (ÁROP-1.1.5-08/C/B-2008-0014)” projektjének célja a program alapú fejlesztés
meghonosítása a kistérségben, a fejlesztési igényeken és a térségi stratégiai elképzeléseken nyugvó összehangolt fejlesztési programok tervezése, elkészítése és megvalósulásuk
ösztönzése.

A fejlesztési dokumentumok közül elsőként a helyzetelemzés véleményezésére nyílik lehetőség. A társadalmi egyeztetésre
bocsátandó munkaanyag a
www.derecske-letavertes.hu honlapon
2009. augusztus 15-ét követően válik elérhetővé. A dokumentummal kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat a
postmaster@dl-kisterseg.t-online.hu e-mail címre várjuk.

A projekt további tevékenységeivel kapcsolatban Fekete Béla Csaba irodavezetőnél lehet érdeklődni, a következő elérhetőségeken:
Derecske-Létavértesi Kistérség
Többcélú Kistérségi Társulása
Telefon: 06 (54) 548-080
E-mail: postmaster@dl-kisterseg.t-online.hu

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

*



Göröngyösre sikeredett az út a munkába Derecskén

Út a munkába. Ezzel a névvel illete a kormány azt az új közfoglalkoztatási programot, mely 2009. január 1-jétől megszüntette a munkanélküliek rendszeres segélyezését. Erre a továbbiakban csak az 55 év alattiak számára a rendelkezésre állási támogatást (rát) fizet arra az időszakra, mikor az önkormányzatok nem tudnak számukra munkát adni.

A "rátosok" részére évente 90 nap közfoglalkoztatást kell biztosítania napi hat órában, az időarányos minimálbér alapján. A közfoglalkoztatás megszervezésével nálunk a Derecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft-t bízta meg a képviselő testület. Április óta a 442 érintettből 180-at sikerült a programba bevonni.

*



Derecske a társulási központ

2007 júliusára született meg a parlamenti döntés, hogy a Derecske-Létavértesi kistérség Mikepércs nélkül, tíz település szövetségeként működik tovább. Az ekkor új alapokra helyezett társulási megállapodás szerint a kistérséget irányító társulási tanács vezetője 2009. július 1-jéig Létavértes, 2010. december 31-ig Derecske.

A vezetői szerep átadásának konkrét formája: 2009. július 1-je óta Bakó István polgármester a társulási tanács elnöke, s ebből következően a kistérségi munkaszervezet is Derecskére költözött.

*



Újabb nyertes pályázat Létavértesen

A Városi Könyvtár és Művelődési Ház 2009 februárjában pályázatot nyújtott be az NFÜ által kiírt TÁMOP 3.2.3/2 „Építi közösségek” – közművelődési intézmények az egész életen át tartó tanulásért 2. kör.: A közművelődés nem formális és informális tanulás szolgálatában című kiírásra, melyen 100. millió Ft, 0%-os önrészű, vissza nem térítendő támogatást nyert.

A pályázat lehetőséget teremt intézményünkben különböző kompetencia és képességfejlesztő képzési programok, valamint iskolarendszeren kívüli oktatást kiegészíti programok megvalósítására.

A projekt során szakköri tevékenységen, táborokon, kiscsoportos tehetséggondozáson túl nyelvi és digitális kompetenciafejlesztésre kerül majd sor. Az elnyert támogatásból intézmény alap-területének bővítésével optimális helyet kívánunk kialakítani a digitális kompetenciák fejlesztésére tervezett tanfolyamok számára.
A projekt megvalósítása még ebben az évben megkezdődik.

*



ÖKOISKOLA Létavértesen

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ÖKOISKOLA címet adományozott az Irinyi általános iskolának.

„Ez a cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintő állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedien magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiai értékeit!”

Az iskola 2012. június 30-ig jogosult az ÖKOISKOLA cím és logó használatára.

*



PROJEKTÖTLETEK FEJLESZTÉSE a Derecske-Létavértesi Kistérségben

A Derecske- Létavértesi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulása „A Derecske -Létavértesi kistérség fejlesztési és együttmőködési kapacitásainak megerősítése (ÁROP-1.1.5-08/C/B-2008-0014)” projektjének célja a program alapú fejlesztés meghonosítása a kistérségben, a fejlesztési igényeken és a térségi stratégiai elképzeléseken nyugvó összehangolt fejlesztési programok tervezése, elkészítése és megvalósulásuk ösztönzése.

A fejlesztési elképzeléseken nyugvó stratégia kialakításához várjuk a Derecske - Létavértesi kistérség társadalmi és gazdasági szervezeteinek jelentkezését és együttműködését, mely révén a fejlesztési partnerség segítséget nyújthat legalább 20 fejlesztési elképzelés projekt szintű kidolgozásához.

Elsősorban olyan szervezetek jelentkezését várjuk, amelyek fejlesztései a fejlesztési partnerség szakmai segítségnyújtása révén benyújthatóvá válnak az Új Magyarország Fejlesztési Terv, illetve az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program valamely pályázati konstrukciójára.

A szakmai segítségnyújtás igénylésével kapcsolatban Fekete Béla Csaba irodavezetinél lehet érdeklődni, a következő elérhetőségeken:
Derecske - Létavértesi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulása
Telefon: 06 (54) 548-080
E-mail: postmaster@dl-kisterseg.t-online.hu

„A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.”

*



Hagyományőrző Nap Konyáron

Július 10-11-én került megrendezésre Konyáron a Hagyományőrző Napok rendezvénysorozat.
Július 10-én pénteken nyílt meg községünk múzeuma, a Kurucz Albert Falumúzeum.
Július 11-én szombaton a hagyományos kézi aratóversennyel kezdődött a nap,a délelőtt folyamán a vállalkozó csapatok főzőversenyen és népi játékokon vehettek részt. A folklórdélután keretében népdalkörök és néptánccsoportok léptek fel. Az est folyamán a Ludas Matyi című zenés, táncos előadáson szórakozhattak az ide látogatók.
A nap tűzijátékkal folytatódott, majd aratóbállal ért véget.

*



Pályázati pénzből kezdődőtt meg a Jóléti Szolgálat Alapítvány új székhelyének felújítása

Huszonnyolc millió forint támogatást nyert a Derecske Városi Jóléti Szolgálat Alapítvány az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében technikai eszközök fejlesztésére és munkaerőpiaci reintegrációs és partneri programok lebonyolítására. Ez már a Tanoda után a második olyan nagyobb uniós forrás, melyet az alapítvány megpályázott. Emellett az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól további ötmillió forintot pályáztak munkabér-támogatásra, jelentősen csökkentve így működési költségeiket.

Mint azt Balázs Ákos ügyvezetőtől megtudtuk, a pénzből lehetőségük lesz a teljes technikai eszközpark lecserélésére és bútorok beszerzésére. A partneri programnak köszönhetően pedig a náluk jelentkezőknek segítenek visszakerülni a munkaerőpiacra.

Mint az köztudott, a város hosszú távú rendezési terve szerint az alapítvány mostani, Szováti úti székhelyét lebontják, helyén új óvodai udvart illetve parkolókat létesít az önkormányzat. A városvezetés kárpótlásul ingatlancserét ajánlott fel az alapítvány számára, így az a jövőben a mai Tanoda épülete mellett, a volt MHSZ-udvarban funkcionál majd a pályázati pénzből felújított, modern eszközökkel felszerelt épületben. Olyan korszerű szolgáltatóközpont jön létre, ahol helyet kapnak mindazok a programok, melyek a helyi és kistérségi fejlesztést szolgálják.

Az ügyvezető hangsúlyozta: mivel a pályázat utófinanszírozású, így köszönet illeti Derecske Város képviselő-testületét, amiért a város költségvetésében szereplő rendelkezésre állási keretből megelőlegezte az induláshoz szükséges költségeket.

Tibay Balázs szakmai igazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy Munkaerő Reitegrációs Partneri Program (MRPP) elsősorban az aktív korú nem foglalkoztatottak és a pályakezdők számára jelent segítséget. Kistérségi szinten végzett igényfelmérés előzte meg a pályázat beadását, időközben megtörtént a kompetenciamérés is, így összesen 250 fő vontak be a programba. Ők olyan alapkészségeiket (kompetenciájukat) fejleszthetik majd, melyek jelentősen javítják munkábaállási esélyeiket: bővíthetik digitális, számítástechnikai ismereteiket, motivációs tréningen vesznek részt, álláskeresési tanácsadásban, munkajogi felvilágosításban részesülnek.

Természetesen igyekeztek már meglévő programjaikhoz is alkalmazkodni. A Tanoda program gyermekei halmozottan hátrányos helyzetű családokból kerülnek ki, természetes volt, hogy elsősorban az ő szüleiket keressék meg a partneri program keretében.

*



Bihari Hajdúvárosok Szövetségének ülése

A Bihari Hajdúvárosok Szövetsége, mely tavaly Nagyszalontán alakult újjá, idei első ülését Derecskén tartotta, 13 határon inneni és túli polgármesterek, alpolgármesterek, illetve jegyzők részvételével.

A polgármesteri hivatal házasságkötő termében a házigazda Bakó István polgármester Nagyszalonta, Bihardiószeg, Körösnagyharsány, Berettyóújfalu, Tépe, Sáránd, Mikepércs, Konyár, Hajdúbagos településvezetőit köszöntő beszédében a találkozó célját közös történelmünk, múltunk, hagyományaink megőrzésében és a jelennek való átültetésében jelölte meg.
Török László, Nagyszalonta polgármestere, a helyszínről szólva elmondta: örökké tartó szövetség a házasságkötés, s ilyennek tekinti az 1848, majd Trianon után szétszabdalt nemzetünk egy szeletének múlt év májusában újjáalakult szövetségét.

Szekeres Gyula történész "Alagútmondák a Partiumban" címmel tartott előadást, míg Papp Zoltán pályázati referens a határmenti együttműködések európai uniós pályázati lehetőségeit ismertette. A jelenlévők megtudhatták, hogy 4-4 megye vesz részt a határ mindkét oldalán közös projektek elkészítésében, benyújtásában és megvalósításában. Kiderült: nyereségorientált szervezetek nem vehetnek részt, csak önkormányzatok és civil szervezetek, s az utófinanszírozású projektekhez az unió 85 százalékos támogatást nyújt, míg 15 százalék önrésszel kell rendelkezniük a pályázóknak. Egyebek mellett pályázni lehet nagyobb léptékű infrastrukturális beruházásokra, út- és vasútfejlesztésekre, vízgazdálkodásra, hulladékgazdálkodásra, továbbá internet-, turizmus-, természetvédelem fejlesztésére, tanulmányok, tervek készítésére.

Papp Zoltán egy folyamatban lévő pályázatról is beszámolt, melynek mottója: Csak az védheti meg a természetet, aki ismeri azt! Derecske és a partiumi Hegyközcsatár önkormányzata márciusban nyújtott be egy-egy természetvédelmi tábor kialakítására pályázatot mintegy 250 ezer euró összegben.

Muraközi István, Berettyóújfalu alpolgármestere, felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a határokon átnyúló kapcsolatok megálmodója első európai parlamenti képviselőnk, Pálfi István volt. Korai halála megakadályozta abban, hogy a megvalósulás részese legyen. Az özveggyel egyetértésben, ezentúl szeptember 23. - a képviselő születésnapja - Pálfi István emléknap lesz Berettyóújfaluban. Egyúttal kezdeményezte Muraközi István, hogy a Szövetség jövő évi ülését Újfaluban rendezzék. Török László, nagyszalonta polgármestere összegzése szerint a találkozó felelősen gondolkodó polgármesterek vettek részt, a házigazda, Derecske pedig geopolitikai helyzetéből fakadóan motorja kell, hogy legyen a Szövetségnek.

Bakó István ígéretet tett arra, hogy a város magára vállalja a kulturális kataszter elkészítését, annak érdekében, hogy mielőbb életre keljenek a kulturális kapcsolatok - egymás megismerése, életre szóló élmények, barátságok érdekében.

*



Derecske város napja

Óriási szervezőmunka előzte meg Derecske város napját, ám az időjárás a délutáni programokba durván beleszólt.

A piactéren folyó kulturális programok bemutatását tízperces felhőszakadás szakította félbe, a közönség- és színpadsátor kivételével valamennyi sátrat felborított a jéggel "fűszerezett" zivatar, nézők és szereplők bőrig áztak az "égi áldástól".

A rendezők példás szervezőkészségét bizonyítja, hogy gyorsan megoldották a helyzetet: kisebb közönség előtt, de a művelődési ház színháztermében folytatódott az ünnepség. Bakó István polgármester köszöntőjében elmondta: két éve indult el a városnap, a hajdúk letelepedésének évfordulóján, melyre mindig meghívják a testvértelepülések küldötteit is. Az idei városnap rendhagyó volt azért is, mert háromnaposra sikeredett: csütörtökön tartották a Bihari Hajdúvárosok Szövetségének idei ülését Derecskén, pénteken a tájházban megkoszorúzták Simonyi óbester emléktábláját, előadást hallhattak Derecske hajdú múltjáról, s idén először fordult elő, hogy két-két diákot is kitüntettek, illetve másodjára is kapott kitüntetést ugyanaz a civil szervezet, valamint házaspárt is jutalmaztak.

Mint Kocsis Róbert, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, választási ígéretükben szerepelt, hogy megvédik az embereket, s ennek szellemében az önkormányzat lecserélt gépjárműparkját kis fogyasztású, hazai gyártmányú Suzukikra váltva, a legrászorultabb polgárőrcsoportoknak adományozzák.

A délelőtti főzőverseny eredményét Boros László, a debreceni Belga Étterem mesterszakácsa, a zsűri elnöke ismertette. Kiemelte, hogy a gasztronómia a magyar kultúra része, még ha nem is olyan mértékben, mint a zene, képzőművészet, vagy az irodalom. - A szív, a lélek, a lendület, a kedvesség is benne volt az ételekben - összegezte tapasztalatait a szakember. A 18 csapat részvételével zajlott főzőversenyben a város képviselői és főzőmesterei rukkoltak elő finomabbnál finomabb ételeikkel.

*



Helybe megy a szakrendelés Létavértesen

Nyolc hajdú-bihari település több mint 20 ezer lakosának álma válik valóra azzal, hogy Létavértesen kistérségi járóbeteg szakrendelő létesül. A beruházás 1 milliárd forintba kerül.

Nyolc hajdú-bihari település több mint 20 ezer lakosának álma válik valóra azzal, hogy Létavértesen kistérségi járóbeteg szakrendelő létesül. Jelenleg a pocsaji és az esztári járóbetegeknek Berettyóújfaluba, az álmosdi, a bagaméri, a monostorpályi, a hajdúbagosi és a létavértesi betegeknek pedig Debrecenbe kell utazni szakrendelésre.

Másfél éven belül

– Miután a pályázaton 982 millió forintot nyert a projekt, hamarosan megalakul az a nonprofit gazdasági társaság, amely a kivitelezést megpályáztatja, illetve a létesítményt üzemelteti.

A több mint egymilliárd forintból másfél éven belül megvalósuló egészségügyi komplexumban 21 orvosszakmai program indul. Elérhető lesz a négy kötelező szakma (belgyógyászat, nőgyógyászat, gyermekgyógyászat és sebészet), a diagnosztika (röntgen, labor, EKG, ultrahang), és számos más szakterület is.

A szakorvosi ellátásból heti 200 órát, az egyéb egészségügyi ellátásokból (fizioterápia, gyógytorna, gyógymasszázs, stb.) pedig heti 120 órát finanszíroz az OEP. Lesz a létesítményben gyógyszertár és egy 10 ágyas nappali kórház is azok számára, akik például infúziós kezelésre szorulnak. Az új munkahelyeket teremtő szakrendelőben szívesen látnánk azokat a szakorvosokat, akikhez most is járnak a betegeink – foglalta össze milliárdos projekt lényegét Menyhárt Károly létavértesi polgármester.
Hozzátette, hogy a szakrendelő elkészülte után számítanak a határon túli fizetős betegekre is. Hamarosan benyújtják az igényt a munkaügyi központhoz egy olyan tanfolyamra, melynek keretében helybeli munkanélkülieket képeznek át különböző feladatok ellátására.

A beruházás új munkahelyeket teremt, hiszen az egészségügyi személyzet mellett szükség lesz őrzés-védelemre, takarítókra és adminisztratív dolgozókra is.

A háziorvos szemszögéből

Oláh Csaba háziorvos több szempontból is örvendetesnek tartja a kistérségi járóbeteg szakrendelő létrejöttét. „Tíz éve sikerült elérnünk, hogy a betegeinktől helyben levett vért naponta beviszik a kórházba, és másnapra itt az eredmény. Tulajdonképpen ennek a folyamatnak a kiteljesedése a szakrendelő megépülése, melynek révén az ellátás az OEP-nek és a betegnek is kevesebbe kerül majd. Hiszen jelenleg akkor is utaznia kell a betegnek, amikor nem lenne rá szükség.

A projekt azonban csak akkor lesz sikeres, ha a többi érintett település és Létavértes között jól megszervezik a közlekedést, illetve, ha kellő számú és megfelelő felkészültségű szakdolgozót (orvosokat, ápolókat) sikerül a létesítménybe csábítani – mondta.

Forrás: Derecske-Létavértesi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés