Hírek

460 milliós projekt a Pilisi Parkerdő területén

2010. február 24. // Kategória: Hírek

Ismét nyertes Közmunka pályázat az Esztergomi Kistérségben

Az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás és a Roma Foglalkoztató és Oktatásszervező Közhasznú Nonprofit Kft összefogása sikeres volt: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium „2010/01 Téli- tavaszi közmunkaprogram” pályázati felhívására beadott közös pályázatuk nyert.
 
Ismét nyertes Közmunka pályázat az Esztergomi Kistérségben

Az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás és a Roma Foglalkoztató és Oktatásszervező Közhasznú Nonprofit Kft összefogása sikeres volt: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium „2010/01 Téli- tavaszi közmunkaprogram” pályázati felhívására beadott közös pályázatuk nyert.

A két szervezet közötti összefogás nem új keletű, hiszen már a korábbi években is valósítottak meg közösen közmunkapályázatot.

A Roma Foglalkoztató és Oktatásszervező Közhasznú Nonprofit Kft számára nem újdonság a közmunkaprogramok megvalósítása, hiszen már több tucat programot is megvalósítottak önállóan. A kistérségi társulás a nyertes közmunka pályázatnak köszönhetően 30 fő hátrányos helyzetű munkanélküli átmeneti foglalkoztatását fogja megoldani 5 hónap időtartamra:

* Süttő településen 2
* Nyergesújfalun 5
* Bajóton 2
* Táton 4
* Mogyorósbányán 2
* Esztergomban 12
* Pilismaróton 2
* Dömösön 1 fő

hátrányos helyzetű ember foglalkoztatási gondján tudtak így enyhíteni. A 30 fő foglalkoztatni tervezett emberből 16 fő rendelkezésre állási támogatásra jogosult személy. A program 2010. január 18-án indult.

A Pályázati projekt főbb részletei:
Érintett települések: Esztergom, Nyergesújfalu, Tát, Lábatlan, Bajót
Foglalkoztott létszám: 30 fő
Foglalkoztatás időtartama: 5 hónap
Nyert támogatás: 19.500.000 Ft

*




Új EKG készülék adományból Dorogon

Modern EKG készüléket vásárolhatott a Dorogi Szent Borbála Szakorvosi Rendelő a Szerencsejáték Zrt-től kapott 3,5 millió forintos támogatásból.

A 45 ezer beteget ellátó rendelőintézet vezetője, dr. Varga Győző az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy az új készülék fizikai terhelés közben méri a szív hullámait, segíti a „néma veszély" felfedezését, és így csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedésekből adódó halálesetek száma. Az igazgató biztos benne, hogy a készülék sok életet fog megmenteni térségünkben, mert ezzel az új eszközzel sokkal több szívprobléma szűrhető ki.

Feldmájer Sándor, a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs igazgatója személyesen avatta fel a berendezést, majd a vizsgálat után örömét fejezte ki, hogy egy egészségügyi intézményt segíthettek, ugyanis a Zrt. nagy hangsúlyt fektet az egészségügy támogatására, és külön örülnek, hogy egy vidéki pályázónak ítélhették oda támogatásukat.

*



Idén is 3 millió összértékben pályázhatunk a Holcim-díjra

A cég tizedik alkalommal is meghirdeti idén pályázatát, melynek célja Nyergesújfalu és Lábatlan térségében működő helyi közösségek programjainak támogatása. A nyertesek cementutalványt vagy pénzbeli támogatást nyerhetnek 3 millió forint összértékben. A jutalmat olyan bejegyzett nonprofit szervezetek, önkormányzatok, civil szervezetek vagy intézmények kaphatják meg, amelyek a környezet és a helyi közösség számára kiemelkedő haszonnal járó tevékenységet folytatnak. Az érdeklődők február 26-ig nyújthatják be igénylésüket.

A Holcim Hungária Zrt. tíz év alatt több mint 100 különböző program megvalósulását 42 millió forint támogatással segítette, Hejőcsaba és Lábatlan térségében a Holcim-díj keretén belül. Az elbírálás során előnyben részesülnek azok a szervezetek, amelyek maradandó értéket hoznak létre, hosszú távú fejlesztési elképzelésekhez illeszkednek, hozzájárulnak a környezet szépítéséhez és tevékenységükkel szélesebb körű közösséget érintenek. A beérkezett pályázatokat elismert településszépítők, környezetvédők és a Holcim szakemberei bírálják el. Korábbi nyertes pályázatok:

A 2009-ben a Lábatlan és térsége számára kiírt pályázat fődíját az Esztergom-Dorog Mentőalapítvány nyerte el, akik egy számítógép által vezérelt újraélesztés és elsősegély-nyújtás oktatására alkalmas eszközt vásároltak, amelynek segítségével már 17 intézmény vezetőinek tartottak oktatást.

Ezek mellett számtalan régi álom is megvalósult: emlékpark, általános iskolai, szabadtéri oktatóterem, játszótér, iskolai színpad, biztonságos járda, parkoló, kórház udvar, templomi díszkerítés, sportpálya, orvosi rendelő akadálymenetesített megközelítése, Duna-part egy szakaszának megszépítése, valamint új turistaút kialakítása.

*




Folytatódik a 460 milliós projekt a Pilisi Parkerdő Zrt. területén

Idén is folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. 460 milliós európai uniós pályázatának megvalósítása.

A projekt keretében tavaly több mint egymillió őshonos fiatal facsemetét ültettek, átvizsgáltak 25 ezer négyzetméternyi sziklafalat és közel 2 kilométer hosszúságú biztonsági kerítést is kiépítettek. A program keretében tavasszal folytatódik az erdősítések ápolása, a hiányzó egyedek pótlása és a bányák balesetmentesítése is. A kivitelezés augusztusban fejeződik be.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az Európai Unió és a Magyar Állam közös finanszírozásában működtetett Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül, évek óta formálódó természetvédelmi programjának megvalósításához még 2008 őszén igen jelentős, 460.156.950 forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert. A „Parkerdő természetesen - Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások” címet viselő program megvalósításának tervezett munkálatai az olykor mostoha időjárási körülmények ellenére is rendre befejeződtek.

A komplex program legfőbb célja a védett területek egyes élőhelyeinek védelme és rehabilitációja, ezen belül az idegenhonos erdőállományok őshonosra történő visszaalakítása, az invazívan terjedő bálványfa állományok visszaszorítása, a vizes élőhelyek rehabilitációja, valamint az élettelen természeti értékek állagának megőrzése.

A projekt Pilismarót és Dömös településeket érinti az esztergomi kistérségből.

*




Nemzetközivé vált az idei "Téli túra" Annavölgyön

Nem kisebb eseményre, mint az idei Téli túrára, jól beöltözött, lámpákkal felszerelt, vidám társaság gyűlt össze a Főtéren felállított karácsonyfa körül.

A 9 hónapos gyermektől kezdve a 70 évesig minden korosztály képviseltette magát. Mint az a regisztrációból kiderült, az idei túrán közel 300-an vettek részt. Érkeztek turisták Szlovákiából, Erdélyből, sőt még a tengeren túlról, az Egyesült Államokból is jött résztvevő, hogy megtehesse az Annavölgyről Dorogig tartó 8 kilométeres távolságot. Olyan is akadt a csoportban, aki a túra napján ünnepelte 60. születésnapját.

A polgármester köszöntője után elindultak hogy a Gete-hegyet megkerülve Csolnokra érjenek, ahol forró teával, forralt borral, lilahagymás zsíros kenyérrel vártak egy kis pihenőre. A sok gyaloglás után nagyon jól esett a vendéglátás.

A pihenő után elindultunk Dorogra a sötét erdőn át, ahol polgárőrök és fáklyás jelzések mutatták a helyes utat. Mián egy kellemes sétával eljutottunk Dorogra, tettünk egy kis pihenőt, majd megjöttek a buszok, hogy hazaszállítsák a résztvevőket.

*




Február 15-ig kérhették a HPV elleni oltást a dorogiak

Dorog Város Önkormányzat Képviselőtestülete a 168/2009.(X.16.). számú képviselőtestületi határozatában arról döntött, hogy a dorogi lakó- illetve tartózkodási hellyel rendelkező leánygyermekek részére, akik 2010. évben töltik be 12. évüket, önkéntes alapon térítésmentesen biztosítja a Humán Papillóma Vírus által okozott méhnyakrák hatékony megelőzésére szolgáló 3 oltási sorozatból álló oltóanyagot.

Az oltási program keretében felzárkóztató oltásokra is lehetőség nyílott a dorogi lakó, illetve tartózkodási hellyel rendelkező 9-15 éves fiúk és a 13 év feletti lányok, nők részére. Ők jelentős kedvezménnyel vehették igénybe a védőoltást. Az önkormányzat a SILGARD nevű, Humán Papillóma Vírus (HPV) elleni oltóanyagot vásárolta meg, mely a vírus 4 leggyakoribb típusával (6,11,16,18) szemben nyújt védelmet, így a nemi szervi szemölcsök, méhnyakrák és egyéb más daganatos betegségek ellen.

A felzárkóztató oltásban résztvevőknek (13 év feletti nőknek és 9-15 éves fiúknak) az oltóanyagot a háziorvosukkal vagy nőgyógyászukkal írathatták fel. A receptet a Szent Margit Gyógyszertárban (Dorog, Rákóczi u. 9.) kedvezményes áron válthatták be. Az oltási sorozatot hat hónap alatt kell beadni.

További megbízható információk a védőoltásról és a megelőzhető betegségekről a www.hpvinfo.hu oldalon olvashatóak.

*




Két dorogi sportoló is Európa Kupa győztes lett

Január 28-31. között rendezték meg Tökölön a VIII. Juhász Ferenc Nyílt Kempo Európa Kupát hat ország: Szlovákia, Románia, Ukrajna, Oroszország, Németország, Magyarország részvételével. A versenyen 54 csapat 603 nevezője mérte össze tudását: kempo, karate, kick box, thai box, judo, jiu jitsu, kung-fu, MMA résztvevőkkel. Városunk két versenyzője az Esztergom-kertvárosi Kempo Karate Klubból: Pokorni Milán felnőtt 76 kg-ban light contactban 1 helyen végzett és full contact-ban is első lett az összes mérkőzését KO-val nyerve. Testvére Pokorni Ádám is kiválóan szerepelt: light contactban a fölötte lévő súlycsoportot parádésan megnyerve 1. helyen végzett, full contactban szintén nem talált legyőzőre, és 1. helyezet lett.

Forrás: "Duna-Pilis-Gerecse" Vidékfejlesztési Egyesület, Dorogi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés