Hírek

Abaúji partnerségi programban fejlesztenek

2009. október 1. // Kategória: Hírek

Idősek Otthonát avattak Zsujtán

Ünnepélyes keretek között avatták fel az „OXFORD HOME” Dr. Gyerkes Zsuzsa Idősek Otthonát. Az eseményen megjelentek a térség országgyűlési képviselői – dr. Ódor Ferenc és Nyakó István -, a környékbeli polgármesterek, a kivitelező cég vezetői.
 
Idősek Otthonát avattak Zsujtán

Ünnepélyes keretek között avatták fel az „OXFORD HOME” Dr. Gyerkes Zsuzsa Idősek Otthonát. Az eseményen megjelentek a térség országgyűlési képviselői – dr. Ódor Ferenc és Nyakó István -, a környékbeli polgármesterek, a kivitelező cég vezetői.

Az üzemeltetést vállaló Sen Con Hungária Senioren Concept Kft nevében Bern Eifler szólt a jelenlevőkhöz, reményét fejezve ki, hogy az intézményt kellően gazdaságosan lehet majd „piacra dobni”, azaz megtölteni lakókkal, azaz élettel.

George F. Hemingway a beruházó Hemigway Group tulajdonosa megköszönte minden, a beruházás során közreműködő segítségét és felkérte a történelmi egyházak jelen lévő képviselőit, hogy adják áldásukat az intézményre.

A megjelent vendégsereg ezután rövid sétát tett a még lakatlan épületben, és meggyőződhettek arról, hogy az „OXFORD HOME” Dr. Gyerkes Zsuzsa Idősek Otthona már felkészült a lakók fogadására.

*



Hidasnémeti Felvidéki Fesztivál

A hagyományos Hajdú Lajos Sakk Emlékversennyel kezdődött és különféle sportversenyekkel folytatódott a rendezvénysorozat, kerékpáros és autós ügyességi versennyel, veterán autók, motorok felvonulásával, bemutatójával, majd változatos kulturális programmal a színpadon, ahol felléptek a környék – határon inneni és túli – amatőr együttesei.

Bár az időjárás nem igazán fogadta kegyeibe a rendezőket, sokan voltak a rendőr kutyás és bűnügyi technikai bemutatón, a játszóházban, a kézműves vásáron, a mini vidám parkban. Az estét Balázs Pali koncertje után tűzijáték zárta.



*



Abaúj Abaújban Partnerségi Program

A Boldogkőújfalu központjában álló ház kerül felújításra az Abaúj Abaújban Partnerségi Program pályázat révén. Az épület turisztikai funkciót kap majd.

A beruházás finanszírozási szerződésének megkötéséhez szükséges előkészületek már folyamatban vannak.

*



IX. Boldogkői Várjátékok Augusztus 1.

Boldogkőváralja utcáin lovasokkal, kikiáltóval, zenei kísérettel kezdődött a IX. Várjátékok rendezvény, melynek ideje alatt különböző bemutatókat (lovasbemutató; történelmi pillanatképek; haditorna bemutató; középkori világzenék; gólyalábasok) láthattak az érdeklődők.

A várjátékok egész ideje alatt lehetett ijászkodni, lovaskocsizni, népi iparművészek munkáit megtekinteni és vásárolni, a gyerekek számára pedig középkori játszóházat alakítottak ki.

*



Megújul, kibővül a vilmányi tanintézmény

Vilmány Fony és Mogyoróska községekkel együtt kétszázharmincmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, az EU-hoz közösen benyújtott pályázata alapján.
Ezzel a beruházással egy új, hat tantermes iskolaszárny kialakítása, illetve a már meg lévő, régi épületet teljes felújítása valósul meg.



2009. július 1-én, ünnepélyes keretek között letették - Dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke és Nyakó István országgyűlési képviselő jelenlétében - az új iskolaszárny alapkövét.

A fejlesztés célja az, hogy a többségében roma származású diákok számára olyan oktatási, képzési feltételeket alakítsanak ki, amellyel a hátrányos helyzet csökkentésének feltételei megteremthetők. Eddig erre az intézményben nem voltak alkalmasak a feltételek, hiszen hiányoztak az alapvető képességfejlesztő, felzárkóztató helyiségek, illetve azok a fejlesztő eszközök, berendezések, amelyekkel a megfelelő oktatási körülményeket ki lehetett volna alakítani. Mindezek mellett a régi épület műszaki állapota a kor alapvető követelményeinek sem felelt már meg.



A beruházás több szakaszban valósul meg, a napközi, továbbá a konyha átalakítása és korszerűsítése augusztus 30-án, az új, hat tantermes épületrész december 15-én, a régi iskolaszárny felújítása 2010. március 30-án fejeződik be. Várhatóan, 2010. szeptemberében kezdődhet meg a kibővült és felújított intézményben az oktatás. (képek még a cikk alatti galériában)

Forrás: Abaúj Leader Egyesület, Abaúj-Hegyközi HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés